20.7 C
Bistrița
luni, iunie 24, 2024

POVESTEA “TURMA” – Carnea de vită PREMIUM produsă în Bistrița-Năsăud, după 20 de ani de muncă și o concurență acerbă pe o piața internațională exigentă

Genetică, selecție, nutriție ca la carte pentru animale și peste 20 de ani de muncă. Zi de zi. Și ambiția de a ajunge printre cei mai buni, dacă nu chiar cei mai buni – de ce nu?!  Așa s-ar putea scrie în câteva cuvinte povestea din spatele brandului local TURMA – Premium Beef. Mai în spate e o fermă cu peste 3000 de vite din Lechința, un șeptel format din cele mai bune rase de carne, și ferma de miei, de la Livezile, cu peste 25.000 capete.

La cârmă a fost mereu Ovidiu Ciuruș, managerul ITL AGROCOMPLEX, vizionarul (unul dintre puținii) care a pariat pe agricultură și creșterea animalelor atunci când mulți au renunțat să mai investească într-un domeniu care genera mai multe cheltuieli decât venituri. Când românii n-au mai cumpărat carne românească, au cumpărat străinii. Viței și miei. Dar erau din ce în ce mai pretențioși, iar când e vorba de export doar calitatea primește prețul corect. Ori ca să produci calitate în ferme, trebuia investit în material genetic de calitate.

Așa se face că astăzi, după 22 de ani, ferma de vite care susține cu carne premium toată cererea din jurul brandului TURMA Premium Beef se bazează pe rase de carne de top, deloc autohtone și metiși ai acestora: Charolaise, Limousine, Aberdeen Angus, Blanc-Bleu Belge, Aubrac, Siementhal. Crescute în condiții excelente, asigurându-li-se hrana de pe 600 de hectare, tot premium – o altă condiție pentru a obține cea mai bună calitate a cărnii. De altfel, ferma are certificarea “grain feed” – garanția unei nutriții de calitate, cu cereale, pentru carnea PREMIUM. Cunoscătorii știu această mențiune atunci când aleg cea mai bună carne de vită….

Dinainte de 2000, ITL AGROCOMPLEX face export de vite din rase de carne, pe cele mai exigente piețe de consum de carne de vită premium din Europa și, mai târziu, Asia

“Toți cer ultra calitate. Așadar, ne-am specializat în a produce carne de vită premium” – concluzionează scurt tânărul inginer Bogdan Negrescu, inginer zootehnist, specializat în nutriția animalelor, omul din dreapta lui Ovidiu Ciuruș și cel care se ocupă de câțiva ani de dezvoltarea acestui business din funcția de bussiness development manager.

Bogdan este bistrițean și ani la rând a făcut fermelor din toată țara rețete de nutriție pentru a obține rezultatele dorite în producție. Proiectul care se contura la Bistrița și parteneriatul onest cu Ovidiu Ciuruș l-au făcut să se întoarcă acasă și să își pună la bătaie toată expertiza și cunoștiințele pentru a se impune nu doar pe piața externă, ci și pe cea internă, ca producători de carne premium, o mare provocare. 

Este pasionat de creșerea animalelor și absolut fascinat de carnea de vită și zecile de preparate extrem de gustoase care se pot obține din ea, dacă știi ce carne să alegi și cum să o prepari corect. 

Românii pot învăța sa mănânce carne de vita…Cu Turma e chiar simplu, ai carnea tăiată perfect pentru orice ai vrea să pui în farfurie…

Cum era și firesc, la un moment dat ferma și-a ridicat propriul abator de carne de vită și oaie, având inclusiv certificare HALAL, care atestă că inclusiv musulmanii pot consuma carnea abatorizată aici, certificarea presupunând un mod special de a sacrifica animalul. Abatorul este la marginea Bistriței, nu departe de prima fabrică LEONI, la vreo câteva sute de metri distanță. 

De abatorizare este legată direct procesarea cărnii, dacă vrei să închizi lanțul de producție și să ai și satisfacția de a pune pe masa consumatorului cele mai ingenioase produse și preparate din carne de vită, din ferma proprie. Dacă nu știați, și tehnica de tranșare a cărnii e importantă, astfel încât carcasa să fie valorificată integral.

La Turma se folosesc tehnicile de tăiere americane (campionii producției și consumului de carne de vită) și cele europene. De fapt, s-a luat ce a fost cel mai bun din ambele tehnici – a explicat ing. Bogdan Negrescu pentru Bistrițeanul.ro – și a ieșit un mix ideal, care reușește să pună pe masa consumatorului cele mai bune și rare piese (cut-uri) pentru a savura din plin carnea de vită.

“Avem cele mai inedite și fancy cut-uri” – completează, plin de entuziasm, Bogdan Negrescu, care aici, la TURMA, își vede la rându-i visele devenind realitate. Și deocamdată a reușit să pună în practică doar o parte din proiectele sale…

Este o întreagă inginerie și în spatele fiecărei bucăți de carne de la Turma. 

Ca să vă faceți o idee, tranșările, tăieturile, se fac în funcție de cum va fi gătită carnea respectivă. Contează zona, mușchii, dacă sunt sau nu mai mult folosiți – un aspect care va da frăgezimea, și inclusiv felul în care se secționează bucata respectivă de carne.

Sunt tăieturi speciale pentru tigaie sau grill, tăieturi pentru cuptor (fripturi înăbușite), tăieturi speciale pentru tocănițe sau ciorbe.

De exemplu, filet mignon steak-ul se scoate din mușchiuleț, din antricot se face COWBOY STEAK (antricot cu os) sau TOMAHAWK (o tăietură specială in forma de secure amerindiană). Tot din mușchiuleț si vrăbioară iese T-BONE (o tăietură cu os în formă de T) sau PICANHA – o tăietură specială folosită de brazilieni pentru friptura lor națională.

Tot printre produsele TURMA rezultate în urma unor tăieri speciale, premium, veți mai găsi TRI-TYP (Santa Maria Steak California), SKIRT STEAK – renumită în Mexic și folosită pentru tacos sau fajitas) sau o tăietură extrem de rară – FLAT IRON – sau CHIULOTA ori RUMP STEAK. 

Dacă pentru prea mulți dintre noi aceste denumiri nu spun nimic, cunoscătorii și consumatorii pasionați de carne de vită știu că sunt PREMIUM, cele mai bune produse care se pot scoate din carne de vită.

Iar pentru că efectivul de animale de carne din spate este unul cu mii de capete, acesta asigură constant, zi de zi, tot anul, aceeași calitate pe care ai întâlnit-o prima dată când ai cumpărat ceva de la TURMA Premium Beef.

Bistrițenii sunt norocoși: Carne și preparate inedite din carne de vită, miel și berbecuț – proaspete – îi așteaptă de marți și până sâmbătă la TURMA – magazinul de prezentare de la poarta fabricii

Dacă nu ați mâncat până acum carne de vită sau dacă ați mâncat și nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor voastre, nu v-a convins, vă puteți schimba radical opinia și gustul odată ce ați trecut pragul magazinului de prezentare TURMA, de pe strada Mușcatei, nr. 5, deschis chiar la poarta fabricii și a abatorului. După ce ați trecut de fabrica Leoni o luați în dreapta sau puteți ajunge ușor din zona Subcetate, faceți tot dreapta după ce ați trecut de blocurile ANL ( spre zona Penitenciarului), și apoi mergeți înainte până în poarta fabricii.

Magazinul este deschis de câteva luni și de marți și până sâmbătă așează în galantare carne proaspătă sau maturată de vită, dar și specialități marca TURMA din vită, miel sau berbecuț. Veți găsi aici tăieturile renumite pe care le comandă deja marile restaurante din oraș și încet, încet, și din Transilvania, dar și preparate speciale din carne de vită, numai bune de tras la tigaie sau de pus pe grătar sau în cuptor.

Carne gata preparată pentru burgeri senzaționali, frigărui din carne de vită ( inclusiv cu bucăți de mozarella), involtini (mini specialități, tot cu brânză, numai bune de aruncat în tigaia încinsă, cu puțin unt), crenvurști făcuți INTEGRAL din carne de vită (fără adaosuri și conservanți – o mare provocare), cârnăciori din carne de vită și oaie (musai de încercat), salam de vară făcut exclusiv din carne de vită, șnițele de vită gata trase prin pesmet, cachopo (rețeta gordon bleu, dar cu carne de vită și cu totul altă savoare), inclusiv frigărui de berbecuț, numai bune și ele de aruncat pe grătarul încins. Tot printre specialitățile TURMA veți găsi Rasolul cu os, preparat, gata de pus în cuptor, Vachetta – un preparat special de vită, inspirat din Porchetta italienilor.

Și ceva ce numai în magazinul celor de la TURMA puteți găsi, când vreți să pregătiți o cină specială sau să vă impresionați musafirii, sunt semi-preparatele de vită prin metoda sous vide (gătire lungă, lentă, de câteva ore, care păstrează savoarea și proprietățile): Beef Osso Bucco (rasol de mânzat), Beef Stew (tocăniță de mânzat) sau Beef Short Ribs (coaste fragede de vită în sos Barbeque). Pe cutii aveți foarte clar precizate instrucțiunile de gătire, astfel încât în zece minute veți pune pe masă preparate gândite să-i impresioneze și pe cei mai pretențioși gurmanzi.

Mai multe despre produsele Turma găsiți pe site-ul lor www.premiumbeef.ro , iar dacă ați trecut pragul magazinului lor de prezentare, fetele de acolo sunt gata să vă ajute cu sfaturi să alegeți ceea ce vi se potrivește sau vă pot pregăti pe loc anumite preparate, dacă cumva s-au epuizat și nu mai sunt în vitrină.

Iar dacă cumva aveți norocul să-l prindeți prin zonă pe inginerul Bogdan Negrescu veți primi gratuit o lecție (sau mai multe) despre carnea de vită, prepararea ei și mici trucuri care să vă ajute să vă bucurați de toată savoarea ei și să o descoperiți ca o delicatesă, așa cum nu ați privit-o, poate, până acum.

Cu un Like dat paginii de Facebook TURMA premiumbeef.ro vă asigurați că rămâneți la curent cu toate noutățile și ofertele, plus că vă puteți inspira oricând vreți să gătiți ceva premium, cu carne de vită la fel.

Vă reamintim că magazinul de prezentare TURMA este deschis de MARȚI și până VINERI, între orele 10.00 – 18.00 și SÂMBĂTA între 9.30 – 14.00.

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. AM FOST LA ACEST MAGAZIN -ESTE FOARTE AMABIL DIN PRIMELE ANTREB. AM SI REMARCAT CA ARE VALOARE DE WEST ADICA SI LA CARNE SI CE STIA .RASP. SI INDIKATI AM PRIMIT CUM SA PREPAR CE LUASEM ADICA CE AM CUMPARAT DE LA EL CA HABAR NU AVEAM DE ACEST MAGAZIN .FELICITARI -SI MA BUCUR CA SI LA BN. SANT CEVA DE BUNA CALIT.

  2. Bună sint macelar tranșatori cu experienta am muncit la noi în județ la Jupinu și în afara în Scoția Austria Și Spania locuiesc în Albești Bistriței și as vrea sa ma alătur echipei dacă aveți nevoie . Nr tel 0758135018 Va mulțumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Centrul Micul Prinț, Crama Jelna, SmartyKids Bistrița: Se caută terapeut, barman, asistent producție

Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism, iar Crama Jelna are nevoie de barman și ajutor de bucătar. SmartyKids Bistrița angajează persoană zâmbitoare, energică și pozitivă care doreşte să se dezvolte în lucrul cu copiii! NOI locuri de muncă la STEWO  PLASTIC Năsăud, RCB ELECTRO, Aquabis sau TeraSteel:

Descoperă Eleganța și Performanța Škoda

Vizitează Showroom-ul & Service-ul Autorizat Škoda MATEROM AUTOMOTIVE, din Cartier Viișoara, Str. Libertății, Nr. 264, Bistrița, unde poți testa și achiziționa cele mai noi modele Škoda și ai toate Serviciile Auto de care ai nevoie, într-un singur loc.

EURO2024 se vede pe terasa ARENA by Casa EMA! Promoții și premii speciale până în 14 iulie!

Campionatul European de Fotbal EURO2024 se vede mai mult decât perfect – pe cel mai mare ecran proiectat ever: ecranul de pe Terasa de Vară ARENA by Casa EMA!