3.7 C
Bistrița
luni, decembrie 5, 2022

Salvează chiar TU viața celui drag ție! ÎNVAȚĂ să resuscitezi, să acorzi primul ajutor!

Ziua Europeană a Resuscitării e sărbătorită de câțiva ani încoace, accentuând importanța cunoașterii acestui protocol! Într-o clipită, inima celui drag nouă se poate opri. Dar dacă i se aplică manevrele de resuscitare imediat, șansele de supraviețuire sunt mult mai mari. ÎNVAȚĂ să resuscitezi, să acorzi primul ajutor!

Începând cu anul 2013, la nivelul Europei, data de 16 octombrie e sărbătorită ca fiind Ziua Europeană a Resuscitării. Anual, în UE, peste 350.000 de oameni suferă un stop cardiac înafara spitalului.

Tocmai de aceea, e nevoie ca protocolul de acordare a primului ajutor, de resuscitare, să fie cunoscut de cât mai mulți.

Ce e resuscitarea?

Prin resuscitare noi reluăm funcția de „pompă” a inimii. Desigur că se efectuează doar în cazul unui STOP Cardio RESPIRATOR, adică inima respectivă nu mai bate, iar moartea e tot mai aproape cu fiecare secundă care trece” a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, Denis Gherasim.

Cine poate face o resuscitare?

Din nefericitre, pentru mulți dintre oameni, resuscitarea se face doar de către personalul medical sau paramedical.

Tu, chiar TU, cel care citești articolul ăsta, poti să repornești o inimă care a încetat să mai bată, prin niște manevre extrem de simple pe care ar trebui să le cunoască orice om de rând. Unul dintre exemplele celebre a masajului cardiac efectuat correct și la timp, este Gabriel Cotabiță, care a suferit un stop cardio respirator. Dacă nu se începeau manevrele de resuscitare, astăzi nu ar mai fi fost printre noi” a spus Denis.

Un scenariu simplu, dar CRUDA realitate

Pentru a sublinia importanța cunoașterii resuscitării și a acordării primului ajutor, paramedical Denis Gherasim a propus un exercițiu de imaginație.

Facem un exercițiu de imaginație: ești mămică, frate, soț, prieten, orice! Ajungi acasă, te așezi la masă pentru a mânca împreună, făcând o glumă. Se râde cu poftă la masă, dintr-o dată unul din membrii se îneacă cu mâncare. Aceasta a intrat pe calea aeriană, blocând aerul care nu mai ajunge în corp. Trec două minute, timp în care se aplică metodele băbești de lovire după cap, care nu ajută, ba mai mult adâncește mâncarea și blocarea severă a căilor. Trec 5 minute, victima cade inconștiență, disperați nu mai găsiți telefonul pentru a suna la 112. Ambulanța e pe drum, au trecut 10 minute, victima a intrat în Stop Respirator datorită lipsei aerului, INIMA se oprește! Persoana dragă nouă nu mai respiră, inima ei nu mai bate, manevrele de resuscitare nu au început, fiecare secundă trecută aduce din păcate, tot mai aproape, moartea! Au trecut 20 de minute până când ambulanța a ajuns, au început manevrele de resuscitare! După 10 minute de resuscitare niciun semnal, trec 20, niciun semnal, familia conștientizează că șansele de a mai vedea în viață pe cel drag sunt tot mici. Trec 40 de minute, medicul anunță decesul victimei! 5 minute în STOP CARDIO RESPIRATOR înseamnă 5 minute în care creierul nu mai are oxigen!  Trec 10 minute, sansele să repornească inima sunt și mai mici! De ce? Manevrele de resuscitare nu au fost făcute în primele minute, care sunt cruciale! ” a spus tânărul.

Tu știi să acorzi PRIMUL AJUTOR?

Un om care intră în stop cardio respirator, are șanse de supraviețuire destul de mari dacă se încep manevrele în primele 5 minute. Dacă încep doar după 10 minute, șansele sunt aproape de 0.

Conform unei statistici, 3 din 10 persoane își revin din stop la începerea manevrelor în primele 5 minute.

Cei care doresc să învețe să acorde primul ajutor, să facă o resuscitare, îi aștept cu drag să mă contacteze pe pagina de Facebook” a concluzionat Denis Gherasim.

 

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

BETAK angajează agent vânzări și gestionar, Cibela are nevoie de personal pentru curățenie

Se fac angajări la Cibela, Betak și Italtextil Sărata, care are nevoie de secretar administrativ, dar...

Dă personalitate casei tale, cu perdelele ArYaS. Cel mai nou showroom din oraș asigură inclusiv măsurătorile și montarea

Dacă ochii sunt oglinda sufletului, cu siguranță ferestrele sunt oglinda casei. Un motiv în plus ca...

MATEROM Automotive Bistrița: Treci prin iarnă fără griji!

Venirea iernii este o certitudine, așa că asigură-te că autoturismul tău este pregătit. Verifică-i frânele, farurile...