19.1 C
Bistrița
vineri, iulie 30, 2021

VIDEO. Condamnată la închisoare, expulzată din ţară, comparată cu Cesaria Evora şi Edith Piaf: O viaţă de poveste, un concert senzaţional

E suficient să petreci o jumătate de oră în preajma acestei femei de 70 de ani ca să pricepi o dată pentru totdeauna că fiecare concert cu care îşi răscoleşte publicul poate dezvălui o viaţă de poveste: Sanda Weigl, pentru prima oară la Bistriţa, ne-a mărturisit că foarte probabil totul a început când a văzut-o cântând pe Maria Tănase…

Nepoată a lui Bertolt Brecht, Sanda Weigl s-a născut la Bucureşti, unde tatăl ei se refugiase la începutul anilor ʼ30 din Germania nazistă. Din motive politice, însă, pe când avea 13 ani, familia ei a fost nevoită să se mute în Berlinul de Est, unde şi-au regăsit singura rudă în viaţă, Helene Weigel, verişoara tatălui său şi soţia lui Bertolt Brecht – directoare pe atunci la Berliner Ensemble.

Mătuşa ei avea să o ajute şi pe Sanda Weigl să facă primii paşi spre studiu în tradiţia brechtiană.

A urmat o adolescenţă zbuciumată: Sanda Weigl ca solistă în trupa rock Team 4 (şi alături de cel care avea să devină ministrul culturii al Germaniei de Est, Hartmut Koenig) a ajuns pe locul 1 în topurile est-germane, cu melodia „Der Abend Ist Gekommne“.

Tot în acea perioadă cântăreaţa a fost condamnată la doi ani şi jumătate de închisoare pentru distribuirea de manifeste-pamflete împotriva participării Germaniei de Est la înăbuşirea revoluţiei din Praga, din 1968.

A fost eliberată datorită presiunilor internaţionale, pentru ca mai apoi să fie expulzată în Germania de Vest cu eticheta de „duşman al statului“. Întâlnirea cu faimosul regizor şi dramaturg Robert Wilson a fost decisivă pentru reluarea carierei sale muzicale şi mutarea la New York.

[arve url=”https://youtu.be/5Ct89T1Go_8″ /]

Artista care a colaborat cu Nina Hagen sau Pina Bausch, fiind comparată cu Marlene Dietrich, Edith Piaf sau Cesaria Evora, a susţinut şi la Bistriţa, zilele trecute, un concert emoţionant: spectacolul de cabaret și jazz Lost in The Stars – The Music of Kurt Weill.

Sanda Weigl a fost acompaniată de Lucian Ban și Mat Maneri iar piesele din „Opera de trei parale”, precum și alte compoziții semnate de Kurt Weill au fost radical reimaginate într-un program care seducător care a trecut prin elemente de cabaret și muzică clasică de avangardă a secolului XX, dar şi accente din jazzul specific orașului New York.

Foto / Video @ Gigi Puica

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Filexpo – Noul Centru comercial cu capital 100% Bistrițean. Va face diferența!

Deschidere va avea loc joi,  29 iulie h 11. Managerul  de comunicare al Filexpo, declară : “Inițial...

FOTO/VIDEO: ”Arome din Călimani” vinde, usucă și congelează afine de pădure pentru cofetării și restaurante! Povestea unei afaceri de familie

Gustul pădurii -  fresh, congelat sau uscat - ajunge acum în cofetării, restaurante sau pe mesele...