INTERVIU Ioan Turc vorbește despre tensiunile din PNL, confruntarea cu PSD și o alianță a dreptei

INTERVIU Ioan Turc vorbește despre tensiunile din PNL, confruntarea cu PSD și o alianță a dreptei
Liderul PNL BN, Ioan Turc, vorbește într-un interviu acordat cotidianului Bistriteanul.ro despre tensiunile din filiala locală a PNL, alianțe electorale și caracterizează în termeni duri guvernarea PSD, atât la Bistrița, cât și în județ.
Reporter: Care e atmosfera în PNL BN? Pare tensionată în preajma desemnării candidaților pentru alegerile locale…
Ioan Turc: Poate puțin încordată, e normal. Rezultatele excepționale obținute de către PNL BN la europarlamentare și la prezidențiale dau mult curaj colegilor mei, ceea ce bine. Totuși, alegerile locale au un specific aparte. Omul este mai important decât partidul, lucru valabil și în rural și în urban. După desemnarea candidaților, apele se vor liniști.
Reporter: Există un conflict Sighiartau vs. Turc? Dacă da, cine sau ce l-a generat?!
Ioan Turc: Conflict, nu. O anumită răceală, da. Cred că am lucrat prea puțin împreună. Eu am reintrat în politică în vara lui 2016. În decembrie, Robert a devenit deputat. Anul următor, eu am câștigat alegerile interne, iar Robert a devenit secretar general la alegerile naționale. Nu am avut timp să lucrăm direct, iar echipele se formează la treabă. Cu privire la locale, Robert a avut o altă opțiune, poate și pentru că nu mi-a cunoscut activitatea de viceprimar. Pe fond, nimic serios. Suntem oameni civilizați, responsabili și cu bune intenții. Vrem ca orașul și țara să se dezvolte. Asta contează!
Reporter: Ați afirmat mereu că sunteți cel mai potrivit candidat pentru Primăria Bistrița. De ce, de unde determinarea?
Ioan Turc: Dacă lipsesc din oraș și numai o zi, seara, noaptea, când mă întorc, trăiesc bucuria că am revenit acasă. La nivel obiectiv, proiectele pe care le-am realizat sau pe care le-am început în cei trei ani în care am fost viceprimar al municipiului Bistrița mi-au arătat că se poate. Mă gândesc la reabilitarea capitală, în regim de trafic greu, a străzilor Libertății, Independenței, Gării, Republicii, 1 Decembrie, Calea Moldovei, o investiție de 50 milioane de euro, cea mai mare după 1990 și care, din 2007 până astăzi, asigură în bune condiții fluxul auto pe această axă de transport. Centrul Vechi era un focar de infecție, iar atunci am identificat și dezafectat circa 500 de anexe în care se creșteau animale în zona centrală. Am început proiectul cartierului de locuințe sociale de la Viișoara, destinat îndeosebi chiriașilor din centrul istoric, ca parte a proiectului de reabilitare a zonei centrale. Dacă aș fi rămas în primărie, acest proiect ar fi fost gata demult. Am demarat proiectul Parcului Industrial de la Sărata.  Acolo ar fi urmat să fie amenajat și un campus pentru învățământul superior tehnic și profesional, în colaborare cu antreprenorii bistrițeni. Pe acest concept, la Oradea au fost amenajate ulterior patru parcuri industriale. Tot în mandatul de viceprimar am inițiat și coordonat reabilitarea capitală a Căminului de copii de pe Strada Șieului și a Liceului de Arte Corneliu Baba de pe strada Dornei. Anticipând falimentul Proditerm, am demarat un program prin care peste 1000 de familii cu venituri mici, ultimele legate la sistemul centralizat de termoficare, au primit gratuit o centrală de apartament cu montaj inclus. Când văd ceea ce au reușit alte orașe în ultimii 10 ani și compar cu ceea ce s-a întâmplat la Bistrița, mă încearcă un mix de tristețe și revoltă.
Reporter: Cum credeți că va fi acest tur al alegerilor locale?
Ioan Turc: Greu. Mașinăria de propagandă și de vot a PSD este nocivă și puternică. Dar am încredere în faptul că oamenii vor ca orașul să intre într-o etapă nouă, de conservare a patrimoniului, de modernizare urbană și de dezvoltare economică. Procesul de depopulare trebuie stopat prin măsuri eficiente. Am pregătit un program destinat să-i lege pe oameni de oraș, dar și să-i convingă pe mulți să se întoarcă.
Reporter: Va fi o alianță a dreptei pentru Primăria Bistrita? Dar la județ?
Ioan Turc: Cred în importanța unei coalizări a forțelor de dreapta, atât pentru municipiu, cât și pentru județ. Gestul PNL de a-l susține pe Nicușor Dan la Primaria București a schimbat paradigma. Astăzi, în toată țara, alianțele de dreapta sunt nu doar necesare, ci și posibile. Vom discuta și vom găsi soluții. Sunt optimist!
Reporter: Credeți în alegerile anticipate? Sunt ele binevenite înaintea vacanței parlamentare?
Ioan Turc: Anticipatele sunt necesare pentru clarificarea scenei politice. Țara este frânată și adeseori blocată de către o majoritate toxică, coagulată în Parlament de către PSD. Întoarcerea la popor ar fi soluția ideală.
Reporter: Cum ați caracteriza cele trei mandate ale lui Ovidiu Crețu?
Ioan Turc: Ratate. Nu a fost rezolvată aproape nicio problemă a orașului. Nici drumurile, nici locurile de parcare, nici sistemul de apă/canal, nici iluminatul public, nici infrastructura sportivă și de învățământ, nici salubritatea, nici încurajarea dezvoltării economice, nici reabilitarea centrului istoric, nici piață, nimic…
Reporter: Dar cele două ale lui Radu Moldovan?
Ioan Turc: Foarte multă propagandă. Este adevărat, s-au făcut investiții în rețeaua de drumuri județene. Da, s-a investit în Spitalul Județean. Mai cu seamă despre investițiile făcute la Spitalul Județean, fie că vorbim despre lucrări sau achiziții de bunuri și servicii, pot fi făcute multe analize de fond. Masterplanul de apă/canal merge ca melcul, iar proiectul județean de salubritate este slab și profund suspect. Zona de câmpie este profund suferindă. Nu au fost încurajate investițiile private în zona rurală. Potrivit INS, suntem județul cu cele mai mici venituri din țară. Este un management specific PSD.
Reporter: Cum credeți că va arăta scorul PNL – PSD după alegerile locale?
Ioan Turc: Cred că alegerile locale vor consacra triumful bistrițenilor asupra unui sistem mai degrabă feudal, reprezentat de către PSD. Sunt convins că putem să coalizăm dreapta pentru un proiect cu adevărat mare. După alegeri vom fi parte a Alianței Vestului, alături de orașele și județele care au ales progresul autentic în locul propagandei. Ține de fiecare dintre noi!

A ars mașinuța de transport pacienți a Spitalului Județean de Urgență Bistrița decembrie 3, 2020 - Un incendiu a izbucnit azi-noapte în curtea Spitalului Județean de Urgență Bistrița. Mașinuța electrică folosită pentru a transporta pacienții a ars. Focul a fost stins rapid de medicii de la UPU, cu extinctoare.
Stelian Dolha: Am greșit! Nu e vorba de 18 locuri pe ATI Covid! decembrie 3, 2020 - Prefectul Stelian Dolha a declarat în 1 Decembrie că ar exista 18 locuri noi pe ATI COVID. Când colo, nici vorbă de așa ceva. „Am greșit. Recunosc. Nu e vorba de locuri pe ATI COVID. Am vrea noi. E vorba de 18 locuri noi pentru pacienții cu COVID”, a explicat prefectul.
Aparatură ultraperformantă și încă un aparat RT-PCR, la Spitalul Județean decembrie 3, 2020 - Spitalul Județean de Urgență Bistrița va fi dotat cu aparatură ultraperformantă, încă un aparat RT PCR și alte echipamente necesare în lupta COVID 19. Acestea se achiziționează din fonduri europene.
22 de mii de șomeri într-o singură lună! Asta este imaginea reală a guvernării Orban care spune că a susținut firmele să supraviețuiască crizei! decembrie 3, 2020 - 22 de mii de șomeri într-o singură lună! Asta este imaginea reală a guvernării Orban care spune că a susținut firmele să supraviețuiască crizei!
VIDEO – Candidații USR-Plus propun o revoluție a bunei guvernări decembrie 3, 2020 - Lorant Sas și Emilian Gabor, candidații USR-Plus Bistrița-Năsăud la alegerile parlamentare din 6 decembrie, au vorbit la Bistrițeanul Live despre ceea ce înseamnă o bună guvernare în viitorul Parlament. Lorant Sas și Emilian Gabor – candidații USR-Plus la alegerile parlamentare – s-au referit la pensiile speciale la care colegii lor au renunțat, subliniind că pensiile...
Prefectul Dolha: Domnul Arafat și-a dat ok-ul! Ieșim din carantină decembrie 2, 2020 - Prefectul Stelian Dolha a fost azi tot în ședințe, prezentând documentația necesară ieșirii din carantină a municipiului. Autoritățile centrale și-au dat acordul. CE înseamnă ieșirea din carantină a Bistriței:
FRUMOS: Șeful postului de poliție Parva a cadorisit 16 copii nevoiași cu tablete decembrie 2, 2020 - Un gest impresionant al unui om al legii a adus bucurie pe fața a 16 copii. Șeful postului de poliție Parva a văzut o fetiță care mergea la vecini pentru a participa la orele online. Și-a provocat câțiva prieteni să pună mână de la mână și au cumpărat nu una, ci 16 tablete. Au fost împărțite copiilor din mai multe localități.
VIDEO: Pe 6 decembrie votează cel mai bun program pentru România decembrie 2, 2020 - Pe 6 decembrie votează cel mai bun program pentru România. Programul de guvernare PSD prevede măsuri bune și concrete pentru toate sectoarele importante ale României.
Administrația „Apele Române” dă replica: Primăria Rodna a fost amendată și are plângere penală decembrie 2, 2020 - Imagini cu Someșul Mare, ticsit de gunoaie, în zona comunei Rodna, au oripilat internauții. Primarul Valentin Grapini a explicat că ”Apele Române ar sări cu amenzi pe ei dacă ar intra cu un buldoexcavator să curețe Someșul acum”. Cei de la Apele Române au trimis un drept la replică privind acuzațiile aduse de primarul Rodnei.
Ionuț Simionca a muncit în Parlament mai mult decât Robert Sigiartău și Daniel Suciu la un loc decembrie 2, 2020 - Deputatul PMP, Ionuț Simionca, este, de departe, cel mai harnic parlamentar de Bistrița-Năsăud. Activitatea sa parlamentară însumează, la mai multe capitole, mai multe acțiuni decât ale lui Robert Sighiartău (PNL) și Daniel Suciu (PSD) la un loc.
Șeful Statului anunță redeschiderea piețelor! CÂND s-ar putea întâmpla acest lucru: decembrie 2, 2020 - În cadrul unei conferințe prilejuită de deschiderea variantei ocolitoare Bacău, președintele Klaus Iohannis a făcut referire și la măsurile impuse de pandemie. Acesta a explicat că ia în considerare redeschiderea piețelor. ”În ultimele săptămâni numărul de persoane noi infectate a scăzut, semnificativ” a declarat acesta. CÂND se vor redeschide piețele:
COVID-19: 45 de cazuri pozitive și 3 decese în Bistrița-Năsăud, în ultimele 24 de ore! decembrie 2, 2020 - Avem 5.887 de cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 45 de bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. Totodată au fost înregistrate 3 decese în contextul pandemiei. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 4.916 de cazuri noi de infecție.
FOTO – Imagini ce te lasă fără grai: Locul de unde izvorăște râul cu aur și argint decembrie 2, 2020 - Cel mai frumos cadou de final de toamnă și început de iarnă a fost un „album foto” cu imagini ce-ți taie respirația. Locul de unde izvorăște râul cu aur și argint a fost acoperit de-o țesătură argintie. Imagini spectaculoase din Munții Rodnei:
Programul de Guvernare PNL: Peste 560.000 noi locuri de muncă; salariul mediu net va ajunge la 1.000 de euro pe lună decembrie 2, 2020 - Toate economiile europene sunt afectate de criza generată de pandemia de COVID-19. Guvernul PNL speră într-o revenire rapidă a economiei, iar măsurile de sprijin oferite pieţei muncii încep să se resimtă. De asemenea, Guvernul Orban vine cu un nou plan de măsuri pentru perioada 2020-2024 care va minimiza efectele negative ale crizei asupra bunăstării tuturor românilor.
Te îmbraci bine de la MARECOM și-l ajuți pe Moș Crăciun să ajungă și la copiii săraci! decembrie 2, 2020 - E luna decembrie, luna cadourilor, luna în care ne gândim mai mult la cei din jurul nostru. Îmbracă-te de iarnă cu haine de la Marecom și devi automat ajutorul lui Moș Crăciun. O parte din banii care îi plătești vor fi folosiți pentru a cumpăra tablete copiilor nevoiași. Unde mai pui că bunătatea ta e răsplătită și cu un voucher pe care îl vei putea folosi la cumpărăturile de anul viitor.
FOTO/VIDEO: O bunică a murit după ce a rămas blocată în casa cuprinsă de flăcări decembrie 2, 2020 - Intervenție dificilă în Dealu Ștefăniței! O casă izolată, la care nu pot ajunge autospecialele pompierilor, a fost cuprinsă de flăcări. Mai mult, o persoană ar fi prinsă în casa unde a izbucnit incendiul.
BECLEAN: Lift panoramic în exterior, la Spitalul Orășenesc decembrie 2, 2020 - Spitalul Orășenesc din Beclean va avea un lift panoramic în exterior, în curând, au anunțat autoritățile locale. În instituția medicală din localitate se implementează un proiect de 2,2 milioane de euro.
Producătorul unor celebre filme, nominalizat la Oscar, participă la un eveniment special din Bistrița! decembrie 2, 2020 - Producătorul celebrelor filme „Maleficent”, „Lion King”, „Frumoasa și Bestia”, „Cocoșatul de la Notre Dame” – nominalizat pentru două premii Oscar – participă alături de alți invitați de seamă, la un eveniment special în Bistrița!
Aquabis: Stradă din Năsăud, fără apă potabilă azi, pentru câteva ore decembrie 2, 2020 - O stradă din Năsăud rămâne astăzi, 2 decembrie 2020, fără apă potabilă pentru câteva ore - anunță Aquabis.
Posibilă crimă la Runcu Salvei! O femeie a fost găsită fără suflare decembrie 2, 2020 - O femeie de 40 de ani din Runcu Salvei a fost găsită aseară, fără suflare, în Runcu Salvei. Se pare că aceasta prezintă lovituri pe corp, însă la această oră nu se știe dacă acestea au fost provocate de o altă persoană sau prin autoaccidentare.
PSD BN: Ca suta lui Ceaușescu! Așa sunt promisiunile goale vânturate de Iohannis decembrie 2, 2020 - PSD BN: Ca suta lui Ceaușescu! Așa sunt promisiunile goale vânturate de Iohannis, în disperarea de a ține la putere, încă 4 ani, un guvern incompetent și corupt. 
FOTO/VIDEO: Trei copilași au rămas fără un acoperiș deasupra capului după ce casa le-a fost cuprinsă de flăcări decembrie 1, 2020 - Pompierii au fost solicitați în această după-masă să stingă flăcările ce au cuprins o casă de locuit din Florești. Trei copilași au rămas fără un acoperiș deasupra capului în prag de iarnă. De vină...un coș de fum.
FOTO: Ce ți-e Franța, ce ți-e România? Un primar a „încurcat” culorile tocmai de Ziua Națională decembrie 1, 2020 - La Șanț, noua administrație a cam uitat care-s culorile drapelului și de Ziua Națională au defilat cu o coroană în culorile...Franței. Mândru nevoie mare, noul primar Forogău a „defilat” și-n spațiul virtual cu coroana, care-ar face mândru orice...parizian.
VIDEO – Robert Sighiartău (PNL): „Avem rețeta necesară! Dezvoltarea înseamnă investiții, nu consum” decembrie 1, 2020 - Invitat în studioul Bistrițeanul Live, deputatul PNL BN Robert Sighiartău a vorbit despre investițiile în dezvoltarea economică a României și a județului Bistrița-Năsăud. Mesaj al deputatului liberal de 1 Decembrie:
VIDEO: Ce poate să facă pentru Rodna Ovidiu Florean, candidatul PNL BN la un loc în Senat decembrie 1, 2020 - Originar din Rodna, ing. Ovidiu Florean – candidatul PNL BN la un loc în Senatul României – a vorbit într-o emisiune Bistrițeanul Live despre proiectele cu care vrea să-și ajute comunitatea din care a plecat. „Toți primarii din Bistrița-Năsăud vor avea o ușă deschisă la mine, indiferent de culoarea politică...”
Ionuț Simionca (PMP): Îmi doresc ca, la 1 decembrie 2024, în Bistrița-Năsăud să circulăm pe Autostrada Nordului decembrie 1, 2020 - Într-un mesaj de 1 Decembrie, deputatul PMP de Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, le urează bistrițenilor ca, peste 4 ani, să circule pe de Ziua Națională pe Autostrada Nordului.
Prefectul Stelian Dolha: Bistrița va ieși joi din carantină! decembrie 1, 2020 - Prezent la evenimentul din fața statuii poetului Andrei Mureșanu, acolo unde, decent și în liniște, a fost sărbătorită Ziua României, prefectul Stelian Dolha, a anunțat că, joi dimineață, la ora 5.00, municipiul Bistrița va ieși din carantină.
FRUMOS: Ceai și cafea pentru oamenii legii, în miez de noapte decembrie 1, 2020 - Polițiștii și jandarmii stau zi și noapte în stradă, verificând respectarea măsurilor impuse de carantinarea municipiului. Azi-noapte, câțiva taximetriști și voluntari au împărțit cafea și ceai fierbinte oamenilor legii aflați la datorie.
COVID-19: 56 de cazuri pozitive și 5 decese în Bistrița-Năsăud, în ultimele 24 de ore! decembrie 1, 2020 - Avem 5.842 de cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 56 de bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. Totodată au fost înregistrate 5 decese în contextul pandemiei. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 4.272 de cazuri noi de infecție.
Dosar penal pentru șoferița ce a lovit un copilaș în Subcetate și apoi a plecat decembrie 1, 2020 - Un copilaș era lovit ieri, de o mașină, în timp ce traversa în fugă strada. Șoferița nu a anunțat accidentul, polițiștii făcând cercetări din oficiu în urma articolului din presă. Bistrițeanca a fost identificată și s-a ales cu dosar penal.