16.2 C
Bistrița
marți, iunie 25, 2024

TAVERNA DOGARILOR: De 9 ani, aici învățăm să simțim Bistrița altfel, să dăruim, să ne bucurăm de savoarea bucatelor gătite cu atâta drag

Taverna Dogarilor este mai mult decât un restaurant de suflet în Bistrița. Este spațiul cald în care orașul pulsează. Este locul aparte în care – alături de Honoria Rațiu, sufletul Tavernei – învățăm să iubim, să ne bucurăm de prieteni, să ne recunoaștem răscoliți de emoții…

Taverna Dogarilor este locul în care am învățat să gustăm delicatese de care nu habar nu aveam. Este locul în care Bistrița prinde viață și se întrezărește altfel… Locul în care ne-am bucurat de recitaluri de poezie și ne-am prostit la karaoke, am savurat serile de jazz, mandolină sau muzică românească și ne-am bucurat de bucatele gătite cu atâta drag…   

Honoria Rațiu, chef-ul și sufletul Tavernei Dogarilor, ne-a povestit de ce a investit energie, bani și pasiune într-un asmenea pub.  

Câștigul nu m-a convins, asta-i sigur. Cred că a fost mai degrabă visul oricărui gurmand, de a avea un restaurant mic, cochet, în care să-și pună propria amprentă.

Mi-a plăcut ideea de a socializa cu oamenii. Fiecare tacâm e diferit, fiecare masă are o poveste. Restaurantul e locul unde trăiești momente unice. Sunt adepta poveștilor interminabile între prieteni… Îmi place să-i văd sătui și binedispuși.

După 9 ani realizez ceea ce m-a făcut să rezist: clienții… Care între timp au devenit de-ai casei, marea majoritate. Personalul, care în timp s-a transformat într-o adevărată familie. Și nu în ultimul rând, faptul că am dobândit un istoric, clădind cu multă muncă, piatră cu piatră ceva durabil…”, ne-a mărturisit Honoria Rațiu.

Primele comenzi, primele zile la Taverna Dogarilor

Îmi amintesc cu nostalgie primele comenzi. Eram stângaci, dar nimeni nu trebuia să simtă asta. Era un stres apăsător, urmat de gafe specifice începuturilor…

Au fost lecții prețioase și pe alocuri delicioase. Am pornit cu ochii închiși, fără calcule, fără un plan bine stabilit. Am dat cu capul de fiecare dată, învățând din mers tot ce trebuia să știu înainte de a începe…”, recunoaște Honoria Rațiu.

Cele mai emoționante seri, cele mai dificile momente…

După ani de evenimente memorabile la Taverna Dogarilor, devine aproape imposibil să alegi „cea mai reușită seară”. Honoria Rațiu își amintește emoționată degustările de vin sub vie – de un farmec deosebit.

„Îmi amintesc și de serile de poezie, în care am trăit toți emoții greu de descris în cuvinte… Apoi serile cu muzică live, de la muzică clasică, la folk, la muzică populară și multe alte genuri care ne-au făcut să uităm pentru câteva momente de grijile de zi cu zi… Cred că fiecare eveniment a fost unic în felul lui…”

FOTO/VIDEO: O seară magică de poezie şi muzică, la Taverna Dogarilor…

Cele mai dificile momente s-au dovedit a fi cele resimțite în ultimii aproape doi ani, când pandemia a lovit crunt sectorul HoReCa. 

A fost cel mai greu și încă este. Au fost nenumărate zilele în care am decis să închid totul. Dar de fiecare dată, de undeva, cumva apărea și rezolvarea. Fără să bănuiesc de unde, de cele mai multe ori. Așa m-am călit în timp, deci sunt imunizată și la acest capitol…”, mărturisește Honoria Rațiu. 

Faptul că nu a renunțat la Taverna Dogarilor, în ciuda vremurilor cumplite pe care le traversăm, este deja o reușită, consideră Honoria Rațiu.

Învăț în fiecare zi să depășesc obstacole. Când mă simt depășită de situație, fac un pas în spate. Caut cel mai liniștitor loc, de obicei la Bârgau. Sau, cocoțată în patul meu, stau să analizez situația din afară, ca mai apoi să revin atunci când sunt convinsă că am găsit ieșirea potrivită…

Clienții au decis: Taverna Dogarilor, cel mai bun restaurant din Bistrița!

Ce și-ar dori Honoria Rațiu în plus, pentru Taverna Dogarilor…

„În linii mari, Taverna Dogarilor arată exact cum am visat. Am visat, de pildă,  să văd terasa acoperită de vie integral. Să petrec serile de vară la un pahar de vin cu prietenii mei dragi, ascultând jazz, să mă simt ca în vacanță…

Dar mai sunt multe lucruri de îmbunătățit. Și cum sunt cel mai dur critic al meu, îmi sar în ochi doar cele neterminate. Unul dintre exemple ar fi resursa umană, extrem de greu de găsit. Motiv pentru care am și adus primul bucătar din lndia. E o soluție pe care am găsit-o tocmai într-un moment de criză…”, a mai povestit Honoria Rațiu. 

FOTO: Dacă în ultimii 7 ani n-ai petrecut cu prietenii o seară la Taverna Dogarilor nu știi ce-ai ratat!

Alături de Honoria Rațiu, la Taverna Dogarilor o veți întâlni negreșit și pe Carmen Bodiu, ospătar aici de ani de zile.

Pentru mine, Taverna Dogarilor este ca o a doua casă. Le mulțumesc din suflet colegilor și colaboratorilor noștri! Și nu în ultimul rând lui Tavi și Honoriei pentru că existăm. La mulți ani, Taverna!!!

Plină de optimism și energie, un alt om de bază la Tavernă este și Rodica Turșan.

De când am ajuns aici mi-a plăcut tare mult! Mi-am adorat și îmi ador meseria dintotdeauna. O fac cu multă dragoste și drag… Îi apreciez pe clienți indiferent de statutul lor social sau financiar. De fapt, 100% datorită clienților care ne frecventează sunt aici. Sunt oameni deosebiți…”, ne-a povestit Rodica Turșan.

Face parte din echipa Taverna Dogarilor aproape de la începuturile sale. În atâția ani de activitate, deja cunoaște psihologia clienților și știe prea bine cum să-i „citească”.

Dacă am greșit, știu cum să-mi cer scuze. Dacă e foarte iritat, chiar și în cazul în care nu am grești eu, tot rezolv situația cu o vorbă bună și cu alte scuze care mai îmblânzesc tensiunea… Sunt și clienți dificili, într-adevăr. Aproape de fiecare dată îmi dau seama după cum intră, care este coleric, care este supărat pe lume, care este nervos…”, ne-a povestit Rodica Turșan.

Honoria m-a cucerit cu faptul că și-a dat seama că stăpânesc meseria. Mi-a dat mână liberă și mi-a demonstrat că are mare încredere în mine… A fost o relație foarte frumoasă încă de la început.

Nu știu dacă am avut în ultimii opt ani vreo două ciocniri. Ceea ce este foarte puțin. Sunt oameni care se ciondănesc zilnic. Sau sunt zilnic nemulțumiți de câte ceva… Sigur că sunt foarte implicată și vreau să fac bine tot ceea ce fac. Uneori și eu greșesc, că sunt om. Dar nu mi-e rușine să-mi cer scuze imediat…”, admite Rodica Turșan.

Poți să dai lovitura cu orice preparat. Dacă îl faci de calitate, dacă are un aspect frumos și gust. Veneau oameni plecați pe cine știe unde și le era dor de un cotlet, de o ceafă de porc. Nu le aveam atunci, la început. Abia acum le-am introdus, ca să mai diversificăm meniul… Le spuneam „Îmi cer scuze, n-am ceafă de porc. Dar vă pot oferi un mușchiuleț de porc pe piatră încinsă, așa cum n-ați mai mâncat nicăieri…! Și mergeau pe mâna mea, iar a doua oară când veneau comandau din nou preparatul respectiv”, mai povestește Rodica Turșan.

Preparate de savurat doar la Taverna Dogarilor

Mușchiulețul de mânzat sau porc pe piatră încinsă, humusul sau șnițelul din piept de curcan umplut cu mozzarella, dat prin fulgi de porumb – sunt doar câteva delicatese ale Tavernei pe care merită să le încercați.

Mai sunt ficățeii de vițel sau salata de brânzeturi cu ciuperci de pădure în sos balsamic… Banala salată de vinete și bruschetele cu hribi și smântână sunt de asemenea foarte apreciate.

O familie din Iași vine de două ori pe an până la Taverna Dogarilor, pentru că s-au îndrăgostit de supa cremă de hribi și tocănița de hribi cu mămăliguță…”, ne explică plină de mîndrie Rodica Turșan. 

Sunt și câteva deserturi speciale care la Taverna Dogarilor au un gust cu totul aparte. E vorba de papanașii, clătitele sau Lava Cake „Venus” – numită așa după prima bucătăreasă a Tavernei.

Așadar – aveți ce și de unde alege… Iar când vă este dor de un loc cald, cu oameni buni care știu să vă și asculte, încercați să dați o raită și pe-aici… Ca să înțelegeți de ce nici nu concepem Bistrița fără Taverna Dogarilor…  

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Centrul Micul Prinț, Crama Jelna, SmartyKids Bistrița: Se caută terapeut, barman, asistent producție

Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism, iar Crama Jelna are nevoie de barman și ajutor de bucătar. SmartyKids Bistrița angajează persoană zâmbitoare, energică și pozitivă care doreşte să se dezvolte în lucrul cu copiii! NOI locuri de muncă la STEWO  PLASTIC Năsăud, RCB ELECTRO, Aquabis sau TeraSteel:

Descoperă Eleganța și Performanța Škoda

Vizitează Showroom-ul & Service-ul Autorizat Škoda MATEROM AUTOMOTIVE, din Cartier Viișoara, Str. Libertății, Nr. 264, Bistrița, unde poți testa și achiziționa cele mai noi modele Škoda și ai toate Serviciile Auto de care ai nevoie, într-un singur loc.

EURO2024 se vede pe terasa ARENA by Casa EMA! Promoții și premii speciale până în 14 iulie!

Campionatul European de Fotbal EURO2024 se vede mai mult decât perfect – pe cel mai mare ecran proiectat ever: ecranul de pe Terasa de Vară ARENA by Casa EMA!