27.7 C
Bistrița
luni, august 15, 2022

VIDEO: Radu Szekely, secretar de stat: „Îi încurajez pe părinți să fie de acord cu testarea elevilor. Vaccinarea, singura soluție”

Aproape 150.000 de angajați din sistemul de învățământ s-au vaccinat până acum, dar de câteva săptămâni cifrele stagnează – a admis Radu Szekely, secretar de stat în Ministerul Educației, astăzi la Bistrița. „În mod surprinzător, avem un număr foarte mic de angajați noi care se vaccinează în fiecare zi. Asta deși numărul de vaccinuri disponibile a crescut semnificativ iar acum există suficiente doze pentru profesori…”

Școala nu este un risc, iar dacă s-ar ajunge la un procent de 70-80% profesori vaccinați, s-ar putea deschide și școlile mult mai repede – a punctat Radu Szekely.

Secretarul de stat Radu Szekely, de la Ministerul Educației a fost prezent azi la Bistrița, pentru a susține campania de vaccinare în sistemul de învățământ, dar și pentru a răspunde îngrijorărilor legate de efectele adverse sau reticența la vaccinare și testare a unor părinți.

Toată lumea aștepta cu sufletul la gură, acum un an, apariție vaccinului. Acum avem vaccinul, haideți să-l folosim. Haideți să facem ceea ce ar trebui să facem ca cetățeni responsabili, și să ne vaccinăm. (…) Beneficiile sunt mult mai mari decât riscurile. Nu este un moft. (…) Singura soluție pentru a înfrânge și stopa această pandemie este vaccinarea. I-aș încuraja și pe părinți să fie de acord cu testarea elevilor în școală”, a mai spus Radu Szekely.

El a recunoscut că Ministerul Educației a pus la dispoziție un număr foarte mare de teste în școli, din care au fost folosite mai puțin de 2%.

Părinții au considerat că sunt invazive, nu existau medici sau asistente sau cabinete școlare, iar profesorii – pe bună dreptate – nu au avut cum să-și asume această responsabilitate. Acum discutăm de teste non-invazive, care sper să fie aprobate cât mai curând și să fie incluse în lista de teste omologate la nivelul României. Sunt teste de salivă care pot fi administrate foarte ușor chiar de elevi. Sper să ajungem la ideea că testarea este necesară. Vaccinarea este singura soluție…”, a mai spus Radu Szekely.

Au fost prezenți la întâlnirea desfășurată în sala de ședințe a Primăriei Bistrița reprezentanți ai autorităților locale, directori ai unităților de învățământ, reprezentanți ai elevilor și părinților, dar și ai sindicatelor din învățământ.

Tema principală a discuției a fost promovarea campaniei „Vaccinare și testare pentru învățare!”.

Primarul Ioan Turc s-a referit la campania care duce în derizoriu vaccinarea și care îi descurajează sau sperie pe cei care ar vrea să se vaccineze. „Atitudinea profesorilor față de vaccinare este de natură să aducă un plus în mesajele pro-vaccinare. Primăria Bistrița s-a implicat de la început în asigurarea unei infrastructuri pentru ca vaccinarea să meargă cât mai alert. În jur de 3.000 de oameni au vaccinat la centrul amenajat de municipalitate. Dintre aceștia 246 sunt cadre didactice care s-au vaccinat cu AstraZeneca și nu au avut nimic de suferit. 304 s-au vaccinat cu Pfizer”, a subliniat Ioan Turc.

Și elevii trebuie încurajați să se vaccineze – consideră primarul Ioan Turc:

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Daniel Buda, europarlamentar și vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European: „Irigațiile sunt o prioritate pentru Guvernul Ciucă”

Daniel Buda, europarlamentar și vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European: „Irigațiile sunt o prioritate pentru...

6 sfaturi ca să aveți grijă de o minge de fotbal

Folosită în mod corespunzător, mingea de fotbal poate rezista ani de zile. În mod necorespunzător, s-ar...

PRO COMPRESOARE, soluția ta pentru problemele cu filtrul de particule, s-a mutat în casă nouă

Echipa PRO COMPRESOARE, soluția ideală pentru cei care au probleme cu filtrul de particule, s-a mutat...