FOTO – BILANȚUL urgiei apelor de ieri: 50 de persoane au fost evacuate de pompierii militari și voluntari. 2.600 de salvatori și-au petrecut noaptea printre ape

FOTO – BILANȚUL urgiei apelor de ieri: 50 de persoane au fost evacuate de pompierii militari și voluntari. 2.600 de salvatori și-au petrecut noaptea printre ape

Ploile torențiale însoțite de grindină și vânt puternic au făcut prăpăd aseară și noaptea trecută în Bistrița-Năsăud. Potrivit ultimului bilanț, aproape 50 de persoane au fost evacuate de pompierii militari sau voluntari din diferite localități din județ.

Lucrurile au început să se complice ieri, în jurul ore 18:00, când a fost emisă prima atenționare cod portocaliu pentru ploi torențiale, grindină, descărcări electrice și vijelii. La ora 21:00 a fost emisă o nouă avertizare hidrologică cod portocaliu de informații pentru râul Budac, avertizare care s-a transformat în cod roșu de inundații.

Spre miezul nopții a fost emisă o nouă atenționare cod portocaliu de inundații pentru râul Șieu, care s-a transformat în cod roșu de inundații. În jurul orei 01:40 a mai fost emisă o avertizare hidrologică cod roșu de inundații pentru râul Dipșa.

Nu mai puțin de 182 de apeluri au fost înregistrate prin numărul de urgență 112, care anunțau inundații, dar și alte situații de urgență rezultate în urma fenomenelor meteorologice și hidrologice. Populația județului a fost alertată prin sistemul RO ALERT de 5 ori de aseară și până în această dimineață. 2.600 de pompieri militari și voluntari și-au pierdut noaptea printre ape, ajutând populația.

În total, aproape 50 de persoane au fost evacuate de către pompierii militari și voluntari în diferite localități din județ. În jur de 40 de case și 88 de subsoluri au fost inundate. Astăzi, la ora 08:00 situația înregistrată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgențe se prezenta astfel:

 • Bistrița : 16 case și 74 de subsoluri inundate. De asemenea, au fost inundate 4 străzi, două instituții publice, 2 societăți comerciale și patru anexe. O persoană a fost evacuată din calea apelor.
 • Feldru – o casă a fost inundată și a fost blocat DN17D, dar și calea ferată care traversează localitatea.
 • Năsăud – trei case și un subsol au fost inundate.
 • Slătinița – 2 case și un subsol au fost inundate, iar o persoană a fost evacuată.
 • Dumitra – o casă și un subsol au fost inundate și 5 persoane, printre care și un copilaș, au fost evacuate.
 • Ghinda – o casă și un subsol inundate.
 • Jelna – 3 case și 5 subsoluri inundate.
 • Livezile – o casă inundată.
 • Budacu de Jos – 10 case și 4 subsoluri inundate. 6 persoane au fost evacuate, 3 s-au autoevacuat.
 • Coșbuc – o casă și un subsol au fost inundate, iar viitura a blocat DN17C.
 • Monor – doi copii au fost evacuați
 • Sîngeorz-Băi – o stradă a fost inundată.

Potrivit unei informări a Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa,  la această oră se înregistrează depășiri ale cotelor de atenție pe râul Budac –  în localitățile Budacu de Jos și Dipșa și la stația hidrometrică Viile Tecii, pe râul Șieu – în localitățile Domnești și Șintereag și pe râul Someșul Mare – la Beclean.

UPDATE 16:30:

La ora 14:00, situația în județ se prezenta astfel:

Municipiul Bistrița (și cartierele aparținătoare):
– 85 de case inundate;
– 1 persoană evacuată;
– 5 anexe gospodărești inundate;
– 2 instituții publice afectate;
– 2 operatori economici (subsol inundat).
Cartier Slătinița:
– 4 case inundate
– 1 persoană evacuată
Cartier Ghinda:
– 1 casă inundată
Cartier Viișoara:
-subsol bloc inundat
-1 casă inundată
Comuna Șieu:
Localitatea Șieu:
– 40 de case inundate;
– subsol grădiniță;
– 30 de curți inundate;
– DC 11, între localitățile Șieu și Ardan a fost blocat pe o distanță de aproximativ 150 metri, ca urmare a viiturilor create de pe torenți.
Comuna Șieuț
Localitatea Șieuț:
– 36 de case inundate;
– 2 construcții hidrotehnice inundate;
Localitatea Ruștior:
– 15 de case inundate;
Comuna Mărișelu:
Localitatea Mărișelu:
– 2 case inundate;
Localitatea Domnești:
– 12 case inundate;
– evacuarea a 6 persoane;
Localitatea Bârla:
– 15 case inundate;
– evacuarea a 6 persoane;
Comuna Feldru:
– 1 casă de locuit inundată;
– calea ferată colmatată cu pe o distanță de aproximativ 200 metri;
– DN 17 D colmatat pe o distanță de 200 metri.
Oraș Năsăud:
– 4 case de locuit inundate.
Comuna Dumitra:
Localitatea Dumitra:
– 50 de case inundate;
– evacuarea a 12 persoane (10 adulți și 2 minor).
Comuna Monor:
Localitatea Monor:
– 50 de case inundate;
– evacuarea a 2 persoane.
Comuna Budacu de Jos:
Localitatea Budacu de Jos
– străzi inundate 1,2 km, DJ 0,2 km
– 14 case inundate;
– 6 persoane evacuate (4 adulți și 2 minori);
Localitatea Buduș:
– străzi inundate: 0,4 km
Localitatea Jelna:
– 30 case inundate;
– teren sport (inundare vestiare si gazon sintetic)
– DJ 0,25 km
– străzi 4,63 km
Localitatea Simionești:
– 2 case inundate
Oraș Sîngeorz Băi:
– 3 case inundate;
Comuna Coșbuc:
Localitatea Coșbuc:
– 5 case inundate;
– căi de acces inundate: DN 0,3 km, DC 6 km
Localitatea Bichigiu:
– căi de acces inundate: DC 0,85 km
– 1 beci inundat
– 5 curți inundate
– 1 spațiu comercial inundat
Comuna Teaca;
Localitatea Archiud:
– căi de acces inundate DC 0,02 km
Comuna Romuli:
Localitatea Romuli:
– căi de acces inundate, DN 17 C la km 53+200
Comuna Ilva Mica:
Localitatea Ilva Mică
– 2 case inundate
– DN inundat aproximativ 200 m
– DC 3 km
Comuna Livezile:
Localitatea Livezile:
– 1 de casă inundată;
Comuna Prundu Bîrgăului
Localitatea Susenii Bîrgăului
– 2 case inundate;

Imagini surprinse astăzi în cartierul Unirea/Slătiniță:

Mai puteți citi pe această temă:

FOTO/VIDEO – ALERTĂ DE VREME REA! O ploaie torențială cu grindină a făcut prăpăd în județ

De ce NU ai fost avertizat de Codul Portocaliu, prin sistemul Ro-Alert?

Vremea extremă a dat peste cap și planurile pentru cumpărături!

O bunică, o mamă și un copil, salvați din case, de pompieri

Centrul de cazare temporar, solicitat pentru două victime ale furtunii! Ce au pățit:

FOTO – Alerta de COD PORTOCALIU și COD ROȘU. Apa încă face prăpăd în localitățile județului!

EMOȚIONANT- Și pompierii sunt tot oameni: Îmi venea să plâng când am văzut copilul!

Cristian Niculae: Vom veni cu măsuri de rezolvare a problemelor create de viituri

 

 

 

 

Apa de ploaie ne va arde la buzunar! acum 5 ore- Bistrițenii trebuie să-și pună bani deoparte pentru cheltuielile imediat următoare. Apa de ploaie ne va arde la buzunare. Iar valoarea facturilor ce vor trebui plătite în lunile mai și iunie va fi mult mărită. Nu se întrevede nicio reducere. 
FII REPORTER: Scumpă apa la Jelna! Pardon, benzina! acum 6 ore- Un bistrițean ar fi plătit 100 de lei pentru 17 litri de...apă! Teoretic de la pompă ar fi trebuit să curgă benzină. Însă când a golit rezervorul, stupoare! Nici nu a fost de mirare că mașina i s-a oprit!
Ce faci dacă te prind tunetele și fulgerele pe munte? Află răspunsurile la „Școala de mers pe munte” acum 6 ore- „Școala de Mers pe Munte” te învață să asculți muntele! Proiectul Asociației Tășuleasa Social continuă și ajunge la ediția cu numărul 5. Anul acesta, 200 de persoane din toată țara și din Republica Moldova vor avea ocazia să afle secretele muntelui.
FOTO: Imagini spectaculoase din Bistrița-Năsăud, premiate la Fotogeografica, în București! acum 8 ore- Peste 1200 de fotografii au ajuns în acest an la Fotogeografica, unul dintre cele mai importante saloane de fotografie din țară, iar printer premianți se află și doi fotografi din Bistrița, în timp ce un tânăr din Lunca Ilvei a ajuns cu fotografiile sale în catalogul expoziției.
Silvia Galben (PMP): Plan de acțiune al europarlamentarilor PMP în legislatura 2019 – 2024 (2) acum 8 ore- Din poziția de candidat PMP la alegerile europarlamentare din 26 mai, bistrițeanca Silvia Galben ne prezintă care sunt elementele de politică externă care pot afecta securitatea Uniunii Europene, dar și aspectele pentru care parlamentarii PMP vor milita în Parlamentul European.
Ștafeta Ciclistă SM mobilizează și unește oameni! acum 9 ore- „Ștafeta Ciclistă SM”, o campanie organizată de Asociația de Scleroză Multiplă din România ajunge la Bistrița! Aproape 100 de cicliști vor pedala în scopul informării și conștientizării comunității cu privire la maladia Sclerozei Multiple.
Noi drumuri județene vor fi modernizate. VEZI care sunt acestea: acum 9 ore- Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud continuă lucrările de modernizare a infrastructurii de drumuri judeţene. Acest lucru face parte din proiectul de conectare la reţeaua trans-europeană de transport (TEN-T). VEZI ce drumuri vor fi refăcute:
ATENȚIE! Viperele au ieșit la plimbare prin Colibița! acum 10 ore- Existența viperelor în Colibița nu e o noutate. Doar că acestea au ieșit ”din hibernare” de curând și au pornit la plimbare. Ce trebuie să faceți dacă vă întâlniți cu un astfel de exemplar:
Silvia Galben (PMP): Plan de acțiune al europarlamentarilor PMP în legislatura 2019 – 2024 (1) acum 11 ore- Din poziția de candidat PMP la alegerile europarlamentare din 26 mai, bistrițeanca Silvia Galben ne prezintă care sunt principalele elemente ce ghidează Planul de Acţiune Parlamentară al europarlamentarilor PMP.
Miting electoral: Rareș Bogdan (PNL) vine mâine la Bistrița! acum 11 ore- „Rareș Bogdan vine alături de bistrițeni! Vă aşteptăm pe platoul din fața Palatului Culturii!”, anunță PNL Bistrița-Năsăud.
Verifică rapid și ușor dacă ești asigurat și ai card de sănătate: acum 12 ore- Acum aveți posibilitatea de a verifica dacă sunteți asigurat și aveți card de sănătate emis. CNAS vă explică ce trebuie să faceți pentru a verifica. Plus pașii pe care trebuie să-i urmați în funcție de situația în care vă încadrați.
Aquabis: Se sistează apa în Dorolea și Valea Poenii acum 12 ore- Locuitorii din Dorolea și Valea Poeni au rămas fără apă potabilă încă de ieri seară. Aquabis Bistrița a fost nevoită să sisteze apa până joi, 23 mai. Care este motivul:
L-ați văzut pe Posh? Recompensă 2.000 de euro pentru cine îl aduce acasă! acum 12 ore- Informația dispariției lui Posh a făcut deja înconjurul întregii țări, dar fără succes. Stăpâna câinelui, o cunoscută handbalistă, oferă o recompensă uriașă. L-ați văzut?
Biciclist accidentat grav, lângă Teraplast acum 13 ore- Un accident rutier a avut loc în această dimineață, în zona Teraplast. Un biciclist a fost lovit de o mașină care a pătruns pe contrasens. Ambii au fost testați cu aparatul etilotest.
Ioan Turc – PNL: Sistemul de gestionare al apelor pluviale din Bistrița este „varză”! acum O zi- Astăzi, orașul Bistrița localitățile componente au fost blocate în câteva minute de la începerea ploii. Ioan Turc (PNL) dă vina pe sistemul de gestionare a apelor pluviale și solicită sprijin din partea județelor învecinate.