2.1 C
Bistrița
duminică, decembrie 4, 2022

Primarul comunei Rebrișoara: Avem proiecte în derulare, dar avem și proiecte cu bețe-n roate!

În comuna Rebrișoara se derulează diferite proiecte. Dacă la unele lucrările au început, altele se află în stand by. Primarul Viorel Clapău, prezent în emisiunea „Direct în problemă”, a vorbit deschis depre administrația în Rebrișoara și stadiul fiecărui proiect în parte.

La emisiunea „Direct în problemă”, de la Bistrițeanul.ro, a fost prezent primarul comunei Rebrișoara, Viorel Clapău. Acesta a discutat despre „veșnicele probleme”, ale asistaților social și a gunoaielor, dar și alte aspecte ale administrației locale.

Edilul a spus că în comuna pe care o gestionează există șase proiecte. Trei sunt în derulare, iar trei sunt în stand by.

„Avem șase proiecte. Primul e cu modernizarea infrastructurii rutiere pe fonduri europene, de un milion de euro. Pe acest tronson de drum am câștigat și extinderea canalizării și a apei potabile pe 5 km. Tot pe fonduri europene, există un proiect de modernizare și dotare a căminului cultural. Mai avem modernizarea și dotarea Școlii Generale din centrul comunei. Acest proiect e aprobat prin PNDL 2. Tot pe PNDL mai avem modernizarea străzilor din centrul comunei, care e în derulare de anul trecut din noiembrie. Și mai avem un proiect de modernizare căi de acces pentru obiective socio-culturale. Aici avem finanțare de 90 la sută și sperăm până la final de august să primim aprobare pentru sumele reactualizate. Și avem un proiect pentru străzile din Rebrișoara și crearea de trotuare. În 7 august s-a terminat achiziția și valoarea lui e de 17 miliarde de lei vechi, din fonduri proprii. Anul acesta vom face o parte din lucrări. Dar sperăm, în luna septembrie, să începem lucrările”, a explicat Viorel Clapău.

Pentru proiectul de canalizare, făcut în 2018, au existat numeroase probleme. În 2018 s-au organizat trei licitații pe SEAP. De fiecare dată s-a arătat câte o firmă interesată, ca ulterior să își retragă oferta. Conform declarației lui Viorel Clapău, firmele se retrăgeau din cauza „galopării prețurilor, creșterea salariului minim în domeniul construcțiilor”. Astfel, proiectul a trebuit refăcut și la finele anului trecut s-a reumblat după aprobări. În luna iunie s-a reorganizat licitație. Tot nu s-a prezentat nimeni. Și acum se va face din nou încă o licitație, iar primarul comunei Rebrișoara speră să poată să „bată palma” cu vreo firmă.

Și la proiectul cu Căminul Cultural au existat probleme. În clădirea respectivă a funcționat și Primăria. Tocmai de aceea și finanțarea pentru proiect a fost împărțită pe suprafața desfășurată a Căminului și pe cea a Primăriei. Astfel s-au alocat aproape 1,6 milioane lei pentru lucrări, din care 500.000 de lei ar fi fost partea pentru Primărie. Iar de un an de zile lucrurile se tot tărăgănează, iar primarul spune că acestea vor mai întârzia încă.

Licitația pentru Școala Generală a fost câștigată la început de 2018 și au început lucrările. Se speră ca undeva la finele acestui an să se acopere școala, se va ridica încă un etaj și va fi și un corp nou, cu toalete interioare, bibliotecă, ateliere, laboratoare etc. Și probabil că în septembrie 2020, Școala va putea fi dată în funcțiune.

În ce privește proiectul cu străzile din centrul comunei, problemele sunt legate de localnici. Aceștia sunt nemulțumiți că străzile sunt decopertate. Nu ar avea nici răbdare să se facă șanțurile, ca abia apoi să se toarne stratul de piatră și cel de asfalt.

Un alt proiect ar fi sediul Primăriei care a fost făcut. Nu e o realizare a mea, ci o necesitate. O realizare a tuturor. Nu a fost un moft al primarului. Ci trebuia să ne mutam în altă locație ca să putem reabilita Căminul Cultural”, a explicat Viorel Clapău.

Mai multe despre modul în care e administrată comuna Rebrișoara puteți revedea în video de mai jos:

[arve url=”https://www.facebook.com/bistriteanul.ro/videos/2550611088293684/” /]

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

BETAK angajează agent vânzări și gestionar, Cibela are nevoie de personal pentru curățenie

Se fac angajări la Cibela, Betak și Italtextil Sărata, care are nevoie de secretar administrativ, dar...

Dă personalitate casei tale, cu perdelele ArYaS. Cel mai nou showroom din oraș asigură inclusiv măsurătorile și montarea

Dacă ochii sunt oglinda sufletului, cu siguranță ferestrele sunt oglinda casei. Un motiv în plus ca...

MATEROM Automotive Bistrița: Treci prin iarnă fără griji!

Venirea iernii este o certitudine, așa că asigură-te că autoturismul tău este pregătit. Verifică-i frânele, farurile...