14.2 C
Bistrița
marți, octombrie 3, 2023

VIDEO – La Bistrița, ca-n New York. Ideea „năstrușnică” a unui ecologist cu tomograful pentru copaci este luată în calcul de către Primărie

La un an de la moartea unui om strivit de un copac care a căzut în Parcul Municipal, Primăria Bistrița ia în calcul să cumpere un tomograf care să arate starea de sănătate a arborilor.

Primăria Bistrița nu exclude posibilitatea de a achiziționa un tomograf pentru copaci, aparat care deja este folosit în multe țări din lume, inclusiv de către autoritățile din New York, care nu prea se ating de copac fără ca acest aparat să confirme faptul că arborele este bolnav.

Ideea vine la un an de la moartea unui bistrițean de 57 de ani, care a murit după ce a fost strivit de un copac, în Parcul Municipal, în timpul unei furtuni care a avut loc anul trecut, în septembrie.

Această idee a unui tomograf pentru copaci aparține ecologistului Marius Bălan, care a și sugerat municipalității să se folosească de proptele pentru a salva castanul de lângă Biserica Evanghelică. Acesta a înaintat o solicitare Primăriei Bistrița, în care solicită achiziționarea unui astfel de aparat.

„Vă solicităm prin prezenta achiziționarea unui echipament de scanare a arborilor în vederea stabilirii gradului de sănătate și integritate a acestora. Menționăm că acest tip de echipament se utilizează deja de ani buni în cadrul unor primării cu scopul unei gestionări judicioase a fondului de arbori și arbuști. Achiziția unui astfel de echipament justifică și reala preocupare pe care primăria municipiului ar trebui să o aibă cu privire la ceea ce în toată lumea civilizată reprezintă preocupare pentru sănătatea cetățenilor și o modalitate eficientă de cheltuire a banilor publici”, se arată în solicitarea înaintată la Primăria Bistrița, de către ecologistul Marius Bălan.

Acest aparat poate să scaneze arbori de până la 30 de metri și poate indica exact boala de care aceștia suferă. Un astfel de tomograf deja este în dotarea Primăriei Cluj-Napoca de la începutul anului.

Viceprimarul Gelu Muthi spune că dacă echipa de specialiști a municipalității va considera oportună investiția care variază între 7.000 și 27.000 de euro, în funcție de performanța aparatului, acesta va fi achiziționat. Când? Încă nu se știe…

„În momentul în care vine o echipă de specialiști, va inventaria toți arborii, care au potențiale probleme și vor spune: da domnule va trebui să scanăm 50 de arbori și atunci cei din echipă vor discuta cu cei de la achiziții și vor spune: da merită să cumpărăm sau nu. Este adevărat, este regretabil ce s-a întâmplat acum un an de zile și nu ne mai dorim să se întâmple așa ceva, din perspectiva aceasta merită să cumpărăm, dar trebuie să parcurgem exact căile legale”, a precizat viceprimarul Gelu Muthi.

[arve url=”https://youtu.be/cbTqj8QSuxw” /]

Foto: ordinea.ro

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Rombat caută analist cumpărări, electrician, gestionar și operatori. Locuri de muncă, disponibile și la Kreativ Metal, Fan Courier, Transmixt, Sanovil

Rombat are nevoie de Analist cumpărări, gestionar și operatori producție. Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Leoni, Kreativ Metal, Clinica Sanovil, Stewo Năsăud, Electroplast, Fan Courier sau MasterFoam. Oferta completă - mai jos:

Woooww! Deserturi de toamnă, cu puțin zahăr, surpriza toamnei de la Gelateria Aniela

Gelateria Aniela surprinde, din nou, cu un meniu delicios, de toamnă, numai bun de împărțit cu cineva drag și perfect pentru cei care țin la dietă! Vă așteaptă așadar deserturi de toamnă, inedite și, important, cu puțin zahăr. Pot fi servite pe loc sau la pachet. Dar puteți face și comandă.

REDUCERE 20 la sută, astăzi și mâine, în magazinele MARECOM! Sunt Zilele MARECOM, împlinesc 18 ani de activitate

Producătorul Marecom a ajuns la 18 ani de activitate și sărbătorește alături de clienți, cu oferte...