9.5 C
Bistrița
luni, octombrie 3, 2022

Români oriunde ar fi. Sângerz-Băi a găzduit tabăra ARC cu tineri români din întreaga lume

În orașul stațiune aflat între coline și munți, Sângeorz-Băi, câțiva copii veniți din toate colțurile lumii s-au întânit pentru o nouă ediție de ARC. Fiecare își cunoaște rădăcinile, iar la Sângeorz pot doar să își aprofundeze iubirea față de România.

Evenimentul s-a desfășurat la Casa de Cultură din localitate și au participat mai mulți politicieni de pe scena politică românească de la nivel național, dar și local, organizatorii, ansambluri populare și de muzică folclorică, iar nu în ultimul rând, copiii înscriși în tabăra ARC.

Germania, Grecia, Ucraina, Italia sau Spania. Acestea sunt puținele țări de proveniență ale copiilor români din diaspora care s-au întâlnit în orașul de munte, la fel cum se întâlnesc și în județul Neamț, a doua lor casă. Au stat trei zile în Sângeroz, iar mai apoi s-au mutat în Neamț.

Tabăra este la a XIII-a ediție, iar fără sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni nu ar mai fi avut loc. În acest an, mulți copii prezenți veneau din Ucraina, Cernăuți și zone în care limba română este vorbită. Din nefericire, familiile lor au fost afectate de războiul de la granița țării noastre, iar tristețea li se citește pe chip.

Alături de voluntari, în fiecare zi sunt desfășurate activități pentru toți copiii taberei. Jocuri, cunoaștere, limba română aprofundată tot prin jocuri sau pur și simplu socializare. Mediul creat este propice pentru cei care încă nu sunt acomodați cu stilul românesc de a trăi, în comparație cu cel de peste hotare.

Îmbrăcați în alb și în costume populare, culoarea și simbolul păcii, copiii au asistat prima dată la discursuri, unele potrivite, altele deplasate pentru moment, din partea politicienilor locului și nu numai, iar mai apoi au putut să vadă care este tradiția și care sunt obiceiurile, cum este împodobit costumul popular de pe Valea Someșului și cât de frumoase sunt dansurile populare locale.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum îți pot schimba rezultatele la loterie viața?

Oamenii rămân deseori la un loc de muncă foarte mult timp din cauza dorinței de bani....

Și ce dacă e toamnă?!? La Casa EMA te bucuri de piscină indiferent de vreme. Familiile au prețuri speciale

Faptul că a venit toamna nu ar trebui să te împiedice să te relaxezi înotând. La...

Vineri și sâmbătă, 20 la sută REDUCERE în magazinele MARECOM! Sărbătoresc 17 ani de când produc costume în fabrica din Năsăud

Producătorul de îmbrăcăminte MARECOM sărbătorește weekendul acesta 17 ani de când produce costume și haine pentru...