18.4 C
Bistrița
duminică, iulie 3, 2022

Un an de la descinderile mascaților la Primăria Bistrița! La Urbanism, toate-s albe ca zăpada, iar ancheta e în „silenzio stampa”

Zilele acestea se împlinește un an de când mascații, însoțiți de procurori și polițiști luau la puricat birourile Primăriei Bistrița. Acuzațiile care li se aduceau celor șase funcționari din Primăria Bistrița, printre care și un șef serviciu, arhitectul șef și secretarul general al municipiului sunt dintre cele mai grave. Cum se văd lucrurile acum? Inculpatele sunt bine-mersi în instituție, că înainte de descinderi, iar procurorii au intrat în „silenzio-stampa” – nu mai comunică nimic pe acest subiect.

Fix în urmă cu un an, Bistrița vuia după descinderea procurorilor în Primăria Bistrița. Instituția era zguduită de cel mai mare scandal cu iz penal din ultimele decenii: mascați, însoțiți de procurori și polițiști puneau stăpânire pe birourile unor funcționari care fac legea în oraș în materie de urbanism de când lumea și pământul.

S-au luat la puricat și domiciliile unor funcționari, iar ce au găsit acolo procurorii și polițiștii este cel puțin interesant. S-au făcut percheziții la locuințele secretarului municipiului Floare Gafone, la arhitectul șef Monica Pop, la Sabina Malaicu Pop și la Monica Szucs, consilieri superiori în cadrul Serviciului Urbanism. De asemenea, s-au mai făcut percheziții domiciliare la Dumitru Cincea, directorul executiv al Direcției Juridice și la Ștefan Tamaș, fost șef al Serviciului Urbanism.

Împotriva celor șase funcționari s-a început urmărirea penală la scurt timp după „incident”. Infracțiunile documentate erau constituire de grup infracțional, abuz în serviciu, fals în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, influențarea declarațiilor. Faptele ar fi fost comise din 2006 până în prezent.

În urma perchezițiilor au fost ridicate sumele de 42.000 de euro și 24.500 de lei.
La cererea procurorilor, pentru scurt timp, parte din angajații Primăriei Bistrița cercetați penal și-au pierdut locul de muncă. Între timp, au revenit însă în putere… iar acum au tupeul să-și ceară în instanță inclusiv voucherele de vacanță.

Procurorii, în silenzio stampa

Bistrițeanul.ro a încercat să afle în ce stadiu este ancheta care-i vizează pe cei șase funcționari. Reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, care instrumentează dosarul, au refuzat însă să ne ofere orice informații, oficiale sau neoficiale despre acest caz.

Surse apropiate anchetei au confirmat însă pentru Bistrițeanul.ro că se așteaptă estimarea și evaluarea prejudiciului, probă ce va cântări mult în proces și va avea un cuvânt de spus inclusiv în ceea ce privește pedepsele.

Evaluarea prejudicului este însă una de durată, munca evaluatorului fiind aproape titanică în acest caz.

Surse din anchetă mai spun și că unii dintre funcționarii inculpați au încercat să tărăgăneze mai tare această evaluare, plătind sume importante doar pentru a pune întrebări în cadrul expertizei, care să întârzie înaintarea anchetei.

Mai puteți citi pe acest subiect:

S-a mărit „buchetul” de infracțiuni de la Primăria Bistrița. Procurorii au confiscat zecii de mii de lei și euro

EXCLUSIV: 6 funcționari din Primăria Bistrița sunt urmăriți penal!

FOTO/VIDEO: Percheziții, la Primăria Bistrița…! Sunt vizate PUG-urile paralele

Bianca SARA GAVRILĂ
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să aveți mai puține jucării pentru copii

Jucării. Uneori, parcă sunt peste tot... ca o armată nesfârșită într-un război fără sfârșit. În ultimii...

Sortimentele de salam pe care trebuie să le încerci

Este unul dintre cele mai populare tipuri de cârnați din lume! Dar ce este mai exact? Acest...