24.3 C
Bistrița
luni, iulie 15, 2024

VIDEO: Psiholog Ema Vasile, despre echilibru, relații toxice, gelozie sau infidelități

Ema Vasile este psiholog de aproape 10 ani, iar în emisiunea „Medicina pe limba ta” a vorbit despre relațiile nesănătoase. „Ne naștem cu o nevoie biologică de atașament, de apropiere. Avem nevoia asta încă din burta mamei și până la moarte. Ne creem un atașament față de figura relevantă, de persoana care ne crește și îngrijește”, a explicat psihologul Ema Vasile.

Sunt trei stiluri de atașament care se dezvoltă încă din copilărie. Există un stil de atașament securizant, atunci când părinții au fost disponibili, aproape și și-au manifestat emoțiile față de noi. Putem dezvolta un stil de atașament anxios, atunci când părinții au fost inconsecvenți sau un stil de atașament evitant – dacă persoana care ne-a crescut a fost indiferentă, rece, distantă.

Acest stil de atașament se transferă și în relația de cuplu, a explicat psiholog Ema Vasile,

Vestea bună este că el se modifică, în funcție de stilul de atașament al partenerului.

De ce rămânem mult timp în relații de cuplu disfuncționale? Cum ajunge o relație să fie nesănătoasă?

De cele mai multe ori se creează o conexiune disfuncțională între un stil de atașament anxios și cel evitant. Persoana care manifestă un stil de atașament anxios resimte o nevoie foarte mare de apropiere în relație. Are tendința să se preocupe foarte mult de relație, are criterii de evaluare a mesajelor de respingere.

Cu cât o persoană cu atașament anxios se apropie de partener, cu atât acesta se îndepărtează mai mult. Pentru că partenerul care a dezvoltat un stil de atașement evitant interpretează apropierea în relație drept o pierdere a identității personale. Simte că e prea mult și nu poate duce. Pentru că atunci când a fost mic nu a primit atâta afecțiune, atenție, emoție și a învățat să se protejeze prin evitare. Simte că primește prea mult în relație și are tendința să se retragă. De obicei se formează această capcană între persoanele cu stiluri de atașament diferit, iar ei rămân captivi în relație”, a mai spus psiholog Ema Vasile.

Puterea atașamentului evitant în relații este foarte mare. Are tendința să dezechilibreze celelalte stiluri de atașament. Este foarte posibil ca inclusiv un partener cu stil de atașament securizant să se dezechilibreze.

Cum poate ajuta psihologul într-o relație în care se confruntă tipuri de atașament diferite? Poate terapia de cuplu să echilibreze o relație?

Deseori, partenerii ajung la terapia de cuplu așa cum mergem noi la medic: când deja este grav. Când cei doi ajung la terapia de cuplu – unul dintre ei este deja resemnat, ușor neîncrezător.

Cuplurile ajung deseori la terapie pentru ca terapeutul să le spună dacă mai are rost să rămână împreună sau nu. Sau dacă se mai poate face ceva.

În relațiile disfuncționale apar patru mari dușmani: critica, atitudinea de apărare, disprețul care aduce cu sine jignirile și „împietrirea”. Este o retragere emoțională treptată”, a mai explicat psihologul Ema Vasile.

Un element al terapiei este o comunicare non-violentă: cei doi învață să observe și să asculte fără să judece.

Sunt foarte frecvente relațiile disfuncționale în care unul dintre parteneri are trăsături de narcisism. Acestea cuprind aroganța, grandomania, nevoia de admirație sau tendința de a-l umili pe partener.

Psihologul Ema Vasile oferă consultații la Policlinica MedTOTAL, la Nov Kids Medical (evaluări copii), dar și la Policlinica Maieru

Alte detalii despre relațiile toxice, infidelitate sau gelozie puteți afla urmărind întreaga emisiune, mai jos:

Emisiunea „Medicina pe limba ta” este un proiect de educație pentru sănătate inițiat de Bistriteanul.ro și susținut de Policlinica MED TOTAL – Str. 1 Decembrie, Nr 30.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Clinica Sanovil caută asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră: Noi locuri de muncă, în Bistrița și Năsăud

Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră! Delice Pan caută șofer pentru distribuție pâine. Coroana Grand Hotel angajează paznic iar Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism. NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița și Năsăud:

MATEROM AUTOMOTIVE: Piesele de origine Mercedes-Benz oferă calitate superioară, siguranță și fiabilitate, fiind testate după standarde stricte

Alege Piese de origine Mercedes-Benz de calitate, direct de la sursă – sigure, durabile şi economice. Pentru a garanta că automobilul tău Mercedes-Benz va rămâne întotdeauna un Mercedes original.

MATEROM AUTOMOTIVE: Cele mai îndrăgite modele Škoda au acum un avantaj client de până la 3.050 Euro!

Grăbește-te și profită acum de aceste REDUCERI WOW! Škoda Kodiaq 2024 Selection - Lux și Putere Experimentează luxul...