20.2 C
Bistrița
miercuri, septembrie 27, 2023

De ce merită să VOTAȚI proiectul „Salvăm 24 de porți din Centrul Istoric”

Salvăm 24 de porți din Centrul Istoric” se numește proiectul de bugetare participativă depus de profesorul Teofil Petrean de la Liceul de Arte „Corneliu Baba”. Dacă proiectul adună suficiente voturi, Primăria Bistrița îl va susține financiar, punându-l în practică.

Până în 20 noiembrie avem timp să votăm proiectul „Salvăm 24 de porți din Centrul Istoric”. Este propus de profesorul Teofil Petrean – voluntar Petrus Italus Trust – care a participat activ la restaurarea primelor porți din centrul orașului:

DE NERECUNOSCUT: A fost inaugurată prima poartă din centrul istoric al Bistriței, restaurată la inițiativa Petrus Italus Trust

FOTO: Încă trei porți istorice din Bistrița, restaurate grație eforturilor Petrus Italus Trust

Dorim să contribuim la conservarea, restaurarea, reabilitarea, recondiționarea și refacerea unor porți din centrul istoric Bistrița. Au fost identificate 12 porți care necesită recondiționări și 12 porți care necesită intervenții de conservare, consolidare și restaurare”, explică profesorul Teofil Petrean.

Acesta subliniază că porțile sunt „parte integrantă a autenticității monumentului și contribuie la valoarea estetică a imobilelor în particular și a ansamblului urban fortificat Bistrița în general.

Majoritatea imobilelor selectate în cadrul proiectului se încadrează în caracteristicile secolelor XVI-XIX. Dar multe dintre porțile acestora sunt neglijate. 

Iar costurile nu pot fi acoperite de proprietarii caselor”, argumentează prof. Teofil Petrean. 

Proiectul aduce un aport semnificativ patrimoniului cultural bistritean. Vor fi puse astfel în valoare elementele originale ale caselor din vechea cetate.

Porțile au fost identificate de un specialist în domeniu. Acestea sunt situate pe străzile Vasile Alecsandri, Str. Dornei, Str. Geoge Coșbuc, str. Gheorghe Sincai, Str. Liviu Rebreanu, str. Mihail Kogalniceanu, str. Niculae Titulescu, Piața Mică, Piața Centrală, str. Zorilor.

De ce merită să votăm pentru salvarea și restaurarea celor 24 de porți? 

Pentru că proiectul aduce un aport pozitiv patrimoniului cultural bistrițean. Pentru că ne propune o schimbare în bine a caselor monument istoric din zona centrală a burgului.

Pentru că păstrarea și punerea în valoare a tâmplăriilor istorice este un pas important în valorizarea monumentelor din Bistrița.

Pentru că beneficiarii direcți ai proiectului vor fi proprietarii caselor, dar și toți ceilalți locuitori ai orașului, vizitatori și turiști care tranzitează orașul Bistrița. 

Bistrița devine mai bogată și mai frumoasă cu fiecare poartă reconditionață”, conchide profesorul Teofil Petrean.

Proiectul „Salvăm 24 de porți din Centrul Istoric poate fi votat până în 20 noiembrie, pe platforma https://participativ.e-bistrita.ro/.

Pentru a vota, este necesar să vă creați un cont. Cum anume faceți asta – descoperiți în materialul video de mai jos:

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Michaela’s Brasserie, Transmixt, Masterfoam și Tehnoprod Plast SRL

Michaela’s Brasserie are nevoie de ajutor cofetar, brutar – patiser și ospătar. Transmixt caută șoferi de autobuz. Se oferă salariu corect, bonuri de masă, condiții de lucru moderne, instruiri dedicate și alte avantaje specifice. Ce alte locuri de muncă sunt diponibile în Bistrița:

Cel Mai Cool Desert – Bubble Waffle – a ajuns la Năsăud!

Copiii și adolescenții din Năsăud sunt în extaz, de ieri! Cel mai cool desert – bubble waffle – a ajuns și în orașul lor! Cei doi foști colegi de liceu și-au extins afacerea delicioasă, deschizând un punct și în orașul academicienilor - Năsăud.

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest sunt invitați la Oradea pe 14 septembrie să se înscrie în programul ScaleOut 4X10, organizat de RBL și ING Bank

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) sunt invitați la Oradea, pe 14 septembrie 2023, cu ocazia lansării ScaleOut 4x10 - program de scalare organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.