6 C
Bistrița
joi, februarie 22, 2024

VIDEO – Dr. neurochirurg Florin Leaț, despre hernia de disc: „Cel mai sănătos corset este tonifierea musculaturii paravertebrale prin sport”

Dr. neurochirurg Florin Leaț, despre hernia de disc: „Cel mai sănătos corset este tonifierea musculaturii paravertebrale prin sport”

Suntem acum 5 neurochirurgi la Bistrița, în timp ce marile centre universitare au 5-6 neurochirurgi pe post. La Bistrița, neurochirurgia există de vreo șase ani, aici practic s-a plecat de la 0. Practic suntem o prelungire a Clujului și a două mari centre universitare cu pregătire foarte bună. Este un mare câștig pentru Bistrița-Năsăud”, a explicat dr. Florin Leaț.

Medicul neurochirurg de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița a recunoscut că adresabilitatea a crescut foarte mult, de când spitalul este dotat cu heliport. Specialiștii neurochirurgi din Bistrița au ajuns să opereze pacienți nu doar din județ sau din regiune, ci din întreaga țară.

Vorbim despre două sau trei intervenții chirurgicale pe zi, iar cele mai complexe durează și câte 5 ore, a precizat dr. Florin Leaț.

Pacienții nu ajung în situații fericite la noi, nu vin în timpul liber, ci pentru că au o nevoie. De obicei aceste nevoi sunt marile urgențe – urgențele vitale.

Se prezintă cei care suferă traume sau tumori, iar la Bistrița se oprează acum și tumori maligne, metastaze și chiar stadiul 4 de cancer. Nu doar metastazele ci toate tumorile primare ale creierului, care sunt foarte frecvente…”, a explicat dr. Florin Leaț.

Acesta a mai explicat că au venit pacienți din București, Brașov, Sibiu, Iași, Botoșani sau Suceava. Sunt foarte multe accidente rutiere în zonă, suferite de oameni care au tranzitat județul. Neurochirurgii de la Bistrița s-au confruntat cu fracturi la nivelul coloanei vertebrale, dar și cu traumatisme cranio-cerebrale.

Pentru că au fost tratați aici foarte bine, pacienții au insistat să revină la control tot aici. Ba chiar și-au programat vacanțele aici pentru a se opera, impresionați de disponibilitatea neurochirurgilor din Bistrița. Au motivat că despre asemenea operații au auzit că s-ar face doar în Spania, Franța, Anglia sau Germania.

Referindu-se la hernia de disc, dr. Florin Leaț a subliniat că este o intervenție chirurgicală de uzură și rutină care necesită totuși o foarte mare atenție.

Le spun tuturor că este mai bine să prevină, decât să ajungă la operație. Operăm atunci când nimic nu mai dă roade”, a povestit dr Florin Leaț.

Oamenii ar trebui să facă sport periodic și să știe cum să ridice corect greutățile. Să nu își închipuie că dacă pot din punct de vedere fizic, este și corect să depună atâta efort. Toată lumea aleagă după corsete. Dar acestea au indicațiile lor, și nu pot fi purtate oricând.

Cel mai sănătos corset ar fi tonifierea musculaturii paravertebrale prin exercițiu fizic. Înotul este un sport plin de beneficii, când vine vorba despre diformități ale coloanei”, a mai spus dr Florin Leaț.

Medicul s-a referit și la elevii care poartă ghizodane foarte grele pe un singur umăr, în loc să apeleze la trolere… Sunt foarte mulți pacienți tineri și copii care se prezintă la Neurochirurgie cu diformități vertebrale surprinzătoare pentru vârsta lor.

Despre operațiile care se fac la Bistrița, dar și despre pacienții copii operați la Spitalul Județean de Urgență, descoperiți urmărind întreaga emisiune, mai jos:

Un proiect Bistrițeanul.ro susținut de MedTotal – Policlinica Ta, tratamentul TOTAL pentru sănătatea ta.

MEDTOTAL – Bistrița, Str 1 Decembrie, Nr 30

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Clinica Sanovil caută specialist Resurse Umane și recepționist, ROMBAT are nevoie de metrolog, inginer și operatori

Noi locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, Eurocompozite, Rombat și Fan Courier. CML are nevoie de doi topometriști, iar Electroplast caută manager și operatori. Oferta completă – mai jos:

14 Februarie este aici! Reduceri speciale, la SPOT GSM, de Ziua Îndrăgostiților

Cu ocazia Zilei Îndrăgostiților, vă invităm să ne vizitați în magazinele noastre din Bistrița: Calea Moldovei 40 (box Kaufland), respectiv Bd. Independenței 97-99 (incintă Kaufland) unde vă puteți răsfăța pe voi și pe cei dragi cu cele mai frumoase și utile accesorii GSM.

Se fac angajări la Electroplast Bistrița: Se caută Key Account manager și operatori

Noi locuri de muncă sunt disponibile la ELECTROPLAST Bistrița, care angajează Key Account Manager și operatori Cabluri Electrice. Patiseria Sweet Iris de pe Năsăudului are nevoie de vânzătoare. NOI locuri de muncă, la CML, Fan Courier, Leoni și Aquabis. Oferta completă – mai jos: