11.5 C
Bistrița
miercuri, mai 7, 2025

Un arhitect în Strasbourg, absolvent al Liceului „Corneliu Baba”, despre posibila demolare a cinematografului 23 August: „O pierdere urbană iremediabilă!”

Un bistrițean, absolvent al Liceului de arte „Corneliu Baba”, acum arhitect stabilit în Strasbourg, a aflat din Bistrițeanul.ro despre posibila demolare a fostului cinematograf „23 August”. Specialistul consideră că ar fi „o pierdere urbană iremediabilă!”

Sandu Hangan, acum arhitect în Strasbourg, a aflat din Bistrițeanul.ro despre proiectul de demolare a fostului cinema „23 August” de pe Bulevardul Republicii, nr 39.

Nu am cunoscut acest cinema altfel decât în starea actuală de abandon. Treceam frecvent pe lângă el, după cursurile la Liceul de arte „Corneliu Baba”. În afara argumentelor subiective și sentimentale, există suficiente motive de ordin obiectiv și tehnic care susțin conservarea clădirii”, ne-a transmis arhitectul Sandu Hangan. 

Arhitectul stabilit acum la Strasbourg consideră că „disparitia acestei clădiri ar reprezenta o pierdere patrimonială și urbană iremediabilă pentru țesutul construit al Bistriței. 

Edificiul participă la coerența și calitatea structurii urbane în acest sector istoric al orașului, prin modul de ocupare a terenului, volumetrie și compoziție arhitecturală.

Ca bistrițean și ca arhitect, consider că acest monument trebuie prezervat, restaurat si reutilizat in beneficiul interesului general. 

Patrimoniul construit este unul din stâlpii de bază ai culturii și civilizației, iar transmiterea sa către generațiile viitoare este o datorie a societății. 

Este de neconceput în secolul XXI – când întreaga lume își fixează repere etice de dezvoltare durabilă – ca o clădire cu o atât de importantă încărcătură istorică și simbolică pentru oraș să fie distrusă pentru a face loc unor locuri de parcare.

Locul acordat automobilului este din ce în ce mai redus în Europa (vă invit să constatați acest lucru la Strasbourg), iar clădirile de patrimoniu sunt peste tot puse în valoare, pentru că ele formează identitatea și caracterul orașelor.

În plus, este tot mai evident că demolarea urmată de reconstrucție are o amprentă de carbon catastrofală…”, a mai transmis Sandu Hangan, arhitect la Strasbourg în serviciul statului francez, restaurator la Palais du Rhin, însărcinat cu controlul proiectelor în sectoarele protejate, un echivalent al comisiei de monumente istorice în România. 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Rombat lansează o aplicație digitală pentru bateriile de autoturisme și autocamioane

Rombat Bistrița, singurul producător integrat de baterii auto din România, lansează prima aplicație cu scanare QR. Prin intermediul acesteia se digitalizează procesul de generare și gestionare a garanțiilor pentru bateriile auto și HD (heavy duty - camioane).

Start Grătare cu Sergiana: Câștigă un Grătar + Bunătăţuri pentru tine și 10 prieteni!

Ai poftă de grătar și ești din Bistrița sau împrejurimi? Acum e momentul perfect să îți pregătești porția de Bunătăţuri pentru Grătar de la Sergiana și să intri în cursa pentru premii delicioase!

NOI locuri de muncă la Colina Restaurant și INST-NISTOR. Se caută asistent manager, inginer construcții, tehnician instalații, electricieni

INST-NISTOR angajează asistent manager, inginer construcții civile, tehnician instalații, electricieni și instalatori. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Colina Restaurant, FAN Courier Bistrița, Arena by Casa EMA sau ROMBAT.  Oferta completă, mai jos: