18.8 C
Bistrița
luni, iunie 17, 2024

Ovidiu Crețu: Nu se vor tăia castanii! Piața Centrală va fi mai frumoasă!

Proiectul gândit de firma Planwerk pentru modernizarea Pieței Centrale a încins spiritele în Bistrița. Primarul Ovidiu Crețu spune că nimeni nu se va atinge de castanii de acolo și vine cu explicații suplimentare:

Firma clujeană Planwerk a câștigat în anul 2014 un concurs de soluții organizat de Primăria Municipiului Bistrița, concurs de proiecte pentru modernizarea și reabilitarea Pieței Centrale. „Verzii” au organizat o conferință de presă prin intermediul căreia și-au exprimat revolta față de acest proiect în urma căruia mare parte din spațiul verde din jurul Bisericii Evanghelice va dispărea. Politicieni, jurnaliști și alte persoane publice s-au aliat pentru a „bloca” acest proiect și s-a redactat inclusiv o petiție semnată deja de aproximativ două mii de persoane.

Primarul Ovidiu Crețu a organizat astăzi o conferință de presă pentru a lămuri lucrurile. Acesta susține că acei castani sub care s-a scris istorie în Bistrița nu vor fi tăiați și că proiectul este unul foarte bun, va face Piața Centrală să arate mult mai bine.

„Dacă vă uitați pe planșa realizată de Planwerk, v-aș ruga să rețineți că partea trasată cu roșu nu este tratată în acest proiect. Ea face parte din latura dinspre Sugălete, de Linia Verde, iar cea dinspre est face parte din proiectul pasajelor, deci acest proiect nu face atingere zonelor respective. Se menționează faptul că s-ar tăia și că ar rămâne nu știu câți arbori. În total, în piață sunt între 102 și 104 arbori, în funcție de cine numără. Discutăm de 93 dintre ei pentru că ceilalți sunt în alt proiect și nu intră în acesta – cei care sunt pe latura de est. Discutăm de 93 de arbori. Dintre aceștia, 35 rămân plus cinci (observați în partea de jos, cu verde, la capătul fântânii, un pătrat – acolo este o grupare de cinci frasini pe care i-au socotit la număr). Adică, în total 40 plus 16 arbori noi care vor fi plantați pe locurile unde se văd cercurile cu verde mai închis la culoare. Cercurile care sunt verde deschis sunt arborii vechi și puteți să observați pe partea de sus a planșei, respectiv latura de est și latura de nord, sunt acei celebri castani – celebri pentru noi – de care nimeni n-a intenționat niciodată să se atingă, dar văd că unii lansează faptul că acei castani vor fi eliminați”, a explicat primarul Ovidiu Crețu.

Primarul Bistriței a afirmat că prin acest proiect nu va fi distrus un parc, ci va fi valorificată Piața Centrală. În ceea ce privește legalitatea proiectului, Ovidiu Crețu a subliniat faptul că Piața Centrală nu este considerată spațiu verde, așa că Legea spațiilor verzi nu poate fi inclusă aici, așa cum susțin „verzii”.

În ceea ce privește arborii care vor fi plantați, Ovidiu Crețu a enumerat un tei, doi arțari, stejar, molid, magnolie, scoruș, meri ornamentali, cireș japonez, platan – cu diametrul aproximativ de 6-8 cm.

Dacă se va găsi sursă de finanțare, așa cum speră primarul (prin POR axa 4 – care favorizează proiecte de genul), Piața Centrală va fi acoperită cu piatră naturală, vor dispărea rondourile de flori și arborii – așa cum este explicat mai sus.

[arve url=”https://youtu.be/4xCI83Wglzc” /]

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

SmartyKids Bistrița, Italtextil Sărata, Aquabis, RCB Electro sau Stewo Năsăud caută personal! Toate posturile disponibile, aici:

SmartyKids Bistrița caută persoană zâmbitoare, energică și pozitivă care doreşte să se dezvolte în sfera educațională și în lucrul cu copiii! Este un avantaj să fii absolventă sau viitoare absolventă a învățământului superior în Pedagogie sau Psihologie. NOI locuri de muncă - la STEWO  PLASTIC Năsăud, RCB ELECTRO, Aquabis sau TeraSteel:

STEWO PLASTIC din Năsăud angajează asistent producție. NOI locuri de muncă, la Bistrița

STEWO  PLASTIC Prod din Năsăud caută asistent de producție, iar RCB ELECTRO 97 Bistrița are nevoie de Manipulant mărfuri și Derulatorist. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Smarty Kids Bistrița, Aquabis, Restaurant Arena by Casa EMA sau TeraSteel:

TeraSteel angajează operatori producție, Sanovil caută biolog/biochimist. NOI locuri de muncă, la Restaurant Arena by Casa EMA

Clinica Sanovil Bistrița angajează Biolog / Biochimist. Cunoștințele de microbiologie constituie un avantaj. TeraSteel caută operatori producție. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, RCB Electro, Restaurant Arena by Casa EMA: