FOTO: Figurile unor străbunici legendari au prins viață într-o expoziție de excepție, la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud

0
1003

Totul a pornit de la o provocare lansată de profesoara Cristina Rusu de la Infoel, care le-a povestit celor de la Arhive despre concursul inițiat la ei în școală. Era vorba de un concurs de fotografii vechi, pe tema „Ce înseamnă România pentru tine”.

Cuceriți de ideea profesoarei, cei de la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud și Muzeul Județean Bistrița au extins competiția la nivelul întregului județ. Au pus umărul la buna desfășurare a competiției și elevii de la InfoEl și cei ai Colegiului Național „Liviu Rebreanu”.

Spre surprinderea organizatorilor, la Arhive au sosit peste 230 de fotografii de epocă.

Cea mai veche datează din 1876. Fotografia a fost trimisă în concurs de Vasile Serețan, elev în clasa a V-a la Școala Gimnazială Mureșenii Bârgăului.

Recunoștință profesorului coordonator, Alexandru Georgiu! Fotografia reprezintă familia Grigore și Măriuca Serețan, este alb-negru și a fost realizată în Mureșenii-Bârgăului, în 1876, cu ocazia venirii în sat a unui fotograf”, au explicat cei de la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud.

O parte dintre fotografiile trimise în concursul județean Ce înseamnă România pentru tine pot fi admirate la Arhivele Bistrița-Năsăud.

Am avut două secțiuni în concurs, una pentru gimnaziu, una pentru liceu. A fost și o secțiune dedicată videoclipurilor. Am primit 23 de videoclipuri și peste 230 de fotografii provenind de la 30 de școli din județ. Ne-a plăcut tare mult ideea doamnei profesoare Cristina Rusu, iar cele mai multe fotografii vor intra în colecția de fotografii a instituției.

Sunt fotografii foarte vechi, însoțite de povești emoționante. Cele mai multe surprind figurile unor străbunici sau bunici care au luptat pe front, care sunt impicați în muncile câmpului. Ne-am bucurat că s-au implicat și copii de la secția Maghiară. Nu avem prea multe asemenea fotografii cu portul popular maghiar din județ. Ne-am convins astfel cum văd copiii România, prin intermediul unei fotografii de familie.

Unele explicații sunt fabuloase. După ce le citești, înțelegi cât de importantă este fotografia pentru istoria personală a familiei. Sunt foarte importante pentru noi, pentru că până acum nu aveam acces la o moștenire atât de valoroasă. Ne-a impresionat tare mult și fotografia acestei mame. Este străbunica unui elev care ne-a povestit că această doamnă a crescut singură șapte copii, în Primul Război Mondial….”, a explicat Cornelia Vlașin, directoarea Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud.

O altă fotografie ne înfățișează un bunic din 1956, călare pe o impresionantă motocicletă – „un adevărat James Dean al anilor de după războaie”, după cum l-a catalogat Cornelia Vlașin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.