POVEȘTI DIN SAT: Repetiția

POVEȘTI DIN SAT:  Repetiția

Când reușești să rupi zece minute după ore, ca să poți face repetiții pentru programul artistic, parcă ai primi un cadou. Și elev, și profesor.

– Copii, se apropie serbarea, nu mai avem timp de repetiții, trebuie să ne găsim… și pentru asta. Ce ziceți?

– Daaa, doamnaaa, facem acuma.

Adevărat, niciunul dintre ei nu a absentat azi. Toți elevii clasei a VIII-a, fete și băieți, cuminți, prea cuminți, atenți, prea atenți și maturi cât pentru o școală întreagă, se așează în bănci pentru a începe repetițiile.

– Începem cu cântecul? Ce ziceți?

– Daaa, doamna ! E foarte frumos și ne place muuult !

– Nu vi se pare cam trist ? O fi 8 Martie, da, îl cântăm și în biserică, la parastasul bunicii colegului vostru. Da?

– Da, doamnaaa! Ne place!

– Copiii încep să cânte, dar nu doar mamei ci, mai ales, bunicii plecate din lumea celor vii. Un cântec frumos. Simțeai în privirile lor că ceva li se lipește de suflet.

– Uite, mai am aici un cântec. Ce ziceți? Nu vă este mai ușor? L-am mai cântat…

– Nuuu! Ne place acesta!

Încep cântecul și cântă până la strofa a doua:

Stau adeseori pe gânduri și privesc
Primăvara, florile cum înfloresc
Când eram în suferință, mamă dragă, nu dormeai
Și în brațe, pruncușorul ți-l strângeai…

Era plăcere, era bucurie în ochii lor. Cântau cu capul ușor rezemat de perete, pe scaune stând, cu ochii aproape închiși. La un moment dat, încep strofa următoare:

Astăzi, mamă, dacă eu te-aș mai avea
Aș dori în lumea asta altceva…

Un fior trece parcă prin fiecare din cei prezenți. Doamna profesoară observă. Vaaai! Până acum, la celelalte repetiții, Maria a lipsit. Nici la biserică nu va putea veni. Daaa, Maria este prezentă.

Doamna o observă că se schimbă la față. Buzele-i roșii încep parcă să i se decoloreze, parcă tremură ușor, iar fața i se face palidă, dintr-o dată. Apleacă privirea, îi vine să plângă. Cu toții înțeleg ce se întâmplă. Înțeleg greșeala. Daaa, mama Mariei a murit anul trecut. Vaaai!

Cu toții încearcă să termine versul început. În fața ei, Codruța, colega de clasă, se ascunde după Sergiu, ca să-și șteargă lacrimile ce-i curgeau șiroaie pe obraji. Ana încearcă să se abțină, dar nu poate. Rodica încearcă și ea…

Ah! Momentul, greșeala… Da… a fost o greșeală. Una MARE! Trebuie reparată! Nimeni nu și-a dat seama! Nimeni nu a văzut-o pe Maria plângând vreodată. Până azi. Da, până azi. Azi îi este greu. Dorul de mama… Cu toții se simt vinovați.

„Vor rămâne amintiri ce nu se pot uita nicicând
C-am avut și eu o mamă, pe pământ.”

Cântecul se oprește. Înainte de asta, doamna profesoară, făcându-se că nu observă nimic din tot ceea ce se întâmplă, intervine :

– Copii, eu zic că ar trebui să insistăm azi mai mult pe repetarea poeziei Fericirea. Ce ziceți? Cântecul îl știți deja. Și… poezia este frumoasă…

– Daaa, doamna! Da, aveți dreptate!

Copiii încep să recite: 

„Să fii fericit pe lume, dacă vrei, nu e prea greu… și încheie cu strofa

Mărire Ție, Doamne Sfinte
Că mi-ai dat viața, o comoară,
Mi-ai dat lumină, mi-ai dat minte
Și toate câte mă-nconjoară.

Momentul critic este depășit. A trecut. Aaaah! Lacrimile s-au oprit. Încet, încet, zâmbetele se aștern pe fețele copiilor. Încet.

Maria ridică privirea din pământ. Copiii au înțeles de ce doamna a schimbat ordinea. Finuț și fără să se observe, căci doamna pricepuse totul. Copiii sunt mai maturi decât se crede. Le privești fața și înțelegi asta. Și tu și ei.

Ora se termină.

– Sărut mâna, doamnă! Vă mulțumim!

– Eu vă mulțumesc, copii! Din suflet !

Ultima iese din clasă, Maria. Doamna profesoară ar vrea să o strângă în brațe. Are pornirea să o facă, dar se oprește. Ar vrea să o strângă la piept, dar este mai bine să nu o facă acum. Este mai bine așa. Abia s-au îndreptat lucrurile. Oricum, de câte ori o vede căutându-și frățiorul prin pauze, doamna îi privește chipul și zâmbetul frumos de pe față.

– Ce frumos te-ai îmbrăcat, Maria! Ce bine îți stă cu roșu! Taaare îmi place!

– Mulțumesc, doamnaaa!

Toți colegii o admiră pentru felul ei de a fi, de grija mare ce o are față de frățiorul mai mic. Știu că Maria locuiește cu bunicii din partea mamei și dânșii îi ajută. Tatăl ei este un om deosebit.

Doamna nu înțelege de ce, încă de la prima repetiție, când Maria nu era prezentă, au dorit să cânte cântecul. Da, era pentru ei un fel de a exprima un gând, o trăire, față de mama sau bunica. 

Dar când și-au dat seama de suferința Mariei, s-au oprit singuri. Îi durea durerea ei. Doamna nu poate să uite acest lucru. Lacrimile ce curg șiroaie pe fața lor, vin din adâncul sufletului. Trăiri, simțiri…

Nici măcar neastâmpăratul clasei, Ionică, nu a dat drumul unei păreri, așa cum o face deseori, stricând și ceea ce a mai rămas. Înseamnă că și el a înțeles gravitatea situației. Da, o repetiție de zece minute , poate face cât o lecție de viață, pentru toți cei prezenți.

PS: 

A doua zi, doamna profesoară stă de vorbă cu diriginta elevilor clasei a VIII-a despre întâmplare, căci îi rămăsese în suflet și voia să o împărtășească.

– Da, doamna profesoară, noi o iubim mult pe Maria. Copiii aceștia sunt minunați! Priviți aici, am păstrat o copie a unui mesaj transmis Mariei, de Moș Niculae. Și eu am plâns când l-am citit și am să îl păstrez.

Dragă Maria,

Aseară, când dormeai atât de profund, am intrat la tine în căsuță, dar nu m-ai observat. Ți-am lăsat un pupic dulce pe obraz și mi-am dorit din răsputeri să nu fii tristă pentru că nu ai primit nimic. Cadoul ți l-am așezat cu dibăcie pe banca în care atâția ani ai fost elevă. Sper că nu te-ai supărat pe mine! Ești cea mai norocoasă ființă pe care o cunosc! Îngerul ce te veghează din ceruri ca o vorbă a lui Dumnezeu, îți este mereu alături, la bine și la greu. Nu uita asta! Cu toții suntem alături de tine, PUTERNICA NOASTRĂ! Te iubim și noi și Moșul!

Cu multă dragoste!

Foto @ Arhivă 

Jandarmii împart și …apă și ciocolată! NU doar amenzi! aprilie 10, 2020 - Jandarmii sunt prezenți în județ pentru a verifica respectarea ordonanțelor. Și pentru a sancționa pe cei ce încalcă legea. Dar sunt tot oameni și ei, așa că împart și apă sau ciocolată! 
INTERZISĂ arderea de resturi vegetale! CUM scăpați de ele: aprilie 10, 2020 - Incendiile provocate de arderile resturilor vegetale sunt tot mai dese, în ciuda insistențelor pompierilor de a se stopa. APM a anunțat oficial INTERZICEREA ardetrii resturilor vegetale. Amenzile sunt de ordinul miilor de lei. Supercom va prelua resturile vegetale.
MOBILIZARE impresionantă: Donații de aproape 400.000 de lei pentru spitalul din Năsăud aprilie 10, 2020 - Spitalul Orășenesc Năsăud a fost desemnat spital suport pentru pacienții cu COVID 19. Încă de când era doar în discuții acest lucru, unii au început să doneze pentru echiparea corespunzătoare a acestuia. S-au strâns aproape 400.000 de lei în câteva zile.
Două noi cazuri pozitive de COVID-19, în 24 de ore! Național, 265! aprilie 10, 2020 - Bistrița Năsăud înregistrează 78 de cazuri pozitive de COVID 19, cu două noi confirmări în ultimele 24 de ore. La nivel național, numărul înregistrat e aproape la jumătate, comparativ cu raportarea de ieri. Au crescut în schimb numărul deceselor.
Cu 26 cazuri pozitive și 4 decese, Reteagul nu intră în carantină! „Situația e sub control!” aprilie 10, 2020 - În localitatea Reteag sunt 26 de teste pozitive. S-au înregistrat și patru decese, iar o persoană s-a vindecat. Cu toate acestea, zona nu va intra în carantină totală. ”Situația e sub control” a declarat prefectul Stelian Dolha.
Aquabis: Șase străzi din Bistrița rămân fără apă, astăzi, pentru câteva ore aprilie 10, 2020 - Șase străzi din Bistrița rămân fără apă, astăzi, pentru câteva ore, anunță Aquabis. Este vorba de avarii sau lucrări de cuplare de a unor noi rețele de distribuție apă.
VIDEO: Un pacient diagnosticat cu Covid19 a uns cu fecale baia spitalului. „Ca să vă infectați și voi!” aprilie 10, 2020 - Dezgustător și incredibil incident, la secția de boli infecțioase a Spitalului de pe Alba Iulia: Un pacient diagnosticat cu COVID-19 a uns cu fecale una dintre băi, „ca să se infecteze și ceilalți” . Întreaga poveste a fost dezvăluită ieri seară, de managerul instituției Gabriel Lazany, invitat la Bistrițeanul Live:
Cumpărăturile de Paște, pe vreme de urgență! CE spun polițiștii: aprilie 10, 2020 - Se apropie sărbătoarea pascală. În piețe nu vor fi miei vii, dar asta nu înseamnă că nu te poți bucura de așa ceva la masa de sărbătoare. Polițiștii oferă câteva informații privind cumpărăturile de Paște:
Dozatoarele de la scările blocului mai au de așteptat. De ce nu poate Primăria Bistrița să achiziționeze: aprilie 10, 2020 - Dacă dezinfectarea scărilor de bloc a început deja în Bistrița, montarea dozatoarelor pentru dezinfectant se lasă încă așteptată. Cum explică municipalitatea această „întârziere”.
Aquabis: Defecțiuni în Herina. Cât timp vor fi afectați locuitorii aprilie 10, 2020 - S-au înregistrat două defecțiuni pe rețeaua de distribuție a apei din Herina, anunță Aquabis. Cât timp vor fi afectați locuitorii
OM 8: Piețele agroalimentare rămân deschise. Se suspendă exportul de grâu, orz, ovăz și porumb. AFLĂ detalii aprilie 9, 2020 - În această seară s-a emis Ordonanța Militară VIII. Au fost luate noi măsuri pentru prevenirea răspândirii coronavirusului în România. AFLĂ detalii:
Nu ai unde să fugi în vremea lui Covid: Poienile Reteagului, locul unde cauți viața de mai multe ori aprilie 9, 2020 - Declarate zonele roșii ale județului Bistrița-Năsăud, satul Poienile Reteagului sau Pintic, sat aparținător de comuna Teaca, par deja niște localități coborâte  din filme despre apocalipsă. Poate, nu e chiar așa, dar, cu siguranță, situația nu este dintre cele mai plăcute, iar oamenii se tem. Se tem de acest inamic invizibil și atotputernic.
Bistrița-Năsăud: 76 infectați, 8 decedați și… un înviat! aprilie 9, 2020 - Locuitorii dintr-o comună din județul Bistrița-Năsăud au fost băgați în sperieți. În timp ce la nivel național numărul persoanelor decedate care au fost confirmate pozitiv cu COVID-19 crește alarmant, în județul nostru minunea se întâmplă! Un pacient decedat a înviat! VEZI cum a fost posibil:
Ioan Turc (PNL): Situația dificilă prin care trecem – oportunitatea Primăriei Bistrița pentru a sifona bani publici! aprilie 9, 2020 - Situația dificilă prin care trecem și pandemia reprezintă - pentru Primăria Bistrița - o simplă oportunitate pentru a sifona bani publici! Asta le reproșează Ioan Turc, președintele PNL Bistrița-Năsăud.
BISTRIȚA: Un strop de speranță și câteva tricouri speciale aprilie 9, 2020 - Specialiștii au confirmat-o deja: Un strop de speranță și o perspectivă optimistă asupra vieții ne ajută să trecem mai ușor peste problemele grave din preajmă. Este ceea ce au încercat și bistrițenii de la „Brodează cu Teo”. Oferindu-ne câteva tricouri absolut speciale:
Tocmai a fost înmormântat al patrulea bărbat din Reteag depistat cu COVID 19 aprilie 9, 2020 - Reteagul înregistrează al patrulea deces al unei persoane depistate cu COVID 19. La nivelul satului mai sunt peste 20 de persoane depistate pozitiv și aproape 200 în izolare. Din fericire, o persoană s-a vindecat.
VIDEO: Când ar putea fi rezolvată problema drumurilor agricole la Zagra aprilie 9, 2020 - „Avem încă un proiect depus. Este făcută și licitația, dar încă nu e finanțat. Sper ca după epidemia asta, să ne dea Dumnezeu și bine”, a mărturisit primarul Dumitru Bușcoiu din Zagra. Când ar putea fi rezolvată problema drumurilor agricole:
S-a votat! Plata facturilor utilităților, amânată cu trei luni! aprilie 9, 2020 - Camera Deputaților, for decizional, a votat legea privind amânarea plății facturilor utilităților cu trei luni. Mai trebuie ca legea să fie promulgată de președinte și publicată în Monitorul oficial. CUM s-ar face plata ulterior:
CE ordin a dat primarul Becleanului! „Fără protejări proprii, veți fi în pericol!” aprilie 9, 2020 - De mâine, toți cei din Beclean vor ieși din casă DOAR cu nasul și gura acoperite! Primarul orașului de pe Someș le-a explicat cetățenilor că ”fără protejări proprii, veți fi în pericol!”. Becleanul este prin oraș din județ ce impune această măsură.
Aquabis: Datorită complexităţii lucrărilor de pe Valea Budacului, apa rămâne sistată până diseară aprilie 9, 2020 - Datorită complexităţii lucrărilor de pe Valea Budacului, apa rămâne sistată până diseară, anunță Aquabis.
FOTO: Incendiu la un hotel lăsat în paragină, la Colibița! aprilie 9, 2020 - În jurul amiezii, pompierii bistrițeni au fost solicitați la un incendiu în Colibița. S-ar părea că a fost vorba de o anexă nefinalizată a unui hotel lăsat în paragină. Din fericire, nu au fost victime.
Avem, la nivelul județului, 76 de infectați, 7 decedați și 11 vindecați. Național- am ajuns la 5.202 cazuri aprilie 9, 2020 - România a ajuns la 5.202 cazuri de persoane infectate cu COVID 19, din care peste 400 noi cazuri în ultimele 24 de ore. La nivelul județului avem 76 teste pozitive. Șapte dintre cei infectați au decedat, iar 11 s-au vindecat.
Și angajații de la Stat ar putea fi trimiși curând în șomaj tehnic aprilie 9, 2020 - Guvernul pregătește o ordonanță de urgență prin care și angajații instituțiilor de stat vor fi trimiși acasă în șomaj tehnic pentru 15 zile pe lună, prin rotație. Anunțul îi aparține premierului Ludovic Orban:
AȘA DA! Cadrele medicale din județ vor fi testate de COVID 19! aprilie 9, 2020 - Odată cu noul aparat de testare COVID 19 de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, atenția s-a îndreptat asupra eroilor din prima linie. Astfel, s-a decis testarea tuturor cadrelor medicale din județ. Asta, pe lângă persoanele simptomatice.
FOTO/VIDEO: Mii de combinezoane și zeci de mii de măști pentru cei din prima linie în lupta contra coronavirusului aprilie 9, 2020 - A ajuns încă un transport de echipamente de protecție pentru cei ce luptă în prima linie împotriva coronavirusului. Astfel, mii de combinezoane și zeci de mii de măști au ajuns în depozitele ISU BN și urmează a fi împărțite.
Trei zone din județ, păzite și cu armata! E vorba de sute de persoane aflate în izolare! aprilie 9, 2020 - Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a hotărât ca în trei zone din județ, pe lângă poliție și jandarmerie, să patruleze și armata. E vorba de zone cu risc ridicat, fiind vorba de sute de persoane aflate în izolare. În unele - zeci de infectați, și chiar și decese.
Viceprimarul Cristian Niculae: Un dezvoltator software pune la dispoziția elevilor bistrițeni o platformă educațională! Ce permite aceasta: aprilie 9, 2020 - Autoritățile locale din Bistrița se pregătesc să semneze un parteneriat cu dezvoltatorul român de software Adservio și Telekom, pentru o platformă educațională dedicată elevilor din municipiu. Platforma va fi gratuită până la final de an, a anunțat viceprimarul municipiului Bistrița, Cristian Niculae.
SOLIDARITATE! 9 paramedici SMURD din Bistrița-Năsăud, în ajutorul colegilor din cel mai afectat județ de pandemia de Coronavirus aprilie 9, 2020 - 9 paramedici SMURD din Bistrița-Năsăud vor lupta împotriva Coronavirusului în cel mai afectat județ de această pandemie, Suceava. În continuare, județul vecin se confruntă cu un deficit de personal la Serviciul Județean de Ambulanță.
Aquabis: Fără apă, astăzi în Rodna și Bistrița Bârgăului aprilie 9, 2020 - Locuitorii din Rodna și Bistrița Bârgăului rămân astăzi fără apă potabilă, pentru câteva ore, anunță Aquabis. 
În sfârșit se fac teste pentru Covid-19 și la Bistrița! Primul test, realizat la Spitalul Județean de Urgență aprilie 9, 2020 - Ieri a fost făcut la Bistrița primul test pentru Covid-19, la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, cu aparatul achiziționat de unitatea medicală special pentru acest scop. Un alt aparat care aparține Direcției Sanitar Veterinare este în teste.