POVEȘTI DIN SAT: Repetiția

POVEȘTI DIN SAT:  Repetiția

Când reușești să rupi zece minute după ore, ca să poți face repetiții pentru programul artistic, parcă ai primi un cadou. Și elev, și profesor.

– Copii, se apropie serbarea, nu mai avem timp de repetiții, trebuie să ne găsim… și pentru asta. Ce ziceți?

– Daaa, doamnaaa, facem acuma.

Adevărat, niciunul dintre ei nu a absentat azi. Toți elevii clasei a VIII-a, fete și băieți, cuminți, prea cuminți, atenți, prea atenți și maturi cât pentru o școală întreagă, se așează în bănci pentru a începe repetițiile.

– Începem cu cântecul? Ce ziceți?

– Daaa, doamna ! E foarte frumos și ne place muuult !

– Nu vi se pare cam trist ? O fi 8 Martie, da, îl cântăm și în biserică, la parastasul bunicii colegului vostru. Da?

– Da, doamnaaa! Ne place!

– Copiii încep să cânte, dar nu doar mamei ci, mai ales, bunicii plecate din lumea celor vii. Un cântec frumos. Simțeai în privirile lor că ceva li se lipește de suflet.

– Uite, mai am aici un cântec. Ce ziceți? Nu vă este mai ușor? L-am mai cântat…

– Nuuu! Ne place acesta!

Încep cântecul și cântă până la strofa a doua:

Stau adeseori pe gânduri și privesc
Primăvara, florile cum înfloresc
Când eram în suferință, mamă dragă, nu dormeai
Și în brațe, pruncușorul ți-l strângeai…

Era plăcere, era bucurie în ochii lor. Cântau cu capul ușor rezemat de perete, pe scaune stând, cu ochii aproape închiși. La un moment dat, încep strofa următoare:

Astăzi, mamă, dacă eu te-aș mai avea
Aș dori în lumea asta altceva…

Un fior trece parcă prin fiecare din cei prezenți. Doamna profesoară observă. Vaaai! Până acum, la celelalte repetiții, Maria a lipsit. Nici la biserică nu va putea veni. Daaa, Maria este prezentă.

Doamna o observă că se schimbă la față. Buzele-i roșii încep parcă să i se decoloreze, parcă tremură ușor, iar fața i se face palidă, dintr-o dată. Apleacă privirea, îi vine să plângă. Cu toții înțeleg ce se întâmplă. Înțeleg greșeala. Daaa, mama Mariei a murit anul trecut. Vaaai!

Cu toții încearcă să termine versul început. În fața ei, Codruța, colega de clasă, se ascunde după Sergiu, ca să-și șteargă lacrimile ce-i curgeau șiroaie pe obraji. Ana încearcă să se abțină, dar nu poate. Rodica încearcă și ea…

Ah! Momentul, greșeala… Da… a fost o greșeală. Una MARE! Trebuie reparată! Nimeni nu și-a dat seama! Nimeni nu a văzut-o pe Maria plângând vreodată. Până azi. Da, până azi. Azi îi este greu. Dorul de mama… Cu toții se simt vinovați.

„Vor rămâne amintiri ce nu se pot uita nicicând
C-am avut și eu o mamă, pe pământ.”

Cântecul se oprește. Înainte de asta, doamna profesoară, făcându-se că nu observă nimic din tot ceea ce se întâmplă, intervine :

– Copii, eu zic că ar trebui să insistăm azi mai mult pe repetarea poeziei Fericirea. Ce ziceți? Cântecul îl știți deja. Și… poezia este frumoasă…

– Daaa, doamna! Da, aveți dreptate!

Copiii încep să recite: 

„Să fii fericit pe lume, dacă vrei, nu e prea greu… și încheie cu strofa

Mărire Ție, Doamne Sfinte
Că mi-ai dat viața, o comoară,
Mi-ai dat lumină, mi-ai dat minte
Și toate câte mă-nconjoară.

Momentul critic este depășit. A trecut. Aaaah! Lacrimile s-au oprit. Încet, încet, zâmbetele se aștern pe fețele copiilor. Încet.

Maria ridică privirea din pământ. Copiii au înțeles de ce doamna a schimbat ordinea. Finuț și fără să se observe, căci doamna pricepuse totul. Copiii sunt mai maturi decât se crede. Le privești fața și înțelegi asta. Și tu și ei.

Ora se termină.

– Sărut mâna, doamnă! Vă mulțumim!

– Eu vă mulțumesc, copii! Din suflet !

Ultima iese din clasă, Maria. Doamna profesoară ar vrea să o strângă în brațe. Are pornirea să o facă, dar se oprește. Ar vrea să o strângă la piept, dar este mai bine să nu o facă acum. Este mai bine așa. Abia s-au îndreptat lucrurile. Oricum, de câte ori o vede căutându-și frățiorul prin pauze, doamna îi privește chipul și zâmbetul frumos de pe față.

– Ce frumos te-ai îmbrăcat, Maria! Ce bine îți stă cu roșu! Taaare îmi place!

– Mulțumesc, doamnaaa!

Toți colegii o admiră pentru felul ei de a fi, de grija mare ce o are față de frățiorul mai mic. Știu că Maria locuiește cu bunicii din partea mamei și dânșii îi ajută. Tatăl ei este un om deosebit.

Doamna nu înțelege de ce, încă de la prima repetiție, când Maria nu era prezentă, au dorit să cânte cântecul. Da, era pentru ei un fel de a exprima un gând, o trăire, față de mama sau bunica. 

Dar când și-au dat seama de suferința Mariei, s-au oprit singuri. Îi durea durerea ei. Doamna nu poate să uite acest lucru. Lacrimile ce curg șiroaie pe fața lor, vin din adâncul sufletului. Trăiri, simțiri…

Nici măcar neastâmpăratul clasei, Ionică, nu a dat drumul unei păreri, așa cum o face deseori, stricând și ceea ce a mai rămas. Înseamnă că și el a înțeles gravitatea situației. Da, o repetiție de zece minute , poate face cât o lecție de viață, pentru toți cei prezenți.

PS: 

A doua zi, doamna profesoară stă de vorbă cu diriginta elevilor clasei a VIII-a despre întâmplare, căci îi rămăsese în suflet și voia să o împărtășească.

– Da, doamna profesoară, noi o iubim mult pe Maria. Copiii aceștia sunt minunați! Priviți aici, am păstrat o copie a unui mesaj transmis Mariei, de Moș Niculae. Și eu am plâns când l-am citit și am să îl păstrez.

Dragă Maria,

Aseară, când dormeai atât de profund, am intrat la tine în căsuță, dar nu m-ai observat. Ți-am lăsat un pupic dulce pe obraz și mi-am dorit din răsputeri să nu fii tristă pentru că nu ai primit nimic. Cadoul ți l-am așezat cu dibăcie pe banca în care atâția ani ai fost elevă. Sper că nu te-ai supărat pe mine! Ești cea mai norocoasă ființă pe care o cunosc! Îngerul ce te veghează din ceruri ca o vorbă a lui Dumnezeu, îți este mereu alături, la bine și la greu. Nu uita asta! Cu toții suntem alături de tine, PUTERNICA NOASTRĂ! Te iubim și noi și Moșul!

Cu multă dragoste!

Foto @ Arhivă 

ORA XII a sosit: Fals tratat de vânătoare a identității septembrie 21, 2020 - În Marea Britanie există și o emisiune TV în care oamenii care suspectează pe cineva că și-a falsificat identitatea pe internet, contactează realizatorii emisiunii, iar aceștia fac o investigație jurnalistică pentru a demasca impostorul.
Salut, bistrițeni! Eu sunt Cristian Niculae ! septembrie 20, 2020 - Salut bistrițeni! Eu sunt Cristian Niculae! În această campanie electorală în care am intrat pentru câștigarea Primăriei Bistrița, mulți dintre dumneavoastră mi-ați spus că mă cunoașteți deja, când ne-am întâlnit față în față. M-ați văzut pe străzile pe care locuiți, coordonând și supervizând asfaltarea sau modernizarea lor. M-ati văzut pe șantierele de anvelopare termică a blocurilor.
VIDEO – Aurel Horea, primarul din Ilva Mică: De la proiecte de 13.000 de euro, la proiecte extraordinare, de milioane! septembrie 20, 2020 - Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul Aurel Horea din Ilva Mică a trecut în revistă realizările și proiectele implementate în comuna sa. „Primul proiect a fost de 13.000 de euro. În 2005 ni se părea o sumă extraordinară. Proiectul se intuta La nevoi, participăm și noi...”
Judecătorul care l-a achitat pe Jenor Beudean: „Acțiunile lui au fost necesare și proporționale” septembrie 20, 2020 - Judecătorul care l-a achitat pe Jenor Beudean, liberal cu state vechi și candidat pentru fotoliul de primar al comunei Șieu Odorhei, consideră că acesta a reacționat normal atunci când a îmbrâncit o femeie, a tras-o și lovit-o în plină stradă, pentru că îi lovise mașina. În ochii judecătorului, din victimă, femeia s-a transformat într-un infractor, prins în flagrant de Beudean.
VIDEO – Primăria din Beclean angajează 100 de persoane! septembrie 20, 2020 - Primăria din Beclean angajează 100 de persoane - a anunțat primarul Nicolae Moldovan, în studioul Bistrițeanul Live. Aceste persoane trebuie angajate până la finalizarea proiectelor pe fonduri europene care se derulează în localitate. „În felul acesta ajutăm și comunitatea locală, dar și dezvoltarea economică în Beclean. Aceasta a fost viziunea mea pentru Beclean...”
Primarul orașului Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, cercetat pentru rele tratamente aplicate minorului septembrie 20, 2020 - Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud îl cercetează pe Traian Ogâgău pentru rele tratamente aplicate minorului. Asta după ce primarul orașului Sângeorz-Băi și-a pedepsit fiica de 9 ani, ținând-o dezbrăcată, în genunchi, cu mâinile în sus și cerându-i să îi promită că nu va mai fi obraznică.
Bistrița-Năsăud: 6 cazuri pozitive, printre care un educator, și 14 bistrițeni externați septembrie 20, 2020 - Avem 1.387 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 6 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 14 persoane au fost externate din spital. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.231 cazuri noi de infecție.
Alegeri Locale: Cum să pui ștampila ca votul tău să fie valabil septembrie 20, 2020 - O săptămână ne desparte de alegerile locale. Biroul Electoral Central a emis lista cu situațiile în care un vot e considerat valabil sau se anulează un buletin de vot. Sunt acceptate inclusiv buletinele în interiorul cărora ștampila doar atinge patrulaterul.
Bogdan Ivan Gruia – 250 de tineri pentru viitorul unui județ: Bistrița-Năsăud! septembrie 20, 2020 - Bogdan Ivan Gruia: 250 de tineri pentru viitorul unui județ: Bistrița-Năsăud!  Sunt cei mai mulți tineri candidați într-un județ, din partea oricărui partid, la alegerile locale din 27 septembrie!
Doris Rai: 10 puncte aplicabile IMEDIAT pentru Bistrița septembrie 20, 2020 - Doris Rai, candidat independent la Primăria Bistrița, a fost întrebată de mai multe ori care sunt primele acțiuni pe care le va lua dacă va ajunge primar. Aceasta a făcut publică lista cu cele 10 proiecte pentru municipiu care pot fi aplicate imediat.
Cristian Marius Niculae (Alianța pentru BN): Contează ceea ce rămâne în urma noastră! septembrie 19, 2020 - Cristian Marius Niculae (Alianța pentru BN): Contează ceea ce rămâne în urma noastră! Peste tot pe unde am lucrat, am încercat să las în urma mea lucruri bune, trainice, făcute cum trebuie. Mi-am început cariera profesională în silvicultură. Câțiva ani, am avut cel mai frumos birou din lume: pădurea!
Silviu Rus (PER BN): „Cred că, la 30 de ani de la Revoluție, nu votăm afișe photoshopate sau clipuri mieroase” septembrie 19, 2020 - Silviu Rus (PER Bistrița-Năsăud):  „Se apropie sfârșitul campaniei electorale. O campanie fadă, goală și neinteresantă. Marii lideri se ascund în spatele aparatelor de partid, după cum era de așteptat și fac un joc politic pe bani mulți. Stați liniștiți o să-i recupereze”, a remarcat Silviu Rus, candidatul Partidului Ecologist Român Bistrița-Năsăud.
Slătinița – cartierul uitat de administrația bistrițeană septembrie 19, 2020 - Doris Rai, candidat independent la Primăria Bistrița, s-a întâlnit cu locuitorii din Slătinița. Aceasta a rămas dezamăgită de faptul că localitatea nu s-a dezvoltat. Doris Rai a vizitat locul unde în urmă cu mai bine de 100 de ani se aflau bazinele cu apă sărată pentru care Slătinița era recunoscută. Candidata independentă propune reconstrucția acestor bazine, dar și crearea unei grădini terapeutice.
VIDEO: Peste 30 de milioane de euro, investite în Rodna, în ultimii ani septembrie 19, 2020 - 8 șantiere sunt în plină desfășurare la Rodna, toate derulate pe fonduri europene. Alte 40 de milioane de euro se regăsesc în proiecte depuse care urmează să fie semnate și implementate – a precizat Valentin Grapini, la Bistrițeanul Live.
Moarte…stupidă, într-un bloc din Bistrița septembrie 19, 2020 - Un echipaj al Ambulanței și unul al poliției au fost solicitate azi, pe o stradă din Bistrița Într-o scară de bloc, un bistrițean a căzut pe scări și nu s-a mai putut face nimic pentru el.
Bistrița-Năsăud: 7 cazuri pozitive, printre care un profesor, 15 bistrițeni externați și un deces septembrie 19, 2020 - Avem 1.381 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 7 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 15 persoane au fost externate din spital. De asemenea, s-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.333 cazuri noi de infecție.
Ți-e expirat buletinul?? AFLĂ în ce condiții poți vota cu el! septembrie 19, 2020 - Alegerile locale sunt la o săptămână depărtare. La Serviciul de Evidență a populației, programul de lucru se prelungește. Totuși, dacă aveți buletinele expirate, puteți vota. AFLĂ în ce condiții:
Peste 100 de elevi trimiși acasă, după cele două cazuri pozitive de COVID 19 de la CNAM și CNLR septembrie 19, 2020 - DSP BN a anunțat ieri că un elev de la Colegiul Național "Liviu Rebreanu" și un profesor de la Colegiul Național "Andrei Mureșanu" au fost depistați pozitiv cu noul tip de coronavirus. În urma anchetei epidemiologice, s-a decis ca peste 100 de elevi să-și suspende activitatea.
Ionuț Simionca: 30 de ani, PNL și PSD au condus împreună Primăria Bistrița. Cine îi mai crede? septembrie 18, 2020 - Pe ultima sută de metri înainte de alegerile locale, candidatul PMP la Primăria Municipiului Bistrița, Ionuț Simionca, a lansat un apel la solidaritate împotriva partidelor tradiționale, PNL și PSD.
AJUTĂM?! Bistrița are mașină de transport sânge, dar lipsesc donatorii care să susțină financiar proiectul septembrie 18, 2020 - Bistrița-Năsăud este singurul județ din țară care are o mașină pentru transport sânge. Iar voluntarii răspund mereu PREZENT la orice solicitare, indiferent de distanța care trebuie parcursă. DAR duc o MARE lipsă. Nu de donatori de plasmă, trombocite sau sânge este vorba. Ci de donatori financiari, care să se asigure că rezervorul mașinii nu e niciodată uscat, că mașina e achitată integral și poate porni în orice secundă spre cei în nevoie. AJUTĂM? Donăm??
OFICIAL. Au început lucrările la sala polivalentă din Unirea, anunță Emil Radu Moldovan septembrie 18, 2020 - Oficial, s-a pus temelia noii Săli Polivalente din Unirea, a anunțat Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean. Complexul sportiv va avea teren pentru handbal, baschet sau volei, restaurant, hotel cu peste 20 de camere, pentru echipele care vor veni la Bistrița, dar și un stadion cu 10.000 de locuri, la standarde UEFA. 
FOTO/VIDEO – Domnești: Își curăța fântâna și au căzut pietrele peste el! septembrie 18, 2020 - Intervenție contra cronometru pentru salvatorii bistrițeni. Un bărbat își curăța fântâna, moment în care au căzut pietre peste el. Incidentul a avut loc în Domnești.
VIDEO: Ce obiectiv și-a propus primarul Valentin Grapini în Rodna, până în 2024 septembrie 18, 2020 - Ce a făcut până acum primarul Valentin Grapini pentru localnicii din Rodna? Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul a vorbit despre proiectele pe care a reușit să le ducă la bun sfârșit. „Targetul meu în acest mandat a fost să atrag cât mai multe fonduri europene. Astăzi, Rodna are peste 30 de milioane de euro contracte semnate, și peste 40 de milioane de euro proiecte depuse care urmează să fie semnate.”
Bistrița-Năsăud: 18 cazuri pozitive, printre care un elev și un profesor, 9 bistrițeni externați și un deces septembrie 18, 2020 - Avem 1.374 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 18 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 9 persoane au fost externate din spital. De asemenea, s-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.527 cazuri noi de infecție.
Aproape 3.500 de doze de vaccin antigripal au ajuns la Bistrița! CUM se va face repartizarea lor: septembrie 18, 2020 - Prima tranșă de doze de vaccin antigripal a ajuns la Bistrița. Luni va începe repartizarea celor aproape 3.500 de bucăți. Ministerul Sănătății a dublat doza de vaccin antigripal pentru acest sezon, din cauza pandemiei.
INCREDIBIL! Fată de 15 ani obligată să se prostitueze și vândută pe un pitbull. După un deceniu, doar unul dintre vinovați e după gratii septembrie 18, 2020 - Libertatea prezintă povestea unei tinere din Bistrița-Năsăud, care a fost obligată să se prostitueze de mai mulți bărbați și ulterior vândută pe un pitbull și o pereche de cizme de damă, pe când avea doar 15 ani. Culmea, după un deceniu, doar unul dintre vinovați a ajuns după gratii.
Femeile nu prea se înghesuie în politică, în Bistrița-Năsăud. Județul nostru, pe ultimul loc la candidați de gen feminin septembrie 18, 2020 - Potrivit unei analize realizate de o platformă dedicată alegerilor, Bistrița-Năsăud se află pe ultimul loc la candidați de gen feminin pentru funcția de primar,  alegerile care bat la ușă.
Rostul de dimineață: Imagini uimitoare cu o călugăriță dintre cele care își devorează partenerul, imediat după împerechere… septembrie 18, 2020 - A sosit momentul să admirăm, în treacăt, și aceste imagini uimitoare cu o călugăriță dintre cele care își devorează partenerul, imediat după împerechere... „El știe exact ce îl așteaptă. Și cu toate astea...”
Aquabis: Trei localități din județ, fără apă potabilă pentru trei zile septembrie 18, 2020 - Trei localități din Bistrița-Năsăud vor rămâne fără apă potabilă pentru trei zile, începând din 21 septembrie 2020 - anunță Aquabis. În zonă se execută lucrări de spălare a rețelelor de distribuție și aducțiune.
60 de școli și grădinițe din Bistrița-Năsăud funcționează în Scenariul 2 septembrie 17, 2020 - 60 de școli și grădinițe din Bistrița-Năsăud funcționează în Scenariul 2. Acesta presupune participarea zilnică a preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, dar și a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a. Elevii din celelalte clase de gimnaziu și liceu vin la școală prin rotație de una-două săptămâni.