21.5 C
Bistrița
luni, mai 29, 2023

Ovidiu Crețu: Nu se vor tăia castanii! Piața Centrală va fi mai frumoasă!

Proiectul gândit de firma Planwerk pentru modernizarea Pieței Centrale a încins spiritele în Bistrița. Primarul Ovidiu Crețu spune că nimeni nu se va atinge de castanii de acolo și vine cu explicații suplimentare:

Firma clujeană Planwerk a câștigat în anul 2014 un concurs de soluții organizat de Primăria Municipiului Bistrița, concurs de proiecte pentru modernizarea și reabilitarea Pieței Centrale. „Verzii” au organizat o conferință de presă prin intermediul căreia și-au exprimat revolta față de acest proiect în urma căruia mare parte din spațiul verde din jurul Bisericii Evanghelice va dispărea. Politicieni, jurnaliști și alte persoane publice s-au aliat pentru a „bloca” acest proiect și s-a redactat inclusiv o petiție semnată deja de aproximativ două mii de persoane.

Primarul Ovidiu Crețu a organizat astăzi o conferință de presă pentru a lămuri lucrurile. Acesta susține că acei castani sub care s-a scris istorie în Bistrița nu vor fi tăiați și că proiectul este unul foarte bun, va face Piața Centrală să arate mult mai bine.

„Dacă vă uitați pe planșa realizată de Planwerk, v-aș ruga să rețineți că partea trasată cu roșu nu este tratată în acest proiect. Ea face parte din latura dinspre Sugălete, de Linia Verde, iar cea dinspre est face parte din proiectul pasajelor, deci acest proiect nu face atingere zonelor respective. Se menționează faptul că s-ar tăia și că ar rămâne nu știu câți arbori. În total, în piață sunt între 102 și 104 arbori, în funcție de cine numără. Discutăm de 93 dintre ei pentru că ceilalți sunt în alt proiect și nu intră în acesta – cei care sunt pe latura de est. Discutăm de 93 de arbori. Dintre aceștia, 35 rămân plus cinci (observați în partea de jos, cu verde, la capătul fântânii, un pătrat – acolo este o grupare de cinci frasini pe care i-au socotit la număr). Adică, în total 40 plus 16 arbori noi care vor fi plantați pe locurile unde se văd cercurile cu verde mai închis la culoare. Cercurile care sunt verde deschis sunt arborii vechi și puteți să observați pe partea de sus a planșei, respectiv latura de est și latura de nord, sunt acei celebri castani – celebri pentru noi – de care nimeni n-a intenționat niciodată să se atingă, dar văd că unii lansează faptul că acei castani vor fi eliminați”, a explicat primarul Ovidiu Crețu.

Primarul Bistriței a afirmat că prin acest proiect nu va fi distrus un parc, ci va fi valorificată Piața Centrală. În ceea ce privește legalitatea proiectului, Ovidiu Crețu a subliniat faptul că Piața Centrală nu este considerată spațiu verde, așa că Legea spațiilor verzi nu poate fi inclusă aici, așa cum susțin „verzii”.

În ceea ce privește arborii care vor fi plantați, Ovidiu Crețu a enumerat un tei, doi arțari, stejar, molid, magnolie, scoruș, meri ornamentali, cireș japonez, platan – cu diametrul aproximativ de 6-8 cm.

Dacă se va găsi sursă de finanțare, așa cum speră primarul (prin POR axa 4 – care favorizează proiecte de genul), Piața Centrală va fi acoperită cu piatră naturală, vor dispărea rondourile de flori și arborii – așa cum este explicat mai sus.

[arve url=”https://youtu.be/4xCI83Wglzc” /]

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...

Noi locuri de muncă, la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building și Iproeb. Ofertă Marea Britanie

Se caută personal pentru construcția rețelelor de fibră optică în Marea Britanie. Este nevoie de supervizor șantier, jonctor fibră optică, șofer profesionist, asfaltator, excavatorist, muncitor. Noi locuri de muncă, disponibile și la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building sau IPROEB.

Organizatorii Transylvania Green Energy Forum au anunțat speakerii din cadrul evenimentului

Transylvania Green Energy Forum are loc în curând la Cluj-Napoca. Tranziția înspre energia verde devine o...