PRIMIM LA REDACȚIE: Găselnițe „legale” pentru a construi în continuare blocuri și mai mari între case, deși aparent nu se va mai putea

PRIMIM LA REDACȚIE: Găselnițe „legale” pentru a construi în continuare blocuri și mai mari între case, deși aparent nu se va mai putea

Pe adresa redacției a început să curgă cu informații prin care se demască ceea ce se întâmplă la serviciul Urbanism din cadrul Primăriei. De această dată e atins subiectul: ”Cum vor construi în continuare, deși, aparatent, nu se va mai putea”.

După ce am aflat care sunt planurile ascunse din spatele schimbării Planului Urbanistic General, pe adresa redacției a mai sosit o informație. De această dată, informațiile acestea ne „lumeanză” despre modul în care se va putea construi ca și până acum, deși, aparent, nu va mai fi voie.

Redăm textul integral aici:

Daca tot primiți pe poșta redacției articole, mi-am permis să scriu și eu unul prin care demostrez ce se află în spatele HCL de interzicere a locuintelor colective în L2.

Găselnițe „legale” pentru a construi în continuare blocuri și mai mari între case, deși aparent nu se va mai putea?

Dacă până acum (conform PUG) se puteau construi blocuri cu 2 etaje între case, din februarie se vor putea face blocuri cu P+3-4 etaje sau chiar mai multe prin HCL ce urmează a fi dat de Consiliul Local.

Asta pregătește noua administrație a Primăriei Bistrița, adică membrii comisiei de urbanism care precede votarea in comisia mare a consiliului local formata din: Peteleu Ioan (presedinte), Macarie Doina, Munthiu Cristean, Hangan Sorin, Pavelean Nicolae, Stere Florentina-Stefania, Bria Dumitru-Alexandru.

Poate ati auzit de fumigena ca „s-a terminat cu blocurile intre case” ce circula zilele astea pe retelele sociale si presa, ca raspuns la „solicitarea” cetatenilor. Ce se pregateste e exact pe dos, de fapt.

Asadar, se va da un HCL prin care se vor limita drastic numarul de apartamente care se pot construi raportat la suprafata de teren detinuta. Adica, 3 apartamente pt min 700 mp, 4 apartamente pt min. 1000 mp, 6 apartamente pt min. 2000. Pare ireal de bine, nu? Pai, e iluzorie treaba!

Concret, ce s-a omis intentionat sa se prezinte si care e, de fapt, miza acestui HCL foarte pervers: se vor putea face PUZ-uri prin care aceste noi restrictii nu vor mai fi valabile si, implicit, se vor putea ridica blocuri mai mari intre case.

Ca sa fie pe intelesul tuturor, PUZ-ul este o documentatie urbanistica foarte stufoasa si care presupune multa birocratie, care dureaza 1-2 ani si care se intocmeste pentru zone extinse și schimbari majore de reglementari, de exemplu pentru a trece un teren dintr-o zona in alta (de ex. la Rapid pe Andrei Muresanu, era zona industriala si s-a trecut in zona comerciala pt viitorul Lidl).

Noutata e ca, de acum, se va cere PUZ la aproape orice. De mentionat este ca PUZ-ul este obligatoriu sa studieze un intreg cvartal (zona mai mare) si nu doar o parcela, iar pentru o singura parcela legea spune intocmire PUD (care nu poate modifica reglementarile PUG – regim inaltime, POT, CUT etc.).

Deci, desi se vor limita numarul de apartamente prin acest HCL din PUG, se vor face PUZ-uri prin care se va putea construi chiar mai mult decat prin PUG.

Practica nu e noua si se intampla chiar si acum. Doar ca nu la toata lumea se poate. Ce se doreste prin acest HCL este ca traseul „scurt” pana la obtinerea autorizatiei (la momentul de fata – certificat de urbanism conform PUG si apoi autorizatie) sa fie un traseu mai anevoios si la chearemul functionarilor. Ce se intelege de aici? Frumos spus: cresterea puterii functionarilor si aplicarea in mod discretionar a puterii si urat spus: favorizarea spagii si formarea unei clientele functionar-ales local-constructor.

Poate nu stiti, dar pana se aproba un PUZ prin HCL, e nevoie de foarte multe semnaturi, de la inspectorul de zona, seful de serviciu, secretar, arhitect-sef… iar pixul fiecaruia dintre ei trebuie sa alunece pe foaia de hartie, pixul fiecaruia poate ramane fara cerneala si pixul fiecaruia poate sa favorizeze sau sa blocheze pe orice constructor. Ati inteles?!…

Nu zic sa ma credeti pe cuvant, asa ca va dau un exemplu de actualitate si care e de gasit pe site-ul primariei deschizand link-ul:
https://www.primariabistrita.ro/portal/bistrita/portal.nsf/AllByUNID/BC2D55998F35FDD7C22585D50039F068?OpenDocument

Asadar, pe un teren de 850 mp de pe Str Infratirii care acum e in L2, PUG-ul prevede ca NU se poate construi bloc de locuinte colective intrucat nu sunt asigurati cei min. 1.000 mp (RLU Art. II5 „Lotul minim construibil pentru locuinţele colective este de 1000 mp” pag 50 din Regulamentul PUG. Dar, conform PUZ-ului, se va construi bloc de apartamente in regim P+3+M. Interesant, nu???
Link RLU:
https://www.primariabistrita.ro/portal/bistrita/portal.nsf/B8AD036029B0D59EC2257C36004BEC06/$FILE/3.%20REGULAMENT%20LOCAL%20DE%20URBANISM%20BISTRITA.pdf

Deci, ce poate face un beneficar care are “recomandarea” functionarilor? Face un PUZ! Bine, fara “recomandare” n-are nicio sansa sa construiasca ceva, dar cu recomandare poate construi chiar mai mult decat prevede legea… subzone L3 din PUG impune o suprafata minima de 1000 mp. Dar astea sunt detalii…
Va dati seama ca, odata aprobat HCL prin care functionarii si alesii vor hotarî in privinta fiecarui teren ce si daca se poate construi, unde se poate ajunge??? Si asta din pix!!!
Presupunand ca era vorba un teren de 1.000 mp (nu de 850 mp), conform PUG, adica in L2, se putea construi P+2, la un indice urbanistic de CUT=1,2, inseamna o suprafata desfasurata de 1.200 mp (1.000 mp*1,2), adica vreo 7-10 apartamente. În L3 prin PUZ se va putea construi P+4 si o suprafata desfasurata de 1.800 mp, adica vreo 12-18 apartamente. Deci, unde e limitarea?

Întrebarea e ce se va intampla dupa acest HCL, vezi-doamne de stopare a construirii de blocuri mari intre case? Exact ce va inchipuiti! Se vor putea face doar cu acceptul si prin intermediul filierei! Adica, beneficiarul nu va mai avea drepturi conform PUG, ci va avea drepturi doar din pixul functionarilor! Si, de aici, va puteti imagina unde se poate ajunge…

Ar fi interesant de aflat cine e “specialistul” urbanist din cadrul primariei care a inventat gaselnita si in zona carui inspector se afla… nu e putin lucru sa faci un bloc de P+3+M unde altii nu pot face decat o casa cocheta! Si asta legal?!…

Asadar, domnilor consilieri, asa ne-a fost vorba in campanie? Nici n-a trecut jumate anul de cand sunteti la butoane si déjà v-ati dat pe “breazda”. Halal administratie, halal urbanism ce ne asteapta!

 

FOTO – Șintereag: S-a oprit într-un cap de pod, pe contrasens februarie 28, 2021 - Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp la intrarea în localitatea Șintereag, dinspre Beclean. O mașină s-a oprit în capul de pod ...pe contrasens.
VIDEO – Bogdan Ivan: Din Zagra până-n București, toți o să știe cum se schimbă directorii de școli februarie 28, 2021 - Nemulțumirile legate de schimbarea directorilor de școli nu s-au încheiat. În cadrul unei conferințe de presă, deputatul social democrat, Bogdan Ivan, a explicat că există un draft de modificare a Legii Învățământului. Se dorește o metodă generală de schimbare a directorilor de școli, care să mulțumească și administrațiile și părinții. „Din Zagra până-n București, toți vor ști cum se schimbă directorii de școli”, a declarat Bogdan Ivan.
Ai permis de conducere din Marea Britanie? AFLĂ cum îl poți schimba: februarie 28, 2021 - Bistrițenii care au permis de conducere eliberat de autoritățile din Marea Britanie și Irlanda de Nord au posibilitatea să-l schimbe cu unul românesc. Instituția prefectului a emis lista cu pașii ce trebuie urmați în astfel de situație:
Ioan Turc vrea ca traficul din oraș să fie pus la punct de o „comisie de circulație” februarie 28, 2021 - Primarul Ioan Turc consideră necesară înființarea unei comisii de circulație. Alte orașe care au o astfel de comisie au lăsat pe mâna sa instituirea sensurilor unice și a celor giratorii, avizarea studiilor de trafic, luarea în evidență a locurilor de parcare.
IANA OPTIC: Află cine a câștigat ochelarii Ray Ban! În martie, ochelari Dolce & Gabbana – premiul pe care îl pot câștiga clientele Iana Optic februarie 28, 2021 - Și-au cumpărat ochelari de la Iana Optic, s-au înscris în tombolă, iar ieri, o pereche de ochelari Ray Ban a ajuns la…o norocoasă! În luna martie, Iana Optic mai organizează o tombolă, iar o doamnă sau o domnișoară poate să plece acasă cu o pereche de ochelari Dolce&Gabbana. AFLĂ cine e câștigătoarea lunii februarie și ce trebuie să faci pentru a avea o șansă la premiul lunii mărțișorului:
VIDEO – Primarul comunei Maieru: Cei de la SGA când vin în control, vin pe DN, nu pe albiile râurilor! februarie 28, 2021 - Sătul de veșnica problemă a gunoaielor, primarul comunei Maieru subliniază că există o posibilitate de eradicare a problemei. Dar asta e posibil doar dacă se acționează... împreună. ”Albiile sunt ale SGA-ului, gunoaiele sunt ale primarilor, că ei așa zic. Mai mult, cei de la SGA, când vin în control, vin pe DN, nu pe albiile râurilor, să vadă cum arată„ a declarat Vasile Borș.
LICĂ – tânărul a cărui viață s-a curmat MULT prea repede aseară din cauza inconștienței prietenului său februarie 28, 2021 - Un accident mortal a avut loc azi-noapte în Rodna. Lică se afla în mașină cu prietenii săi, când autoturismul a părăsit carosabilul din cauza vitezei excesive și s-a izbit de un stâlp. Acesta a intrat în stop cardio respirator, nemaiputând fi salvat de echipajele medicale.
FOTO/VIDEO – RODNA: Și-a omorât prietenul după ce a apăsat prea tare pedala de accelerație februarie 27, 2021 - Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, în Rodna. Din primele informații, trei tineri au fost implicați, iar unul a rămas prins între fiarele contorsionate ale mașinii. Acesta a fost găsit de salvatori în stop cardio respirator.
ALERTĂ! Un copil de 12 ani a dispărut de pe o stradă din Bistrița! UPDATE: Minorul a fost găsit februarie 27, 2021 - Polițiștii caută un băiețel de 12 ani ce a dispărut ieri de pe o stradă din municipiu. Acesta a ieșit din casă la ora 10.00, și nu a mai ajuns acasă. L-ați văzut??
VIDEO – Deputatul Bogdan Ivan: România putea scrie istorie! februarie 27, 2021 - Deputatul Bogdan Ivan a declarat că actuala Guvernare nu investește, ci doar taie bugetele alocate fiecărei ramuri în parte: sănătate, educație, investiții, etc. ” au respins toate amendamentele la Bugetul de Stat, în comisii. ..România putea face istorie!” a declarat social democratul.
VIDEO – Sorin Avram, primarul din Leșu: „Am avut probleme foarte mari. Încă n-am găsit o soluție” februarie 27, 2021 - Primarul Sorin Avram din Leșu a recunoscut că vremea din ultimele luni le-a dat mari bătăi de cap locuitorilor: „Am avut probleme foarte mari. Chiar mi-e frică, încă n-am găsit o soluție pentru a stabiliza alunecarea de teren de pe pășunea comunală...”
Rută ocolitoare a comunei Ciceu Giurgești pentru cei ce vin sau merg spre Maramureș februarie 27, 2021 - Comuna Ciceu Giurgești este în carantină pentru 14 zile, începând de azi. Polițiștii fac cunoscută ruta ocolitoare pentru cei ce vin sau merg spre Maramureș. 
FOTO: Ies la lumină primele însemnări din cele peste 5.000 de pagini de jurnal ale profesorului Vasile Filip februarie 27, 2021 - „Profesorul Vasile Filip nu s-a lăsat contaminat de anumite atitudini provinciale și condescendente, ci și-a păstrat și conservat această alură de super intelectual: și când vorbește despre colinde, și când vorbește despre o cântare sau o carte...”
Primarul din Parva, revoltat că părinții trebuie să suporte naveta copiilor la școală: „Suma de 400 de lei pentru un elev este prea mare” februarie 27, 2021 - Ioan Strugari, primarul comunei Parva, atrage atenția că în contextul în care naveta elevilor la școală nu va fi decontată, mulți părinți din localitate care au copii la liceele din Năsăud sau Bistrița nu își vor putea permite să plătească transportul. Transportul lunar pentru un singur elev costă în jur de 400 de lei.
Via Transilvanica, cea mai lungă potecă din țară, va avea propriul maraton februarie 27, 2021 - După ce anul trecut cei de la Tășuleasa Social au fost nevoiți să anuleze Via Maria Theresia, anul acesta, asociația anunță un nou maraton, care se va desfășura pe Via Transilvanica, cea mai lungă potecă din țară, la amenajarea căreia voluntarii și autoritățile locale din mai multe județe lucrează deja de câțiva ani.
FOTO: În acest an celebrăm 1 Martie cu mărțișoare dulci, de la Cuptorul lu Buna! februarie 27, 2021 - În locul unor mărțișoare de tinichea, lipsite de suflet sau semnificație, vă propunem – în acest an – să dăruiți mărțișoare dulci. Sunt delicioase, sunt naturale, sunt coapte în Cuptorul lu Buna (băcănia deschisă pe Independenței nr 73) și vor încălzi, cu siguranță, sufletul celor care le primesc în dar!
O femeie s-a prăbușit în curtea casei! Familia știa că e însărcinată! CE s-a descoperit: februarie 27, 2021 - Un echipaj al ISU BN și unul al SAJ au ”zburat” spre Șieu. O femeie însărcinată s-a prăbușit în curtea casei sale. Medicii dau o luptă contra cronometru pentru a o salva.
INEDIT: 100 de zile de școală la Logos + 100 de bomboane = 100 de copii fericiți… la Vaslui februarie 27, 2021 - Elevii de la Logos au sărbătorit ieri 100 de zile de la începutul anului școlar 2020 - 2021. Copiii s-au gândit și la cei mai nefericiți, cum sunt, de pildă, colegii lor din Vaslui. Așa că au decis să îmbine ceea ce au învățat la școală - GENEROZITATEA - cu această aniversare. Au adunat bomboane ce vor aduce zâmbete pe fețele micuților din Vaslui.
OFICIAL: Ciceu Giurgești, de mâine dimineață, în carantină! VEZI modelul de declarație pentru a putea ieși din casă: februarie 26, 2021 - Comuna Ciceu Giurgeștui va intra, de mâine dimineață, în carantină. Timp de două săptămâni comuna va avea filtre la intrare și ieșire. Iar sătenii vor putea ieși din casă doar pe baza unei declarații. VEZI cum arată declarația:
VIDEO – Sorin Hognogi, primarul din Spermezeu, atacă dur clasa politică: „În continuare ne angajăm rudele și ne punem consilieri – soțiile” februarie 26, 2021 - Sorin Hognogi, primar în Spermezeu: „Fac parte din mediul politic-administrativ doar de 12 ani… Dar parcă nu avansăm deloc. Parcă atunci când ceva începe să funcționeze bine, apare cineva și pune parcă frână la toate cele 4 roți odată. În continuare funcționăm după nepotisme. În continuare ne angajăm rudele, în continuare ne punem consilieri – soțiile...”
VIDEO – Paul Știr: An nou, problemă veche! Nu știm cum plătim asistenții personali ai persoanelor cu handicap februarie 26, 2021 - Primarul comunei Căianu Mic, Paul Știr, a explicat azi, în cadrul unei conferințe la sediul PSD că actuala Guvernare nu a găsit soluții pentru o problemă veche: plata asistenților personali ai persoanelor cu handicap. ”Nici în 2020 nu am știut cât va contribui Statul, nici acum nu știm. Și la Căian au rămas fără salarii două luni de zile” a declarat primarul.
„Efectul pervers” al mutării secției de Oncologie la Hotel Krone: medicii sunt amendați pentru că nu au unde parca regulamentar februarie 26, 2021 - Hotelul Krone a fost preluat de Consiliul Județean și găzduiește momentan secția de Oncologie a Spitalului de Urgență. Lipsa locurilor de parcare din zonă își spune cuvântul: medicii sunt nevoiți să își lase mașinile pe unde pot și se trezesc cu amenzi.
VIDEO: Primarul comunei Zagra: S-ar putea să ne confruntăm cu abandonul școlar din cauza închiderii școlii din Suplai februarie 26, 2021 - Aproape 30 de copii vor fi nevoiți să facă naveta la școală, din toamnă, după ce ISJ BN a decis să pună lacătul pe o școală și pe o grădiniță din comuna Zagra. ”Mi s-a spus că nu sunt bani și că școala trebuie să fie rentabilă. Păi nu educația e esențială? La Suplai ne putem lovi de un abandon școlar!” a spus primarul comunei Zagra, Eugen Bușcoi.
RĂZBUNARE EXTREMĂ! S-a certat cu părinții și le-a dat foc la casă februarie 26, 2021 - Un tânăr de 30 de ani a dat foc casei părinților săi, în urma unor discuții în contradictoriu cu aceștia. Casa din Budești a celor doi a fost distrusă în proporție de 50%. Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore.
Luni se deschid două noi centre de vaccinare! februarie 26, 2021 - Două centre de vaccinare se vor deschide luni, 1 martie 2021. De azi se fac programările în platformă. UNDE vor fi amenajate cele două centre:
Și Primăria Beclean se digitalizează! Taxele și impozitele se pot plăti online! februarie 26, 2021 - Vești bune pentru beclenari! Primăria orașului a urmat exemplul altor administrații, oferind câteva servicii în format digital! Astfel, de ieri, taxele și impozitele pot fi plătite online.
Ciceu Giurgești va intra în carantină! CE ar fi dus la o asemenea incidență: februarie 26, 2021 - Comuna Ciceu Giurgești va intra în carantină, după ce incidența cazurilor COVID a depășit 10/1.000. Astăzi la ora 12.00 va avea loc ședința în care se ia decizia finală, dar ”demersul e deja făcut”, conform prefectului județului. CE ar fi dus la o asemenea creștere a cazurilor:
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi în Rusu Bârgăului și Negrilești februarie 26, 2021 - O parte dintre locuitorii din Rusu Bârgăului și Negrilești rămân astăzi, 26 februarie 2021, fără apă potabilă pentru câteva ore - anunță Aquabis. 
Auditul, marele „mister” din Primăria Bistrița. Primarul Ioan Turc evită răspunsuri pe tema asta și în fața consilierilor locali februarie 26, 2021 - După „incidentul” cu firma de audit mult-lăudată de municipalitate, la care s-a renunțat după ce primarul Ioan Turc a constatat că administratoarea acesteia are probleme penale, edilul Bistriței pare să evite constant orice răspuns sau informație despre auditul în instituție.
TRANSMIXT: De luni, 1 martie, elevii navetiști din Bistrița-Năsăud NU mai pot circula gratuit cu autobuzul februarie 26, 2021 - Transmixt Bistrița a anunțat ieri seară că elevii navetiști din județ care aveau abonamente gratuite pentru transportul în comun NU le mai pot folosi, pentru că nu mai sunt valabile. Care este motivul: