POVEȘTI DIN SAT: Repetiția

POVEȘTI DIN SAT: Repetiția

Când reușești să rupi zece minute după ore, ca să poți face repetiții pentru programul artistic, parcă ai primi un cadou. Și elev, și profesor.

– Copii, se apropie serbarea, nu mai avem timp de repetiții, trebuie să ne găsim… și pentru asta. Ce ziceți?

– Daaa, doamnaaa, facem acuma.

Adevărat, niciunul dintre ei nu a absentat azi. Toți elevii clasei a VIII-a, fete și băieți, cuminți, prea cuminți, atenți, prea atenți și maturi cât pentru o școală întreagă, se așează în bănci pentru a începe repetițiile.

– Începem cu cântecul? Ce ziceți?

– Daaa, doamna ! E foarte frumos și ne place muuult !

– Nu vi se pare cam trist ? O fi 8 Martie, da, îl cântăm și în biserică, la parastasul bunicii colegului vostru. Da?

– Da, doamnaaa! Ne place!

– Copiii încep să cânte, dar nu doar mamei ci, mai ales, bunicii plecate din lumea celor vii. Un cântec frumos. Simțeai în privirile lor că ceva li se lipește de suflet.

– Uite, mai am aici un cântec. Ce ziceți? Nu vă este mai ușor? L-am mai cântat…

– Nuuu! Ne place acesta!

Încep cântecul și cântă până la strofa a doua:

Stau adeseori pe gânduri și privesc
Primăvara, florile cum înfloresc
Când eram în suferință, mamă dragă, nu dormeai
Și în brațe, pruncușorul ți-l strângeai…

Era plăcere, era bucurie în ochii lor. Cântau cu capul ușor rezemat de perete, pe scaune stând, cu ochii aproape închiși. La un moment dat, încep strofa următoare:

Astăzi, mamă, dacă eu te-aș mai avea
Aș dori în lumea asta altceva…

Un fior trece parcă prin fiecare din cei prezenți. Doamna profesoară observă. Vaaai! Până acum, la celelalte repetiții, Maria a lipsit. Nici la biserică nu va putea veni. Daaa, Maria este prezentă.

Doamna o observă că se schimbă la față. Buzele-i roșii încep parcă să i se decoloreze, parcă tremură ușor, iar fața i se face palidă, dintr-o dată. Apleacă privirea, îi vine să plângă. Cu toții înțeleg ce se întâmplă. Înțeleg greșeala. Daaa, mama Mariei a murit anul trecut. Vaaai!

Cu toții încearcă să termine versul început. În fața ei, Codruța, colega de clasă, se ascunde după Sergiu, ca să-și șteargă lacrimile ce-i curgeau șiroaie pe obraji. Ana încearcă să se abțină, dar nu poate. Rodica încearcă și ea…

Ah! Momentul, greșeala… Da… a fost o greșeală. Una MARE! Trebuie reparată! Nimeni nu și-a dat seama! Nimeni nu a văzut-o pe Maria plângând vreodată. Până azi. Da, până azi. Azi îi este greu. Dorul de mama… Cu toții se simt vinovați.

„Vor rămâne amintiri ce nu se pot uita nicicând
C-am avut și eu o mamă, pe pământ.”

Cântecul se oprește. Înainte de asta, doamna profesoară, făcându-se că nu observă nimic din tot ceea ce se întâmplă, intervine :

– Copii, eu zic că ar trebui să insistăm azi mai mult pe repetarea poeziei Fericirea. Ce ziceți? Cântecul îl știți deja. Și… poezia este frumoasă…

– Daaa, doamna! Da, aveți dreptate!

Copiii încep să recite: 

„Să fii fericit pe lume, dacă vrei, nu e prea greu… și încheie cu strofa

Mărire Ție, Doamne Sfinte
Că mi-ai dat viața, o comoară,
Mi-ai dat lumină, mi-ai dat minte
Și toate câte mă-nconjoară.

Momentul critic este depășit. A trecut. Aaaah! Lacrimile s-au oprit. Încet, încet, zâmbetele se aștern pe fețele copiilor. Încet.

Maria ridică privirea din pământ. Copiii au înțeles de ce doamna a schimbat ordinea. Finuț și fără să se observe, căci doamna pricepuse totul. Copiii sunt mai maturi decât se crede. Le privești fața și înțelegi asta. Și tu și ei.

Ora se termină.

– Sărut mâna, doamnă! Vă mulțumim!

– Eu vă mulțumesc, copii! Din suflet !

Ultima iese din clasă, Maria. Doamna profesoară ar vrea să o strângă în brațe. Are pornirea să o facă, dar se oprește. Ar vrea să o strângă la piept, dar este mai bine să nu o facă acum. Este mai bine așa. Abia s-au îndreptat lucrurile. Oricum, de câte ori o vede căutându-și frățiorul prin pauze, doamna îi privește chipul și zâmbetul frumos de pe față.

– Ce frumos te-ai îmbrăcat, Maria! Ce bine îți stă cu roșu! Taaare îmi place!

– Mulțumesc, doamnaaa!

Toți colegii o admiră pentru felul ei de a fi, de grija mare ce o are față de frățiorul mai mic. Știu că Maria locuiește cu bunicii din partea mamei și dânșii îi ajută. Tatăl ei este un om deosebit.

Doamna nu înțelege de ce, încă de la prima repetiție, când Maria nu era prezentă, au dorit să cânte cântecul. Da, era pentru ei un fel de a exprima un gând, o trăire, față de mama sau bunica. 

Dar când și-au dat seama de suferința Mariei, s-au oprit singuri. Îi durea durerea ei. Doamna nu poate să uite acest lucru. Lacrimile ce curg șiroaie pe fața lor, vin din adâncul sufletului. Trăiri, simțiri…

Nici măcar neastâmpăratul clasei, Ionică, nu a dat drumul unei păreri, așa cum o face deseori, stricând și ceea ce a mai rămas. Înseamnă că și el a înțeles gravitatea situației. Da, o repetiție de zece minute , poate face cât o lecție de viață, pentru toți cei prezenți.

PS: 

A doua zi, doamna profesoară stă de vorbă cu diriginta elevilor clasei a VIII-a despre întâmplare, căci îi rămăsese în suflet și voia să o împărtășească.

– Da, doamna profesoară, noi o iubim mult pe Maria. Copiii aceștia sunt minunați! Priviți aici, am păstrat o copie a unui mesaj transmis Mariei, de Moș Niculae. Și eu am plâns când l-am citit și am să îl păstrez.

Dragă Maria,

Aseară, când dormeai atât de profund, am intrat la tine în căsuță, dar nu m-ai observat. Ți-am lăsat un pupic dulce pe obraz și mi-am dorit din răsputeri să nu fii tristă pentru că nu ai primit nimic. Cadoul ți l-am așezat cu dibăcie pe banca în care atâția ani ai fost elevă. Sper că nu te-ai supărat pe mine! Ești cea mai norocoasă ființă pe care o cunosc! Îngerul ce te veghează din ceruri ca o vorbă a lui Dumnezeu, îți este mereu alături, la bine și la greu. Nu uita asta! Cu toții suntem alături de tine, PUTERNICA NOASTRĂ! Te iubim și noi și Moșul!

Cu multă dragoste!

Foto @ Arhivă 

FOTO/VIDEO: Biciclist prins sub o mașină în Decebal iulie 14, 2020 - Un accident rutier a avut loc pe Bulevardul Decebal din Bistrița. Un biciclist a fost prins sub o mașină. Biciclistul nu s-ar fi asigurat corespunzător. Victima este inconștientă.
Peste 3.000 de tablete vor ajunge la elevii din județul Bistrița-Năsăud iulie 14, 2020 - Guvernul României se pregătește pentru scenariul în care școlile nu se vor deschide în toamnă din cauza pandemiei de coronavirus. Autoritățile au scos din fondul de rezervă 126 milioane de lei pentru achiziționarea de tablete. Peste 3.000 de dispozitive vor ajunge la elevii din Bistrița-Năsăud.
S-a stins omul de afaceri Mihail Belei. Acesta și-ar fi pus capăt zilelor iulie 14, 2020 - Omul de afaceri Mihail Belei a murit noaptea trecută. Se pare că acesta și-ar fi pus capăt zilelor. În ultima sa postare de pe Facebook, acesta le transmite un mesaj celor trei copii ai săi.
FOTO/VIDEO: Sportivii bistrițeni pe podium, în cea mai dificilă și spectaculoasă disciplină sportivă! iulie 14, 2020 - 26 de echipaje – între care și unul din Bistrița – au luptat pentru un loc pe podium în cea mai dificilă și spectaculoasă disciplină sportivă. Campionatul Național de Rally Raid 2020 s-a încheiat excelent pentru sportivii bistrițeni!
Cristian Niculae: Parcul din Subcetate e gata! Vom amenaja și două parcuri pentru animale de companie iulie 14, 2020 - Localnicii din cartierul Subcetate se vor putea bucura, în curând, de parcul din zonă. Viceprimarul Cristian Niculae promite că se vor mai amenaja și alte spații de promenadă, chiar și pe malurile râului. Mai mult, se vor realiza și două parcuri speciale pentru plimbat animalele de companie.
ZILNIC: Dintre cei ce se internează în spital, pentru alte probleme, minim doi sunt depistați cu COVID 19 iulie 14, 2020 - Internarea persoanelor în spital NU se face fără un test de COVID 19. Astfel, toți cei care vin cu alte afecțiuni, sunt testați de către laboratorul SJUB. Conform managerului, zilnic, dintre cei ce vin cu alte afecțiuni, minim doi sunt depistați pozitiv cu noul tip de coronavirus.
Judecătoria Bistrița anulează, pe bandă rulantă, amenzile primite în starea de urgență. Câți bistrițeni au avut câștig de cauză: iulie 14, 2020 - Mai mulți bistrițeni au reușit deja să își anuleze în instanță amenzile primite pentru nerespectarea prevederilor din starea de urgență. În toate procesele care au acest obiect înregistrate până acum la Judecătoria Bistrița, câștig de cauză au cei care au fost amendați.
Bistrița-Năsăud: 9 cazuri pozitive, 17 persoane vindecate și două decese. Printre persoanele infectate se numără și un asistent medical iulie 14, 2020 - Avem 642 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore nouă bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, iar 17 persoane au fost declarate vindecate și externate. S-au înregistrat și două decese. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 637 de cazuri noi de infecție.
Poștărița accidentată aseară, în Telciu, a decedat la spital în Mureș iulie 14, 2020 - Un grav accident de circulație a avut loc aseară în Telciu. O femeie a fost lovită din plin, de un autoturism, în timp ce aceasta efectua un viraj la dreapta. Biciclista a ajuns în stare gravă la spital, în Mureș. Din nefericire, aceasta a decedat. S-ar părea că e vorba tocmai de poștărița comunei.
Săracele fete bogate de la Urbanism. Ce averi au bugetarele în pixul cărora stau construcțiile din oraș: iulie 14, 2020 - Case, apartamente, spații comerciale, terenuri, cam asta au reușit să adune bugetarele de la Serviciul Urbanism al Primăriei Bistrița. Culmea este faptul că salariile bugetarelor, în pixul cărora stau toate construcțiile din oraș, nu prea le-ar fi ajuns să puna bazele averilor declarate.
Primarul orașului Sîngeorz-Băi, Traian Ogâgău, în conflict de interese iulie 14, 2020 - Agenția Națională de Integritate l-a găsit pe primarul orașului Sîngeorz-Băi în conflict de interese. Este vorba chiar despre închirierea unei suprafețe de teren tatălui său, faptă care i-a și adus un proces penal.
RECORD în administrația bistrițeană: 14 ani trecuți, de când un drum a fost prins în proiect pentru a fi reabilitat iulie 14, 2020 - Administrația locală a reușit un record... negativ. În 2006, un drum din localitatea Sigmir a fost prins în proiectul de asfaltare. În 2010 s-au făcut ceva lucrări. Dar azi, la 14 ani diferență, drumul încă e tot... pietruit.
Aquabis: Avarie în Beclean. Fără apă potabilă mâine, în alte șapte localități iulie 14, 2020 - O avarie a fost semnalată în această dimineață, pe o stradă din Beclean - anunță Aquabis. Apa se va sista mâine, 15 iulie 2020, în Năsăud, Rebrișoara și Salva:
Infirmier sancționat, după ce a fost depistat cu COVID 19! Care a fost motivul: iulie 14, 2020 - Printre persoanele depistate cu COVID 19, de la începutul pandemiei, se află și cadre medicale și personal auxiliar al spitalelor. Unii dintre aceștia au fost și ”taxați” după ce s-au infectat. Un infirmier de la Secția Psihiatrie a fost sancționat după ce a fost depistat pozitiv. CARE a fost motivul:
FOTO Telciu: Biciclistă lovită de mașină iulie 13, 2020 - Un accident rutier a avut loc în această după-masă în Telciu. O femeie care circula cu bicicleta a făcut un viraj fără să se asigure, fiind lovită de un autoturism. 
Drept, Inginerie Managerială sau Științele Comunicării? Orice ai alege, ești binevenit la Universitatea Ecologică din București, Centrul Bistrița iulie 13, 2020 - Mai sunt doar câteva zile în care poți să te bucuri de avantajele oferite Universitatea Ecologică din Bistrița! Până miercuri, 15 iulie 2020, te poți înscrie la una dintre facultățile și specializările instituției:
FOTO/VIDEO: Roxana Lăpuște deschide YOLO – cel mai modern studio de dans din Bistrița iulie 13, 2020 - Este o investiție de câteva zeci de mii de euro și, fără îndoială, cel mai modern studio de dans din Bistrița. Yolo Studio își deschide mâine porțile! „Este o sală de dans și sport echipată și pregătită pentru întreaga familie. De mâine începem o parte din cursuri”, anunță Roxana Lăpuște, coordonatoarea întregului proiect.
„Big Brother” pentru polițiști! Agenții vor avea o cameră video atașată de uniformă iulie 13, 2020 - Polițiștii care își desfășoară activitatea în stradă vor avea camere video atașate de uniforme. Astfel, crede ministrul Afacerilor Interne, vor responsabiliza atât cetățenii, cât și polițiștii. Această dotare este întâlnită și în alte state.
Jandarmul vindecat de COVID-19 a sărit în ajutorul celor infectați cu coronavirus și a donat plasmă iulie 13, 2020 - Județul nostru se laudă cu aparat de plasmafereză pentru recoltarea de la pacienții vindecați de COVID-19. Totuși, până acum, doar 16 persoane au donat, iar numărul donatorilor este în scădere. Astăzi, jandarmul vindecat de COVID-19 a donat plasmă pentru a sprijini medicii în vindecarea altor bolnavi.
N-au încăput pe drum și s-au luat la bătaie iulie 13, 2020 - Mai mulți tineri din Dumitrița s-au luat la bătaie, după ce n-au încăput cu autoturismele pe un drum îngust și s-au ciocnit. Doi tineri au fost reținuți pentru 24 de ore.
A vrut să-și lovească fiul cu o coasă, dar a nenorocit caroseria la două mașini iulie 13, 2020 - Un incident bizar, în acest weekend, în Bistrița. Un tată și un fiu s-au certat, în plină stradă. Tatăl a vrut să-și lovească fiul cu o coasă, dar a nenorocit caroseria la două mașini.
Locuri de muncă disponibile la Biasicom, Spălătoria Pro Wash, Electroplast, Sanovil și Amicii Building! iulie 13, 2020 - Se fac angajări la Biasicom, Electroplast, Sanovil, Betak și Amicii Building! Companiile din oraș caută operatori cabluri electrice, muncitori necalificați, consultant online și șoferi cu permis de conducere categ. B, C, CE. Se oferă condiții excelente de muncă și salariu motivant.
Bistrița-Năsăud: Două cazuri pozitive și patru persoane vindecate. La nivel național, 32.948 persoane infectate iulie 13, 2020 - Avem 633 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore doi bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, iar patru persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 413 de cazuri noi de infecție.
FII REPORTER: Pățania unei mămici plecate cu fetița și soțul să lucreze la Fisherman`s iulie 13, 2020 - O familie din Cluj nu va uita niciodată experiența de la Fisherman`s. Din nefericire, nu e una plăcută. Ci una dureroasă, în care au mers să lucreze, iar patronul și-ar fi bătut joc de ei. AFLĂ povestea:
SCANDAL la Băile Figa: Trei persoane împușcate cu un pistol cu bile de cauciuc! iulie 13, 2020 - Mobilizare de forțe ieri dimineață la Figa. Mai mulți tineri s-ar fi certat, iar apoi s-au luat la bătaie. La un moment dat, un tânăr a scos un pistol, rănind trei persoane. Polițiștii fac cercetări și au deschis dosar penal.
Principele Nicolae pune umărul la amenajarea Via Transilvanica, cel mai mare traseu de drumeție din țară iulie 13, 2020 - Prezent la mai multe acțiuni și proiecte marca Tășuleasa Social, principele Nicolae a răspuns afirmativ și când a fost chemat să se implice în amenajarea Via Transilvanica, cel mai mare traseu de drumeție din țară.
„Aventurile” unui adolescent de 17 ani: s-a cinstit bine la Băile Figa, după care a luat în plin două mașini parcate iulie 13, 2020 - Un adolescent de 17 ani a fost prins băut la volan, după ce a luat în plin două autoturisme parcate pe aleile dintre cabanele de la Băile Figa. „Aventurile” sale i-au adus un dosar penal.
Aquabis: Fără apă potabilă, astăzi, în Viile Tecii și pe o stradă din Beclean iulie 13, 2020 - Localitatea Viile Tecii a rămas fără apă potabilă de ieri seară. Locuitorii vor avea de așteptat până azi, 13 iulie 2020 la ora 15:00 pentru reluarea furnizării apei. De la miezul nopții, până în 14 iulie la ora 05.00, trei localități rămân fără apă:
FOTO: Băut la volan, de dimineață bună, s-a răsturnat cu mașina iulie 13, 2020 - Un măierean băut la volan a reușit să producă un accident rutier. Acesta s-a răsturnat cu autovehiculul pe care-l conducea. Polițiștii au întocmit dosar penal.
FOTO: A adormit la volan și a ajuns într-un cap de pod iulie 13, 2020 - Un accident rutier a avut loc în această dimineață pe DN 17. O autoutilitară s-a oprit într-un cap de pot. Trei persoane au ajuns la spital.