10.3 C
Bistrița
vineri, aprilie 26, 2024

OFICIAL: Bistrița are Teatru Municipal!

Gala UNITER e doar primul pas spre ceea ce vom avea la Bistrița. Deoarece Bistrița va avea teatru și am discutat deja cu oameni consacrați” anunța zilele trecute primarul Ioan Turc. Iar joi s-a decis schimbarea organigramei Palatului Culturii.

În cadrul unei conferințe de presă la sediul primăriei Bistrița, primarul Ioan Turc anunța înființarea teatrului la Bistrița.

Gala UNITER e cumva primul pas spre ceea ce vom avea la Bistrița. Asta pentru că am decis schimbarea organigramei Palatului Culturii în așa fel încât să avem teatru” a declarat primarul Bistriței.

Acesta a explicat că a purtat deja discuții cu Radu Afrim și cu Adrian Titieni, dar și alții din lumea teatrului.

În cadrul ședinței de Consiliu Local de joi, 30 iunie 2022, consilierii au votat schimbarea organigramei și înființarea Teatrului Municipal.

Așa cum anunțasem, avem teatru Municipal la Bistrița. E aici și Radu Afrim, cu care am purtat discuții, dar și cu alții, consacrați, din lumea teatrului. Și bistrițenii vor avea teatru de calitate la Bistrița” a reamintit Ioan Turc în cadrul conferinței de ieri legată de gala UNITER.

Acesta a mai explicat că sala Omnia o ”vede” ca fiind sală pentru teatru de păpuși.

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Primarul Ioan Turc, s-a entuziasmat dupa ce Consiliul local a aprobat înființarea unui teatru profesionist la Bistrița. Numai că greul deabia acum începe. Insusi primarul Ioan Turc a constatat cu îngrijorare că sala OMNIA (fostului Cinema 23 August) este prea mică pentru a găzdui un teatru profesionist, iar Palatul Culturii nu corespunde sub aspect functional pentru organizarea unor spectacole de anvergură.
    O solutie totusi există. Inainte de 1989 in Piata Mihai Eminescu din Bistrita urma sa fie construită Casa de Cultură Sindicatelor , un complex cultural pentru care s-au demolat 173 de case. Proiectul, realizat de Institutul de Proiectări Bistrița, prevedea: o sală de spectacole cu 825 de locuri și o scena de mari dimensiuni adaptabilă teatrului italian sau elisabetan, o sală modernă de balet, precum si alte săli pentru diverse activități de club, pentru pictură și sculptură, bibliotecă, cine-club și expoziții, un teatru și un cinematograf în aer liber, o grădina suspendată în suprafață de 7000 mp și parcare interioara, toate aflate într-un stadiu inaintat de constructie. Dupa revolutie cladirea a fost cumpărată de mai mulți afaceriști, printre care și Consiliul Județean a deținut spații în clădirea respectivă.
    În final, clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor a ajuns în proprietatea lui Gelu Dragan, patronul EMI-Corporation. Prin anul 2013 acesta dorea să deschidă un Mall, însă fără a avea la mână nici măcar un document de autorizare. Primăria Bistrița s-a autosesizat și a trimis mai multe echipe care să verifice legalitatea acestui demers. În primă fază s-a aplicat o amendă în valoare de 10.000 de lei, dar lucrările NU au fost oprite, iar pe fir a intervenit Poliția Municipiului care ulterior a întocmit un dosar penal în acest caz. Când a văzut că se îngroașă gluma, Drăgan a sistat lucrările și chiar a oferit cladirea spre vanzare , însă primarul Cretu spunea atunci ca primaria Bistrita nu este interesata de oferta. Nici Consiliul Judetean nu a manifestat interes pentru acest spatiu cultural generos. A preferat sa reabiliteze fostul Cinema Dacia, transformându-l într-un fel de “Cămin Cultural” pentru spectacole folclorice”. Şi totuşi, chiar dacă perspectiva clădirii fostei Case de cultură a sindicatelor din Piața Eminescu, de a deveni un “Mall Cultural” sunt compromise, cel putin sala mare si unele dependinte ale scenei ar putea fi recuperate si amenajate pentru a fi redate culturii Bistritei. De asemenea, atât grădina suspendată în suprafață de 7000 mp cât și parcare de sub aceasta ar putea fi amenajate conform proiectului initial. Infelul acesta, Piața Eminescu ar putea primi o nouă infătisare, asemănătoare cu Piata Teatrului din Tg. Mures. Si nu in ultimul rând, această recuperare culturală ar fi un semnal că demolarea in perioada comunistă a celor 173 de case din Piata Eminescu nu a fost făcută in zadar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud.