18.4 C
Bistrița
vineri, iulie 4, 2025

REACȚII la dezastrul din Parcul Național: Un mare exploatator de lemn din județ, luat în vizor de Corpul de Control al Ministerului Apelor și Pădurilor

De două reportaje a fost nevoie pentru ca Ministerul Apelor și Pădurilor să reacționeze în cazul dezastrului din Parcul Național Munții Rodnei, cauzat de marii exploatatori de lemn. Ministrul Apelor și Pădurilor a precizat că va trimite Corpul de Control pentru a realiza o anchetă în Parcul Național Munții Rodnei.

Primii care au dezvăluit jaful fără proporții din Parcul Național Munții Rodnei au fost cei de la Agent Green, despre care Bistrițeanul.ro a scris mai pe larg AICI. Aceștia au arătat cum, folosindu-se de tocătoare, marii exploatatori au scos bușteni sănătoși din pădure, sub formă de tocătură, fără să-i întrebe nimeni nimic.

Potrivit legislației, ar trebui tocate resturile forestiere rezultate în urma lucrărilor, și anume: scoarța de copac sau crengile. Ei bine, la doi pași de Lacul Lala erau tocate, cu un utilaj special bușteni sănătoși și nu resturi forestiere. Se apelează la această metodă, deoarece camioanele cu rumeguș provenit din depozite de cherestea nu trebuie declarate în SUMAL.

Pe fir au intrat și cei de la Pro TV, care au încercat să ia legătura cu reprezentanții Frasinul SRL pentru a explica ce se întâmplă în Parcul Național Munții Rodnei. În prima fază, aceștia au susținut că în inima pădurii ar fi un depozit de cherestea, lucru neconfirmat de Romsilva.

Ulterior, exploatatorul bistrițean a dat vina pe un muncitor, care ar fi tocat din greșeală: „A fost utilajul închiriat și șoferul i-a spus să se toace… iar ăla o tocat”, a fost răspunsul lui Florin Nacu, responsabil cu activitatea forestieră la Frasinul SRL.

Implicată este și firma TUC Bagiu, care exploatează pădurea în locul unde au fost identificați tăiați ilegal cei 92 de arbori, fapt transformat într-un dosar penal. Firma respectivă a închiriat utilajul de la Frasinul și împreună ar fi tocat buștenii, iar o altă firmă s-a ocupat de transport.

În al 12-lea ceas, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a spus că a declanșat o anchetă în acest sens: „O să analizăm sesizarea dumneavoastră și o să trimit Corpul de Control. Legea Biomasei spune foarte clar că lemnul de foc sau lemnele care sunt produse principale nu pot fi tocate pentru a fi folosite ca materie primă la obținerea de energie electrică”, a declarat Ioan Deneș.

Foto: Agent Green

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noutățile verii, la Gelateria Aniela: Berry Cup, Limonadă AlVera și Ice Summer Drinks cu cafea sau Matcha

O vară cu arome noi, răcoritoare, v-a pregătit Gelateria Aniela! Și continuă să ne surprindă cu...

Se fac angajări la Amicii Building, Eurocompozite, Iproeb, Carmangerie Timoce: NOI locuri de muncă în Bistrița

Amicii Building angajează Project Manager Junior și Project Manager Senior, iar Grill & Carmangeria Timoce caută două vânzătoare pentru zona Lamă. Eurocompozite recrutează lăcătuș mecanic. NOI locuri de muncă sunt disponibile la IPROEB, Clinica Sanovil, Fan Courier și Restaurant ARENA by Casa EMA.

Mașina ta e pregătită de vacanță? Profită de verificarea auto de sezon oferită de MATEROM AUTOMOTIVE Bistrița

Vara a sosit, iar odată cu vremea caldă vin și planuri de escapade și concedii. Service-ul Autorizat Škoda & Multimarcă - MATEROM AUTOMOTIVE, lansează o ofertă specială la Verificare Auto de vacanță...