15.9 C
Bistrița
joi, mai 19, 2022

Tomograf pentru copaci. Ecologiștii vor un aparat care să-i spună Primăriei Bistrița când e cazul să bage drujba în arbori

După ce ieri două crengi ale unui castan de lângă Biserica Evanghelică s-au prăbușit, iar reprezentanții SVSU au recomandat tăierea, ecologiștii vin cu noi propuneri. Una dintre ele este achiziționarea unui tomograf pentru copaci, care identifică rapid arborii bolnavi.

Două crengi ale unui castan de lângă Biserica Evanghelică s-au prăbușit ieri. Una dintre ele, care a căzut în jurul prânzului, a avariat două autoturisme parcate în zonă.

După-masă, cea de-a doua creangă a căzut pe trotuar. Recomandarea SVSU a fost ca arborele respectiv să fie tăiat, întrucât ar reprezenta un pericol pentru trecători. Puteți citi mai multe despre acest subiect AICI.

Ecologistul Marius Bălan a venit cu alte soluții, de salvare a castanului vechi de mai bine de 100 de ani. De asemenea, acesta propune Primăriei Bistrița achiziția unui „tomograf” pentru copaci, care ar arăta exact municipalității care copaci sunt bolnavi și trebuie tăiați.

„În țările civilizate autoritățile locale au un fel de sonare și nimeni nu pune drujba pe copac până nu este verificat. Acestea scanează trunchiul de sus până jos. Dacă am avea acel aparat ar dispărea și disensiunile acestea (n.r. cu Primăria Bistrița), pentru că ne-ar arăta dacă acel copac e bolnav și trebuie tăiat. Costă în jur de 7.000 de euro, fix pix pentru Primăria Bistrița”, a precizat ecologistul Marius Bălan.

Idee vehiculată de Marius Bălan a fost pusă deja în practică în Cluj-Napoca. Potrivit știridecluj.ro, aparatul a fost achiziționat anul acesta, iar pentru el, Primăria Cluj-Napoca a cheltuit 28.500 de euro.

Bianca SARA GAVRILĂ
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să alegi un laptop bun

In ziua de astazi, laptopurile ne sunt extrem de utile si ne folosim de aceste...

Ce trebuie să știți despre anvelopele all season

Calendarul tocmai a trecut în luna mai și toată lumea este pe cale să plece în...

Rombat caută operatori producție, Îndemânarea Construct are nevoie de ingineri. Locuri de muncă, și la Michaela’s Brasserie!

Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent generalist, Îndemânarea Construct angajează ingineri construcții civile și inginer topograf. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la Michaela’s Brasserie: