21.6 C
Bistrița
duminică, aprilie 14, 2024

Târgul Breslelor Moderne, din nou în inima cetății…!

În a doua jumătate a lui august, Bistrița devenea unul dintre cele mai importante orașe din Europa Centrală şi de Est! Atunci se desfășura în inima cetății – Bulgiul, târgul cel mare al orașului. Efervescența, culoarea și atmosfera acelor vremuri memorabile revin începând de azi în centrul orașului: Începe Târgul Breslelor Moderne…!

E timpul pentru Târgul Breslelor Moderne Produs în Bistrița-Năsăud “, ediția a III-a! Este unicul eveniment din acest an care marchează, în mod simbolic, un moment important din istoria orașului nostru: Bulgiului – Târgul Mare al Bistriței.

În Evul Mediu, Bistrița era unul dintre cele mai înfloritoare burguri ale Transilvaniei. Î1353, orașul primește din partea Regelui Ludovic I privilegiul  de a ţine un târg anual de Sf. Bartolomeu (24 august), care se întindea pe mai multe zile.

„Bulgiul”, așa cum îl numeau locuitorii era un prilej de negocieri și negoț – breslele bistrițene fiind vestite dincolo de granițe. Era și un prilej de distracție.

Tot în această perioadă, oraşul a primit sigiliul propriu – un cap de struţ încoronat, cu o potcoavă de aur în cioc, care simbolizează după vechea heraldică, îndeletnicirile cele mai importante ale bistriţenilor: meşteşugăritul şi comerţul.

Târgurile au dăinuit de-a lungul veacurilor ca principală metodă de valorificare a produselor meșteșugărești. 

În zilele noastre, în condițiile restrictive impuse de pandemia COVID-19 și în lipsa unor evenimente complexe, ele sunt, practic, singura modalitate directă, față în față, de susținere a sectorului meșteșugăresc.

Pentru a marca, în mod simbolic, acel moment important din istoria Bistriței, grație căruia burgul a devenit un important centru economic și comercial, la Bistrița începe azi cea de-a treia ediție a Târgului breslelor moderne.

Evenimentul este organizat de Asociația ”Produs în Bistrița-Năsăud” și are ca tematică Bulgiul – Târgul Mare.

Urmașii breslelor bistrițene și-au pus talentul și imaginația în minunății de creații lucrate manual, tradiționale sau de inspirație tradițională, cu tușe moderne sau inspirate din mediul ce ne înconjoară. Piese de îmbrăcăminte, accesorii, ceramică, pielărie, aranjamente, decorațiuni, săpunuri artizanale și multe altele, vă provoacă simțurile, în perioada 21 – 23 august, pe Pietonal, de dimineață până la orele serii.

Respectarea tuturor măsurilor de siguranță – purtarea măștilor, dezinfectarea, distanțierea – este necesară în rândul tuturor participanților, iar regulile sunt afișate vizibil la fiecare stand.

O vizită la Târgul breslelor moderne reprezină garanția unei zile pline de zâmbete și satisfacție, precum și un mod de a susține economia locală.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.

8 ani cu MAC GSM la Bistrița! Clienții săptămânii primesc o cafea la Copacul de Cafea

MAC GSM, unul dintre cele mai căutate magazine de accesorii pentru telefoane din Bistrița, împlinește astăzi...