18.8 C
Bistrița
luni, mai 29, 2023

VIDEO: Impresionantă activitate de cercetare, la o firmă din Bistrița!

Deși e vorba de o societate pe acțiuni, firma din Bistrița a derulat peste 40 de contracte de cercetare cu finanțare națională și internațional. Firma se poate lăuda cu 46 brevete de invenție, dar și cu participări la saloane de invenţii din Brussels, Geneva sau Bucureşti. Suntem activi și în cercetare, pentru că avem oameni pregătiți pentru asta. Am fost setați să facem asta…

Este vorba despre ICPE Bistrița – o firmă din Bistrița care se ocupă de instalații de tratarea și epurarea apei. Este una dintre puținele firme (dacă nu cumva singura) care desfășoară o activitate științifică impresionantă.

ICPE Bistrița deține laborator acreditat RENAR pentru analiza apelor și este certificată conform SR EN ISO 9001:2008, SR EN ISO 14001:2005 și SR OHSAS 18001:2008. Firma este atestată ANRE pentru proiectarea și executarea de instalații electrice, la tensiunea nominală de 0,4 kV.

Invitat recent la Bistrițeanul Live, managerul firmei – ing. dr. Grigore Vlad a povestit despre activitatea științifică a firmei. „Provenind dintr-un institut de cercetare, având cercetători atestați și o activitate susținută în acest domeniu, am avut ocazia să accesăm și contracte de cercetare. Suntem activi și în cercetare, pentru că avem oameni pregătiți care să facă cercetare. Am fost setați și am continuat activitățile de cercetare cu care a început institutul”, a recunoscut ing. Grigore Vlad. 

Rezultate ale cercetării, implementate în produsele firmei

Activitățile de cercetare a ajutat firma să mențină un nivel tehnic ridicat al oamenilor. Mai mult, „15% din rezultatele cercetării sunt implementate în produsele noastre. Procentul poate părea mic, dar în realitate este extraordinar. În condițiile în care cercetarea nu duce de fiecare dată la rezultate concrete”, admite ing. Grigore Vlad. 

Avem o activitate științifică foarte consistentă și consecventă. Vreme de 7 ani de zile am organizat o mulțime de conferințe științifice. În continuare participăm ca și co-organizatori la conferințele internaționale. Avem o revistă științifică foarte bine cotată, susținută aproape exclusiv de noi. Am format un cluster cu universitățile și institutele din Cluj, acum vreo 5 ani”,  a povestit ing. dr. Grigore Vlad.

S-a decis ca sediul acestui cluster să fie la ICPE Bistrița, iar președinte este ing. dr. Vlad Grigore, pentru al treilea mandat.

42 de organizații fac parte din cluster, printre care și institute din București, Iași sau Timișoara, Camera de Comerț și Industrie sau Agenția Regională de Nord-Best. „Avem un sistem relațional foarte bun în zona universitară. Suntem foarte activi pe piață când vine vorba de contractele de cercetare”, mărturisește ing. Grigore Vlad.

Conferințele de la Arcalia

Timp de șapte ani ICPE Bistrița a organizat la Arcalia o conferință dedicată tehnologiilor de mediu, în parteneriat cu Facultatea de Știința și Ingineria Mediului din cadrul UBB Cluj-Napoca.

Conferința dura trei zile și era organizată pe cheltuiala noastră. Nu se percepea taxă de participare. Dar era important că puteam accesa niște bani de la Minister. Ministerul ne dădea 5.000 de lei sau 10.000. Era o contribuție sub 20%. Iar noi completam cu alți 20-30.000 de lei. Dar faptul că aveam un partener era foarte important pentru noi. Era un imbold. Apoi cei de la Minister s-au gândit că totuși costă prea mult conferințele. Nu ne-au mai dat bani pentru conferințe. La un moment dat, de prin 2008, a început să fie tot mai dificil de organizat, așa că am renunțat. Am convenit cu cei din UBB să transferăm acolo conferințele. Așa că acum suntem co-organizatori într-o conferință internațională de mediu și una națională…”, a explicat ing. dr. Grigore Vlad.

Tot în colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai, ICPE Bistrița organizează la Arcalia o tabără internațională de vară, dedicată managemenetului riscului.

[arve url=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbistriteanul.ro%2Fvideos%2F1598378220326122%2F&show_text=0&width=560″ /]

 ICPE Bistrița este co-organizator al Conferinţei ENVIRONMENT & PROGRESS. Tot ei editatează trimestrial, în colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, revista ECOTERRA.

I.C.P.E. Bistriţa este membru a mai multor asociaţii profesionale:

  • Asociaţia de Automatizări şi Instrumentaţie din România;
  • Societatea Națională de Știința și Ingineria Mediului;
  • International Water Association;
  • ARACO – Asociaţia Română a Antreprenorilor  de Construcţii;
  • Polul de competitivitate IND – AGRO – POL;
  • Cluster Ecoinovativ Pentru Un Mediu Sustenabil – CLEMS.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...

Noi locuri de muncă, la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building și Iproeb. Ofertă Marea Britanie

Se caută personal pentru construcția rețelelor de fibră optică în Marea Britanie. Este nevoie de supervizor șantier, jonctor fibră optică, șofer profesionist, asfaltator, excavatorist, muncitor. Noi locuri de muncă, disponibile și la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building sau IPROEB.

Organizatorii Transylvania Green Energy Forum au anunțat speakerii din cadrul evenimentului

Transylvania Green Energy Forum are loc în curând la Cluj-Napoca. Tranziția înspre energia verde devine o...