27.7 C
Bistrița
luni, august 15, 2022

Se vaccinează puțin în Bistrița-Năsăud! De 3-4 ori mai puțin față de alte județe

Nici 3.000 de bistrițeni nu s-au vaccinat până acum împotriva COVID 19. Doar două centre de vaccinare s-au deschis în plus pentru etapa a II-a, iar dozele de vaccin vin în număr redus. Directorul DSP BN, Anca Andrițoiu, explică situația:

Prima doză de vaccin anti-covid a fost administrată în județul nostru în 31 decembrie 2020.

De atunci, conform informațiilor furnizate de autorități, 2.690 de bistrițeni s-au vaccinat până ieri. Dintre aceștia, 250 au trecut deja de rapel, fiindu-le administrată deja și a doua doză de vaccin.

Etapa a II-a de vaccinare a început în 18 ianuarie 2021.

Pe platformă, pentru fiecare zi, începând cu data de 18 ianuarie, sunt programate câte 180 de persoane ca să se vaccineze. La acestea, care se vaccinează în centrele de vaccinare, se adaugă cei din centrele de asistență socială, la care merge echipa mobilă, și care nu mai sunt înregistrați în platformă” – a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, directorul DSP BN, Anca Andrițoiu.

Cu tot cu cei din centre care sunt vaccinați cu echipa mobilă, numărul bistrițenilor care se vaccinează ZILNIC e puțin peste 200.

Comparativ cu alte județe, cam de aceeași mărime cu Bistrița-Năsăud, la noi numărul de vaccinări zilnice este mic.

Spre exemplu, în Buzău, în urmă cu o zi, au fost vaccinate 834 de persoane, iar în Bihor au fost 1.014 persoane vaccinate într-o singură zi.

Și numărul de doze de vaccin sosite în județul nostru e mic. Până acum au sosit 3.342 de doze de vaccin. În Buzău au fost alocate 4.400 de doze de vaccin și azi, 22 ianuarie, sunt așteptate peste 2.000 de noi doze. În Bihor, peste 8.000 de persoane au fost DEJA vaccinate.

Conform autorităților, numărul de doze de vaccin care se repartizează fiecărui județ e direct proporțional cu numărul de centre de vaccinare disponibile. În Bistrița-Năsăud au rămas deschise cele patru centre de vaccinare din etapa I și s-au adăugat încă două centre: la Policlinica Bistrița și la Sanovil.

„O altă cauză a numărului mic de doze de vaccin care sosesc e și faptul că Pfizer și-a făcut o retehnologizare și automat au trimis mai puține doze de vaccin, peste tot. Nu doar în România. Acum, modul în care au fost repartizate dozele în România ține de mai multe criterii. Un criteriu, de exemplu, a fost numărul de persoane cu vârsta peste 65 de ani din fiecare județ” – a mai explicat Anca Andrițoiu.

Șefa DSP BN a explicat că și celelalte centre de vaccinare din județ sunt pregătite și în curs de avizare. La finalul lunii vor sosi și doze de vaccin de la AstraZeneca, așa că cel mai probabil se vor mai deschide din centrele de vaccinare pregătite în județ.

Totodată, se vor face centre de vaccinare pentru profesori, acum, la început de școală. Aceste detalii le vom discuta în ședința următoare și probabil pe luni se va ști exact cum se vor organiza lucrurile” – a concluzionat Anca Andrițoiu.

La nivel național, până în data de 20 ianuarie inclusiv au fost vaccinate 302.570 de persoane, dintre care 5.814 au primit și cea de-a doua doză de vaccin.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Daniel Buda, europarlamentar și vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European: „Irigațiile sunt o prioritate pentru Guvernul Ciucă”

Daniel Buda, europarlamentar și vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European: „Irigațiile sunt o prioritate pentru...

6 sfaturi ca să aveți grijă de o minge de fotbal

Folosită în mod corespunzător, mingea de fotbal poate rezista ani de zile. În mod necorespunzător, s-ar...

PRO COMPRESOARE, soluția ta pentru problemele cu filtrul de particule, s-a mutat în casă nouă

Echipa PRO COMPRESOARE, soluția ideală pentru cei care au probleme cu filtrul de particule, s-a mutat...