26.9 C
Bistrița
marți, iunie 25, 2024

POVESTEA unei campioane: Maria Denisa Capotă, de la Liceul Sportiv Bistrița. Când profesorii luptă cu admirație și încăpățânare pentru destinul elevilor

Maria Denisa Capotă, elevă în clasa a X-a la Liceul Sportiv din Bistrița, a cucerit zilele trecute medalia de aur la Campionatul Național J1 Atletism, în proba de 400m, devenind campioană națională. Puțini știu însă că în spatele performanțelor sale se află o tulburătoare poveste. Sau că profesorii ei au făcut eforturi mari pentru destinul ei…

Când apare câte un copil ca Denisa, pur și simplu te bucuri că exiști pe lângă ea. Că ești contemporanul ei. Este un copil foarte inteligent – și emoțional, și sportiv dar și creativ. Ceea cce este o raritate”, ne-a povestit profesoara Luminița Sima. 

Antrenoarea Alina Cucerzan a descoperit-o prin clasa a VI-a, la un concurs de alergare, În clasa a VIII-a a optat pentru Liceul cu Program Sportiv din Bistrița. Cu toate piedicile posibile, în doar câteva luni de muncă, Maria Denisa Capotă a devenit anul trecut vicecampioană națională.

Familia a vrut la un moment dat să o retragă de la Liceul Sportiv, pentru a o înscrie la Liceul Economic din Năsăud. Antrenoarea Mariei, profesoara Alina Cucerzan nu a renunțat și a luptat ca o leoaică pentru eleva ei. I-a vizitat de câteva ori pe părinții fetei pentru a-i convinge că fiica lor va ajunge campioană.   

Am încercat toți profesorii să o susținem din răsputeri, să nu abandoneze.

Este și foarte bună la română. Citește de rupe și știe pe de rost peste 40 de poezii din Eminescu. A câștigat anul trecut o mențiune și la faza națională a concursului „Un Condei numit Fair-Play”.

A participat la secțiunea cronică/reportaj sportiv. A povestit experiența sa la Olimpiada de Tineret desfășurată în Slovacia. Acolo a obținut medalia de bronz, la proba de 400 de metri”, ne-a povestit cu entuziasm profesoara Luminița Siman. 

Este un copil empatic literar, deși vine de pe un deal din Rebrișoara. Pare că a apărut de nicăieri, pentru că așa apar probabil campionii. Emană pur și simplu lumină… Le-am dat o dată temă la română să vizioneze filmul Shakespeare in love. S-a uitat la film de pe mobil, pentru că era în cantonament. Mi-a spus că nu a vrut să rateze tema…

A avut un traseu spectaculos. O iubesc de nu mai pot. Are așa o energie și un chef de muncă și de viață, încât te cucerește, pur și simplu. Ca să vedeți determinare și voință, la ea… În decembrie și ianuarie, cât a fost vacanță, a rămas la internat, la CSM Bistrița. Era frig, pentru că elevii erau toți plecați în vacanță. Maria a venit cu un reșou, a stat singură în internat vreo două săptămâni, ca să nu rateze antrenamentele…”, ne-a mai povestit profesoara Luminița Siman.

Foto @ CSM Bistrita

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Ideea e cat a inteles din acele poezii , cu invatatul pe dinafara mai lasati ne , se vede unde ne a adus , dar la ce sa trebuie minte , de .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Centrul Micul Prinț, Crama Jelna, SmartyKids Bistrița: Se caută terapeut, barman, asistent producție

Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism, iar Crama Jelna are nevoie de barman și ajutor de bucătar. SmartyKids Bistrița angajează persoană zâmbitoare, energică și pozitivă care doreşte să se dezvolte în lucrul cu copiii! NOI locuri de muncă la STEWO  PLASTIC Năsăud, RCB ELECTRO, Aquabis sau TeraSteel:

Descoperă Eleganța și Performanța Škoda

Vizitează Showroom-ul & Service-ul Autorizat Škoda MATEROM AUTOMOTIVE, din Cartier Viișoara, Str. Libertății, Nr. 264, Bistrița, unde poți testa și achiziționa cele mai noi modele Škoda și ai toate Serviciile Auto de care ai nevoie, într-un singur loc.

EURO2024 se vede pe terasa ARENA by Casa EMA! Promoții și premii speciale până în 14 iulie!

Campionatul European de Fotbal EURO2024 se vede mai mult decât perfect – pe cel mai mare ecran proiectat ever: ecranul de pe Terasa de Vară ARENA by Casa EMA!