FOTO – BILANȚUL urgiei apelor de ieri: 50 de persoane au fost evacuate de pompierii militari și voluntari. 2.600 de salvatori și-au petrecut noaptea printre ape

FOTO – BILANȚUL urgiei apelor de ieri: 50 de persoane au fost evacuate de pompierii militari și voluntari. 2.600 de salvatori și-au petrecut noaptea printre ape

Ploile torențiale însoțite de grindină și vânt puternic au făcut prăpăd aseară și noaptea trecută în Bistrița-Năsăud. Potrivit ultimului bilanț, aproape 50 de persoane au fost evacuate de pompierii militari sau voluntari din diferite localități din județ.

Lucrurile au început să se complice ieri, în jurul ore 18:00, când a fost emisă prima atenționare cod portocaliu pentru ploi torențiale, grindină, descărcări electrice și vijelii. La ora 21:00 a fost emisă o nouă avertizare hidrologică cod portocaliu de informații pentru râul Budac, avertizare care s-a transformat în cod roșu de inundații.

Spre miezul nopții a fost emisă o nouă atenționare cod portocaliu de inundații pentru râul Șieu, care s-a transformat în cod roșu de inundații. În jurul orei 01:40 a mai fost emisă o avertizare hidrologică cod roșu de inundații pentru râul Dipșa.

Nu mai puțin de 182 de apeluri au fost înregistrate prin numărul de urgență 112, care anunțau inundații, dar și alte situații de urgență rezultate în urma fenomenelor meteorologice și hidrologice. Populația județului a fost alertată prin sistemul RO ALERT de 5 ori de aseară și până în această dimineață. 2.600 de pompieri militari și voluntari și-au pierdut noaptea printre ape, ajutând populația.

În total, aproape 50 de persoane au fost evacuate de către pompierii militari și voluntari în diferite localități din județ. În jur de 40 de case și 88 de subsoluri au fost inundate. Astăzi, la ora 08:00 situația înregistrată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgențe se prezenta astfel:

 • Bistrița : 16 case și 74 de subsoluri inundate. De asemenea, au fost inundate 4 străzi, două instituții publice, 2 societăți comerciale și patru anexe. O persoană a fost evacuată din calea apelor.
 • Feldru – o casă a fost inundată și a fost blocat DN17D, dar și calea ferată care traversează localitatea.
 • Năsăud – trei case și un subsol au fost inundate.
 • Slătinița – 2 case și un subsol au fost inundate, iar o persoană a fost evacuată.
 • Dumitra – o casă și un subsol au fost inundate și 5 persoane, printre care și un copilaș, au fost evacuate.
 • Ghinda – o casă și un subsol inundate.
 • Jelna – 3 case și 5 subsoluri inundate.
 • Livezile – o casă inundată.
 • Budacu de Jos – 10 case și 4 subsoluri inundate. 6 persoane au fost evacuate, 3 s-au autoevacuat.
 • Coșbuc – o casă și un subsol au fost inundate, iar viitura a blocat DN17C.
 • Monor – doi copii au fost evacuați
 • Sîngeorz-Băi – o stradă a fost inundată.

Potrivit unei informări a Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa,  la această oră se înregistrează depășiri ale cotelor de atenție pe râul Budac –  în localitățile Budacu de Jos și Dipșa și la stația hidrometrică Viile Tecii, pe râul Șieu – în localitățile Domnești și Șintereag și pe râul Someșul Mare – la Beclean.

UPDATE 16:30:

La ora 14:00, situația în județ se prezenta astfel:

Municipiul Bistrița (și cartierele aparținătoare):
– 85 de case inundate;
– 1 persoană evacuată;
– 5 anexe gospodărești inundate;
– 2 instituții publice afectate;
– 2 operatori economici (subsol inundat).
Cartier Slătinița:
– 4 case inundate
– 1 persoană evacuată
Cartier Ghinda:
– 1 casă inundată
Cartier Viișoara:
-subsol bloc inundat
-1 casă inundată
Comuna Șieu:
Localitatea Șieu:
– 40 de case inundate;
– subsol grădiniță;
– 30 de curți inundate;
– DC 11, între localitățile Șieu și Ardan a fost blocat pe o distanță de aproximativ 150 metri, ca urmare a viiturilor create de pe torenți.
Comuna Șieuț
Localitatea Șieuț:
– 36 de case inundate;
– 2 construcții hidrotehnice inundate;
Localitatea Ruștior:
– 15 de case inundate;
Comuna Mărișelu:
Localitatea Mărișelu:
– 2 case inundate;
Localitatea Domnești:
– 12 case inundate;
– evacuarea a 6 persoane;
Localitatea Bârla:
– 15 case inundate;
– evacuarea a 6 persoane;
Comuna Feldru:
– 1 casă de locuit inundată;
– calea ferată colmatată cu pe o distanță de aproximativ 200 metri;
– DN 17 D colmatat pe o distanță de 200 metri.
Oraș Năsăud:
– 4 case de locuit inundate.
Comuna Dumitra:
Localitatea Dumitra:
– 50 de case inundate;
– evacuarea a 12 persoane (10 adulți și 2 minor).
Comuna Monor:
Localitatea Monor:
– 50 de case inundate;
– evacuarea a 2 persoane.
Comuna Budacu de Jos:
Localitatea Budacu de Jos
– străzi inundate 1,2 km, DJ 0,2 km
– 14 case inundate;
– 6 persoane evacuate (4 adulți și 2 minori);
Localitatea Buduș:
– străzi inundate: 0,4 km
Localitatea Jelna:
– 30 case inundate;
– teren sport (inundare vestiare si gazon sintetic)
– DJ 0,25 km
– străzi 4,63 km
Localitatea Simionești:
– 2 case inundate
Oraș Sîngeorz Băi:
– 3 case inundate;
Comuna Coșbuc:
Localitatea Coșbuc:
– 5 case inundate;
– căi de acces inundate: DN 0,3 km, DC 6 km
Localitatea Bichigiu:
– căi de acces inundate: DC 0,85 km
– 1 beci inundat
– 5 curți inundate
– 1 spațiu comercial inundat
Comuna Teaca;
Localitatea Archiud:
– căi de acces inundate DC 0,02 km
Comuna Romuli:
Localitatea Romuli:
– căi de acces inundate, DN 17 C la km 53+200
Comuna Ilva Mica:
Localitatea Ilva Mică
– 2 case inundate
– DN inundat aproximativ 200 m
– DC 3 km
Comuna Livezile:
Localitatea Livezile:
– 1 de casă inundată;
Comuna Prundu Bîrgăului
Localitatea Susenii Bîrgăului
– 2 case inundate;

Imagini surprinse astăzi în cartierul Unirea/Slătiniță:

Mai puteți citi pe această temă:

FOTO/VIDEO – ALERTĂ DE VREME REA! O ploaie torențială cu grindină a făcut prăpăd în județ

De ce NU ai fost avertizat de Codul Portocaliu, prin sistemul Ro-Alert?

Vremea extremă a dat peste cap și planurile pentru cumpărături!

O bunică, o mamă și un copil, salvați din case, de pompieri

Centrul de cazare temporar, solicitat pentru două victime ale furtunii! Ce au pățit:

FOTO – Alerta de COD PORTOCALIU și COD ROȘU. Apa încă face prăpăd în localitățile județului!

EMOȚIONANT- Și pompierii sunt tot oameni: Îmi venea să plâng când am văzut copilul!

Cristian Niculae: Vom veni cu măsuri de rezolvare a problemelor create de viituri

 

 

 

 

Obediența jandarmilor atinge noi cote: Gata să calce trei oameni, pe trecere, ca să nu-și supere șefii acum 4 ore - Amintirile din 10 august sunt încă vii! Și mulți când văd uniforma de jandarm, fac legătura, involuntar, cu acea zi! Dacă la Bistrița, jandarmii păreau să fie mai ”friendly”, azi s-a demonstrat că atunci când boss-ul de la capitală e prin preajmă, se uită de omenie și bun simț. Jandarmii bistrițeni au ridicat ștacheta! Au fost gata să calce trei oameni pe o trecere de pietoni! Numa să nu-i supere pe ăi mai mari!
FOTO: Bărbat mușcat de viperă la o stână în Ciosa acum 6 ore - Un bărbat a fost mușcat de o viperă la o stână din localitatea Ciosa, în timp ce muta niște lemne. Din fericire viața nu i-a fost pusă în pericol.
VIDEO -Răzvan Cuc: Centură pentru Năsăud și urgentarea documentației pentru Autostrada Nordului și centura Bistriței acum 9 ore - În urma protestului #șîeu, Autostrada Nordului care va trece și prin Bistrița a fost aprobată rapid. Prezent în micul burg bistrițean, ministrul transporturilor Răzvan Cuc a spus că s-a urgentat documentația pentru drumul de mare viteză, dar și pentru centura orașului. Și la Năsăud vom avea o centură, promite Cuc.
Concurenţă acerbă: Aproape 36 de candidaţi luptă pentru un post! acum 10 ore - 48 de posturi sunt titularizabile, în acest an, în Bistriţa-Năsăud iar la Inspectoratul Şcolar Bistriţa-Năsăud s-au înscris iniţial 566 de candidaţi. Cei mai mulţi visează la un post de învăţător.
FOTO/VIDEO: A-nceput conferința de alegeri în cadrul PSD BN! Radu Moldovan, reales președinte acum 11 ore - Filiala județeană a PSD își alege azi conducerea, secretarul, etc. Conferința a început la ora 15.00 și la eveniment sunt prezenți inclusiv premierul României și o suită de miniștri. 
Colț foto cu prințese celte sau nimfe dace – surprize inedite la Festivalul Celtic din acest weekend acum 11 ore - Weekendul acesta, complexul Băile Figa de lângă Beclean găzduiește cea de-a 6-a ediție a Festivalului Celtic. Pe lângă artiștii internaționali invitați să cânte, organizatorii au pregătit și alte surprize, printre care un colț foto celtic, cu prințese celte sau nimfe dace, unde participanții vor putea face fotografii printate pe loc.
VIDEO- EXCLUSIV: Belgianul a fost scăpat de polițiști din mâinile ciobanilor acum 12 ore - Apar noi detalii în cazul belgianului bătut de ciobani. După ce a fost snopit în bătaie, ciobanii i-ar fi cerut și bani, pentru a-l lăsa să plece. Aproximativ două ore și jumătate ar fi stat ”sechestrat” până au ajuns polițiștii. Deși initial acesta a spus că nu depune plângere, astăzi, trei persoane s-au prezentat la sediul Poliției pentru a raporta agresiunea.
Mii de credincioşi sunt aşteptaţi la hramul Mănăstirii „Sfântul Ilie” din Nuşeni acum 13 ore - Sărbătoare mare - mâine, la Mănăstirea „Sfântul Ilie” din Nușeni, care îşi sărbătorește hramul şi îşi va deschide din nou porţile pentru mii de credincioşi. Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înalt Prea Sfinţia Sa, Arhiepiscopul Andrei Andreicuţ.
VIDEO: Andra, invitată specială la Zilele comunei Prundu Bârgăului! Ce alte surprize pregăteşte primarul Doru Crişan acum 15 ore - În premieră, Zilele comunei Prundu Bârgăului vor fi organizate în parteneriat cu Consiliul Judeţean, într-o formulă inedită. Printre invitaţii speciali se numără şi îndrăgita solistă Andra.
GRAV! Elevii slabi lăsați corigenți să nu „păteze” rata de promovabilitate a școlii? Ministerul Educației promite verificări la sânge acum 16 ore - Ministerul Educației va lua la puricat Inspectoratele Școlare Județene din 17 județe, după ce procentul corijenților în ciclul gimnazial a crescut îngrijorător. Printre aceste județe se numără și Bistrița-Năsăud. Reprezentanții ministerului se tem ca elevii mai slabi să nu fie ținuți departe de Evaluarea Națională pentru a nu strica rata de promovabilitate a școlii.
Aquabis: Se sistează apa în Bistriţa Bârgăului, pentru câteva ore acum 16 ore - Astăzi, 19 iulie 2019, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în localitatea Bistriţa Bârgăului. Care este motivul:
VIDEO ȘOCANT: Motociclist belgian zdrobit în bataie de ciobani la Colibița acum 17 ore - Suntem departe de civilizație, iar ciobanii din Colibița și mai departe! Un belgian a fost bătut cu bestialitate ieri de câțiva ciobani după ce s-a dus să le ceară scuze că s-au speriat caii de sunetul motoarelor.
Dăncilă și Teodorovici, azi, la Bistrița! acum 17 ore - Premierul Viorica Dăncilă va fi prezent azi la Bistrița. Vizita acesteia e prilejuită de alegerile PSD BN. Alături de ea vor mai sosi la Bistrița o suită de miniștrii, printre care și Eugen Teodorovici.
FURIE. Examenele naţionale, privite din interior. Erori umane, subevaluări, supraevaluări. Malpraxis… acum O zi - „An de an - aceeași poveste. Erori umane, se spune. Subevaluări (elevi notați cu 4,70, deci picați, care după contestație obțin 5,80 sau 9), supraevaluări. E de fapt malpraxis. E ca atunci când mergi la medic și-ți greșește diagnosticul. Și te dai de ceasul morții și apoi te duci la alt medic care îți spune să te liniștești că nu e nimic grav..."
VIOLENȚA în familie: Două ordine de protecție emise în 24 de ore acum O zi - Din nefericire, cazurile de violență în familie sunt tot mai dese. Din fericire, există o măsură la îndemână, introdusă prin lege, de curând. În 24 de ore, polițiștii au emis două ordine de protecție. Doi bărbați și-au bătut soțiile.