INTERVIU Ioan Turc vorbește despre tensiunile din PNL, confruntarea cu PSD și o alianță a dreptei

INTERVIU Ioan Turc vorbește despre tensiunile din PNL, confruntarea cu PSD și o alianță a dreptei
Liderul PNL BN, Ioan Turc, vorbește într-un interviu acordat cotidianului Bistriteanul.ro despre tensiunile din filiala locală a PNL, alianțe electorale și caracterizează în termeni duri guvernarea PSD, atât la Bistrița, cât și în județ.
Reporter: Care e atmosfera în PNL BN? Pare tensionată în preajma desemnării candidaților pentru alegerile locale…
Ioan Turc: Poate puțin încordată, e normal. Rezultatele excepționale obținute de către PNL BN la europarlamentare și la prezidențiale dau mult curaj colegilor mei, ceea ce bine. Totuși, alegerile locale au un specific aparte. Omul este mai important decât partidul, lucru valabil și în rural și în urban. După desemnarea candidaților, apele se vor liniști.
Reporter: Există un conflict Sighiartau vs. Turc? Dacă da, cine sau ce l-a generat?!
Ioan Turc: Conflict, nu. O anumită răceală, da. Cred că am lucrat prea puțin împreună. Eu am reintrat în politică în vara lui 2016. În decembrie, Robert a devenit deputat. Anul următor, eu am câștigat alegerile interne, iar Robert a devenit secretar general la alegerile naționale. Nu am avut timp să lucrăm direct, iar echipele se formează la treabă. Cu privire la locale, Robert a avut o altă opțiune, poate și pentru că nu mi-a cunoscut activitatea de viceprimar. Pe fond, nimic serios. Suntem oameni civilizați, responsabili și cu bune intenții. Vrem ca orașul și țara să se dezvolte. Asta contează!
Reporter: Ați afirmat mereu că sunteți cel mai potrivit candidat pentru Primăria Bistrița. De ce, de unde determinarea?
Ioan Turc: Dacă lipsesc din oraș și numai o zi, seara, noaptea, când mă întorc, trăiesc bucuria că am revenit acasă. La nivel obiectiv, proiectele pe care le-am realizat sau pe care le-am început în cei trei ani în care am fost viceprimar al municipiului Bistrița mi-au arătat că se poate. Mă gândesc la reabilitarea capitală, în regim de trafic greu, a străzilor Libertății, Independenței, Gării, Republicii, 1 Decembrie, Calea Moldovei, o investiție de 50 milioane de euro, cea mai mare după 1990 și care, din 2007 până astăzi, asigură în bune condiții fluxul auto pe această axă de transport. Centrul Vechi era un focar de infecție, iar atunci am identificat și dezafectat circa 500 de anexe în care se creșteau animale în zona centrală. Am început proiectul cartierului de locuințe sociale de la Viișoara, destinat îndeosebi chiriașilor din centrul istoric, ca parte a proiectului de reabilitare a zonei centrale. Dacă aș fi rămas în primărie, acest proiect ar fi fost gata demult. Am demarat proiectul Parcului Industrial de la Sărata.  Acolo ar fi urmat să fie amenajat și un campus pentru învățământul superior tehnic și profesional, în colaborare cu antreprenorii bistrițeni. Pe acest concept, la Oradea au fost amenajate ulterior patru parcuri industriale. Tot în mandatul de viceprimar am inițiat și coordonat reabilitarea capitală a Căminului de copii de pe Strada Șieului și a Liceului de Arte Corneliu Baba de pe strada Dornei. Anticipând falimentul Proditerm, am demarat un program prin care peste 1000 de familii cu venituri mici, ultimele legate la sistemul centralizat de termoficare, au primit gratuit o centrală de apartament cu montaj inclus. Când văd ceea ce au reușit alte orașe în ultimii 10 ani și compar cu ceea ce s-a întâmplat la Bistrița, mă încearcă un mix de tristețe și revoltă.
Reporter: Cum credeți că va fi acest tur al alegerilor locale?
Ioan Turc: Greu. Mașinăria de propagandă și de vot a PSD este nocivă și puternică. Dar am încredere în faptul că oamenii vor ca orașul să intre într-o etapă nouă, de conservare a patrimoniului, de modernizare urbană și de dezvoltare economică. Procesul de depopulare trebuie stopat prin măsuri eficiente. Am pregătit un program destinat să-i lege pe oameni de oraș, dar și să-i convingă pe mulți să se întoarcă.
Reporter: Va fi o alianță a dreptei pentru Primăria Bistrita? Dar la județ?
Ioan Turc: Cred în importanța unei coalizări a forțelor de dreapta, atât pentru municipiu, cât și pentru județ. Gestul PNL de a-l susține pe Nicușor Dan la Primaria București a schimbat paradigma. Astăzi, în toată țara, alianțele de dreapta sunt nu doar necesare, ci și posibile. Vom discuta și vom găsi soluții. Sunt optimist!
Reporter: Credeți în alegerile anticipate? Sunt ele binevenite înaintea vacanței parlamentare?
Ioan Turc: Anticipatele sunt necesare pentru clarificarea scenei politice. Țara este frânată și adeseori blocată de către o majoritate toxică, coagulată în Parlament de către PSD. Întoarcerea la popor ar fi soluția ideală.
Reporter: Cum ați caracteriza cele trei mandate ale lui Ovidiu Crețu?
Ioan Turc: Ratate. Nu a fost rezolvată aproape nicio problemă a orașului. Nici drumurile, nici locurile de parcare, nici sistemul de apă/canal, nici iluminatul public, nici infrastructura sportivă și de învățământ, nici salubritatea, nici încurajarea dezvoltării economice, nici reabilitarea centrului istoric, nici piață, nimic…
Reporter: Dar cele două ale lui Radu Moldovan?
Ioan Turc: Foarte multă propagandă. Este adevărat, s-au făcut investiții în rețeaua de drumuri județene. Da, s-a investit în Spitalul Județean. Mai cu seamă despre investițiile făcute la Spitalul Județean, fie că vorbim despre lucrări sau achiziții de bunuri și servicii, pot fi făcute multe analize de fond. Masterplanul de apă/canal merge ca melcul, iar proiectul județean de salubritate este slab și profund suspect. Zona de câmpie este profund suferindă. Nu au fost încurajate investițiile private în zona rurală. Potrivit INS, suntem județul cu cele mai mici venituri din țară. Este un management specific PSD.
Reporter: Cum credeți că va arăta scorul PNL – PSD după alegerile locale?
Ioan Turc: Cred că alegerile locale vor consacra triumful bistrițenilor asupra unui sistem mai degrabă feudal, reprezentat de către PSD. Sunt convins că putem să coalizăm dreapta pentru un proiect cu adevărat mare. După alegeri vom fi parte a Alianței Vestului, alături de orașele și județele care au ales progresul autentic în locul propagandei. Ține de fiecare dintre noi!

Medicul bistrițean Lucian Pintea a demisionat din funcția de secretar de stat al Ministerului Sănătății mai 29, 2020 - Lucian Pintea, medic bistrițean, numit în decembrie în funcția de secretar de stat al Ministerului Sănătății a DEMISIONAT. Motivul? ca să facă mai multă polițică pe plan local, susținând un deputat bistrițean.
Bistrița-Năsăud: Trei cazuri pozitive în ultimele 24 de ore! La nivel național, 18.982 persoane infectate mai 29, 2020 - Avem 331 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate trei cazuri noi de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 191 de cazuri noi de infecție.
ATENȚIE! Frumoase, frumoase, dar periculoase! Viperele admiră și ele narcisele! mai 29, 2020 - Jandarmii montani au descoperit că viperele au ieșit la soare. Așa că le dau câteva sfaturi turiștilor care vor să ia la pas Munții Rodnei. Mai ales în zona Poiana cu Narcise.
Prins la aproape un an după ce a furat componente IT de 450.000 de lei mai 29, 2020 - Polițiștii au reținut ieri un bărbat din Viișoara. Asta, după ce au descins la șase domicilii. Bărbatul e suspectul principal într-un furt de componente IT, de acum un an de zile. Prejudiciul se ridică la 450.000 de lei.
FII REPORTER: Ar fi făcut lucrări de canalizare ilegale și au lăsat și drumul stricat în urma lor mai 29, 2020 - Un bistrițean și-a făcut un drum practicabil, până la imobilul lui. Doar că recent, vecinii și-ar fi făcut lucrări de canalizare. Nu doar că par a fi ilegale, dar au lăsat și drumul distrus. ”Nici nu-mi mai pot scoate mașina din garaj, iar instituțiile mă pasează de la unii la alții” a spus revoltat bistrițeanul.
Nicu Moldovan: „Avem un caz pozitiv la Beclean, și din păcate, când e vorba de familii numeroase, nu se limitează la atât! mai 29, 2020 - Primarul orașului Beclean a făcut încă un apel la cetățeni să respecte măsurile impuse pe timpul stării de alertă. Un nou caz de COVID 19 a fost confirmat aseară. ”Vom vedea ce va fi! Dar din păcate, când e vorba de familii numeroase, ca și aceasta, nu rămâne la un singur caz” a declarat Nicu Moldovan.
RELAXARE din 1 iunie: Liber la circulație, spectacole în aer liber, savuratul unei cafele pe terasă! mai 29, 2020 - Președintele Klaus Iohannis a anunțat aseară noi ridicări de măsuri restrictive. De la 1 iunie ne putem bucura de o cafea pe terasă, un spectacol în aer liber. Mai mult, putem călătorii și în afara zonelor metropolitane, fără declarații. CE mai puteți face: 
Aquabis: Defecțiune la rețeaua de apă, în Livezile și Unirea mai 29, 2020 - S-a produs o defecțiune la rețeaua de apă în Livezile și Unirea, anunță Aquabis. Cât timp vor fi afectați locuitorii:
Restricții de circulație peste noul pod de la intersecția străzilor Valea Ghinzii și Aerodromului mai 28, 2020 - Lucrările pentru Complexul Sportiv Polivalent din Wonderland sunt în toi! Pentru ca totul să se desfășoare în condiții optime, municipalitatea a decis să închidă circulația pentru o lună peste podul care se construiește la intersecția străzilor Valea Ghinzii și Aerodromului. VEZI care este ruta ocolitoare:
Teste rapide COVID-19, în laboratoarele Holistic mai 28, 2020 - Începând de astăzi, laboratoarele de analize medicale Holistic își extind gama de servicii oferite. Astfel, bistrițenii pot solicita testarea rapidă pentru COVID-19. Rezultatele sunt eliberate în aceeași zi.
Primarul din PARVA, replică la cei de la Recorder: „Puține localități au o așa binecuvântare!” mai 28, 2020 - Cei de la Recorder au analizat ultimele informații trimise de Direcțiile de Sănătate Publică privind calitatea apei potabile din comunele sub 5.000 de locuitori. În 10 comune bistrițene, conform lor, apa ar fi infectată cu fecale. Primarul din Parva dă replica: ”Puține localități au o așa binecuvântare!”
EROII zilelor noastre, răsplătiți de „furnicuțele” Gimnazialei „Ștefan cel Mare”! mai 28, 2020 - Elevii clasei a II-a D, ”Grupa Furnicuțelor”, i-au răsplătit azi pe eroii zilelor noastre. Medicii Spitalului Județean au primit felicitări și o donație în bani.
VIDEO: Străzi ultramoderne, într-o comună din Bistrița-Năsăud. „Și copiii trebuie să se bucure de proiecte din partea administrației locale!” mai 28, 2020 - Străzi ultramoderne, în curând într-o comună din Bistrița-Năsăud! „Chiar dacă necesită fonduri multe, am considerat că și locurile de joacă sunt necesare. Și copiii trebuie să se bucure de proiecte din partea administrației locale”, consideră primarul Paul Știr din Căianu Mic.
Bistrița-Năsăud: Cinci cazuri pozitive în ultimele 24 de ore! La nivel național, 18.791 persoane infectate mai 28, 2020 - Avem 328 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate cinci cazuri noi de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 197 de cazuri noi de infecție.
A început reabilitarea și modernizarea la Generală 1! Două tinere inginere supraveghează lucrările mai 28, 2020 - Încă o școală în plin șantier! A venit vremea ca și Generală 1 să-și schimbe înfățișarea. Două tinere inginere supraveghează bunul mers al lucrărilor.
EMOȚIONANT ADIO: Din fața liceului, profesorii de la „Andrei Mureșanu” își vor lua rămas bun de la elevii de-a XII-a mai 28, 2020 - Inedit și emoționant adio...! Profesorii Colegiului „Andrei Mureșanu” au găsit o modalitate inedită de a marca sfârșitul anilor de liceu pentru absolvenții școlii.
FOTO/VIDEO Mogoșeni: Bărbat încarcerat după ce a intrat cu mașina într-un autotren mai 28, 2020 - Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp în Mogoșeni. Un autoturism a intrat, din plin, într-un autotren. Șoferul mașinii mici a rămas încarcerat.
Care au fost unitățile de cazare și masă care au făcut bani în plină pandemie, când toate celelalte aveau lacătul pe ușă mai 28, 2020 - Deși pare greu de crezut, în plină pandemie, când toate restaurantele și unitățile de cazare au avut lacătul pe ușă unii au făcut bani și nu puțini. Este vorba despre locațiile care au găzduit persoane aflate în carantină. 370.000 de lei s-au împărțit până acum între câteva unități de cazare și câteva firme de catering.
EXISTĂ SPERANȚĂ! Spiritul civic de care a dat dovadă un bistrițean, care se afla la coadă la magazin mai 28, 2020 - Un bistrițean a dat dovadă ieri de un spirit civic ieșit din comun, reușind să împiedice un furt din poșeta unei bătrânici. Toate acestea în timp ce se afla la coadă la magazin.
Aquabis: Fără apă potabilă, astăzi în trei localități ale județului mai 28, 2020 - Fără apa potabilă, astăzi, 28 mai 2020, în Rebrișoara - anunță Aquabis. Cât timp vor fi afectați localnicii:
Tovarășu’ Crețu, să luați și bibelourile la plecare… Mulțumim! mai 27, 2020 - Ne-a pus Ovidiu Crețu în 12 ani de mandat struți și mere prin tot orașul, să ne ajungă. Nu vrem să-l mai reținem mult, doar să-l rugăm să-și ia bibelourile la plecare. Și televizoarele care nu merg. Mulțumim. Ne vedem pe pârtie, evident, păstrând distanța socială, cam 700 km. Crețu în Austria, noi pe Cocoș. Nu-i frumos? 
Bistrița-Năsăud înregistrează încă un deces al unui bistrițean infectat cu COVID-19 mai 27, 2020 - Grupul de Comunicare Strategică a emis un nou raport privind numărul de decese al românilor depistați cu COVID-19. Printre ultimele decese anunțate în urmă cu puțin timp se numără și un bistrițean.
PSD-iștii vor ca educația sexuală în școli să se facă cu acordul părinților! Sighiartău și alți liberali susțin și ei demersul: mai 27, 2020 - Dezbateri peste dezbateri pe tema educației sexuale în școli.  Azi, mai mulți senatori și deputați din PSD și PNL au depus un amendament de modificare a legii. Cei doi inițiatori social-democrați, susținuți de liberalul Robert Sighiartău, au cerut ca educația sexuală în școli să se facă DOAR cu acordul scris al părinților sau tutorilor copiilor.
Guvernul n-a mai alocat bani pentru drumul surpat spre Jelna! CÂND s-ar putea repara: mai 27, 2020 - A trecut un an de zile de când o porțiune din drumul ce duce spre Jelna s-a surpat. Deși inițial era vorba că lucrările se vor face rapid, din fondurile de urgență ale Guvernului, banii n-au mai venit. CÂND s-ar putea repara porțiunea de drum ”ruptă” de ploi:
VIDEO. Momentul de grație care vă lipsea: Învăluitor, fascinant şi plin de forţă… mai 27, 2020 - Tandru şi învăluitor, fascinant şi plin de forţă şi expresivitate. Așa se prezintă la fiecare apariție pianistul rus Alexei Nabioulin. Performanţele sale au cucerit deja un public select din care nu au lipsit preşedintele Irlandei sau preşedintele Vladimir Putin…
Aquabis: Precizări referitoare la calitatea apei potabile în Bistrița-Năsăud mai 27, 2020 - Față de informațiile apărute în spațiul public cu referire la înregistrarea unor depășiri la unii indicatori de monitorizare a calității apei potabile, sesizate într-o investigație jurnalistică efectuată de publicația Recorder și preluată de mass-media locală, S.C. AQUABIS S.A. Bistrița face următoarele precizări:
Încă un cadru medical de la Serviciul de Ambulanță Județean, infectat cu COVID-19 mai 27, 2020 - Cadrele medicale și personalul auxiliar din unitățile medicale sunt printre cei mai expuși infectărilor cu COVID-19. Astăzi, încă un cadru medical angajat al Serviciului de Ambulanță Județean a fost raportat ca fiind infectat cu noul coronavirus.
Bistrița-Năsăud: Un singur caz pozitiv în ultimele 24 de ore! La nivel național, 18.594 persoane infectate mai 27, 2020 - Avem 323 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore a fost înregistrat un singur caz nou de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 165 de cazuri noi de infecție cu coronavirus.
Radu Moldovan: Îmi vine să urlu! mai 27, 2020 - O categorie de bistrițeni riscă să rămână fără salarii, iar unii, fără hrană. Guvernul actual i-a ”omis” la fiecare rectificare bugetară din timpul stării de urgență. ”Îmi vine să urlu! Cum să faci așa ceva??” a reacționat Radu Moldovan, președintele CJ BN.
Jandarmi cu suflet mare: În timpul liber au tăiat lemne pentru doi bunici mai 27, 2020 - O lecție frumoasă de omenie au oferit jandarmii, zilele trecute. După ce și-au dat jos uniformele, și-au suflecat mânecile și au tăiat și stivuit lemne în gospodăria a doi bunici. ”Nu mă așteptam niciodată la un astfel de gest!” a spus nenea Ion.