8.9 C
Bistrița
joi, aprilie 25, 2024

Rostul de dimineață: Urâți ca dracul. Dar atât de necesari omenirii…!

Sunt urâți ca dracul și, colac peste pupăză – învăluiți în legende înspăpimântătoare… Dar ar trebui să le mulțumim pentru fiecare bucățică de ciocolată pe care o savurăm. Tot ei înfulecă un număr uriaș de molii, păianjeni, gândaci și alte insecte dăunătoare agriculturii

Ițele încurcate ale destinului a făcut să nu reușim să participăm la inaugurarea oficială a grădiniței de lilieci din Lușca… Dar asta nu înseamnă că nu ne-am bucurat pe ascuns, de departe – de întregul eveniment. 

Sau că nu am urmărit cu entuziasm imaginile în care mogâldețele clipesc din aripi, arborând victorios răbdarea lui Sisif. Tremurând într-un colț văruit în alb, într-un cămin cultural din Lușca.

Le puteți admira și voi, pe site-ul Muzeului Județean – adică AICIsau AICI.

Se crede că liliecii sunt urâți ca dracul, admitea preotul custode Crin Triandafil Theodorescu. „Știu că de-acasă copiii sunt învățați că liliecii se agață în păr, sug sânge și transmit cele mai feroce boli. Dar mai știu că acestea sunt mituri. În greacă, mythos înseamnă minciună. Și mai cred că noi toți trebuie să slujim adevărului, indiferent de forma în care ni se arată El”, argumenta inițiatorul acestui proiect. 

VIDEO – Un proiect unic în Europa: Grădinița de lilieci din Lușca / Năsăud!

Ca să înțelegem cât ne sunt de necesari, Georgiana Crețu ne oferă câteva motive pentru care ar trebui să iubim liliecii.

Sunt cele mai evoluate mamifere de pe planetă și datează încă de pe vremea dinozaurilor. Sunt adaptate unor game trofice largi, având roluri importante în natură, de-a lungul a mii de ani.

Din cauza superstițiilor transmise din generație în generație și a ignoranței – oamenilor le este încă teamă de ei. Iată că a venit momentul să aflăm adevărul despre cât de importanți sunt liliecii:

Regenerează pădurile tropicale

Liliecii din zonele tropicale zboară ziua, consumă fructe bine coapte și răspândesc semințele acestora pe suprafețe extinse. Ei contribuie astfel la regenerarea pădurilor tropicale. Un liliac frugivor diseminează până la 60.000 de seminţe pe noapte.

Peste 400 de specii de plante depind de lilieci pentru a fi polenizate. Iar unele specii de lilieci nu se lasă așteptate. Se distrează cu adevărat, intrând cu totul în florile mari, din care ies complet îngălbeniți și plini de polen… 

Unele dintre aceste plante polenizate de lilieci au o valoare economică majoră. Sunt  bananelemangoavocado, dar și alte fructe exotice. Tot liliecii polenizează și planta Agave tequiliana, cu care se prepară celebra băutură alcoolică tequila.

Ciocolata există datorită liliecilor…

Liliecii sunt „factorul declanșator” în procesul fabricării ciocolatei! Pe scurt, avem ciocolată datorită faptului că liliecii polenizează arborii de cacao, din a căror semințe se fabrică ciocolata. 

Peste 80% dintre speciile de liliecii din lume sunt mari mâncători de insecte. În general aceștia au dimensiuni reduse (de până la câteva zeci de grame), dar și un apetit fantastic! Fiecare liliac mâncă aproximativ 1000 de insecte pe noapte!

Raportat la greutatea corpului lor, ei mănâncă în fiecare noapte echivalentul în insecte a 2/3 din greutatea lor. Comparând pofta de mâncare a liliacului cu a unui om, o persoană de 60 de kg ar trebui să mănânce zilnic aproximativ 40 de kg de mâncare!

Liliecii – adevărate insecticide naturale

În afara țânțarilor, liliecii consumă un număr uriaș de molii, paianjeni, gândaci de mai și de Colorado. Tot lor trebuie să le fim recunoscători pentru dispariția unor insecte dăunătoare agriculturii, liliecii fiind considerați  adevărate insecticide naturaleUnited States Geological Survey estimează că „contribuția liliecilor la managementul pesticidelor au redus bugetul Statelor Unite cu 3,7 miliarde dolari/an”. Fără insecticidele chimice, hrana ar fi mai sănătoasă iar prețurile alimentelor mai mici

Liliecii ne oferă cel mai bun fertilizator organic

Excrementele liliecilor (denumite guano) sunt considerate cel mai bun fertilizator organic. La începutul secolului XX s-au extras tone de guano din peșterile din România.

Acestea au fost valorificate și exportate. Guano era considerat atunci „petrolul secolului al XIX-lea”.

Bioindicatori ai încălzirii globale

Liliecii sunt considerați bioindicatori ai încălzirii globale. Deși aparent au libertatea de a zbura oriunde vor, ei preferă aceleași adăposturi și zone de vânătoare.

Liliecii adaptaţi la climă mai rece, atât latitudinal sau altitudinal, pot fi compromişi de încălzirea globală. Dacă sunt incapabili să se adapteze sau să supravieţuiască, liliecii ajung specie pe cale de disparitie.

Au o rată de reproducere scăzută: o singură naștere pe an, câte 1-2 pui, în funcție de specie. Pentru că iarna nu au insecte să mănânce, liliecii sunt nevoiți să hiberneze ca să supraviețuiască până la instalarea primăverii.

O încălzire bruscă a vremii în timpul iernii sau la sfârșitul acesteia, urmată de un îngheț poate fi fatală acestor animale. Se trezesc din hibernare, își consumă resursele, iar mulți dintre ei vor fi prea slăbiți pentru a mai putea vâna. Așadar, dispariția liliecilor ar trebui să fie un serios motiv de îngrijorare pentru oameni… 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud.