POVEȘTI DIN SAT: Repetiția

POVEȘTI DIN SAT:  Repetiția

Când reușești să rupi zece minute după ore, ca să poți face repetiții pentru programul artistic, parcă ai primi un cadou. Și elev, și profesor.

– Copii, se apropie serbarea, nu mai avem timp de repetiții, trebuie să ne găsim… și pentru asta. Ce ziceți?

– Daaa, doamnaaa, facem acuma.

Adevărat, niciunul dintre ei nu a absentat azi. Toți elevii clasei a VIII-a, fete și băieți, cuminți, prea cuminți, atenți, prea atenți și maturi cât pentru o școală întreagă, se așează în bănci pentru a începe repetițiile.

– Începem cu cântecul? Ce ziceți?

– Daaa, doamna ! E foarte frumos și ne place muuult !

– Nu vi se pare cam trist ? O fi 8 Martie, da, îl cântăm și în biserică, la parastasul bunicii colegului vostru. Da?

– Da, doamnaaa! Ne place!

– Copiii încep să cânte, dar nu doar mamei ci, mai ales, bunicii plecate din lumea celor vii. Un cântec frumos. Simțeai în privirile lor că ceva li se lipește de suflet.

– Uite, mai am aici un cântec. Ce ziceți? Nu vă este mai ușor? L-am mai cântat…

– Nuuu! Ne place acesta!

Încep cântecul și cântă până la strofa a doua:

Stau adeseori pe gânduri și privesc
Primăvara, florile cum înfloresc
Când eram în suferință, mamă dragă, nu dormeai
Și în brațe, pruncușorul ți-l strângeai…

Era plăcere, era bucurie în ochii lor. Cântau cu capul ușor rezemat de perete, pe scaune stând, cu ochii aproape închiși. La un moment dat, încep strofa următoare:

Astăzi, mamă, dacă eu te-aș mai avea
Aș dori în lumea asta altceva…

Un fior trece parcă prin fiecare din cei prezenți. Doamna profesoară observă. Vaaai! Până acum, la celelalte repetiții, Maria a lipsit. Nici la biserică nu va putea veni. Daaa, Maria este prezentă.

Doamna o observă că se schimbă la față. Buzele-i roșii încep parcă să i se decoloreze, parcă tremură ușor, iar fața i se face palidă, dintr-o dată. Apleacă privirea, îi vine să plângă. Cu toții înțeleg ce se întâmplă. Înțeleg greșeala. Daaa, mama Mariei a murit anul trecut. Vaaai!

Cu toții încearcă să termine versul început. În fața ei, Codruța, colega de clasă, se ascunde după Sergiu, ca să-și șteargă lacrimile ce-i curgeau șiroaie pe obraji. Ana încearcă să se abțină, dar nu poate. Rodica încearcă și ea…

Ah! Momentul, greșeala… Da… a fost o greșeală. Una MARE! Trebuie reparată! Nimeni nu și-a dat seama! Nimeni nu a văzut-o pe Maria plângând vreodată. Până azi. Da, până azi. Azi îi este greu. Dorul de mama… Cu toții se simt vinovați.

„Vor rămâne amintiri ce nu se pot uita nicicând
C-am avut și eu o mamă, pe pământ.”

Cântecul se oprește. Înainte de asta, doamna profesoară, făcându-se că nu observă nimic din tot ceea ce se întâmplă, intervine :

– Copii, eu zic că ar trebui să insistăm azi mai mult pe repetarea poeziei Fericirea. Ce ziceți? Cântecul îl știți deja. Și… poezia este frumoasă…

– Daaa, doamna! Da, aveți dreptate!

Copiii încep să recite: 

„Să fii fericit pe lume, dacă vrei, nu e prea greu… și încheie cu strofa

Mărire Ție, Doamne Sfinte
Că mi-ai dat viața, o comoară,
Mi-ai dat lumină, mi-ai dat minte
Și toate câte mă-nconjoară.

Momentul critic este depășit. A trecut. Aaaah! Lacrimile s-au oprit. Încet, încet, zâmbetele se aștern pe fețele copiilor. Încet.

Maria ridică privirea din pământ. Copiii au înțeles de ce doamna a schimbat ordinea. Finuț și fără să se observe, căci doamna pricepuse totul. Copiii sunt mai maturi decât se crede. Le privești fața și înțelegi asta. Și tu și ei.

Ora se termină.

– Sărut mâna, doamnă! Vă mulțumim!

– Eu vă mulțumesc, copii! Din suflet !

Ultima iese din clasă, Maria. Doamna profesoară ar vrea să o strângă în brațe. Are pornirea să o facă, dar se oprește. Ar vrea să o strângă la piept, dar este mai bine să nu o facă acum. Este mai bine așa. Abia s-au îndreptat lucrurile. Oricum, de câte ori o vede căutându-și frățiorul prin pauze, doamna îi privește chipul și zâmbetul frumos de pe față.

– Ce frumos te-ai îmbrăcat, Maria! Ce bine îți stă cu roșu! Taaare îmi place!

– Mulțumesc, doamnaaa!

Toți colegii o admiră pentru felul ei de a fi, de grija mare ce o are față de frățiorul mai mic. Știu că Maria locuiește cu bunicii din partea mamei și dânșii îi ajută. Tatăl ei este un om deosebit.

Doamna nu înțelege de ce, încă de la prima repetiție, când Maria nu era prezentă, au dorit să cânte cântecul. Da, era pentru ei un fel de a exprima un gând, o trăire, față de mama sau bunica. 

Dar când și-au dat seama de suferința Mariei, s-au oprit singuri. Îi durea durerea ei. Doamna nu poate să uite acest lucru. Lacrimile ce curg șiroaie pe fața lor, vin din adâncul sufletului. Trăiri, simțiri…

Nici măcar neastâmpăratul clasei, Ionică, nu a dat drumul unei păreri, așa cum o face deseori, stricând și ceea ce a mai rămas. Înseamnă că și el a înțeles gravitatea situației. Da, o repetiție de zece minute , poate face cât o lecție de viață, pentru toți cei prezenți.

PS: 

A doua zi, doamna profesoară stă de vorbă cu diriginta elevilor clasei a VIII-a despre întâmplare, căci îi rămăsese în suflet și voia să o împărtășească.

– Da, doamna profesoară, noi o iubim mult pe Maria. Copiii aceștia sunt minunați! Priviți aici, am păstrat o copie a unui mesaj transmis Mariei, de Moș Niculae. Și eu am plâns când l-am citit și am să îl păstrez.

Dragă Maria,

Aseară, când dormeai atât de profund, am intrat la tine în căsuță, dar nu m-ai observat. Ți-am lăsat un pupic dulce pe obraz și mi-am dorit din răsputeri să nu fii tristă pentru că nu ai primit nimic. Cadoul ți l-am așezat cu dibăcie pe banca în care atâția ani ai fost elevă. Sper că nu te-ai supărat pe mine! Ești cea mai norocoasă ființă pe care o cunosc! Îngerul ce te veghează din ceruri ca o vorbă a lui Dumnezeu, îți este mereu alături, la bine și la greu. Nu uita asta! Cu toții suntem alături de tine, PUTERNICA NOASTRĂ! Te iubim și noi și Moșul!

Cu multă dragoste!

Foto @ Arhivă 

WONDERLAND: Cum stăm noi TOCMAI în capitală, fără să știm…! martie 2, 2021 - Așa cum ați auzit! Dacă voi credeți că locuiți într-o mică urbe în nordul țării, să știți că nu e NIMIC mai fals...! Citadina noastră - că așa-i place Turc-ului nostru să-i spună, e TOCMAI capitala țării! E... Bucureștiul!
Decizie FINALĂ: Dosarul 10 August – ÎNCHIS! martie 2, 2021 - DIICOT a cerut redeschiderea dosarului „10 August” în care erau condamnați șefii Jandarmeriei. Tribunalul București a respins astăzi cererea, decizia fiind finală. Astfel, cei care au coordonat intervenția din Piața Victoriei scapă definitiv de răspundere penală.
VIDEO – Senatorul Ioan Deneș: Actuala coaliție funcționează după principiul „Ciocu’ mic că acum noi suntem la putere” martie 2, 2021 - Senatorul Ioan Deneș consideră că actuala coaliție funcționează după principiul „Ciocu' mic că acum noi suntem la putere”:
Elena Udrea, condamnată la 8 ani de închisoare! Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte, condamnată și ea martie 2, 2021 - Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, și-a primit sentința finală. Cele șapte condamnări au fost contopite într-o sentință de 8 ani închisoare cu executare. EBA, fata fostului președinte, Traian Băsescu, a primit și ea cinci ani de închisoare cu executare.
SURSE: Firma de audit la care a renunțat Primăria Bistrița vrea scuze de la Turc și penalizări pentru întârzierea contractului martie 2, 2021 - Firma la care a apelat Primăria Bistrița pentru audit și la care ulterior a renunțat după ce primarul Ioan Turc a constatat că administratoarea acesteia este inculpată într-un dosar penal cere municipalității „să revină asupra deciziei” și să renunțe la rezilierea contractului. Surse Bistrițeanul.ro spun că administratoarea firmei ar vrea și penalizări pentru întârzierea contractului și chiar și scuze publice.
EXPLOZIE de cazuri COVID: 60 bistrițeni depistați pozitiv! Lazany: Valul 3 își arată colții! martie 2, 2021 - DSP BN raportează 60 de cazuri noi de COVID depistate în ultimele 24 de ore. „Avem 79 de pacienți deja pe secția COVID, din care 8 la ATI! Se pare că al treilea val își arată colții”, a declarat Gabriel Lazany, managerul SJUB.
COVID-ul nu l-a ocolit nici măcar pe Robert! Dar el, un învingător, ca-ntotdeauna! martie 2, 2021 - Robert Gira - copilul minune din Năsăud - demonstrează că e un luptător și un... învingător! COVID-ul nu l-a ocolit, dar a trecut cu bine și peste această experiență. Mai mult, face tot mai mulți pași - la propriu - spre o viață normală!
VIDEO: Bogdan Ivan Gruia – StartUp Nation pentru Studenți, un sprijin pentru tinerii care ar putea inova România martie 2, 2021 - Deputatul PSD BN Bogdan Ivan Gruia a comentat într-o intervenție în parlament faptul că în bugetul pe 2021 nu se regăsesc preocupările pentru tinerii și studenții din România. „Avem atât de mulți tineri deștepți care vor să crească România și nu au niciun sprijin din partea statului!”
Cum și-a dat seama arhitectul Andrei Popescu că se „operează” cu două PUG-uri la Primăria Bistrița martie 2, 2021 - Prezent aseară la Bistrițeanul Live, arhitectul Andrei Popescu a vorbit despre cum și-a dat seama că la Primăria Bistrița se ține cont de două PUG-uri, fiind eliberate certificate de urbanism în subzone funcționale care în PUG-ul oficial de pe site nu există.
SURPRIZĂ: Ioan Turc și-a luat al cincilea consilier! Fiica unui fost șef din SRI martie 2, 2021 - Prima zi de primăvara i-a adus primarului Ioan Turc încă un consilier personal, al cincilea. Este vorba despre Adeline-Cristina Cozma, care este și consilier local al comunei Rodna. Printre altele, Adeline-Cristina este și fiica lui Sorin Cozma, fostul șef al Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI.
Aquabis: Lucrări de mentenanță, astăzi, în Cușma. Cum vor fi afectați localnicii martie 2, 2021 - Se vor efectua lucrări de mentenanță, astăzi, 2 martie 2021, în Cușma - anunță Aquabis. Cum vor fi afectați localnicii:
Rostul de dimineață: Prea multe măști… Prea puține chipuri. Multe alte surprize, în centrul Bistriței martie 2, 2021 - Prea multe măști, prea puține chipuri – dar cine vrea să simtă pe pielea lui cum anume se scrie liniștea, la Bistrița, musai să dea o raită prin centrul orașului. Aici vă așteaptă cuminți și însuflețite, colorate și haioase, spectaculoase sau pur și simplu călduroase – o mulțime de surprize.
Temperaturile de primăvară au pus lacătul pe Pârtia Cocoș martie 2, 2021 - Ieri, în prima zi de primăvară Pârtia Cocoș a declarat sezonul de iarnă închis. Nici sezonul acesta bistrițenii nu au avut ocazia să se bucure de pârtia de lângă Bistrița mai mult de 2-3 săptămâni.
Bistrița a depășit incidența de 1,5/1.000! Noi restricții, începând de mâine: martie 1, 2021 - Autoritățile județene anunță noi restricții în municipiul Bistrița. Asta după ce incidența cazurilor COVID a depășit 1,5/1.000 de locuitori.
ALTE Vremuri… Imagini de colecție cu prefectul județului, la vânătoare martie 1, 2021 - Câteva spectaculoase fotografii au făcut deliciul internauților, dar și al pasionaților de vânătoare, zilele trecute. Acestea îl înfățișează pe însuși prefectul județului, surprins alături de câțiva prieteni și colegi – la o partidă de vânătoare:
Primele pubele îngropate au ajuns la Bistrița! martie 1, 2021 - Noua administrație a anunțat că va opta pentru pubele îngropate - subterane, de îndată ce actualul contract cu Supercom va expira. Astăzi s-a montat „prima mostră”, pe strada Petre Ispirescu.
Și-a agresat și furat clientul! Taximetristul, reținut! martie 1, 2021 - Un taximetrist va ajunge azi în fața instanței cu propunere de arestare preventivă. Acesta și-ar fi agresat și furat un client.
Au prădat șapte case nelocuite! Au primit o luna de zile repaus: în arest sau la domiciliu! martie 1, 2021 - Patru tineri au prădat, luna trecută, mai multe case nelocuite din Bistrița. Pagubele au ajuns la peste 60.000 de lei. Aceștia au ajuns în fața instanței, trei primind arestare preventivă, iar unul - arest la domiciliu.
FOTO/VIDEO – Eroii care au făcut istorie! Inedită expoziție de benzi desenate, pe pietonal martie 1, 2021 - Eroii care au făcut istorie pot fi admirați, de acum, și la Bistrița, într-o inedită expoziție de benzi desenate, amplasată în aer liber, pe pietonalul Liviu Rebreanu. Este vorba despre o impresionantă lecție de istorie și civilizație - prezentată cât se poate de amuzant și atractiv: 27 benzi desenate originale, care cuprind în total 111 planșe realizate de 26 de autori.
FOTO/VIDEO: ”Mărțișoare” trimise de cei de pe Valea Bârgăului, pe râul Bistrița martie 1, 2021 - Cadoul de primăvară pentru locuitorii din Unirea și Bistrița sunt ”mărțișoarele” care vin pe apă. ”Ar trebui felicitați locuitorii din Livezile și Valea Bârgăului” a spus un bistrițean care a surprins imaginile.
Se caută șoferi de autobuz și de TIR! NOI locuri de muncă, disponibile la Transmixt, Leoni, Delice Pan și mulți alții martie 1, 2021 - Se caută șoferi de TIR și de autobuz, mecanic întreținere și reparații, ingineri Calitate, programator IT, consilier vânzări, dar și brutari, patiseri, contabil sau muncitori! Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROTIR Spedition, Leoni, Transmixt, Aquabis, Delice Pan și IMP România. Oferta completă – mai jos:
FOTO/VIDEO – Strada Tărpiului, ca după război: Dumneavoastră, domnule Turc, vă bateți joc de noi! martie 1, 2021 - Strada Tărpiului din municipiu arată ca după bombardament. Cei ce au afaceri în zonă plâng după fosta administrație, care măcar mai arunca pietriș. „Dumneavoastră, domnule Turc, vă bateți joc de noi!”, au spus aceștia revoltați.
Un an de YOLO STUDIO! Să nu uitați veselia și bucuria care v-au unit! martie 1, 2021 - YOLO Studio, cel mai nou și modern studio de dans din Bistrița, aniversează astăzi un an de la înființare. O aniversare tristă, pentru că este primul an în care cel pe care toți copiii îl strigau “tata Uțu”, parte din sufletul acestui studio de dans, nu va fi prezent fizic... Dar, cu siguranță va rămâne în sufletele tuturor celor din familia Yolo, la fiecare aniversare! Zâmbetul, energia și încrederea insuflată copiilor de Ioan Teodor Lăpuște nu pot fi uitate!
VIDEO: Se pregătește o fabrică de lapte, în Leșu! „Ar putea aduce un plus de valoare în zonă” martie 1, 2021 - Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul Sorin Avram din Leșu a vorbit, între altele, și despre bucatele tradiționale din zona sa. Edilul a făcut primele demersuri pentru a încuraja apariția unui mic abator, dar și a unei fabrici de lapte în zonă.
FOTO: Un cadou special, pentru Spitalul TBC de pe strada Ghinzii! martie 1, 2021 - Spitalul TBC de pe strada Ghinzii împlinește astăzi 131 de ani de la inaugurare, motiv pentru care se va alege și cu un cadou, după cum a anunțat managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany:
Site-ul de un milion de lei al Primăriei Bistrița este gata. Parte din serviciile online, nefuncționale martie 1, 2021 - Noul site al Primăriei Bistrița este funcțional începând de astăzi. Acesta este parte a unui proiect pe fonduri europene, în valoare de peste un milion de lei. Include și mai multe servicii online, care să te  scutească de un drum la Primărie și să ajute să îți rezolvi problemele cu câteva click-uri. Parte din ele, însă, sunt nefuncționale.
Aquabis: Cinci localități din Bistrița-Năsăud, fără apă potabilă astăzi martie 1, 2021 - Cinci localități din Bistrița-Năsăud rămân fără apă potabilă astăzi, 1 martie 2021, pentru câteva ore - anunță Aquabis.
Centrele de vaccinare de la Năsăud și Prundu Bârgăului și-au epuizat locurile deja. UNDE vă mai puteți vaccina: martie 1, 2021 - Începând de astăzi, bistrițenii care se încadrează în etapa a doua se vor putea vaccina și la Năsăud și la Prundu Bârgăului, unde s-au deschis două noi centre. Locurile sunt deja epuizate, până în 21 martie. Un singur centru de vaccinare din județ mai are locuri libere.
FOTO – Șintereag: S-a oprit într-un cap de pod, pe contrasens februarie 28, 2021 - Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp la intrarea în localitatea Șintereag, dinspre Beclean. O mașină s-a oprit în capul de pod ...pe contrasens.
VIDEO – Bogdan Ivan: Din Zagra până-n București, toți o să știe cum se schimbă directorii de școli februarie 28, 2021 - Nemulțumirile legate de schimbarea directorilor de școli nu s-au încheiat. În cadrul unei conferințe de presă, deputatul social democrat, Bogdan Ivan, a explicat că există un draft de modificare a Legii Învățământului. Se dorește o metodă generală de schimbare a directorilor de școli, care să mulțumească și administrațiile și părinții. „Din Zagra până-n București, toți vor ști cum se schimbă directorii de școli”, a declarat Bogdan Ivan.