17.7 C
Bistrița
duminică, iunie 26, 2022

VIDEO: Spectacol total, în Munții Rodnei! Ce au surprins camerele video din parcul național

Spectacol total, zilele trecute, în Parcul național Munții Rodnei! Camerele de supraveghere au surprins din nou câteva imagini extraordinare, care fac deliciul iubitorilor de sălbăticiuni și natură:

Câteva capre negre alături de iezii lor au fost surprinse zilele trecute, de camerele video amplasate în Parcul Național Munții Rodnei.

[arve url=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FParculNationalMuntiiRodnei%2Fvideos%2F3232918290080518%2F&show_text=0&width=560″ /]

Rangerii din Parcul Național Munții Rodnei au reamintit celor pasionați de natură că, de regulă, capra-neagră are o înălțime între 110 și 130 cm. Are o coadă scurtă (maximum 7 cm), având înălțimea la greabăn de 75 cm. Cântărește între 30 și 50 de kg.

Are un corp relativ scund, picioare musculoase cu copită despicată, un gât relativ lung terminat cu un cap scurt prevăzut la ambele genuri cu două coarne inelate și încovoiate spre înapoi.

În spatele coarnelor se găsesc două glande care secretă în perioada de împerechere un lichid cleios cu miros neplăcut.

În timpul verii capra-neagră are o culoare spălăcită, brun-roșcată, partea inferioară a corpului fiind alb-gălbui, având pe spate o dungă neagră.

Iarna culoarea caprei este brun închis, brun negricios, fiind alb pe abdomen și picioare, capul fiind de culoare albă-gălbuie, pe creștet având o dungă de culoare închisă.

Trăiește în regiunile înalte stâncoase din munții Alpi, regiunea Savoia (Italia, Elveția) până în sudul Franței, Pirinei, Dalmația, Grecia, iar spre nord până în Anatolia, munții Caucaz, munții Carpați (România), Steiermark (Austria), Tatra Mare (Slovacia), Schwarzwald (Germania).

Animalul trăiește în grupuri de 15 – 30 de capre formate din capre tinere și capre mame. Această structură socială se schimbă în funcție de starea anotimpului.

Vara un animal stă tot timpul de pază pentru a da la timp în caz de primejdie semnalul de alarmă.

Iarna, această supraveghere este mai puțin severă. Grupurile conduse de câte un țap se pot amesteca între ele.

În luna noiembrie este perioada de împerechere, ca la sfârșitul lunii mai să aibă loc primele fătări de iezi care țin până la începutul lui iunie.

Perioada de gestație la caprele-negre durează 6 luni, iezii devin maturi la vârsta de trei ani, iar o capră-neagră poate trăi între 15 și 20 de ani.

Se hrănesc cu măceșe alpine, muguri și vlăstari de foioase sau conifere, frunze de plante diferite. Iarna caprele consumă mușchi sau licheni. Pericolele la care sunt expuse caprele-negre sunt căderile de stânci sau animalele de pradă precum  râsul, lupul, ursul sau vulturul. Sau partidele ilegale de vânătoare, organizate de oameni… 

Foto deschidere @ Alex Varga / La pas prin Munții Rodnei

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

FILEXPO oferă spații de expoziție de închiriat în curtea interioară! Au și spații generoase interioare pentru închiriat

Firmele care vor să-și facă produsele mai vizibile și să aibă parte totodată de un spațiu...

Ce să faceți dacă aspiratorul nu mai trage praful și murdăria cum o făcea odată

Dacă aspiratorul dvs. și-a pierdut aspirația, nu mai ridică murdăria sau a încetat complet să mai...

Avantajele garajelor prefabricate

Când se gândesc la un garaj, majoritatea oamenilor își imaginează o structură veche, amplasată în spatele...