23.5 C
Bistrița
luni, iunie 17, 2024

De ce merită să VOTAȚI proiectul „Salvăm 24 de porți din Centrul Istoric”

Salvăm 24 de porți din Centrul Istoric” se numește proiectul de bugetare participativă depus de profesorul Teofil Petrean de la Liceul de Arte „Corneliu Baba”. Dacă proiectul adună suficiente voturi, Primăria Bistrița îl va susține financiar, punându-l în practică.

Până în 20 noiembrie avem timp să votăm proiectul „Salvăm 24 de porți din Centrul Istoric”. Este propus de profesorul Teofil Petrean – voluntar Petrus Italus Trust – care a participat activ la restaurarea primelor porți din centrul orașului:

DE NERECUNOSCUT: A fost inaugurată prima poartă din centrul istoric al Bistriței, restaurată la inițiativa Petrus Italus Trust

FOTO: Încă trei porți istorice din Bistrița, restaurate grație eforturilor Petrus Italus Trust

Dorim să contribuim la conservarea, restaurarea, reabilitarea, recondiționarea și refacerea unor porți din centrul istoric Bistrița. Au fost identificate 12 porți care necesită recondiționări și 12 porți care necesită intervenții de conservare, consolidare și restaurare”, explică profesorul Teofil Petrean.

Acesta subliniază că porțile sunt „parte integrantă a autenticității monumentului și contribuie la valoarea estetică a imobilelor în particular și a ansamblului urban fortificat Bistrița în general.

Majoritatea imobilelor selectate în cadrul proiectului se încadrează în caracteristicile secolelor XVI-XIX. Dar multe dintre porțile acestora sunt neglijate. 

Iar costurile nu pot fi acoperite de proprietarii caselor”, argumentează prof. Teofil Petrean. 

Proiectul aduce un aport semnificativ patrimoniului cultural bistritean. Vor fi puse astfel în valoare elementele originale ale caselor din vechea cetate.

Porțile au fost identificate de un specialist în domeniu. Acestea sunt situate pe străzile Vasile Alecsandri, Str. Dornei, Str. Geoge Coșbuc, str. Gheorghe Sincai, Str. Liviu Rebreanu, str. Mihail Kogalniceanu, str. Niculae Titulescu, Piața Mică, Piața Centrală, str. Zorilor.

De ce merită să votăm pentru salvarea și restaurarea celor 24 de porți? 

Pentru că proiectul aduce un aport pozitiv patrimoniului cultural bistrițean. Pentru că ne propune o schimbare în bine a caselor monument istoric din zona centrală a burgului.

Pentru că păstrarea și punerea în valoare a tâmplăriilor istorice este un pas important în valorizarea monumentelor din Bistrița.

Pentru că beneficiarii direcți ai proiectului vor fi proprietarii caselor, dar și toți ceilalți locuitori ai orașului, vizitatori și turiști care tranzitează orașul Bistrița. 

Bistrița devine mai bogată și mai frumoasă cu fiecare poartă reconditionață”, conchide profesorul Teofil Petrean.

Proiectul „Salvăm 24 de porți din Centrul Istoric poate fi votat până în 20 noiembrie, pe platforma https://participativ.e-bistrita.ro/.

Pentru a vota, este necesar să vă creați un cont. Cum anume faceți asta – descoperiți în materialul video de mai jos:

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

SmartyKids Bistrița, Italtextil Sărata, Aquabis, RCB Electro sau Stewo Năsăud caută personal! Toate posturile disponibile, aici:

SmartyKids Bistrița caută persoană zâmbitoare, energică și pozitivă care doreşte să se dezvolte în sfera educațională și în lucrul cu copiii! Este un avantaj să fii absolventă sau viitoare absolventă a învățământului superior în Pedagogie sau Psihologie. NOI locuri de muncă - la STEWO  PLASTIC Năsăud, RCB ELECTRO, Aquabis sau TeraSteel:

STEWO PLASTIC din Năsăud angajează asistent producție. NOI locuri de muncă, la Bistrița

STEWO  PLASTIC Prod din Năsăud caută asistent de producție, iar RCB ELECTRO 97 Bistrița are nevoie de Manipulant mărfuri și Derulatorist. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Smarty Kids Bistrița, Aquabis, Restaurant Arena by Casa EMA sau TeraSteel:

TeraSteel angajează operatori producție, Sanovil caută biolog/biochimist. NOI locuri de muncă, la Restaurant Arena by Casa EMA

Clinica Sanovil Bistrița angajează Biolog / Biochimist. Cunoștințele de microbiologie constituie un avantaj. TeraSteel caută operatori producție. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, RCB Electro, Restaurant Arena by Casa EMA: