10.7 C
Bistrița
luni, februarie 26, 2024

Pian de 150.000 de euro, pentru Centrul Cultural Municipal?!

S-a vehiculat prin oraș că Centrul Cultural Municipal din Bistrița va achiziționa un pian Steinway & Sons în valoare de 150.000 de euro. Managerul Gavril Țărmure infirmă zvonul. „Este o neînțelegere la mijloc”.

De peste 160 de ani, pianele Steinway & Sons au devenit simbolul calității. Este instrumentul ales de peste 95% dintre marii interpreți ai lumii. Valoarea unui asemenea instrument realizat manual la Steinway poate ajunge până la 200.000 de euro.

Un pian tipic are peste 12.000 de elemente specifice care trebuie să funcționeze ușor și precis pentru a produce muzică la o calitate superioară.

Pianele Steinway sunt renumite deja pentru rezistența și frumusețea cutiilor lor de rezonanță. Procesul patentat utilizat pentru producerea unei rame Steinway a constituit o inovație tehnică majoră, inventată de Steinway & Sons în 1878.

Nicio instituție din Bistrița nu deține un asemenea pian. La Liceul de muzică „Tudor Jarda” a fost achiziționat în anii trecuți un pian de concert Yamaha, în valoare de 30.000 de euro.

Gavril Țărmure, managerul Centrului Cultural Municipal, ne-a povestit că la Universitatea Transilvania din Brașov a admirat două piane Steinway. Spre surprinderea sa, au fost achiziționate de instituție cu aproape 500.000 de euro. I s-a răspuns că s-a optat pentru achiziția lor deoarece comunitatea din zonă merită ce este mai bun.

Evident, este visul oricărui muzician adevărat să cânte pe un pian Steinway.

Am formulat o solicitare către Primăria Bistrița pentru cumpărarea unui pian de concert. Este nevoie pentru sala mare a Centrului Cultural Municipal. Am trimis câteva variante posibile. Între care una de aproximativ 50.000 de euro, dar și una de 150.000 de euro.

Cea mai cunoscută și bună firmă din lume este Steinway & Sons. Toate sălile de concerte respectabile din lume au așa ceva. Pe locul doi s-ar clasa cei de la Yamaha. 

Sala mare a Centrului Cultural este atât de frumoasă și are o rezonanță foarte bună. Am considerat că merită ce este mai bun. Foarte probabil că se va opta în final pentru varianta mai modestă”, a explicat Gavril Țărmure.

Pianul existent acum la Centrul Cultural Municipal a fost deteriorat în ultimii ani, în timpul lucrărilor de renovare. „Este un pian mai slab, un Petrof, care nici nu mai sună ca lumea. Nici nu mai ține acordajul. Este sub ceea ce ar merita o sală precum a noastră… Avem nevoie de un pian performant. Dacă vom avea noroc să găsim un pian Yamaha precum cel de la Sinagogă, vom fi mulțumiți…”, a mai explicat Gavril Țărmure.

Bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Bistrița va intra mâine în dezbatere publică. Detalii despre investițiile propuse în 2022 – AICI

Foto @ Arhivă

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

ItalTextil Sărata angajează electrician și mecanic întreținere, Aquabis caută consilier juridic

Se fac angajări la ItalTextil Sărata! Aquabis are nevoie de un consilier juridic, iar Eurocompozite SRL caută lăcătuș mecanic și operatori. Locuri de muncă sunt disponibile și la RCB Electro, CML sau Electroplast. Oferta completă – mai jos:

Stil german, prețuri românești: Mobila Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, de calitate, la prețuri excelente!

Mobila Outlet Gherla aduce o nouă dimensiune confortului în locuința ta, oferind mobilă NOUĂ, de înaltă calitate, importată direct din Germania, la prețuri accesibile. Cu un showroom de 700 de metri pătrați și o prezență online extinsă, Mobila Outlet Gherla își propune să devină destinația preferată a iubitorilor de confort.

Clinica Sanovil caută specialist Resurse Umane și recepționist, ROMBAT are nevoie de metrolog, inginer și operatori

Noi locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, Eurocompozite, Rombat și Fan Courier. CML are nevoie de doi topometriști, iar Electroplast caută manager și operatori. Oferta completă – mai jos: