8.9 C
Bistrița
vineri, mai 7, 2021

VIDEO: Memorabil. Au făcut minuni, pe scenă, la Bistrița…

S-au tânguit, au murmurat, au cântat limpede și răspicat… Și-au desfășurat amplu timbrul – când sobru, când duios sau ghiduș… Au alunecat tandru de la ritmurile lui Bela Bartok, la Duke Ellington. Au smuls lacrimi și reverii: iar pentru aproape două ore, 12 violoncele au făcut legea, la Bistrița…!

Cele 12 violoncele ale Ansamblului Napocelli au smuls ropote de aplauze, la Sinagogă. A fost un concert absolut minunat care s-a desfășurat într-adevăr, acum șase ani. Și pe care avem ocazia să-l reascultăm, integral. Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud a publicat recent încă o înregistrare a unui concert memorabil.

Cel care a făcut oficiile de gazdă a fost violoncelistul Emeric Kostyák, directorul artistic al ansamblului. Acesta și-a prezentat, pe rând, colegii. A fost vorba de Ciprian Câmpean, Sándor Harangozó (Ungaria), Előd Kostyák, István Kováts, Levente Nagy, Filip Papa, Vlad Raţiu, Attila Szabó, Attila Székely (solist în Viena), Zsolt Török și András Vilhelem. Fiecare dintre acești muzicieni excelează în cvarteturi sau formații muzicale importante.

Serata muzicală a început cu o partitură din Béla Bartók (Sonatina) și a continuat cu Franz Danzi (Variațiuni pe tema „La ci darem la mano” din Opera Don Giovanni de Mozart). 

[arve url=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fcjcbn%2Fvideos%2F1818501124979374%2F&show_text=0&width=560″ /]

Din program nu au lipsit partituri ale unor figuri faimoase din muzica clasică, dar și ai unor monștri sacri ai jazzului precum Duke Ellington (Satin doll) sau Dave Brubeck (Take Five).

Spectacolul a avut loc în octombrie 2014, la Sinagoga Bistrița.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

FOTO – NOU de Paște, la Euforia: Aranjamente florale cu licheni stabilizați!

Alege ca sărbătorile acestea pascale să fie pline de culoare! Cu aranjamentele de la Euforia Floral...

Grupul TeraPlast aderă la cea mai mare inițiativă globală de sustenabilitate

Grupul TeraPlast devine parte a UN Global Compact, cea mai importantă inițiativă în domeniul guvernanței corporative...

GRĂBEȘTE-TE! La MAC GSM ai SUPER reduceri, PLUS ocazia de a câștiga un voucher de 500 de lei!

Mai sunt doar TREI zile de mega oferte la MAC GSM. Acum găsești sute de produse...