10 C
Bistrița
sâmbătă, mai 8, 2021

OPINII: Adrian Linca – Vă plătim degeaba, doamnă Andrițoiu. Fix degeaba!

Doamnă Andrițoiu, lasă-ne! Dă-ți demisia dacă ai un pic de bun simț și de onoare! Din experiența mea proprie și personală cu covidul, am înțeles un lucru esențial. Că unii dintre vinovații principali pentru răspândirea aceasta aproape scăpată de sub cotrol în județul Bistrița-Năsăud sunt cei de la Direcția pentru Sănătate Publică.

Din lipsă de personal, lene, indolență sau pur și simplu din incompetență, instituția condusă de doamna Andrițoiu nu-și face treaba cum ar trebui.

Nu se mai fac anchete epidemiologice așa cum se făceau sau poate nu s-au făcut niciodată ca lumea.

La telefon, într-un simulacru de chestionar, oamenii DSP-ului nu mai stabilesc contacți, nu mai merg pe urma virusului. Rămâne totul la bunul simț al celor bolnavi, al familiei și apropiaților cu care s-au văzut aceștia cât au fost contagioși.

Știu mulți bistrițeni care n-au primit nici măcar penibilul acela de telefon de la DSP, d-apoi să fie subiecți reali într-o anchetă epidemiologică. Nici acum, după 8 luni, oamenii nu știu ce să facă dacă sunt infectați, unde, cum și când să se testeze, care e mersul lucrurilor dacă dă necazul peste ei.

Poate că n-au personal suficient. Poate. Dar, cu ajutorul prefecturii, se puteau găsi voluntari sau angajați temporar, se puteau transfera militari, polițiști, pompieri, cadre didactice, funcționari, ca în cazul alegerilor sau a perioadei în care se fac recensăminte. Înțeleg că în alte țări, anchetele astea se fac nu doar de către doctori sau asistente, că nu-i nevoie să fii specialist ca să întocmești o listă de contacți.

Caz concret: din 5 oameni posibil infectați în același moment, în același focar, doar 2 au fost sunați de la DSP și nici acelora nu li s-a mers pe urma contacților, ci a avut loc o discuție superficială, de 30 de secunde. Telefonul a venit la 4 zile după rezultatul pozitiv, tardiv și în sictir.

Cel de-al treilea, asimptomatic, s-a izolat după un test pozitiv la un cabinet privat, fără să aibă nici un contact cu DSP. Iar ceilalți doi, nici măcar nu s-au testat. Înmulțiți contactele acestor 5 oameni și veți înțelege de ce am ajuns la o rată de 8,5 la mie.

E adevărat, mulți suntem neatenți sau mai puțini conștienți de pericolul transmiterii acestui virus. Însă, și mai grav e că avem autorități plătite ca să ne ajute în astfel de situații dar pe care le doare-n pălărie de noi.

De aceea, eu cred că doamna Andrițoiu ar trebui să-și dea demisia de urgență pentru felul în care a gestionat pandemia în acest județ. Și dacă nu și-o dă, ar trebui să fie demisă. De la războiul aparatelor pcr, până la jenantele astea de anchete, DSP BN a fost o instituție nu doar depășită de situație, ci penibilă de-a dreptul!

Deloc vizibilă, fără nicio măsură reală, clară, în sprijinul oamenilor, direcția asta, care nu ne arată nicio direcție, nu-și justifică rolul.

Vă plătim degeaba, doamnă, fix degeaba! Afarăăăăă….!

Adrian Linca

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

POP&POP Glass Solutions Bistrița – Profesioniști în amenajări cu sticlă și sisteme de glisare inteligente pentru birouri, locuințe sau terase

Ai în plan amenajări cu sticlă la firmă sau acasă?! Pop&Pop Glass Solutions Bistrița sunt profesioniștii...

Ai nevoie de meniuri pentru cafenea sau restaurant? Creativii de la EMA Grafix îți fac ce model vrei tu, rapid și ieftin!

Meniul e cartea de vizită a oricărui restaurant, cafenea sau a oricărei terase cu dichis! Dacă...

FOTO – NOU de Paște, la Euforia: Aranjamente florale cu licheni stabilizați!

Alege ca sărbătorile acestea pascale să fie pline de culoare! Cu aranjamentele de la Euforia Floral...