25 C
Bistrița
marți, iunie 25, 2024

VIDEO: Dr. Bogdan Oprea, despre noua tehnică în proteza de șold care se realizează la Spitalul Clinic din Bistrița

În urmă cu 5-6 ani, la Bistrița se puneau 25 de proteze pe an. Acum se operează și se montează peste 300 de proteze pe an, a explicat chirurgul ortoped Bogdan Oprea. 

Invitat în emisiunea „Medicină pe limbata”, dr Bogdan Oprea a povestit, între altele, despre inovațiile în ortopedie la Bistrița. Sunt zile „bune” în care se fac și câte 5 operații pe zi. Se stă într-o asemenea operație, în medie, cam o oră și jumătate. Cele mai complexe necesită două ore, a explicat dr. Bogdan Oprea.

De aproape un an, la Spitalul Clinic din Bistrița se folosește o abordare nouă în protezarea șoldurilor, bazată pe o tehnică mai rar folosită în țară.

Înainte, pentru a pune o proteză de șold, se desfăcea mușchiul, se fixa proteza și se prindea mușchiul la loc. Se face de zeci de ani, nu e greșit. Doar că a apărut o variantă nouă, despre care studiile spun că ar fi mai bună. Vedem și noi beneficiile. Ne-am luat inima în dinți și am încercat și noi această abordare. Am învățat, am exersat, am făcut și am reușit să aplicăm această nouă abordare”, a explicat dr. Bogdan Oprea.

Dr. Bogdan Oprea și colegul său, dr. Bumb, au participat la un curs la Viena. Câțiva lectori le-au exemplificat totul pe cadavre, oferindu-le și detalii importante pentru reușita operației. „Știam despre ce e vorba, făcusem câteva astfel de operații care ne-au dat curaj pentru că au mers foarte bine. După ce am fost acolo ne-am dat seama că se poate și mai bine…”, a mai spus dr. Bogan Oprea.

Pacienții se recuperează mult mai repede, a admis chirurgul ortoped. Spre surprinderea tuturor, unii dintre pacienți se ridicau în fund, încă de a doua zi.

Alți pacienți au reușit chiar să se și plimbe prin secție. De regulă pacienții reușeau să meargă după operația realizată după vechea abordare abia după trei-patru săptămâni…

Sunt pacienți care ne uimesc. Care reușesc să cosească la o lună după operație. Dar ei sunt excepții. În general, este foarte importantă recuperarea. După o operație la mână sau picior, pacientul este ori imobilizat, ori are o mobilitate redusă. Nu-și folosește membrul operat la fel de mult ca celălalt. Musculatura se atrofiază iar articulațiile își pierd din mobilitate.

Sunt mulți factori care pot să-i facă mai mult rău decât bine. Aici intervine recuperarea. Pentru că fiziokinetoterapeutul știe ce să recomande. Sau până unde să întindă anumite exerciții. De multe ori colaborăm pe partea asta. Discutăm cazurile în așa fel încât pacientul să-și recupereze tonusul muscular, mobilitatea articulară, să prindă iar siguranță în mișcări”, a mai spus dr. Bogdan Oprea.

La spitalul din Bistrița ajung pacienți din Suceava, Maramureș, Cluj sau Mureș.

Este o normalitate. Fiecare pacient are dreptul să-și aleagă medicul care îl îngrijește.

Nouă ni s-a dat pe tavă tot ce ne-a trebuit. Este un lucru care nu se întâlnește în toate spitalele din țară. Asta ne-a făcut și pe noi să creștem. Nu suntem mai grozavi sau mai speciali decât alții, dar am avut ce ne-a trebuit. Am avut susținere. A depins de noi să facem apoi totul ca la carte. Iar noi asta ne-am dorit”, a mai spus dr. Bogdan Oprea.

Emisiunea „Medicina pe limba ta” este un proiect de educație pentru sănătate inițiat de Bistriteanul.ro și susținut de Policlinica MED TOTAL – Str. 1 Decembrie, Nr 30.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Centrul Micul Prinț, Crama Jelna, SmartyKids Bistrița: Se caută terapeut, barman, asistent producție

Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism, iar Crama Jelna are nevoie de barman și ajutor de bucătar. SmartyKids Bistrița angajează persoană zâmbitoare, energică și pozitivă care doreşte să se dezvolte în lucrul cu copiii! NOI locuri de muncă la STEWO  PLASTIC Năsăud, RCB ELECTRO, Aquabis sau TeraSteel:

Descoperă Eleganța și Performanța Škoda

Vizitează Showroom-ul & Service-ul Autorizat Škoda MATEROM AUTOMOTIVE, din Cartier Viișoara, Str. Libertății, Nr. 264, Bistrița, unde poți testa și achiziționa cele mai noi modele Škoda și ai toate Serviciile Auto de care ai nevoie, într-un singur loc.

EURO2024 se vede pe terasa ARENA by Casa EMA! Promoții și premii speciale până în 14 iulie!

Campionatul European de Fotbal EURO2024 se vede mai mult decât perfect – pe cel mai mare ecran proiectat ever: ecranul de pe Terasa de Vară ARENA by Casa EMA!