8.9 C
Bistrița
luni, octombrie 3, 2022

Plafonarea prețului la metrul cub de lemn la 500 de lei inutilă pentru bistrițeni! Ce crede șeful Direcției Silvice că ar ajuta populația:

Directorul Direcției Silvice, Gheoghe Ivan spune că plafonarea prețului metrului cub de lemn la 500 de lei nu ar ajuta bistrițenii. Le-ar fi mai de folos un ajutor de 150 de lei per metru cub. Gheorghe Ivan mai spune că responsabilitatea asigurării lemnului de foc ar trebui să se împartă.

Directorul Direcției Silvice a comentat pentru Bistrițeanul.ro oportunitatea ajutoarelor pe care s-ar pregăti să le acorde Ministrul Mediului. Unul dintre ajutoare vizează plafonarea metrului cub de lemn la 500 de lei, iar celălalt acordarea a 150 de lei per metru cub celor care se încălzesc cu lemne.

„La noi, prețul lemnului nu ajunge la 500 de lei metru cub, probabil adus în depozit poate ajunge la suma aceasta. Am văzut că prin Satu Mare ajunge la 700-800 de lei… pe ei i-ar ajuta această plafonare, pe noi nu prea. Ajutorul de 150 de lei pe metru cub da, ar beneficia și ăla care cumpără cu 700 de lei și cel care cumpără de la noi cu 330 de lei și dacă și-l transportă singur chiar iese bine”, a mai spus Gheorghe Ivan.

Din cele 500.000 de metri cubi de lemn exploatat în județ, Direcția Silvică Bistrița exploatează doar 30.000 de metri cubi. În aceste condiții, populația județului așteaptă să primească lemn de la Direcția Silvică Bistrița, instituție care se află în imposibilitatea de a mai onora comenzile de lemn de foc.

Responsabilitatea trebuie împărțită cu ocoalele silvice

Ce fac ocoalele silvice ale primăriilor sau ocoalele silvice private? Bună întrebare! Directorul Direcției Silvice Bistrița, Gheorghe Ivan spune că responsabilitatea ar trebui să se împartă:

„Suntem contactați și telefonic și pe mail. Trebuie să le răspundem la oameni că nu avem. Știu că până la sfârșitul anului mai pot să dau oamenilor 2.500 de metri cubi, pe care îi voi mai exploata. Nu mai pot să promit la oameni, că nu am cum. Oamenii nu ne înțeleg și pe bună dreptate nu ne înțeleg. În total, Direcția Silvică taie doar 30.000 de metri cubi, din 500.000, faceți orice socoteală doriți! Ocoalele silvice ar trebui să satisfacă această ceree, nu să o lase pe umerii Direcției Silvice”, este de părere Gheorghe Ivan.

Într-un interviu marca Bistrițeanul.ro, Gheorghe Ivan a mai spus că a sesizat inclusiv Instituția Prefectului despre faptul că nu poate asigura toate nevoile populației. Momentan, Direcția Silvică asigură lemnul de foc după regula primul venit, primul servit.

 

 

Bianca SARA GAVRILĂ
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Vineri și sâmbătă, 20 la sută REDUCERE în magazinele MARECOM! Sărbătoresc 17 ani de când produc costume în fabrica din Năsăud

Producătorul de îmbrăcăminte MARECOM sărbătorește weekendul acesta 17 ani de când produce costume și haine pentru...

Au ajuns noile mascote de la Minnie și Mickey: Sonic X , Chase din Patrula Cățelușilor, dar și Mickey și Minnie varianta roz

Andrada, alături de echipa ei, aduce emoție, bucurie și culoare evenimentelor, îmbrăcând costume și transformându-se în...

Irem General Contractor angajează Lăcătuși Montatori pentru Suedia și Olanda! Rombat Bistrița caută operatori producție

ROMBAT, singurul brand de baterii fabricate în România, angajează operatori producție, iar IREM General Contractor angajează Lăcătuși Montatori pentru proiect în Suedia si Olanda. Noi locuri de muncă, disponibile la Stewo Năsăud, Sanovil și Electroplast.