0.4 C
Bistrița
joi, decembrie 1, 2022

VIDEO – Senatorul Ioan Deneș: Datoria publică a României se apropie de 50% din PIB

Sunt date oficiale: România s-a împrumutat la începutul lunii mai, prin Ministerul Finanțelor, cu încă 967 milioane de lei, a avertizat senatorul Ioan Deneș.

În luna mai 2021, planificarea împrumuturilor de la bănci comerciale era de 4,2 miliarde de lei. Suma totală împrumutată în mai 2021 este de 4,71 miliarde de lei. Cu 185 de milioane de lei peste cea planificată în aprilie.

Senatorul Ioan Deneș s-a referit și la „maturitatea” Planului Național de Redresare și Reziliență. „Suma alocată pentru România de către Comisia Europeană este de 29,2 miliarde de euro. Dintre acestea 14 miliarde de euro sunt granturi, iar 16,06 sunt împrumuturi. Aceste împrumuturi, de fapt, se adaugă la datoria publică pe care o are România.

La începutul anului 2021, datoria publică a României era de 47,8% din PIB. Se pare că am ajuns undeva la 50% din PIB, în luna mai”, a punctat senatorul Ioan Deneș.

Senatorul s-a referit și la actualii guvernanți care au anunțat că vor merge la Bruxelles cu un PNRR foarte bine pus la punct și că acesta v fi și aprobat. Ministrul Ghinea s-a întors însă cu mâinile goale de la Bruxelles – a reamintit senatorul Ioan Deneș.

Mai mult, ministrul a primit și o lecție prin care Comisia Europeană a transmis foarte clar că în acest PNRR nu se vor finanța proiecte de infrastructura rutieră sau aducțiuni de gaze către unități administrativ-teritoriale. Sunt și acestea necesare, dar nu se finanțează în acest PNRR”, a mai spus Ioan Deneș.

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene a transmis foarte clar că acest PNRR trebuie să fie discutat în Parlamentul României – a punctat senatorul. 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

BETAK angajează agent vânzări și gestionar, Cibela are nevoie de personal pentru curățenie

Se fac angajări la Cibela, Betak și Italtextil Sărata, care are nevoie de secretar administrativ, dar...

Dă personalitate casei tale, cu perdelele ArYaS. Cel mai nou showroom din oraș asigură inclusiv măsurătorile și montarea

Dacă ochii sunt oglinda sufletului, cu siguranță ferestrele sunt oglinda casei. Un motiv în plus ca...

MATEROM Automotive Bistrița: Treci prin iarnă fără griji!

Venirea iernii este o certitudine, așa că asigură-te că autoturismul tău este pregătit. Verifică-i frânele, farurile...