1.3 C
Bistrița
joi, decembrie 7, 2023

VIDEO: Mircea Cristian Nicula, șeful ISJ BN, despre demisia unor directori dezamăgiți de salariile mici

Directorii unor școli din Bistrița-Năsăud au renunțat la funcția de conducere. Motivul ? Au constatat că sunt mai slab plătiți ca directori, decât dacă ar preda la clasă. Cum comentează șeful ISJ Bistrița-Năsăud această situație:

Mircea Cristian Nicula, inspectorul școlar general al ISJ BN a recunoscut că au fost directori care au renunțat la funcție. Responsabilitățile s-au dovedit prea mari, iar salariile – prea mici. 

Sunt mult mai puține demisii de directori față de alte județe. În alte părți au fost mai mulți. Am înțeles că s-a făcut și o petiție în acest sens.

La Beclean, directorul adjunct de la școala specială se plângea că are cel mai mic salariu din unitatea didactică. Dar aici intervine și cariera didactică și vechimea. După examenul de Definitivat și gradele didactice mai crește puțin salariul, după Gradul I sau II…”, a admis prof. Mircea Cristian Nicula, șeful ISJ BN.

Inspectorul general al ISJ a admis că directorul de la școala din Tiha Bârgăului și-a depus demisia.

La Tiha Bârgăului am avut un caz. Vorbim de un director care a ocupat funcția de conducere prin concurs. Ceilalți sunt detașați până la sfârșitul anului, acolo nu putem vorbi de demisii.

O demisie în adevăratul sens al cuvântului a fost la Tiha Bârgăului. Acolo, directorul are și un propram PNRAS de câteva sute de mii de euro în derulare. De obicei managerii de proiect sunt plătiți, dar în cazul PNRAS nu se întâmplă la fel. Directorii au totuși o anumită răspundere și muncesc în plus. Am cerut Ministerului Educației să găsească o modalitate de plată. Pentru că sunt niște resurse și niște jaloane în PNRR pe care le atingem cu ajutorul lor.

La Urmeniș, directoarea ne-a explicat că este singurul cadru didactic care rămâne în școală, de la un an la altul. Chiar dacă mai sunt titulari, aceștia se retrag și se detașează mai aproape de casă. Directoarea din Urmeniș a recunoscut că nu se descurcă singură cu un asemenea proiect.

La Reteag, directoarea a plecat la Cluj, să predea la Universitate. Dar și acolo am avut în derulare un program PNRAS. Probabil și acest fapt a determinat plecarea dumneaei. Am înlocuit-o anul trecut cu o profesoară de franceză de la Școala Gimnazială „Petru Rareș din Beclean, însă nici dânsa nu a vrut să continue. Am înlocuit-o cu un cadru didactic mai tânăr care sperăm să rămână până la finalul anului”, a mai explicat prof. Cristian Nicula.

Inspectorul școlar general a precizat că și la școala din Petriș directoarea și-a dat demisia. Era  patron și era implicată în activități economice.

La Parva, profesoara de matematică ocupa funcția de director prin detașare, nu prin concurs. „Acolo nu avem PNRAS, ci un proiect cu masa caldă în școală. Probabil din cauza vârstei, a preferat să se retragă”, a mai spus inspectorul școlar general.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Scurt ghid turistic pentru cei care vor să viziteze Macao

Macao mai este cunoscut și ca „Vegas-ul Chinei” grație multitudinii de cazinouri de top prezente în acest oraș. El este însă și o destinație turistică ideală dacă vrei să petreci un weekend sau chiar mai mult într-un oraș asiatic extrem de dezvoltat.

Stewo Plast Năsăud caută personal curățenie, Orange angajează manager. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Stewo Plast Năsăud caută personal curățenie. Se oferă salariu atractiv, transport asigurat, bonuri de masă de 30 lei/zi lucrătoare. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de specialist marketing & comunicare și infirmieră part-time.

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...