9.3 C
Bistrița
joi, martie 28, 2024

Povestea lui Marian: S-a format la mascați, a fost „legionar” în super-armata francezilor și-acum sculptează trupuri la Bistrița

Are 36 de ani și a avut parte de aventură în ultimul deceniu cât n-au avut parte alții într-o viață întreagă. Este povestea lui Marian Curcă, un bistrițean de 36 de ani. Acesta s-a întors de curând din Legiunea Franceză și e determinat să pună în practică ce a învățat acolo și să sculpteze trupurile bistrițenilor.

Aproape întreaga viață a lui Marian Curcă se învârte în jurul sportului. A început mai serios pe când era doar un puști de 14 ani și învăța la un liceu din Ilfov. A făcut rugbi pe perioada liceului, după care a făcut școala de subofițeri jandarmi.

La 21 de ani deja ajungea la Inspectoratul de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud, unde a activat inclusiv la echipa antiteroristă sau mai popular la mascați. Alegerea a venit cumva natural, mai ales că frații săi mai mari deja lucrau la MAI, unul fiind polițist, iar celălalt jandarm.

La 28 de ani s-a documentat cum a putut mai bine, și-a luat lumea în cap și și-a încercat norocul la Legiunea Franceză. Spune că l-a ajutat să răzbească tocmai faptul că s-a așteptat la ce e mai greu. A ales-o pentru că îl fascina și a avut sprijinul familiei, deși avea o fetiță de 3 ani atunci.

Despre Legiunea Franceză, unde a rezistat 7 ani, spune că nu e chiar cum se zvonește. Nimeni nu torturează pe nimeni. Îți e solicitat însă trupul mai ales în primele 4 luni de instrucție, la maxim.

Caporalul verifică cum e călcată uniforma cu rigla

„Sunt acele antrenamente în care ești solicitat și fizic și mental și în toate felurile. Nu dormi suficient, nu mănânci suficient. Chiar dacă mănânci mult nu este suficient pentru activitatea pe care o ai și energia pe care o consumi. Sunt 4 luni de instrucție la început. Prima lună e la o fermă, așa o numesc ei. E o bază militară, undeva la câțiva km de un oraș, unde înveți de la călcatul uniformei, până la trasul cu arma și manipularea armamentului, cum să faci formațiunile de kombat. Înveți franceză noaptea pe la 10-11. După ce termini cursul te apuci să își calci uniforma cu rigla. Domnul caporal vine și te verifică cu rigla”, povestește Marian.

Bistrițeanul își amintește că în primele 3 săptămâni petrecute în legiune a slăbit 14 kg. Nu numai din cauza efortului fizic, ci și a celui psihic. Efortul intelectual necesar învățării într-un timp scurt a unei limbi străine te epuiza. Mai erau cursuri în care trebuia să acumulezi cât mai multe cunoștințe, care completau oboseala fizică.

„Pentri mine cele mai solicitante au fost cele 4 luni de la început, instrucția. Am slăbit în prima lună în 3 sapt 14 kg. Tot timpul făceai ceva, fie fizic, fie psihic, efort intelectual la cursuri, cand esti deja obosit și ti-e tot timpul foame. Aia a fost o provocare pentru mine, prima lună”, declară Marian.

Dintre toate zonele pe unde a avut misiuni, l-a impresionat cel mai mult Africa.

„Te doare inima când vezi ce e acolo. Te bucuri când mergi acasă și vezi că copilul tău e bine și are ce-i trebuie cât de cât”, mai spune Marian.

Marian demitizează legiunea: nu ești trimis niciodată singur fără apă și mâncare

Despre așa-zisele expediții prin junglă fără suficientă apă și mâncare, Marian spune că nu prea sunt pe bune. Foamea permanentă există, pentru că oricât de mult ai mânca, nu e suficient pentru efortul respectiv. Dar nu ești lăsat să mori de foame sau de sete prin vreo pădure.

De asemenea, niciodată nu ești trimis singur în misiune. El spune că mergea în misiune cu câteo companie, de 150-160 de oameni. A fost în patrule în mai multe orașe din Franța, inclusiv Paris, când au fost atentatele teroriste. Spune că spre deosebire de jandarmi și polițiști aveau echipamentul de misiune și dublă dotare.

„Niciodată nu pleacă nimeni de capul lui să facă eu știu ce atrocități. Este o armată profesionistă, care aparține de statul francez, care răspune ministrului Apărării”, explică Marian.

Antrenamentele și misiunile sunt dure. Lipsa de somn, oboseala fizică și foamea constantă devin destul de greu de îndurat. Până și sacii pe care trebuie să îi cari au între 20 și 60-70 de kilograme. Plus că ești evaluat în permanență și nu-ți permiți să îți pierzi forma fizică.

Un salt eșuat cu parașuta l-a determinat să se întoarcă acasă

Marian a activat în regimentul doi de prașutiști, care avea „sediul” în insula Corsica. Este considerat regimentul cel mai dur. Pentru el a fost o provocare, întrucât își dorea de mult să sară cu parașuta.

Un salt eșuat din 2018 l-a determinat însă să se întoarcă acasă la cele două fetițe și soție.

„Am avut o zi cu 3 salturi. O rafală de vânt mi-a intrat în cupolă, (n.r. parașută) cupola s-a învârtit și eu am căzut pe spate. Am avut complicații la coloană. Eu cum știam că tot timpul trebuie să te doară ceva mi-am luat parașuta și am făcut al treilea salt. După două trei săpămâni tot persista durerea. Toată coloana nu era la locul ei”, își amintește Marian.

Au urmat 6 săptămâni de recuperare și sport fără greutăți. Medicul i-a spus atunci că riscă să rămână în scaun cu rotile dacă continuă cu salturile. Atunci și-a spus gata și la terminarea contractului s-a întors în țară.

Spune că a preluat din Legiunea Franceză spiritul de coeziune, pe care l-a și asimilat. La Bistrița s-a apucat să-i antreneze pe cei care vor să fie în formă, să slăbească sau chiar să ajungă în Legiunea Franceză. Exercițiile care l-au ajutat să-și revină le-a adus și le practică la Bistrița.

Toate antrenamentele le face cot la cot cu cursanții săi. De asemenea îi asigură pe cei care vor să îl caută că antrenamentele sale sunt făcute în funcție de nivelul fiecăruia. Pe Marian îl găsiți pe Facebook AICI.

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Aceste chestiuni , copnstituie ” secret de serviciu militar ” , care nu se la cunostintza publicului larg . Ma mir cum de ” francejii ” astia nu-i trag o palma peste gura aia sparta… si pentru pozele afisate … daca chiar a facut parte din acele structuri militare. Totodata ma intreb… daca-i atat de ” Rambo „… de ce nu-l angajeaza Jandarmii sa-l faca ” instructor ” … ? Ceva ” pute si nu miroase bine ” … !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM caută reprezentant vânzări Bistrița

Materom angajează Reprezentant vânzări Bistrița-Năsăud. Postul este disponibil în Bistrița. Se oferă venituri financiare motivante + bonus in functie de performanțe, mașină de serviciu, laptop, telefon, contract perioadă nedeterminată. 

5 motive pentru a îți lua un colțar de bucătărie

Colțarele sunt o categorie de piese de mobilier extrem de practice și de confortabile, în același timp. În cazul în care te-ai gândit să cumperi un colțar pentru bucătărie, dar nu ești încă hotărât dacă este sau nu o idee bună, te ajutăm să îți clarifici această întrebare în materialul de față.

NOI locuri de muncă, la Masterfoam și Stewo Plast Năsăud: Se caută șef de schimb, reglor

MasterFoam Grup Bistrița are nevoie de șef de schimb, operatori producție, tehnicieni și magazioneri. Stewo Plast Năsăud are nevoie de un reglor cu experiență, iar Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, infirmieră și fiziokinetoterapeut. Noi locuri de muncă sunt disponibile la Sercaver SRL, Rombat sau Electroplast.