7.6 C
Bistrița
sâmbătă, decembrie 10, 2022

VIDEO: Granițe sociale și economice, între tinerii din Bistrița. Ce își doresc? Cum îi convingem să se implice în viața orașului?

Anul 2022, anul tinerilor europeni, va fi marcat la Bistrița, la Centrul Cultural Municipal printr-o serie de evenimente focalizate pe tineri, dar și pe tipul de urbanismul participativ în care tinerii se pot implica.

Tinerii, orașul si cultura participării” s-a intitulat conferința desfășurată recent la Centrul Cultural Municipal.

Invitați au fost Cornel Ban (conferenţiar universitar, cercetător în economie politică), Miki Branişte (manager cultural, cercetător în management şi politici culturale) și Dan Coman (scriitor, profesor de filosofie şi ştiinţe sociale).

Tema conferinței: în ce măsură poate Bistrița să devină un loc în care tinerii să poată experimenta şi practica o cultură a participării şi angajării civice?

Cum pot tinerii participa la schimbarea oraşului şi politicilor publice urbane? Cum îi motivăm să renunțe la a părăsi Bistrița, optând pentru un oraș mare?

Simion Pop – moderatorul conferinței – i-a invitat pe profesori să propună acțiuni care să fie puse în practică la Centrul Cultural Municipal.

Simion Pop, consultant cultural CCM și cercetător în antropologie socială, a adăugat că exact asta își propune instituția: să încurajeze tinerii să se implice în viața orașului.

Sistemul cultural din Bistrița are avantaje și dezavantaje. În primul rând, pentru că nu este pietrificat în instituții autonome de tip operă, filarmonică, teatru – se află în situația de a suplini aceste lipsuri cu un tip de management cultural foarte creativ. Să se re-inventeze în tipuri de participare culturală insolită – a mai spus Simion Pop.

În dezbatere a intervenit și primarul Ioan Turc. Edilul a prezentat infrastructura culturală și planurile municipalității pentru viitorul apropiat.

Simion Pop a amintit și de „stupiditatea provinciei” dintr-un celebru rondel al lui Macedonski. Din fericire pentru Bistrița, foarte multe clădiri și spații din oraș încep să fie și pot fi dedicate evenimentelor culturale.

Problema cea mare este: ce tip de evenimente derulăm aici ? Ce tip de practici culturale? Ce tip de discursuri?

Încă nu știm bine ce este cu tinerii în Bistrița. Pentru că sunt foarte diverși. Cred că trebuie de-acum să începem să creem modalități de a ajunge la ei. De a încerca să-i implicăm în proiecte și de a le afla dorințele. Să nu ne facem iluzii. Sunt granițe generaționale, granițe sociale și economice între tinerii din Bistrița. Nu toți au același acces și aceleași posibilități la actul de cultură.

Trebuie să fim alerți. Să reflectăm foarte serios la ce vom face în continuare ca tip de practică culturală dedicată tinerilor”, a mai spus moderatorul Simion Pop.

A confirmat-o și Miki Braniște, lector asociat dr. la Facultatea de Teatru și Film Babeș Bolyai. 

Miki Braniște a fost membru fondator al Fabricii de Pensule din Cluj. Are o experiență în management cultural aproape 20 de ani.

Cred că trebuie făcute studii care să identifice nevoile tinerilor. Iar aceste nevoi să fie luate apoi în calcul în realizarea strategiei viitoarelor spații culturale”, a remarcat Miki Braniște. Ea s-a referit la viitorul cinema Omnia, preluat recent de Primăria Bistrița. 

Cum ne apropiem de arta contemporană? Este nevoie de o introducere. Nu are rost să facem un muzeu de artă contemporană, după care să ne mirăm că publicul nu vine aici. Este o întreagă relație care trebuie construită cu publicul”, a mai spus Miki Braniște, referindu-se la intenția Primăriei Bistrița de a amenaja un muzeu în casa Ion Zidaru.

treaga dezbatere poate fi urmărită mai jos:

Foto / Video @ Centrul Cultural Municipal

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Ca sa nu fiu taxat prea dur , marturisesc si corectez gafa facuta involuntar . Poezia la care faceam referire despre Bistrita apartine lui ION MINULESCU si se numeste ACUARELA.
    El a vizitat Bistrita si a descris-o in felul respectiv.
    Deoarece cu cateva minute inainte de a lua cuvantul se amintea si de MACEDONSKI mi s-a intiparit gresit numele lui pe care l-am asociat poeziei scrise de MINULESCU.Am sesizat la vreo cinci minute gafa insa nu am mai avut cum sa intervin pentru lamuriri.
    Multumesc si scuze multe .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Iubești înghețata și cheesecake-ul de la Gelateria Aniela? Le poți comanda pentru masa de Crăciun sau Revelion

Masa de Crăciun și de Revelion e plină de bunătăți tradiționale. Cei de la Gelateria Aniela...

Rombat angajează Manager Planificare Producție, Betak are nevoie de un inginer mecanic priceput

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Rombat - care angajează operatori și manager...

BETAK angajează agent vânzări și gestionar, Cibela are nevoie de personal pentru curățenie

Se fac angajări la Cibela, Betak și Italtextil Sărata, care are nevoie de secretar administrativ, dar...