Anomalii în învățământul bistrițean?! 20 de clase de liceu dispar anul viitor din schemă

Anomalii în învățământul bistrițean?! 20 de clase de liceu dispar anul viitor din schemă

Filologie la Teaca și liceu teoretic la Rodna? Turism și Alimentație publică la Liceul cu Program Sportiv din Bistrița? Pentru 14 elevi în Telcișor s-au solicitat 4 clase?! Discuții aprinse în spațiul public – referitoare la numărul claselor de liceu refuzate școlilor de ISJ. Dacă în 2020 dispar 8 clase de liceu, anul viitor vor dispărea 20. Cum explică șeful ISJ Camelia Tabără aceste cifre:

Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud a votat ieri după-amiază cifra de școlarizare pentru anul 2020-2021. Discuții aprinse s-au înregistrat în jurul claselor a IX-a.

„În conformitate cu ordinul de ministru 5090 clasele a IX-a se construiesc pornind de la propunerile școlilor. Școlile își votează în consiliile de administrație și consiliile profesorale proiecția pentru anul școlar următor. Noi centralizăm toate aceste propuneri, le aliniem, le normăm și le suprapunem cu numărul absolvenților de clasa a VIII-a”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro Camelia Tabără, șeful ISJ Bistrița-Năsăud. 

Nu poți să oferi pentru clasa a IX-a mai multe locuri decât numărul de absolvenți. Nici mai puține locuri nu se pot oferi, clasa a IX fiind învățământ obligatoriu. Fiecare copil trebuie să-și găsească un loc în liceu sau școală profesională”, punctează Camelia Tabără.

Disperare, printre agenții economici

„Contextul general este că agenții economici ne cer cu disperare școli profesionale. De câțiva ani avem acțiuni și întâlniri între cei de la Camera de Comerț și directorii de licee. Aceștia trebuie să înțeleagă să oferteze și școli profesionale”, a precizat Camelia Tabără. 

Șeful ISJ Bistrița-Năsăud a admis că au venit, din partea școlilor, propuneri pentru 110 clase. Însă numărul de absolvenți ar încăpea în 102 clase. „Asta înseamnă că, față de ceea ce și-au propus școlile, noi a trebuit să tăiem 8 clase de liceu sau școală profesională. Totalul, în acest an, este aproximativ același comparativ cu anul trecut.”

Scăderea va fi și mai drastică anul viitor: Vor dispărea 20 de clase de liceu

Anul următor va fi o scădere drastică – admite Camelia Tabără. „Pentru că este vorba de generația copiilor care au prins primul an de clasă pregătitoare. Părinții au fost reticenți atunci, mai ales că au avut la dispoziție și opțiunea de a-l ține pe copil la grădiniță încă un an”, explică șeful ISJ BN.

Săptămâna trecută, la sediul ISJ, a avut loc o întâlnire cu Comitetul Local pentru Dezvoltarea Parteneriatului Social. Acolo s-a analizat mai bine de două ore, configurația învățământului profesional și tehnic. Au fost de luat în calcul și recomandarea ministerului și a Centrului Național de Dezvoltare Locală care au solicitat ca liceele teoretice să se înscrie în marja de 40%. Restul trebuie să fie școli profesionale și licee tehnologice…”, admite Camelia Tabără.

Sunt mult prea multe clase de economic. Din profilul tehnic, jumătate sunt în zona serviciilor. Agenții economici ne avertizează că este necesară o creștere a claselor profilate pe tehnic: electric, electromecanic, comandă numerică… Oferta aici încă este mică. De la un an la altul trebuie să scădem zona claselor de economic și să creștem numărul celorlalte.

Ce criterii au contat în desființarea claselor

În primul rând s-a luat în calcul criteriul calității. Un liceu care a avut promovabilitate 0 la Bacalaureat nu are dreptul în acest an să propună clase de liceu. În această situație se află Liceul Henri Coandă din Beclean.

Într-adevăr, de aici ni s-au propus doar clase de profesională. Ei au și o clasă de învățământ dual în parteneriat cu Megatitan. Este o școală care, încet-încet trebuie să se transforme într-o școală profesională căutată și onorabilă”, a mai punctat Camelia Tabără.

Există și criteriul geografic care se aplică: distribuția trebuie să fie echilibrată între urban și rural. Fiind învățământ obligatoriu, dacă elevii au în vecinătate o ofertă școlară, este de preferat s-o poată alege pe aceea. Pentru a nu fi nevoiți să facă naveta la oraș, într-un internat.

Se aplică și criteriul relevanței. „Trebuie să ținem cont de ceea ce își doresc agenții economici. Este un fel de „bătălie”: toată lumea ne spune că părinții și copiii își doresc una sau alta. Dar nu acesta este criteriul după care se construiește cifra de școlarizare. Cel care decide este finanțatorul. Noi – ca școală susținută din banii publici care, practic, se colectează de la mediul economic – trebuie să fim atenți la apelurile agenților economici. Care ne-au explicat clar care este trendul și tendința de urmat…”, a precizat șeful ISJ.

Liceu teoretic la Rodna…?

„În Rodna nu există liceu. Sunt doar clase de profesională. Ei doresc să-și înființeze liceu, dar deocamdată nu s-a aprobat așa ceva, pentru că nu se justifică”, a recunoscut Camelia Tabără.

O altă problemă cu care se confruntă cei de la ISJ este abandoul școlar: „Anul trecut am avut la prima măsurătoare, un procent de 15% de copii care au abandonat școala profesională după primul an. În ciclul profesional se înregistrează cea mai mare rată de părăsire a școlii. Și la liceele tehnologice avem copii care se pierd pe parcurs…”, a admis Camelia Tabără.

Acolo unde colectivele scad, se fac clase bi-profil, ca să se optimizeze costurile.

De unde s-au tăiat clase de liceu în acest an

În Consiliul de Administrație de ieri s-au aprobat 102 clase pentru secția română, 2 clase pentru secția maghiară, 1 clasă pentru secția germană și 3 clase de învățământ special.

Dintre acestea – 34 sunt clase de teoretic, 9 de vocațional, 25 de liceu tehnologic și 34 de profesională cu o distribuție de 21 de calificări și specializări.

Am tăiat acolo unde am considerat că se poate. Școala din Rodna, de pildă, și-a propus o clasă de Real – Științele naturii. Ori, din punct de vedere geografic, Valea Someșului are deja licee cu această specializare. În trendul de a diminua zona teoreticului, pe criteriul relevanței, această clasă nu se justifica, așa că nu a fost aprobată”, a subliniat Camelia Tabără.

La Liceul Tehnologic din Bistrița, fostul Liceu Forestier, s-au „tăiat” două clase: una de Tehnician în achiziții și contractări și Tehnician prelucrări finite din lemn. Consiliul a apreciat că aceste calificări se pretează mai bine la școala profesională, și nu la liceu.

La Liceul de Servicii a fost tăiată o clasă de coafor-stilist, pentru că este o calificare care se regăsește în oferta profesională.

La Liceul Economic din Năsăud s-a tăiat o clasă de Tehnician în achiziții, pentru că s-a considerat că există deja mult prea multe clase de economic

La Liceul Silvic din Năsăud s-a tăiat o clasă de Tehnician în Silvicultură și Exploatări Forestiere. Aici se propusese  inițial două clase de acest fel, dar s-a considerat suficientă una singură și o clasă de profesională, specializarea Pădurar.

La Liceul Agricol din Bistrița s-a desființat o clasă de Tehnician Ecolog și Protecția calității mediului. Motivul? Nu se leagă de identitatea Liceului Agricol.

Liceele agricole au intrat în sfera de interes a Ministerului Agriculturii care le va susține ca dezvoltare, însă pe specializări care le definesc. Aceasta e o calificare pe care am avut-o în exces. Încet-încet trebuie să rămână maximum două clase la nivelul județului, pentru că nu se justifică mai multe”, a mai explicat Camelia Tabără.

Liceul Agricol Beclean a propus o clasă de Tehnician în activități economice care nu s-a justificat.

La Liceul Sfânta Maria își propuseseră patru clase, dar numărul de elevi din învățământul special în acest an este de trei clase. Aici s-a eliminat o clasă de Construcții pentru că există deja una la Liceul Henri Coandă.

Clase de Filologie în Teaca…?!

În Teaca și în satele din împrejurimi ar fi absolvenți pentru 4,2 clase. Ei și-au propus două clase, iar noi am apreciat că se susțin. Este vorba despre o clasă de profesională și una de liceu. Prin rotație, ei își propun clase în funcție de autorizările și acreditările pe care le au”, a explicat șeful ISJ.

Deocamdată, la Teaca este liceu teoretic pe profilul filologie și științele naturii și profil tehnologic, pe comerț. Ca să nu-și piardă acreditările, în fiecare an ei își propun alte specializări.

Pe de altă parte, Liceul din Teaca se situează pe o poziție onorabilă conform rezultatelor de la Bacalaureat. Aici a contat și criteriul geografic. De aici și discuțiile. Ni s-au reproșat că avem mult prea multe clase de mecanic auto, în condițiile în care se impun mașinile electrice. Avem prea puține clase de electricieni specializați în înaltă sau joasă tensiune sau elemente de digitalizare. Pe de altă parte, școlile ne avertizează că este greu și complicat să primească autorizare pentru asemenea calificări. Pentru că nu au profesori specialiști care să le predea elevilor sunt condiționate de autorizarea pe care o face ARACIP să ai resurse umane.

Cine are șanse să devină meseriaș adevărat

În Bistrița-Năsăud există pentru anul 2020-2021 – 100 de clase cu profil profesional și 303 clase de liceu. „Am reușit, în timp, să transformăm un sfert din numărul total de clase în profil profesional. În condițiile în care nici părinții, nici copiii nu-și doresc așa ceva. Din păcate, încă ne confruntăm cu mentalul colectiv că nu este onorabil să vii la profesională”, spune Camelia Tabără.

Un indicator pe care ISJ îl urmărește cu mare atenție este opțiunea elevilor la terminarea ciclului gimnazial. „Ei ar trebui să meargă să se înscrie la profesională de bună-voie. Nu să-și dorească liceu, să nu prindă loc în liceu și să ajungă, în ultimă instanță, la profesională ca plan B. Acești copii care se duc la profesională sunt cei care și-au ales meseria, și-au proiectat viitorul într-un fel. Acești copii cu siguranță vor deveni meseriași adevărați”, a admis șeful ISJ.

Lucrurile avansează încet, dar sigur: la început, când s-a re-implementat sistemul școlilor profesionale, 20% dintre elevi s-au arătat interesați de profesională. „Procentul a crescut an de an. În 2018 am avut un procent de 35%. Anul trecut am avut 44% dintre locuri ocupate benevol, din prima etapă, în învățământul profesional”, a conchis Camelia Tabără.

Ana Dragu, sunată de ministrul Sănătății! Acesta i-a promis că va deconta terapiile pentru autism ianuarie 28, 2020 - Bistrițeanca Ana Dragu, fondatoarea Centrului de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț și vicepreședinte al FEDRA - Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist, a fost sunată în această seară de Victor Costache, ministrul Sănătății. Acesta a ținut să lămurească declarația nefericită pe care o făcuse recent și în care afirmase că "există o corelație între autism și timpul petrecut de părinți cu copii de la vârste fragede", iar "datorită acestui fenomen tipic României, a plecării persoanelor active în străinătate avem din ce în ce mai multe cazuri de autism". 
RECORD în etilotest: Rupt de beat, a lovit două mașini parcate pe o străduță ianuarie 28, 2020 - S-a înregistrat un record, pe 2020, la alcoolemie. Din fericire, șoferul turmentat a avariat doar mașini parcate. AFLĂ cât a indicat etilotestul.
VIDEO: Bistrița Năsăud, locul I pe țară la arme letale deținute ilegal ianuarie 28, 2020 - În anul 2019, în județul Bistrița-Năsăud, nu au fost înregistrate evenimente grave săvârșite cu arme, materii explozive ori substanțe periculoase. Totuși, județul nostru se află pe locul I, în țară, la arme letale deținute ilegal. A crescut în județ spălarea de bani, dar a scăzut evaziunea fiscală. AFLĂ detalii:
UDMR, cel mai afectat partid de alegerea primarilor în două tururi. Ce se poate întâmpla în Bistrița-Năsăud ianuarie 28, 2020 - UDMR ar putea pierde între 15 şi 20 % dintre primarii pe care formaţiunea îi are în prezent, în cazul în alegerii primarilor în două tururi de scrutin, arată calculele făcute de partid şi prezentate sâmbătă în şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali care a avut loc la Cluj. Cum stau lucrurile în Bistrița-Năsăud:
FOTO/VIDEO: Ai cerut-o și acum căutați verighete?! La ATLANTIS GOLD aveți de ales dintre sute de modele ianuarie 28, 2020 - Când credeai că ai scăpat de ce a fost mai greu, cererea în căsătorie, urmează adevărata provocare! Să găsești verighetele de care să nu vă plictisiți toată viața și privindu-le pe degete să vă amintească de povestea voastră de iubire. Să fie speciale, unice, să fie pe gustul amândorura. E simplu dacă ai de unde alege. Tocmai de asta vă sfătuim atunci când vă cautați inelele pereche să treceți și pe la bijuteria ATLANTIS GOLD din B1 Shopping City, de la ieșirea din Bistrița spre Unirea. Aveți de ales dintre sute de modele și e practic imposibil să nu găsiți ceva pe gustul vostru.
BISTRIȚA: Riscă să stea o lună după gratii, după ce s-au bătut în plină stradă! ianuarie 28, 2020 - E vorba de șapte bărbați, printre care și minori, care s-au certat în plină stradă. Apoi au devenit agresivi și s-au răzbunat chiar și pe luneta unui autoturism. Acum, cinci dintre ei, sunt reținuți de polițiști.
A fost găsită persoana care și-a pierdut banii, azi dimineață, la Trezorerie ianuarie 28, 2020 - În această dimineaţă, o femeie a găsit pe scările Trezoreriei Bistrița o importantă sumă de bani. Femeia a dat dovadă de simț civic, predând banii subofiţerului jandarm care asigură paza la acest obiectiv.
VIDEO: Bistrițenii, tot mai violenți! Polițiștii au avut peste 2300 de cazuri de infracțiuni contra persoanei ianuarie 28, 2020 - Polițiștii bistrițeni și-au prezentat raportul de activitate pe 2019. Conform acestora, bistrițenii sunt tot mai violenți. Au avut de intervenit la peste 2300 de infracțiuni contra persoanei. Și au întocmit zeci de ordine provizorii de protecție, lunar.
Se caută manager pentru coordonarea activității noului Centru Comercial FilExpo din Bistrița! ianuarie 28, 2020 - Ești manager cu experiență în domeniul Retail?! Atunci noul Centru Comercial din zona de sud a Bistriței poate fi locul de muncă ideal pentru tine! Tot ce trebuie să faci este să trimiți un CV la adresa filexpo_contact@yahoo.com. Se oferă salariu motivant!
VIDEO: Război între președintele CJ și consilieri, înainte de prima ședință! Motivul: Împărțirea banilor la primării ianuarie 28, 2020 - Consilierii județeni liberali l-au acuzat ieri, în mediul online, pe președintele CJ BN, că împarte mai mulți bani primăriilor PSD-iste. Moldovan a explicat că a încercat doar echilibrarea bugetelor, pentru că Guvernul a împărțit mai mulți bani primăriilor PNL-iste. ”În 2020 am revenit la practicile PDL-iste din 2005” a declarat acesta.
VIDEO – Radu Moldovan: Am tăcut, dar nu mai pot! Noul Guvern condamnă românii la moarte! ianuarie 28, 2020 - Președintele Consiliului Județean Bistrița Năsăud a răbufnit azi, în cadrul unei conferințe. Acesta a explicat că a tăcut 7 ani, și nu a făcut politică, dar nu mai poate. ”Guvernul nu asigură salarii și hrană, condamnă românii la moarte și face jocuri murdare de culise!”. AFLĂ despre ce e vorba:
Jumătate din județ, sub cod galben de ninsori și viscol ianuarie 28, 2020 - ANM a emis o atenționare cod galben de ninsori și viscol, în zona muntoasă, pentru 26 de județe. Printre ele se numără și Bistrița-Năsăud, fiind vizat jumătate din județ.
Care ați pierdut o sumă mare de bani pe scările Trezoreriei Bistrița? ianuarie 28, 2020 - O sumă importantă de bani a fost găsită în această dimineață pe scările Trezoreriei Bistrița. Jandarmeria caută acum persoana care era pe punctul să-și plătească scump neatenția. 
VIDEO: Se modernizează 15 km de drum județean ce leagă Nușeni de alte localități! Prima centură a Becleanului trece prin Nușeni ianuarie 28, 2020 - Două contracte de peste 20 milioane de lei, semnate azi la Consiliul Județean. Se modernizează 15 km de drumuri județene, ce leagă Nușeni de alte localități. ”Prima centură a Becleanului trece prin Nușeni” a spus râzând primarul comunei.
Hyundai Motorsport a triumfat în Raliul Monte-Carlo ianuarie 28, 2020 - Hyundai Motorsport a început sezonul 2020 din Campionatul Mondial de Raliuri FIA (WRC) cu o victorie.