Superstiţii de Anul Nou în Bistriţa-Năsăud: Ce trebuie să faci pentru un 2020 perfect

Superstiţii de Anul Nou în Bistriţa-Năsăud: Ce trebuie să faci pentru un 2020 perfect

Nu se poate să trecem în 2020 fără să ținem seama de câteva superstiții esențiale, care să ne facă anul perfect! Se spune e bine să fie mult zgomot în casă în noaptea dintre ani. În acest fel, toate spiritele rele dispar din casă. Nu avem voie să strănutăm, să plângem sau să spargem pahare!

Nu e voie să ducem gunoiul, pentru că alungăm şi norocul. Anumite superstiţii se referă şi la calendarele anului viitor. Nu este indicat să le ţinem la vedere, pentru că aduc ghinion.

Ce este de făcut pentru un an plin de dragoste…

Se crede că Anul Nou trebuie să te prindă cu haine noi. Aşa te asiguri că în următoarele 365 de zile primeşti multe cadouri. De asemenea, specialiştii în superstiţii ne sfătuiesc să purtăm printre haine ceva roşu, pentru ca Anul Nou să fie norocos şi plin de iubire.

Dacă îți dorești noroc în dragoste – te poți baza şi pe o mai veche superstiție: cine se sărută sub crenguţe de vâsc, la miezul nopţii, are parte de dragoste, tradiția recomandă să ne sărutăm sub crenguțe de vâsc la miezul nopții.

Nu este cazul să aruncăm ceva din casă în ultima zi din 2019 sau în prima zi din 2020. Se mai spune că nu e bine să avem niciun fel de datorie când începe Anul Nou. Ca să nu atragem ghinionul de a da bani tot anul. Belșug în casă atragem și dacă pe masa de Revelion avem pește, smochine sau struguri.

Se mai spune că primul om care ne va trece pragul casei, în Noul An, trebuie să fie bărbat. Doar aşa vei avea parte de noroc tot anul. Dacă primul musafir este femeie, vei fi urmărit de ghinion. Blondele sau roşcatele aduc de asemenea ghinion, în timp ce persoanele brunete aduc noroc.

Pe vremuri, Anul Nou începea în septembrie…!

Dacii îşi celebrau Anul Nou toamna, foarte probabil în jurul datei de 30 noiembrie. În perioada provinciei Dacia Felix, noile autorităţi romane au înlăturat vechea sărbătoare şi au impus Anul Nou concomitent cu solstiţiul de iarnă. Lunga perioadă de nesiguranţă politică şi economic-administrativă din timpul marilor migraţii ale mileniului I a făcut ca Anul Nou să fie sărbătorit primăvara, la echinocţiu, de către agricultori. Însă păstorii îl sărbătoreau de Sfântul Gheorghe, în 23 aprilie.

În perioada medievală românească – Biserica şi cancelariile domneşti celebrau Anul Nou pe 1 septembrie. Însă acest fapt nu a fost asimilat în plan psihologic de către poporul „de jos”. O vreme Biserica a susţinut chiar ca dată de celebrare a Noului An – marele praznic al Paştilor – însă nici aceasta nu s-a dovedit o dată „funcţională”.

În cele din urmă, momentul de cumpănă şi renovare a ciclului temporal s-a fixat – în întreaga lume de tradiţie greco-romană – pe 1 ianuarie.

La români revenirea s-a făcut treptat, începând din secolul al XVI-lea. În plan ritual s-a ajuns la o formulă echilibrată. Aceasta a absorbit parţial atât tradiţia anului agrar, cât şi tradiţia anului pastoral – ba chiar şi un reper cultural creştin: faptul că pe 1 ianuarie 379 a murit, la doar 50 de ani, Sfântul Vasile cel Mare, unul dintre ctitorii Bisericii creştine timpurii…

Superstiţii în Bistriţa-Năsăud…

Pe vremuri se practica mersul cu Pluguşorul sau cu Buhaiul, Jocul Caprei şi Jocul Ursului. Toate erau semne ale fertilității și belșugului, ca și umblatul cu Sorcova, care transmite sănătate şi tinereţe celor colindaţi și marchează datina românească a trecerii de la un an vechi la unul nou.

La Ardan se spune că, între Crăciun şi Anul Nou, femeile nu trebuie să împungă cu acul, ca să nu intre lupul între oi. Aici nu era indicat nici să speli sau să faci leşie – până nu se sfinţesc apele de Bobotează. Nimeni nu îndrăznea să toarcă, de teamă că fetele din casă nu se vor mai mărita un an întreg.

Femeile – musafiri nepoftiţi…?!

În satele din amontele Văii Ţibleşului – femeile nu aveau ce căuta în vizită – nici în ajun, nici în prima zi de An Nou. Se considera că femeia aduce doar sărăcie la casa omului. Dacă vreuna nu ştia sau uita de interdicţia aceasta – unul dintre bărbaţii casei trebuia să iasă şi s-o alunge „ca pe-o lepădătură”, de preferinţă chiar să arunce după ea cu jar din sobă…

Pentru noroc la vite în noul an, pentru prinderea roiurilor de albine din vara ce va veni – în ajun de An Nou nu e bine să dai din casă lapte sau miere. Căci astfel îţi înstrăinezi şi norocul. La Dobricel, pe masa de Anul Nou nu se pun bucate de pasăre (care scurmă, dând cu picioarele înapoi, ceea ce ar readuce trecutul cel rău în noul an), ci doar bucate de porc – care scurmă cu râtul tot înainte.

Ce ne spune vremea despre anul viitor…?

Dacă cerul este senin de Revelion, se spune că anul viitor va fi extrem de bun, în schimb dacă este ger şi zăpadă sclipitoare pe străzi – începe un an prosper, cu multe nunţi. Tot prosperitate se anunţă şi dacă vântul bate dinspre sud în noaptea dintre ani.

Vântul din nord, în schimb, aduce vreme rea, cel de la răsărit „promite” foamete şi calamităţi, în timp ce vântul dinspre vest e semn de spor la lapte şi peşte, dar vesteşte şi moartea unei persoane importante.

Dacă vântul se încăpățânează să nu sufle deloc, ne putem aștepta la bucurii şi succese pe toate planurile.

Şi lemnele şi ceapa ne pot dezvălui secrete despre Anul Nou…

În noaptea de Anul Nou, la Maieru se ghicea viitorul cu ajutorul lemnelor „răzimate”, o metodă pe care Ion Barna o descrie astfel: „În seara de Anul Nou se iau atâtea bucăţele de lemne câte persoane sunt în familie, se numeşte fiecare lemn pe numele membrului de familie şi se reazămă în târnaţ, într-un loc mai ascuns, în sus şi-n jos de perete. A doua zi dimineaţă, care va fi căzut – e semn că acela, în cursul anului, va muri”, precizează cercetătorul.

Tot în ajunul Anului Nou, o practică foarte răspândită (în mai toate satele din zona Năsăud-Rodna, dar şi în alte părţi) era „calendarul de ceapă”.

Ţăranii obişnuiau să desfacă douăsprezece coji de ceapă care se umpleau cu sare şi se atribuia fiecăreia, în ordine cronologică, una din cele 12 luni ale anului.

Cojile se puneau în seara Anului Nou pe un ştergar nou – pe masă, sau la fereastră, iar dimineaţa se verifica gradul de umiditate al fiecărei coji de ceapă.

Coaja în care se observa sarea topită „cu picuri de apă” atesta faptul că luna respectivă va fi una ploioasă, iar cea în care rămânea sarea aproape uscată arăta că acea lună va fi secetoasă.

Animale cu puteri misterioase…

O străveche credinţă mai spune că există câteva animale cu puteri misterioase de a ghici viitorul. Mai ales în noaptea de Anul Nou, fetele din Târlişua, Sita sau Agrieş nu uitau să facă o vizită pe la coteţul porcului din ogradă. Fetele „conversau” cu animalul, punându-i o întrebare esenţială: „Hui tim! Mărita-m-oi în iest timp?”.

Dacă porcul „murguia” ceva, fata avea speranţe la măritiş. Dacă nu – fetele erau nevoite să se resemneze, cel puţin în anul care urma. „Meream la coteţ la porci şi dam cu piciorul în uşa coteţului şi zâceam: Hui, în aiest an! Dacă porcul făcea gălăgie, era nădejde de măritat în acel an. Dacă nu – la anu”, povesteşte Anica Şerban din Sita.

Chiar dacă nu confirma de fiecare dată aşteptările fetei, porcul îşi dădea cu părerea în legătură cu alte relaţii maritale din sat. Fata lua mai multe fire din părul porcului şi le atribuia câte unui flăcău sau fete din sat. După care le punea pe vatra fierbinte: dacă firele se „înciurluiau” laolaltă – cei doi urmau să se căsătorească. Dacă fierbinţeala le despărţea, căsătoria nu avea nicio şansă să se producă.

Şi la Dumitriţa fetele mergeau la coteţ rostind cam aceleaşi cuvinte („Hu! În esta an!”). Apoi socoteau de câte ori făcea porcul „Hu!”, pentru a afla în câţi ani se vor mărita.

Pe Valea Ţibleşului, doar la Târlişua – fetele ieşeau la miezul nopţii afară, la un gard de nuiele. Legate la ochi cu o basma, fetele numărau parii din gard de la 9 la 1. Parul care se nimerea să fie numărul 1 era legat de fată cu un fir roşu, pentru a-l recunoaşte în dimineaţa Anului Nou. Cu noaptea-n cap, fetele ieşeau să vadă ce au ales. Dacă parul era înalt şi drept, se considera că la fel le va fi şi ursitul. Dacă nu – însemna că viitorul soţ va fi scund şi strâmb ca parul ales.

Sursa: „Sărbătorile ciclului social şi calendaristic. Munci şi zile în ţinutul Bistriţei şi Năsăudului”, de Vasile V. Filip şi Menuţ Maximinian

Vine iarna! Se depun actele pentru ajutoarele pentru încălzire! octombrie 20, 2020 - Ca în fiecare an, Statul oferă ajutoare pentru încălzire. Pe baza actelor care se depun la primării, familiile pot primi ajutor indiferent de modalitatea pe care o folosesc pentru a se încălzi. Actele pentru solicitarea acestui se primesc deja la Direcția de Asistență Socială din cadrul PMB.
Ciobănică nu mai are ce conduce. Organizația municipală a Partidului Verde a demisionat în masă octombrie 20, 2020 - Schimbarea conducerii filialei bistrițene a Partidului Verde a dus la o demisie în masă a membrilor săi. Atitudinea noului șef Dan Dumitru Ciobănică, ce a prins un fotoliu de consilier local, dar și a șefului mare Florin Călinescu, i-ar fi determinat pe toți să se retragă.
Aquabis: Fără apă potabilă, astăzi, în Tiha Bârgăului octombrie 20, 2020 - Se sistează apa potabilă, astăzi, 20 octombrie 2020, în Tiha Bârgăului - anunță Aquabis. Cât timp vor fi afectați locuitorii din zonă:
Bistrițean căutat, după ce a amenințat cu pistolul un afacerist clujean. Acesta ar fi implicat și într-un celebru jaf octombrie 20, 2020 - Un bistrițean implicat în mai multe scandaluri în zona Dej, cât și în Bistrița, precum și într-un celebru jaf, este dat în urmărire națională. Acesta s-ar fi dat polițist și ar fi amenințat cu pistolul un afacerist clujean.
FOTO/VIDEO: Geci de toamnă/iarnă, la SUPER OFERTĂ, la Modelzo! Și alte produse la prețuri excepționale octombrie 19, 2020 - Toamna se apropie de final și vine iarna! Ai nevoie de o haină călduroasă, bună, și dacă s-ar putea..și ieftină! Treci pe la Modelzo, și prinde super oferta de preț la gecile de la Mangano! Îți poți asorta și o pereche de păpuci de la Pinko. Iar dacă vrei ceva elegant și unic, găsești pantofi cu toc superbi de la CasaDei. Și asta nu e tot...
Cântărețul de muzică populară Nicu Cioancă vrea în Parlament! Acesta candidează ca independent octombrie 19, 2020 - Cântărețul de muzică populară Nicolae Cioancă intră în cursa pentru un fotoliu de deputat. Acesta va candida independent, după ce pe listele PSD a primit doar poziția 4, considerata neeligibilă.
NOI SCENARII pentru școli: CARE elevi învață exclusiv online, și care merg, prin rotație, la școală octombrie 19, 2020 - CJSU a emis noi scenarii pentru anumite unități de învățământ. Scenariu ROȘU- școala online- se va aplica pentru mai multe clase primare, gimnaziale și de liceu, dar și clase de preșcolari. De asemenea, unii elevi vor învăța în scenariul galben: acasă și la școală, prin rotație.
OPINII: O monografie a comunei Rebrișoara, din 1901! „Apa trece, pietrele rămân!” octombrie 19, 2020 - O monografie a comunei Rebrișoara, din anul 1901, scrisă de Macedon Linul a fost descoperită de profesoara Mariana Neamțu, din Cluj, în biblioteca tatălui ei. A fost și va fi un motiv în plus ca rebrișorenii noștri să afle, sau să își amintească despre faptele de vitejie ale vrednicilor noștri înaintași, despre datele și întâmplările care nu pot fi acoperite de praful vremurilor. Iată ce am aflat:
Părinții vor putea sta acasă cu copiii cu 75% din salariu octombrie 19, 2020 - Premierul României, Ludovic Orban, a anunțat noi restricții pentru capitală întrucât rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori. Printre altele, premierul spune că Guvernul va adopta o ordonață de urgență prin care părinţii vor primi 75% din salariu pentru perioada cât stau acasă cu copiii.
Cauți produse germane, originale?? Le găsești în magazinele Deutscher Markt, pe Decebal și la Sens octombrie 19, 2020 - Produsele pentru curățenia din casă și îngrijirea corporală, dar și gustările dulci trebuie să fie de cea mai bună calitate! Iar cea mai bună calitate, e cea nemțească, se știe! În Bistrița există DOUĂ magazine cu produse EXCLUSIV din Germania. Calitate garantată și prețuri accesibile, la ORIGINAL GERMAN SHOP, pe Bulevardul Decebal și în zona Sens.
Bistrița-Năsăud: Nici un caz pozitiv în ultimele 24 de ore! octombrie 19, 2020 - DSP BN nu a raportat astăzi nici un caz de infecție cu noul coronavirus, astfel că numărul bistrițenilor infectați cu COVID-19 rămâne neschimbat față de raportarea de ieri. Până la această dată județul Bistrița-Năsăud a înregistrat 1.950 de cazuri de infecție cu COVID-19. În ultimele 24 de ore 20 de bistrițeni au fost externați la cere, iar 3 persoane au fost declarate vindecate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 2.466 de cazuri noi de infecție.
Se fac angajări la Betak, AgroArdeal, Amicii Building, Sanovil și Leoni! Ce vă pot oferi angajatorii octombrie 19, 2020 - Se fac angajări la Betak, AgroArdeal, Amicii Building, Sanovil și Leoni! Noi locuri de muncă sunt disponibile și la IMP România (fosta Netex) sau Italtextil Sărata! Se oferă condiții avantajoase de muncă și salarizare! AFLĂ ce loc de muncă ți se potrivește:
Bistrița-Năsăud, în topul județelor cu cei mai mulți morți în accidente de muncă octombrie 19, 2020 - Bistrița-Năsăud se află în topul cu cele mai multe persoane decedate în urma unor accidente de muncă, în primele 6 luni ale acestui an. Mai mulți morți decât în județul nostru s-au mai înregistrat doar în București.
FOTO – Groapa Sărății: Accident cu o victimă blocată octombrie 19, 2020 - O persoană a rămas blocată în autoturism, după ce a colizionat cu o altă mașină. Accidentul rutier a avut loc în Groapa Sărății. Victima a ajuns la spital.
FOTO: Coliziune frontală între un microbuz și un autoturism octombrie 19, 2020 - Un accident rutier a avut loc în această dimineață, pe drumul care duce spre Sigmir. Un microbuz și un autoturism au colizionat. Din fericire, au fost doar pagube materiale.
AQUABIS: Se anulează audiențele! Acces limitat, în unitate octombrie 19, 2020 - Se anulează audiențele, iar accesul va fi limitat, în compania Aquabis, a anunțat conducerea societății. 
FOTO/VIDEO: VEZI cum a avut loc accidentul de ieri de la Lechința! octombrie 18, 2020 - Un accident rutier a avut loc la Lechința. Un autoturism s-a răsturnat pe acostament, după ce șoferul a efectuat o depășire neregulamentară. VEZI imagini cu accidentul, surprins de camera de bord a unui alt participant la trafic:
OPINII: Ce a rămas în urma „cercului de foc al puterii” lui Ovidiu Crețu? octombrie 18, 2020 - Domnul Ovidiu Teodor Crețu părăsește Primăria Municipiului Bistrița după 12 ani în care a deținut cea mai mare putere de decizie în instituția de conducere a orașului. Dacă în primii șase ani focul puterii l-a ajutat pe Ovidiu Crețu să modeleze și să transforme în fapte ideile bune pe care le-a avut pentru dezvoltarea orașului, în ultimii șase ani, dar în special în ultimii patru ani, acest foc al puterii a început să-i mistuie inima și să-i întunece mintea...
FOTO/VIDEO: Incendiu la o anexă gospodărească în Bistrița octombrie 18, 2020 - Un incendiu a izbucnit în urmă cu scurt timp la o anexă gospodărească, în Bistrița. În urma incendiului 90% din suprafața anexei s-a făcut scrum. Au ars o sală de forță personală, o piscină și o bucătărie de vară.
Bârgăuanca Angie Cobuț le pregătește telespectatorilor rețete învățate de la un fost ofițer în războiul din Vietnam octombrie 18, 2020 - Începând de mâine, bârgăuanca Angie Cobuț va putea fi urmărită pe TVR 1, unde va apărea zilnic la matinalul „Cu capu-n zori”. Aceasta le va prezenta telespectatorilor și spectaculoasele sale rețete, unele învățate tocmai de la un fost ofițer în războil din Vietnam.
Pandemia frânează reabilitarea CN „Liviu Rebreanu”. Motivul pentru care se poate lucra doa la exterior: octombrie 18, 2020 - Deși au fost deja demarate lucrările la Colegiul Național „Liviu Rebreanu”, deocamdată, muncitorii pot efectua doar lucrările de la exterior. Totul are legătură cu pandemia:
Bistrița-Năsăud: 26 de cazuri pozitive, printre care 4 cadre didactice și 2 elevi, și un deces în ultimele 24 de ore octombrie 18, 2020 - Avem 1.950 de cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 26 de bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 35 de persoane au fost externate la cerere din spital. De asemenea, s-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 3.920 de...
FOTO/VIDEO: Noul nostru mare bolnav, care se laudă cu o boală și mai răvășitoare… octombrie 18, 2020 - „Dar acum, în poartă, oare cine bate? Bate noul nostru mare bolnav, care se laudă cu o boală și mai răvășitoare. Cu el n-o să ne meargă ca până acum… El nu va mai tolera să știm cu toții că e la fel de sănătos ca noi (...) Și se spune că fiul lui se pregătește deja de o boală cum nu s-a mai văzut… Iar tatăl e cât se poate de mândru de rezultat, așa încât se pregătește deja să-l arate lumii pe următorul nostru mare bolnav…”
Agro Ardeal angajează INGINER AGRONOM octombrie 18, 2020 - Agro Ardeal angajează INGINER AGRONOM (vegetal), cu sau fără experiență!
Șoferul fugar care a accidentat mortal un biciclist în Ilva Mică a fost găsit de polițiști octombrie 18, 2020 - Un bărbat și-a pierdut aseară viața într-un accident petrecut aseară în Ilva Mică. Șoferul vinovat de producerea accidentului și-a văzut liniștit de drum. În această dimineață, polițiștii l-au depistat pe șofer și îl vor conduce la audieri. VEZI ce au descoperit oamenii legii:
Braniștea scapă de restricții! În Monor se iau măsuri de protecție suplimentare octombrie 18, 2020 - Numărul de cazuri COVID a scăzut în Braniștea, așa că CJSU a decis ridicarea restricțiilor. În schimb, în Monor, e nevoie de luarea unor măsuri restrictive suplimentare, dat fiind numărul mare de cazuri depistate în ultimele două săptămâni.
Biciclist accidentat mortal în Ilva Mică. Șoferul vinovat a fugit de la locul accidentului octombrie 17, 2020 - Un grav accident rutier a avut loc în această seară în Ilva Mică. Un biciclist a fost lovit de mașină. Șoferul vinovat a părăsit locul accidentului. Din păcate, victima a decedat.
VIDEO: Bogdan-Alexandru Stănescu, la Bistrița, despre poezie, struții de pe pietonal, Colibița, miraculosul și sensibilitatea care se pierd pe drum octombrie 17, 2020 - Cuceritoare, agreabilă și relaxantă – cam așa s-a dovedit întâlnirea din această după-amiază, la Muzeul Județean din Bistrița. Aici s-a desfășurat un nou episod al festivalului de muzică și literatură „Poezia e la Bistrița”. Prozatorul Bogdan-Alexandru Stănescu a făcut mărturisiri despre poezie, struții de pe pietonal, Colibița, miraculosul și sensibilitatea care se pierd pe drum...
A fost înființată Poliția Animalelor! În două luni va fi operațională octombrie 17, 2020 - Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela a anunțat că Poliția Animalelor a fost înființată prin Ordonanță de Urgență. Aceasta va funcționa în subordinea Poliției Române, personalul noii structuri urmând să fie angajat în următoarele două luni, la finele cărora va fi funcțională.
AFLĂ cine sunt câștigătorii Cupei MXHost Tennis Cup octombrie 17, 2020 - Bistrița a găzduit recent campionatul de tenis junior, MXHOST Tennis Cup. A fost unul din cele trei orașe din țară care a avut permisiunea de a organiza așa ceva. Printre cei peste 100 de concurenți, s-au aflat sportivi din top 500, dar și tinere speranțe ale tenisului de câmp.