22.2 C
Bistrița
miercuri, august 10, 2022

„Profu”, povestea profesorului bistrițean care și-a transformat casa într-o sală de clasă, în cinematografe

„Profu”, povestea profesorului de matematică Dorin Ioniță din Bistrița, care își amenajează o sală de clasă în propria casă, a fost declarat cel mai bun documentar din Centrul și Estul Europei. Începând de mâine, acesta va putea fi urmărit și în cinematografele din Bistrița.

„Profu” va putea fi văzut în cinematografele din țară începând de mâine. Acesta va rula la Cinema Dacia vineri de la 17:30, sâmbătă de la 18:15, duminică de la 18:30, luni de la 16:00 și miercurea viitoare de la 16:10.

Documentarul va avea o proiecție specială la Bistrița, la Happy Cinema, începând cu ora 19:00, în prezența regizorului Alex Brendea.

Atât regizorul cât și personajul principal, profesorul Dorin Ioniță sunt bistrițeni, unul născut și crescut la Bistrița, iar celălalt, adoptat de orașul din inima Ardealului.

Dorin Ioniță este un profesor de matematică care iese din sistemul de învățământ și dechide o sală de meditații în propriul apartament. Aceasta este dotată cu scaune, bănci și chiar și o tablă. Visul profesorului este să aibă o școală care nu are nicio legătură cu sistemul și metodele tradiționale de educație.

Alex Brendea a fost chiar unul dintre elevii profesorului de matematică, acum mai bine de un deceniu, când se pregătea pentru Bacalaureat.

„A fost profesorul, dar și mentorul meu. Am devenit prieteni și, dincolo de faptul că ne-a insuflat dragostea pentru matematică, ne-a oferit un loc în care să ne simțim acasă. Faptul că, în lumea asta materialistă, Profu alege să renunțe la un anumit confort ca să schimbe în bine viețile elevilor lui, depășind multe obstacole, este pentru mine o dovadă de umanitate”, spune regizorul Alex Brendea.

Profu a fost declarat anul trecut, la Astra Film Festival de la Sibiu cel mai bun documentar românesc. De asemenea, la Festivalul de la Jihlava din Cehia a fost declarat cel mai bun documentar din Centrul și Estul Europei.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

6 sfaturi ca să aveți grijă de o minge de fotbal

Folosită în mod corespunzător, mingea de fotbal poate rezista ani de zile. În mod necorespunzător, s-ar...

PRO COMPRESOARE, soluția ta pentru problemele cu filtrul de particule, s-a mutat în casă nouă

Echipa PRO COMPRESOARE, soluția ideală pentru cei care au probleme cu filtrul de particule, s-a mutat...

Noi locuri de muncă, disponibile la Leoni Bistrița, Crama Veche, Sanovil și Gelateria Aniela

Se fac angajări la LEONI Bistrița! Restaurantul Crama Veche are nevoie de barman și ospătar. Clinica...