Superstiţii de Anul Nou în Bistriţa-Năsăud: Ce trebuie să faci pentru un 2020 perfect

Superstiţii de Anul Nou în Bistriţa-Năsăud: Ce trebuie să faci pentru un 2020 perfect

Nu se poate să trecem în 2020 fără să ținem seama de câteva superstiții esențiale, care să ne facă anul perfect! Se spune e bine să fie mult zgomot în casă în noaptea dintre ani. În acest fel, toate spiritele rele dispar din casă. Nu avem voie să strănutăm, să plângem sau să spargem pahare!

Nu e voie să ducem gunoiul, pentru că alungăm şi norocul. Anumite superstiţii se referă şi la calendarele anului viitor. Nu este indicat să le ţinem la vedere, pentru că aduc ghinion.

Ce este de făcut pentru un an plin de dragoste…

Se crede că Anul Nou trebuie să te prindă cu haine noi. Aşa te asiguri că în următoarele 365 de zile primeşti multe cadouri. De asemenea, specialiştii în superstiţii ne sfătuiesc să purtăm printre haine ceva roşu, pentru ca Anul Nou să fie norocos şi plin de iubire.

Dacă îți dorești noroc în dragoste – te poți baza şi pe o mai veche superstiție: cine se sărută sub crenguţe de vâsc, la miezul nopţii, are parte de dragoste, tradiția recomandă să ne sărutăm sub crenguțe de vâsc la miezul nopții.

Nu este cazul să aruncăm ceva din casă în ultima zi din 2019 sau în prima zi din 2020. Se mai spune că nu e bine să avem niciun fel de datorie când începe Anul Nou. Ca să nu atragem ghinionul de a da bani tot anul. Belșug în casă atragem și dacă pe masa de Revelion avem pește, smochine sau struguri.

Se mai spune că primul om care ne va trece pragul casei, în Noul An, trebuie să fie bărbat. Doar aşa vei avea parte de noroc tot anul. Dacă primul musafir este femeie, vei fi urmărit de ghinion. Blondele sau roşcatele aduc de asemenea ghinion, în timp ce persoanele brunete aduc noroc.

Pe vremuri, Anul Nou începea în septembrie…!

Dacii îşi celebrau Anul Nou toamna, foarte probabil în jurul datei de 30 noiembrie. În perioada provinciei Dacia Felix, noile autorităţi romane au înlăturat vechea sărbătoare şi au impus Anul Nou concomitent cu solstiţiul de iarnă. Lunga perioadă de nesiguranţă politică şi economic-administrativă din timpul marilor migraţii ale mileniului I a făcut ca Anul Nou să fie sărbătorit primăvara, la echinocţiu, de către agricultori. Însă păstorii îl sărbătoreau de Sfântul Gheorghe, în 23 aprilie.

În perioada medievală românească – Biserica şi cancelariile domneşti celebrau Anul Nou pe 1 septembrie. Însă acest fapt nu a fost asimilat în plan psihologic de către poporul „de jos”. O vreme Biserica a susţinut chiar ca dată de celebrare a Noului An – marele praznic al Paştilor – însă nici aceasta nu s-a dovedit o dată „funcţională”.

În cele din urmă, momentul de cumpănă şi renovare a ciclului temporal s-a fixat – în întreaga lume de tradiţie greco-romană – pe 1 ianuarie.

La români revenirea s-a făcut treptat, începând din secolul al XVI-lea. În plan ritual s-a ajuns la o formulă echilibrată. Aceasta a absorbit parţial atât tradiţia anului agrar, cât şi tradiţia anului pastoral – ba chiar şi un reper cultural creştin: faptul că pe 1 ianuarie 379 a murit, la doar 50 de ani, Sfântul Vasile cel Mare, unul dintre ctitorii Bisericii creştine timpurii…

Superstiţii în Bistriţa-Năsăud…

Pe vremuri se practica mersul cu Pluguşorul sau cu Buhaiul, Jocul Caprei şi Jocul Ursului. Toate erau semne ale fertilității și belșugului, ca și umblatul cu Sorcova, care transmite sănătate şi tinereţe celor colindaţi și marchează datina românească a trecerii de la un an vechi la unul nou.

La Ardan se spune că, între Crăciun şi Anul Nou, femeile nu trebuie să împungă cu acul, ca să nu intre lupul între oi. Aici nu era indicat nici să speli sau să faci leşie – până nu se sfinţesc apele de Bobotează. Nimeni nu îndrăznea să toarcă, de teamă că fetele din casă nu se vor mai mărita un an întreg.

Femeile – musafiri nepoftiţi…?!

În satele din amontele Văii Ţibleşului – femeile nu aveau ce căuta în vizită – nici în ajun, nici în prima zi de An Nou. Se considera că femeia aduce doar sărăcie la casa omului. Dacă vreuna nu ştia sau uita de interdicţia aceasta – unul dintre bărbaţii casei trebuia să iasă şi s-o alunge „ca pe-o lepădătură”, de preferinţă chiar să arunce după ea cu jar din sobă…

Pentru noroc la vite în noul an, pentru prinderea roiurilor de albine din vara ce va veni – în ajun de An Nou nu e bine să dai din casă lapte sau miere. Căci astfel îţi înstrăinezi şi norocul. La Dobricel, pe masa de Anul Nou nu se pun bucate de pasăre (care scurmă, dând cu picioarele înapoi, ceea ce ar readuce trecutul cel rău în noul an), ci doar bucate de porc – care scurmă cu râtul tot înainte.

Ce ne spune vremea despre anul viitor…?

Dacă cerul este senin de Revelion, se spune că anul viitor va fi extrem de bun, în schimb dacă este ger şi zăpadă sclipitoare pe străzi – începe un an prosper, cu multe nunţi. Tot prosperitate se anunţă şi dacă vântul bate dinspre sud în noaptea dintre ani.

Vântul din nord, în schimb, aduce vreme rea, cel de la răsărit „promite” foamete şi calamităţi, în timp ce vântul dinspre vest e semn de spor la lapte şi peşte, dar vesteşte şi moartea unei persoane importante.

Dacă vântul se încăpățânează să nu sufle deloc, ne putem aștepta la bucurii şi succese pe toate planurile.

Şi lemnele şi ceapa ne pot dezvălui secrete despre Anul Nou…

În noaptea de Anul Nou, la Maieru se ghicea viitorul cu ajutorul lemnelor „răzimate”, o metodă pe care Ion Barna o descrie astfel: „În seara de Anul Nou se iau atâtea bucăţele de lemne câte persoane sunt în familie, se numeşte fiecare lemn pe numele membrului de familie şi se reazămă în târnaţ, într-un loc mai ascuns, în sus şi-n jos de perete. A doua zi dimineaţă, care va fi căzut – e semn că acela, în cursul anului, va muri”, precizează cercetătorul.

Tot în ajunul Anului Nou, o practică foarte răspândită (în mai toate satele din zona Năsăud-Rodna, dar şi în alte părţi) era „calendarul de ceapă”.

Ţăranii obişnuiau să desfacă douăsprezece coji de ceapă care se umpleau cu sare şi se atribuia fiecăreia, în ordine cronologică, una din cele 12 luni ale anului.

Cojile se puneau în seara Anului Nou pe un ştergar nou – pe masă, sau la fereastră, iar dimineaţa se verifica gradul de umiditate al fiecărei coji de ceapă.

Coaja în care se observa sarea topită „cu picuri de apă” atesta faptul că luna respectivă va fi una ploioasă, iar cea în care rămânea sarea aproape uscată arăta că acea lună va fi secetoasă.

Animale cu puteri misterioase…

O străveche credinţă mai spune că există câteva animale cu puteri misterioase de a ghici viitorul. Mai ales în noaptea de Anul Nou, fetele din Târlişua, Sita sau Agrieş nu uitau să facă o vizită pe la coteţul porcului din ogradă. Fetele „conversau” cu animalul, punându-i o întrebare esenţială: „Hui tim! Mărita-m-oi în iest timp?”.

Dacă porcul „murguia” ceva, fata avea speranţe la măritiş. Dacă nu – fetele erau nevoite să se resemneze, cel puţin în anul care urma. „Meream la coteţ la porci şi dam cu piciorul în uşa coteţului şi zâceam: Hui, în aiest an! Dacă porcul făcea gălăgie, era nădejde de măritat în acel an. Dacă nu – la anu”, povesteşte Anica Şerban din Sita.

Chiar dacă nu confirma de fiecare dată aşteptările fetei, porcul îşi dădea cu părerea în legătură cu alte relaţii maritale din sat. Fata lua mai multe fire din părul porcului şi le atribuia câte unui flăcău sau fete din sat. După care le punea pe vatra fierbinte: dacă firele se „înciurluiau” laolaltă – cei doi urmau să se căsătorească. Dacă fierbinţeala le despărţea, căsătoria nu avea nicio şansă să se producă.

Şi la Dumitriţa fetele mergeau la coteţ rostind cam aceleaşi cuvinte („Hu! În esta an!”). Apoi socoteau de câte ori făcea porcul „Hu!”, pentru a afla în câţi ani se vor mărita.

Pe Valea Ţibleşului, doar la Târlişua – fetele ieşeau la miezul nopţii afară, la un gard de nuiele. Legate la ochi cu o basma, fetele numărau parii din gard de la 9 la 1. Parul care se nimerea să fie numărul 1 era legat de fată cu un fir roşu, pentru a-l recunoaşte în dimineaţa Anului Nou. Cu noaptea-n cap, fetele ieşeau să vadă ce au ales. Dacă parul era înalt şi drept, se considera că la fel le va fi şi ursitul. Dacă nu – însemna că viitorul soţ va fi scund şi strâmb ca parul ales.

Sursa: „Sărbătorile ciclului social şi calendaristic. Munci şi zile în ţinutul Bistriţei şi Năsăudului”, de Vasile V. Filip şi Menuţ Maximinian

Starea de alertă se prelungește pentru încă 30 de zile august 14, 2020 - Guvernul se pregătește să prelungească starea de alertă cu încă 30 de zile. Practic aceasta este a patra lună de stare de alertă. Nu se va renunța la restricțiile valabile până acum.
Aquabis: Străzi din Reteag și Lușca, fără apă, astăzi, pentru câteva ore august 14, 2020 - Câteva străzi din Reteag și Lușca rămân fără apă, astăzi, 14 august 2020, pentru câteva ore - anunță Aquabis. 
BISTRIȚA – O invitație, pentru bistrițenii cu suflet mare: „Nu ne ocoliți, ar fi păcat… Este mare nevoie de plasmă…!” august 14, 2020 - „Vă așteptăm pe la noi! Nu ne ocoliți, ar fi păcat... Este mare nevoie de plasmă pentru pacienții infectați cu Covid-19, în stare gravă! Sunt sigură ca aveți multe întrebări legate de această procedură și legislație. Le deslușim împreună, nu va faceți griji! Doar treceți pe la noi sau sunați-ne ! Ei cu legile, noi cu testările”
FOTO/VIDEO: Carambol în Unirea după ce unei autobasculante i-a explodat o roată și s-a răsturnat august 13, 2020 - Un accident rutier s-a petrecut în urmă cu câteva minute în Unirea. Unei autobasculante i-a explodat o roată, a intrat într-o coloană de nouă mașini oprite la culoarea roșie a semaforului și s-a răsturnat.  Nu sunt anunțate victime.
FOTO: Telcișor – A apăsat pedala de accelerație prea tare și a intrat într-un parapet august 13, 2020 - Un accident rutier a avut loc în această după masă în localitatea Telcișor. Un șofer a apăsat pedala de accelerație prea tare într-o curbă și a pierdut controlul volanului. Mașina a intrat într-un parapet, iar un bărbat a ajuns la spital.
Din 2021 ne va obliga legea să adunăm separat resturile de la fructe și legume sau deșeurile vegetale august 13, 2020 - Parlamentul a aprobat o lege a compostului, care va intra în vigoare de la data de 1 ianuarie 2021. Toate primăriile din țară sunt obligate să organizeze colectarea separată a deșeurilor biodegradabile.
Cristian Niculae sare la gâtul lui Ioan Turc: „Este meschin să te bucuri în astfel de situații” august 13, 2020 - „Este meschin să te bucuri în astfel de situații”, a comentat Cristian Niculae, candidat la Primăria Bistrița. Acesta s-a referit la reacția contra-candidatului său, liberalul Ioan Turc.
VIDEO: Planuri de viitor. Care este prioritatea numărul 1, în Tiha Bârgăului august 13, 2020 - Vasile Șut, primarul din Tiha Bârgăului, a fost prezent zilele trecute la Bistrițeanul Live. Edilul a vorbit despre provocările cu care s-a confruntat în primii 4 ani de mandat, dar și despre planurile sale de viitor. Care este prioritatea numărul 1:
Vâltoare în PNL! Notarul Groza s-a retras de pe lista consilierilor CJ. Diana Morar trage lista CL deși n-a rugat-o nimeni! august 13, 2020 - Precampania electorală este, de fapt, campanie în toată regula. Singurul lucru incert sunt... listele de consilieri locali și județeni. Atât la PSD cât și la PNL.
Liberalul Jenor Beudean a fost achitat! Bistrițeanca pe care a îmbrâncit-o în plină stradă are de-i plătit daune morale august 13, 2020 - Surpriză la Judecătoria Bistrița cu puțin timp înainte de alegerile locale. Liberalul Jenor Beudean, care și-a anunțat candidatura la Primăria Șieu-Odorhei, a fost achitat de magistrații de la Judecătoria Bistrița. Este vorba despre procesul în care era judecat pentru lovire sau alte violențe. Culmea, victima sa are de-i plătit daune morale.
Bistrița-Năsăud: 11 cazuri pozitive și 6 bistrițeni vindecați. 329 persoane, în carantină august 13, 2020 - Avem 994 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 11 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar șase persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.454 de cazuri noi de infecție.
VIDEO – ICPE Bistrița, o afacere de succes bazată pe cercetare, profesionalism și seriozitate august 13, 2020 - Ing. dr. Grigore Vlad – managerul ICPE Bistrița – a fost prezent ieri seară la Bistrițeanul Live. Acesta a făcut un scurt istoric al instituției, depănând o fascinantă poveste a drumului plin de peripeții pe care institutul de cercetare l-a parcurs până să ajungă societate comercială cu capital privat.
Conferințele de vară la Telciu, într-o variantă online. Program. Ce nu aveți voie să ratați august 13, 2020 - Conferințele de vară de la Telciu, ajunse la a 9-a ediţie, debutează mâine, 14 august, în spațiul virtual. Reputați profesori și conferențiari universitari vor vorbi despre mișcări sociale, spiritualități și devălmășire. Se anunță dezbateri și prezentări captivante. Ce nu aveți voie să ratați: 
Fosta locație a Teraplast se transformă în complex imobiliar. Câte apartamente vor fi amenajate pe Zefirului: august 13, 2020 - Vechea locație de pe strada Zefirului unde a funcționat până acum câțiva ani Teraplast va fi transformată într-un complex imobiliar. Acesta va fi dezvoltat tocmai de Teraplast, în colaborare cu un dezvoltator imobiliar local.
Monede romane găsite în Jelna. În zonă ar fi funcționat un punct de control roman august 13, 2020 - Trei monede romane au fost donate zilele trecute Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud. Acestea au fost găsite pe teritoriul localității Jelna, unde, cercetătorii cred că ar fi funcționat un punct de control roman.
Aquabis: Avarie în Sângeorz-Băi. Cât timp vor fi afectați locuitorii august 13, 2020 - O avarie a fost semnalată în Sângeorz-Băi, azi, 13 august 2020, anunță Aquabis. Probleme au apărut și în Cristeștii Ciceului. Cât timp vor fi afectați locuitorii:
Primăria Rodna, amendată cu 35.000 de lei pentru nerespectarea Legii Apelor august 12, 2020 - Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa a fost sesizată că Primăria Rodna nu respectă Legea Apelor. Inspectorii s-au deplasat la fața locului, iar în urma constatărilor primăria a fost amendată cu 35.000 de lei. Valentin Grapini, primarul Rodnei, spune că deja a contestat sancțiunea primită, iar reclamația este un joc politic.
Tentativă de omor la Buduș! Un tânăr de 19 ani i-a tăiat gâtul unui alt tânăr august 12, 2020 - Altercație deosebit de violentă noaptea trecută în localitatea Buduș. Implicați au fost 6 tineri, iar unul de 19 ani a scos un cuțit și i-a tăiat gâtul altuia. Procurorii îl cercetează acum pentru tentativă de omor.
WONDERLAND: Când vrei să fii primar, dar sfidezi cu tupeu tot pietonalul și legile locale… august 12, 2020 - Prima regulă când ai ambiții să fii primar este să respecți legile orașului și pe locuitorii săi, să le arăți că legea e pentru toți și că nu ești deasupra ei. Patroana magazinelor Atlantis, care s-a și autointitulat "prima primăriță", ne arată încă din campania electorală că sfidează regulile orașului și că se comportă, când i-o dictează interesul personal, ca pe tarlaua proprie, sfidând pe cine și cum vrea. Pentru că poate și pentru că Poliția Locală doarme, le-a crescut "micuților" glicemia și i-a luat somnul ieri, pe la amiază, când era tot un cerșetor și o mașină pe Pietonal...
A vrut să taie cu securea un par pentru o claie de fân și s-a electrocutat august 12, 2020 - Un bărbat din Năsăud a ajuns astăzi la spital după ce s-a electrocutat. Bărbatul ar fi vrut să taie cu securea un par pentru o claie de fân, dar a atins firele electrice și s-a curentat. Polițiștii au deschis un dosar penal și continuă cercetările.
Centura orașului Beclean, la un pas de implementare! „Proiectul va fi realizat mai repede decât ne puteam imagina” august 12, 2020 - „Azi este o zi importantă pentru orașul Beclean! Am primit vestea că „Centura de ocolire a orașului Beclean” se află în lista de proiecte aflate în implementare…! Iată că proiectul mult așteptat de întreaga noastră comunitate va fi realizat mai repede decât ne puteam imagina mulți dintre noi!”, a anunțat primarul Nicolae Moldovan din Beclean.
Bistrița-Năsăud: Cinci cazuri pozitive și 13 persoane vindecate august 12, 2020 - Avem 983 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore cinci bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 13 persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.415 de cazuri noi de infecție.
VIDEO: Investiții de milioane de euro, la Tiha Bârgăului. Administrația locală, premiată de AFIR august 12, 2020 - Invitat la emisiunea „Direct în Problemă”, moderată de Iulia Stupinean la Bistrițeanul Live – primarul Vasile Șut din Tiha Bârgăului a vorbit despre investiții și șantiere aflate în derulare, în localitate. „În Tiha Bârgăului s-a asfaltat luna trecută Ulița de la Vale. Se mai lucrează la apă și canalizare pe străzile laterale ale DN17. Aici...
Industria vinului, zdruncinată de Covid. Proprietar de cramă: „Aveam contracte semnate, dar totul a căzut acum…” august 12, 2020 - Pandemia de Coronavirus a zdruncinat puternic nu doar sectorul turismului și al serviciilor, ci și industria vinului. Familia Muntean, care deține crama „Valea Ascunsă” din Teaca, spune că deși mare parte din vin era deja contractat înainte de pandemie, acum toate acordurile au căzut.
Peste două milioane de euro merg pe echipamente de protecție și medicamente august 12, 2020 - Până la 1 iunie, autoritățile județene au cheltuit peste două milioane de euro pe echipamente de protecție, medicamente și sporuri pentru cei din linia 1. Din cele 11 milioane de lei cheltuite, autoritățile au achitat efectiv doar aproape trei milioane de lei.
Rostul de dimineață: Virus? Fantomă? Ceață? Sau dimpotrivă…?!? august 12, 2020 - Să fie însuși virusul...? Să fie fantomele PSD care ne bântuie…? Să fie stafiile celor din PNL care ne zgârie conștiința…? Sau poate, dimpotrivă…? O simplă ceață de august torid? Un simplu efect de poveste…? Dar dacă... ?!?
Aquabis: Avarii în Lunca Ilvei și Sângeorz-Băi. Cât timp vor fi afectați locuitorii august 12, 2020 - S-au semnalat avarii, în această dimineață, în Lunca Ilvei și Sângeorz-Băi, anunță Aquabis. Locuitorii vor rămâne azi, 12 august 2020, fără apă potabilă.
Spitalul județean și Primăria Beclean, date exemple de bune practici în cheltuirea banului public, în starea de urgență și alertă august 11, 2020 - Într-un raport detaliat care vizează modul cum s-au cheltuit banii publici de la începutul pandemiei de Coronavirus, Curtea de Conturi a României dă exemplu de bune practici Spitalul Județean de Urgență Bistrița, precum și Primăria Beclean.
FOTO – Cristian Niculae strânge semnături pentru candidatura la Primărie: „Va fi plăcerea și bucuria mea” august 11, 2020 - „Pe toată durata acestei săptămâni, va fi plăcerea și bucuria mea de a fi în mijlocul bistrițenilor”, a anunțat Cristian Niculae. „Să nu uităm nici acum, nici în viitor, că administrația locală trebuie să fie despre Bistrița, și despre oamenii orașului nostru!”
Cum au dat de gard procurorii un dosar în care sunt cercetate o mamă și fiica sa pentru proxenetism și trafic de minori august 11, 2020 - Rechizitoriul care are în centru o mamă și o fiică acuzate de proxenetism și trafic de minori întocmit de procurorii DIICOT din Bistrița-Năsăud a fost făcut praf de judecătorii clujeni. Aceștia au găsit grave greșeli și le-au cerut procurorilor să-l refacă rechizitoriul.