29.5 C
Bistrița
vineri, iulie 19, 2024

Se desfiinţează Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Lacrima” din Unirea?!?

Circulă prin oraş, în ultimele zile, o serie de zvonuri care se referă la posibilitatea desfiinţării Centrului şcolar de Educaţie Incluzivă „Lacrima”, din Unirea. Camelia Tabără, şeful Inspectoratului Judeţean Bistriţa-Năsăud, pune punctul pe i şi ne lămureşte cum stă treaba de fapt:

Nu, nu se desfiinţează nicio şcoală! Orice instituţie în care mergem şi monitorizăm prezenţa sau absenteismul se îngrijorează… Aşa cum am fost în inspecţie prin liceele din Bistriţa, am fost şi în şcolile cu învăţământ special. Din păcate, şi în învăţământul special am găsit absenteism masiv. Nu este în regulă să alocăm fonduri, să angajăm resurse umane şi resurse financiare de toate felurile, iar când ajungem în sălile de clasă să nu-i găsim pe copii la ore…”, avertizează Camelia Tabără, şeful ISJ Bistriţa-Năsăud.

Inspecţiile de acest tip vor continua şi în perioada care urmează: „Este o etapă în care toată lumea îşi reconfigurează proiectul pentru anul şcolar următor, iar la Lacrima este într-adevăr un motiv de îngrijorare, pentru că sunt la limita de funcţionare a unei structuri cu personalitate juridică. Ei au 107 copii în acest moment, iar limita care le dă dreptul să funcţioneze ca personalitate juridică este de 100… Strădania tuturor ar trebui să se îndrepte spre prezenţa copiilor în sălile de clasă. Dacă sunt într-adevăr probleme deosebite sau sunt netransportabili, ei primesc, pe baza certificatelor medicale, şcolarizare la domiciliu”, a mai subliniat Camelia Tabără.

Există peste 30 de copii şcolarizaţi la domiciliu, în mai multe şcoli din Bistriţa, nu doar în învăţământul special… „Aprobăm asemenea cereri fără probleme, pentru asta avem şi o rezervă de norme pentru ca nu cumva să fie la un moment dat nevoie, iar noi să nu putem să onorăm asemenea solicitări. Dar nu avem probleme din acest punct de vedere…”, a punctat Camelia Tabără.

Toate şcolile trebuie să-şi regândească structura şi configuraţia pentru anul şcolar următor, să verifice dacă se mai justifică structurile din sate, comune sau localităţi aparţinătoare, să vadă care este cifra de şcolarizare, să-şi reconfigureze efectivele. „Practic suntem în etapa de implementare a ordinului 5235/2018 pentru aprobarea metodologiei privind fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru anul şcolar următor. Această reorganizare a anului şcolar începe cu hotărârile de Consilii Locale care trebuie date undeva prin decembrie sau început de ianuarie… Dar după cum anticipăm noi, nu vor fi modificări în acest an, la niciun fel de unitate administrativ-teritorială… Nu se desfiinţează nicio şcoală…”, a concluzionat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Foto @ CSEI Lacrima

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

SUPER PREȚ la noul SUV urban MG ZS, la RUBIN Bistrița: 16.950 Euro – TVA inclus

Ofertă specială, la reprezentanța Rubin Bistrița! Aici ai la dispoziție noul SUV urban MG ZS la un preț fără concurență: 16.950 Euro, TVA inclus.

Clinica Sanovil caută asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră: Noi locuri de muncă, în Bistrița și Năsăud

Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră! Delice Pan caută șofer pentru distribuție pâine. Coroana Grand Hotel angajează paznic iar Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism. NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița și Năsăud:

MATEROM AUTOMOTIVE: Piesele de origine Mercedes-Benz oferă calitate superioară, siguranță și fiabilitate, fiind testate după standarde stricte

Alege Piese de origine Mercedes-Benz de calitate, direct de la sursă – sigure, durabile şi economice. Pentru a garanta că automobilul tău Mercedes-Benz va rămâne întotdeauna un Mercedes original.