Veta Biriș, la Bistrița, de Ziua Principatelor Române. Alte evenimente, cu prilejul sărbătorii de mâine

2
5073

Ziua Unirii Principatelor Române, eveniment istoric cunoscut sub numele de „Mica Unire”, va fi celebrată și la Bistrița. În Piața Unirii, se va desfășura o ceremonie militară și religioasă. La Dacia – concert folcloric. 

Ceremonia militară și religioasă publică dedicată Zilei Unirii Principatelor Române începe în Piața Unirii din Bistrița, la ora 12.00.

Evenimentul va avea loc mâine, 24 Ianuarie, la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Ceremonia publică este prevăzută cu acordarea onorului militar și intonarea Imnului Național al României. Un sobor de preoți va oficia un scurt serviciu religios.

Se va rosti și o alocuțiune, va fi depusă o coroană de flori, iar garda de onoare a Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan” din Bistrița va defila cu prilejul zilei de sărbătoare.

Totul se va încheia cu tradiționala Hora Unirii și un mic recital al interpretei Veta Biriș. Artista va fi acompaniată de ansamblul profesionist „Cununa de pe Someș”.

Tot mâine, 24 Ianuarie 2023, de la ora 18.00, la Centrul Cultural Dacia, bistrițenii sunt invitați la spectacolul omagial Uniți sub tricolor. Intrarea este liberă: 

BISTRIȚA: Spectacol omagial „Uniți sub tricolor”

Unirea Principatelor Române a început în 1848, odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

Deznodământul Războiului Crimeii a stăvilit pentru un timp ambițiile geopolitice ale Imperiului Rus la Dunărea de Jos. Fără a consolida, însă, Imperiul Otoman de care depindeau principatele. Acest fapt a creat un context favorabil realizării unirii.

Votul popular favorabil unirii în ambele țări, rezultat în urma unor Adunări ad-hoc în 1857, a dus la Convenția de la Paris din 1858: o înțelegere între Marile Puteri. Prin acest document, era acceptată o uniune mai mult formală – între cele două țări, cu guverne diferite și cu unele instituții comune.

La începutul anului 1859, liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei și Țării Românești.  În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică.

După înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată de succesorul său, principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen.

Constituția adoptată în acel an a numit noul stat – România.

La Muzeul Județean din Bistrița, Unirea Principatelor Române a fost celebrată alături de elevii și profesorii de la Școala Gimnazială ,,Ștefan cel Mare”. 

Profesoara Florina Codorean a prezentat elevilor din clasa a VII-a B contextul național și internațional în care s-a înfăptuit unirea de la 24 ianuarie 1859. Profesoara le-a vorbit și despre reformele domnitorului Alexandru Ioan Cuza și a guvernelor sale. 

Muzeograful Virgil Mureșan și cercetătorul dr. ing. Marius Horga de la Complexul Muzeal BN au evocat personalitățile implicate în istoricul eveniment.

2 COMENTARII

  1. Cred ca ar trebui sa readuceti bustul lui Cuza acolo de unde a fost luat .Respectiv politiei judetului din a carui contributie personala a celor din politie,arhive,personal civil care au ridicat-o in anul 2004 .Ar fi un gest de respect pentru cei care au contribuit la ridicarea lui ca mentor spiritual al politistilor bistiteni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.