10.9 C
Bistrița
luni, martie 4, 2024

Țăranii care vând în piețele din Bistrița și Năsăud, subiect de studiu pentru un cercetător antropolog din București

„Culese din Rural. Rezidențe de documentare și scriere” se intitulează proiectul derulat de Muzeul de Istorie și Artă din Zalău. Proiectul este finanțat de AFCN și propune unor autori să studieze timp de o lună țăranii piețari din Năsăud, abandonul școlar din Lechința și căsătoriile din Telciu.

Unul dintre autorii invitați în proiect este și antropologul, textierul și publicitarul Florin Dumitrescu. Cunoscutul om de publicitate și autor al faimoasei lucrări „Tradiții la superofertă”, Florin Dumitrescu va locui în casa unei familii de țărani-piețari din cartierul năsăudean Liviu Rebreanu.

Antropologul își propune să exploreze lumea și viețile țăranilor piețari care își vând mărfurile la piețele din Năsăud și Bistrița.

„Sub î𝑛𝑑𝑟𝑢𝑚𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑟𝑒𝑔𝑟𝑒𝑡𝑎𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑎𝑛𝑡𝑟𝑜𝑝𝑜𝑙𝑜𝑔 𝑉𝑖𝑛𝑡𝑖𝑙𝑎̆ 𝑀𝑖ℎ𝑎̆𝑖𝑙𝑒𝑠𝑐𝑢, 𝑓𝑜𝑠𝑡𝑢𝑙 𝑚𝑒𝑢 𝑐𝑜𝑛𝑑𝑢𝑐𝑎̆𝑡𝑜𝑟 𝑠̦𝑡𝑖𝑖𝑛𝑡̦𝑖𝑓𝑖𝑐 𝑑𝑜𝑐𝑡𝑜𝑟𝑎𝑙, 𝑎𝑚 𝑖̂𝑛𝑐𝑒𝑝𝑢𝑡 𝑎𝑐𝑢𝑚 4 𝑎𝑛𝑖 𝑜 𝑐𝑒𝑟𝑐𝑒𝑡𝑎𝑟𝑒 𝑒𝑡𝑛𝑜𝑔𝑟𝑎𝑓𝑖𝑐𝑎̆ 𝑚𝑢𝑙𝑡𝑖𝑠𝑖𝑡𝑢𝑎𝑙𝑎̆ 𝑎 𝑝𝑖𝑒𝑡̦𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑎𝑔𝑟𝑜-𝑎𝑙𝑖𝑚𝑒𝑛𝑡𝑎𝑟𝑒.

𝐶𝑒𝑟𝑐𝑒𝑡𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑠̦𝑖-𝑎 𝑑𝑒𝑧𝑣𝑎̆𝑙𝑢𝑖𝑡 𝑐𝑢 𝑡𝑖𝑚𝑝𝑢𝑙 𝑜 𝑖𝑚𝑝𝑜𝑟𝑡𝑎𝑛𝑡𝑎̆ 𝑑𝑖𝑚𝑒𝑛𝑠𝑖𝑢𝑛𝑒 𝑠𝑜𝑐𝑖𝑜-𝑒𝑐𝑜𝑛𝑜𝑚𝑖𝑐𝑎̆ (𝑐ℎ𝑖𝑎𝑟 𝑒𝑐𝑜𝑙𝑜𝑔𝑖𝑐𝑎̆), 𝑙𝑒𝑔𝑎𝑡𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑠𝑡𝑢𝑑𝑖𝑢𝑙 𝑑𝑖𝑛𝑎𝑚𝑖𝑐𝑖𝑖 𝑠𝑎𝑡-𝑜𝑟𝑎𝑠̦ 𝑠̦𝑖 𝑎𝑙 𝑡𝑟𝑎𝑠𝑎𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖𝑖 𝑙𝑎𝑛𝑡̦𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑑𝑢𝑐𝑎̆𝑡𝑜𝑟-𝑐𝑜𝑛𝑠𝑢𝑚𝑎𝑡𝑜𝑟.

𝑃𝑟𝑖𝑛 𝑟𝑒𝑧𝑖𝑑𝑒𝑛𝑡̦𝑎 𝑑𝑒 𝑜 𝑙𝑢𝑛𝑎̆ 𝑖̂𝑛 𝐿𝑖𝑣𝑖𝑢 𝑅𝑒𝑏𝑟𝑒𝑎𝑛𝑢, 𝑗𝑢𝑑𝑒𝑡̦𝑢𝑙 𝐵𝑖𝑠𝑡𝑟𝑖𝑡̦𝑎-𝑁𝑎̆𝑠𝑎̆𝑢𝑑, 𝑢𝑟𝑚𝑎̆𝑟𝑒𝑠𝑐 𝑠𝑎̆ 𝑖̂𝑚𝑖 𝑖̂𝑛𝑡𝑟𝑒𝑔𝑒𝑠𝑐 𝑐𝑒𝑟𝑐𝑒𝑡𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑑𝑒 𝑡𝑒𝑟𝑒𝑛 𝑝𝑒 𝑠𝑒𝑔𝑚𝑒𝑛𝑡𝑢𝑙 𝑠𝑎𝑡-𝑜𝑟𝑎𝑠̦. Dar 𝑠̦𝑖 𝑠𝑎̆ 𝑒𝑥𝑝𝑙𝑜𝑟𝑒𝑧 𝑝𝑟𝑖𝑛 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑟𝑣𝑖𝑢𝑟𝑖 𝑠̦𝑖 𝑜𝑏𝑠𝑒𝑟𝑣𝑎𝑡̦𝑖𝑒 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑖𝑐𝑖𝑝𝑎𝑡𝑖𝑣𝑎̆ 𝑙𝑒𝑔𝑎̆𝑡𝑢𝑟𝑖𝑙𝑒 𝑑𝑖𝑛𝑡𝑟𝑒 𝑡̦𝑎̆𝑟𝑎𝑛𝑖𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑑𝑢𝑐𝑎̆𝑡𝑜𝑟𝑖-𝑝𝑖𝑒𝑡̦𝑎𝑟𝑖 𝑠̦𝑖 𝑐𝑙𝑖𝑒𝑛𝑡̦𝑖𝑖 𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑖𝑛 𝑢𝑟𝑏𝑎𝑛𝑢𝑙 𝑚𝑖𝑐 𝑠̦𝑖 𝑚𝑒𝑑𝑖𝑢”, a explicat 𝐅𝐥𝐨𝐫𝐢𝐧 𝐃𝐮𝐦𝐢𝐭𝐫𝐞𝐬𝐜𝐮.

𝐂𝐢𝐧𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐅𝐥𝐨𝐫𝐢𝐧 𝐃𝐮𝐦𝐢𝐭𝐫𝐞𝐬𝐜𝐮?

Florin Dumitrescu se naște în 1966 într-un cartier bucureștean care avea să fie demolat în 1980 pentru a face loc noului centru civic. Florin se desparte astfel de casa părintească, de strada copilăriei și de trei piețe agroalimentare care aveau să fie demolate cu timpul: Piața Unirii, Piața Mărășești și Piața Vitan. Amintirea lor încă îl bântuie.

În adolescență, e încurajat să scrie texte de muzică de către Adrian Pleșca (Artan). Debutează în 1992 cu Timpuri Noi și se consacră apoi ca textier al Sarmalelor Reci. De atunci, portofoliul de textier se extinde cu tot mai multe colaborări din zona pop-rock-folk-jazz.

Îndemnat să încerce și versuri „culte, de citit”, Florin debutează ca poet în valul al doilea al nouăzecismului. De atunci continuă să-și publice versurile în volume, antologii și reviste literare.

Faima de textier l-a propulsat, la mijlocul anilor ’90, în publicitate. Asupra publicității își concentrează studiile lingvistice din anii ’90 și doctoratul în socio-antropologie de după 2000, din care a rezultat cartea 𝑇𝑟𝑎𝑑𝑖𝑡̦𝑖𝑖 𝑙𝑎 𝑠𝑢𝑝𝑒𝑟𝑜𝑓𝑒𝑟𝑡𝑎̆. 𝐼̂𝑛𝑡𝑟𝑒 𝑠𝑜𝑐𝑜𝑡𝑒𝑎𝑙𝑎 𝑑𝑖𝑛 𝑎𝑔𝑒𝑛𝑡̦𝑖𝑒 𝑠̦𝑖 𝑐𝑒𝑎 𝑑𝑒 𝑙𝑎 𝑟𝑎𝑓𝑡 (editura Cartier, 2015).

Îndrumat de magistrul său, regretatul Vintilă Mihăilescu, Florin a demarat acum cinci ani un proiect de etnografiere a piețelor bucureștene.

În ultimii ani, în paralel cu cercetarea agropiețelor, Florin Dumitrescu ține cursuri pe teme de retorică publicitară și antropologia consumului.

Mai multe detalii despre proiectul Culese din Rural puteți descoperi accesând linkurile de mai jos:

Culese din Rural: Se pregătește un reportaj despre fundamentele pe care sunt clădite căsniciile în Telciu

Culese din Rural: Trei autori vor documenta viața țăranilor din Năsăud, Lechința și Telciu

Foto deschidere @ Arhiva Bistriteanul.ro

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM Automotive: Profită de ofertele de nerefuzat și schimbă la timp bateria!

Profită de ofertele* de nerefuzat şi schimbă la timp bateria! Îngrijirea mașinii tale Škoda este acum mai...

SERCAVER SRL, filială a grupului TLC France, angajează Responsabil Calitate și Inginer / tehnician mecanic pentru întreținere și reparații

SC Sercaver SRL, cu sediul în localitatea Chiuza, jud. BN, Filială a grupului TLC France, cu peste 100 de ani de activitate în domeniul fabricării produselor de feronerie (lacăte, broaște, butuci pentru uși, etc) angajează Responsabil Calitate și Inginer / tehnician mecanic întreținere și reparații. 

FOTO: Noua colecție de primăvară a ajuns la Ora Magică Kids!

Primăvara a sosit mai repede la Ora Magică Kids aducând cu ea hăinuțe vesele și colorate....