19.5 C
Bistrița
duminică, iunie 4, 2023

RADEF România Film (actualul proprietar al fostului cinema „23 August”), despre intenția Primăriei Bistrița de a demola clădirea monument istoric

RADEF România Film a transmis poziția oficială a instituției – actual proprietar al clădirii care a adăpostit fostul cinematograf „23 August”, Bulevard sau Omnia, înainte de 1940 – în legătură cu intenția Primăriei Bistrița de a demola clădirea de la numărul 39, pentru a construi o parcare supraetajată.

RADEF România Film nu poate fi sub nicio formă de acord cu demolarea unui imobil care are destinația constructivă de spațiu care poate găzdui activități culturale”, ne-a transmis administratorul special Adrian Mironescu, de la RADEF România Film. 

Acesta a admis că, din păcate, în perioada post 1989, „din cauza deteriorării situației economice în general și a regiei ca organizator de spectacole cinematografice – precum și din cauza scăderii interesului și a pieței potențiale pentru serviciile de această natură – RADEF România Film a fost nevoită să treacă în conservare Cinematograful Bulevard din Bistrița”.

De-a lungul timpului, regia a manifestat deschidere în privința oricărei forme de asociere sau colaborare menite să repună în circuitul cultural imobilul de pe Republicii nr. 39.

În mod regretabil, nu am găsit parteneri dispuși să se implice într-o astfel de acțiune. O perioadă de timp destul de îndelungată, pentru că nu am găsit un partener împreună cu care să dăm o utilitate culturală imobilului – acesta a fost închiriat unei firme private, în vederea desfășurării de activități economice, sub condiția menținerii lui într-o bună stare de funcționare”, a mai explicat Adrian Mironescu, administratorul RADEF România Film.

Firma era obligată prin contrat și să efectueze investițiile necesare.

RADEF Romînia a preferat această variantă de valorificare a potențialului imobilului – în detrimentul conservării, din motive evidente care țin de resursele financiare limitate ale regiei.

Ce așteaptă RADEF România de la Primăria Bistrița

Odată cu intrarea regiei în procesul de reorganizare, cu suportul Ministerului Culturii și prin noua politică managerială implementată, intenționăm să abordăm în mod serios și suținut proiecte de parteneriate culturale, în vederea reabilitării și reintroducerii în circuitul cultural a cât mai multor imobile aflate în conservare”, se mai precizează în comunicat.

În acest context, în ceea ce privește cinematograful Bulevard din Bistrița (fost „23 August” înainte de 89), RADEF România Film asigură autoritățile locale din Bistrița de o „deplină deschidere în vederea analizării și valorificării oricărei oportunități de readucere în spațiul cultural a acestui imobil.

Implicit suntem de acord și așteptăm cu interes orice propunere de colaborare din partea Primăriei orașului Bistrița”, se mai arată în comunicat.

Administratorul special a transmis și o fișă a imobilului, extrasă din evidențele al RADEF România Film. De aici aflăm că cinematograful a fost construit și dat în folosință în Bistrița în anul 1901…! 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Lichidare de stoc la BIASICOM: Orice produs, cu 20% mai ieftin!

Finalul lunii mai vine cu lichidare de stoc la BIASICOM. Îți poți schimba frigiderul, mașina de...

Brutăria Presto caută vânzătoare și personal curățenie. Locuri de muncă, disponibile și la Italtextil Sărata, Aquabis, Amicii Building

Brutăria Presto (lângă Peco Mol Unirea) caută vânzătoare și personal curățenie. Supercom are nevoie de conducători...

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...