17 C
Bistrița
duminică, aprilie 14, 2024

Vestitul ceteraș din Sângeorz Băi, Ionică Moldovan, distins cu titlul TEZAUR UMAN VIU de Ministerul Culturii

Ionică Moldovan – vestitul ceteraș din Sângeorz-Băi – a fost distins de Ministerul Culturii cu titlul de Tezaur Uman Viu, alături de alte 11 persoane purtătoare, păstrătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial. 

În conformitate cu prevederile Legii nr. 26/2008 privind protejarea patrimoniului cultural imaterial, precum şi cu cele ale Regulamentului de acordare a titlului de TEZAUR UMAN VIU, aprobat prin OMC nr. 2893/14.04.2021, Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, organism de specialitate al Ministerului Culturii, a hotărât acordarea titlului onorific de TEZAUR UMAN VIU pentru 12 persoane purtătoare, păstrătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial”, a transmis astăzi Ministerul Culturii. 

Între cele 12 persoane desemnate Tezaur Uman Viu se află și bistrițeanul Ionică Moldovan

Programul TEZAURE UMANE VII, implementat de Ministerul Culturii, urmărește salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial.

Programul vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale. Sunt persoane care fac, prin talentul și efortul lor, dovada caracterului excepțional al performării. Sunt totodată capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate. Ei contribuie, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților – subliniază Ministerul Culturii. 

Ionică Moldovan este unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai muzicii tradiționale din judeţul Bistriţa-Năsăud. Este un apreciat și foarte iubit violonist, unic prin calităţile sale muzicale, măiestria interpretativă și autenticitatea sa.

Specialiștii Centrului Județean pentru Cultură au și creionat zilele trecute un portret al vestitului ceteraș. Au amintit de valoarea repertoriului de cântece populare pe care Ionică Moldovan le-a pus în lumină, de-a lungul timpului, păstrându-le specificul local. 

Împreună cu vestiții ceterași ai locului din anii tinereții, a fost nelipsit de la nunțile și jocurile satelor năsăudene.

De la acești îndrăgiți și talentați muzicanți, Ionică Moldovan a deprins arta interpretării. Tot de la ei a învățat jocurile și cântecele vechi, moștenite din strămoși. 

Vreme de peste 50 de ani, Ionică Moldovan a cântat cu marii instrumentiști ai zonei. A asigurat acompaniamentul muzical pentru nenumărate ansambluri folclorice sătești, fiind cel care a condus muzical Taraful Tradițional din Sângeorz Băi.

A devenit, în timp, un simbol pentru muzica tradițională din județul Bistrița-Năsăud și din Transilvania.

Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud a colaborat la numeroase evenimente cu ceterașul Ioan Moldovan și Taraful Tradițional „Păunița” din Sângeorz Băi.

Instituția l-a desemnat să participe la Folkloriada Mondială din Ungaria, în 2004, în calitate de instrumentist și conducător muzical al Tarafului Tradițional din Sângeorz-Băi. Alături de el au participat atunci și ansamblul de dansuri păstorești „Poenița” din Sebiș. 

Instrumentistul Ioan Moldovan a fost laureat în cadrul Festivalului-Concurs Internațional de Folclor de la Zakopane (Polonia), în 2015. În cadrul secțiunii destinate instrumentiștilor tradiționali, ceterașul din Sângeorz a obținut Premiul I. 

Și Ana Bodescu din Salva este Tezaur Uman Viu, alături de Teodora Purja – care a primit această distincție în 2018. 

OAMENI din BN: Ana Bodescu din Salva, Tezaur Uman Viu: „Toate cele de demult au fost mai trainice…”

Lelea Teodora Purja a primit titlul onorific „Tezaur Uman Viu”, dar încă nu știe…

Teodora Purja, una dintre puținele „horitoare” declarată și tezaur uman viu, își face cunoscută măiestria tocmai la Paris

Foto @ Centrul Județean pentru Cultură

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.

8 ani cu MAC GSM la Bistrița! Clienții săptămânii primesc o cafea la Copacul de Cafea

MAC GSM, unul dintre cele mai căutate magazine de accesorii pentru telefoane din Bistrița, împlinește astăzi...