19.1 C
Bistrița
vineri, iulie 30, 2021

„Profu”, povestea profesorului bistrițean care și-a transformat casa într-o sală de clasă, în cinematografe

„Profu”, povestea profesorului de matematică Dorin Ioniță din Bistrița, care își amenajează o sală de clasă în propria casă, a fost declarat cel mai bun documentar din Centrul și Estul Europei. Începând de mâine, acesta va putea fi urmărit și în cinematografele din Bistrița.

„Profu” va putea fi văzut în cinematografele din țară începând de mâine. Acesta va rula la Cinema Dacia vineri de la 17:30, sâmbătă de la 18:15, duminică de la 18:30, luni de la 16:00 și miercurea viitoare de la 16:10.

Documentarul va avea o proiecție specială la Bistrița, la Happy Cinema, începând cu ora 19:00, în prezența regizorului Alex Brendea.

Atât regizorul cât și personajul principal, profesorul Dorin Ioniță sunt bistrițeni, unul născut și crescut la Bistrița, iar celălalt, adoptat de orașul din inima Ardealului.

Dorin Ioniță este un profesor de matematică care iese din sistemul de învățământ și dechide o sală de meditații în propriul apartament. Aceasta este dotată cu scaune, bănci și chiar și o tablă. Visul profesorului este să aibă o școală care nu are nicio legătură cu sistemul și metodele tradiționale de educație.

Alex Brendea a fost chiar unul dintre elevii profesorului de matematică, acum mai bine de un deceniu, când se pregătea pentru Bacalaureat.

„A fost profesorul, dar și mentorul meu. Am devenit prieteni și, dincolo de faptul că ne-a insuflat dragostea pentru matematică, ne-a oferit un loc în care să ne simțim acasă. Faptul că, în lumea asta materialistă, Profu alege să renunțe la un anumit confort ca să schimbe în bine viețile elevilor lui, depășind multe obstacole, este pentru mine o dovadă de umanitate”, spune regizorul Alex Brendea.

Profu a fost declarat anul trecut, la Astra Film Festival de la Sibiu cel mai bun documentar românesc. De asemenea, la Festivalul de la Jihlava din Cehia a fost declarat cel mai bun documentar din Centrul și Estul Europei.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Filexpo – Noul Centru comercial cu capital 100% Bistrițean. Va face diferența!

Deschidere va avea loc joi,  29 iulie h 11. Managerul  de comunicare al Filexpo, declară : “Inițial...

FOTO/VIDEO: ”Arome din Călimani” vinde, usucă și congelează afine de pădure pentru cofetării și restaurante! Povestea unei afaceri de familie

Gustul pădurii -  fresh, congelat sau uscat - ajunge acum în cofetării, restaurante sau pe mesele...