21.5 C
Bistrița
miercuri, august 10, 2022

VIDEO: Gabriel Lazany despre decesul pacientului infectat cu COVID-19 – „Parcă e o glumă proastă”

Un pacient internat la Spitalul Județean de Urgență Bistrița a murit în aceeași zi în care a fost externat. Deși era în așteptarea rezultatelor pentru coronavirus, medicul a decis externarea acestuia. Astăzi, la o zi după deces, pacientul a fost confirmat pozitiv COVID-19. VEZI cum comentează Gabriel Lazany situația:

Un bărbat de 77 de ani a decedat ieri, acasă, în Ilva Mică. El a fost internat în ultimele 10 zile la Spitalul Județean, la secția Interne, cu o pneumonie severă și a fost externat în aceeași zi în care a și decedat, chiar dacă încă rezultatul testului pentru COVID-19 nu era încă sosit.

Potrivit managerului spitalului, pacientul a completat la internare declarația pe propria răspundere. Având în vedere că nu a luat contact cu persoane întoarse din străinătate și nici nu a călătorit în străinătate, s-a decis internarea lui în secția de Boli Interne.

„Un pacient în vârstă de 77 de ani s-a prezentat în data de 22 martie 2020 la UPU Bistrița. În urma investigațiilor făcute nu s-a încadrat în definiția de caz și s-a decis internarea acestuia pe Secția de Medicină Internă. În data de 23 martie s-a cerut consult interclinic. A fost consultat de un medic infecționist care a recoltat probe pentru a se testa pacientul pentru infecția cu COVID-19. În data de 30 martie, înainte de sosirea rezultatelor, medicul curant a decis externarea pacientului, iar acesta în seara de 30 spre 31 martie a decedat. Astăzi, 1 aprilie, a sosit și rezultatul, acesta fiind confirmat pozitiv COVID-19. Parcă e o glumă proastă.”, a declarat Gabriel Lazany, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița.

La Spitalul Județean a început o anchetă internă și o anchetă epidemiologică pentru a se identifica contacții cu pacientul respectiv. Tot personalul Secției de Medicină Internă va fi testat.

În secția de Boli Interne a SJU Bistrița lucrează 9 medici, 20 de asistenți medicali și 19 infirmiere.

„Este regretabil că medicul curant de la acea vreme a luat decizia de a externa pacientul înainte de sosirea rezultatelor. S-a deschis o anchetă internă pentru nerespectarea procedurii pentru că pacientul trebuia să rămână internat până situația lui medicală era clară. Din fericire, noi am aplicat de la început separarea turelor. Am lucrat cu ture separate astfel încât să nu se intersecteze, iar acest lucru ne va ajuta și nu vom fi obligați să suspendăm activitatea secției.”, mai spune Lazany.

Referitor la modalitatea prin care medicul a decis externarea pacientului, managerul spitalului a spus că „Momentan nu vă pot răspunde la această întrebare. În urma anchetei se va vedea de ce medicul a luat această decizie de a-l externa înainte de venirea rezultatelor la analiză”.

Potrivit lui Lazany, Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud va raporta decesul bărbatului către Institutul Național de Sănătate Publică.

Gabriel Lazany mai spune că la Cluj-Napoca s-a mărit capacitatea de testare și a primit promisiunea că orice rezultate vor veni în 24 de ore.

Despre acest incident, Bistrițeanul.ro a mai scris în materialul de mai jos:

Sportul Bistrițean: Ieri a murit, astăzi a primit testul: pozitiv!

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

6 sfaturi ca să aveți grijă de o minge de fotbal

Folosită în mod corespunzător, mingea de fotbal poate rezista ani de zile. În mod necorespunzător, s-ar...

PRO COMPRESOARE, soluția ta pentru problemele cu filtrul de particule, s-a mutat în casă nouă

Echipa PRO COMPRESOARE, soluția ideală pentru cei care au probleme cu filtrul de particule, s-a mutat...

Noi locuri de muncă, disponibile la Leoni Bistrița, Crama Veche, Sanovil și Gelateria Aniela

Se fac angajări la LEONI Bistrița! Restaurantul Crama Veche are nevoie de barman și ospătar. Clinica...