FOTO – BILANȚUL urgiei apelor de ieri: 50 de persoane au fost evacuate de pompierii militari și voluntari. 2.600 de salvatori și-au petrecut noaptea printre ape

FOTO – BILANȚUL urgiei apelor de ieri: 50 de persoane au fost evacuate de pompierii militari și voluntari. 2.600 de salvatori și-au petrecut noaptea printre ape

Ploile torențiale însoțite de grindină și vânt puternic au făcut prăpăd aseară și noaptea trecută în Bistrița-Năsăud. Potrivit ultimului bilanț, aproape 50 de persoane au fost evacuate de pompierii militari sau voluntari din diferite localități din județ.

Lucrurile au început să se complice ieri, în jurul ore 18:00, când a fost emisă prima atenționare cod portocaliu pentru ploi torențiale, grindină, descărcări electrice și vijelii. La ora 21:00 a fost emisă o nouă avertizare hidrologică cod portocaliu de informații pentru râul Budac, avertizare care s-a transformat în cod roșu de inundații.

Spre miezul nopții a fost emisă o nouă atenționare cod portocaliu de inundații pentru râul Șieu, care s-a transformat în cod roșu de inundații. În jurul orei 01:40 a mai fost emisă o avertizare hidrologică cod roșu de inundații pentru râul Dipșa.

Nu mai puțin de 182 de apeluri au fost înregistrate prin numărul de urgență 112, care anunțau inundații, dar și alte situații de urgență rezultate în urma fenomenelor meteorologice și hidrologice. Populația județului a fost alertată prin sistemul RO ALERT de 5 ori de aseară și până în această dimineață. 2.600 de pompieri militari și voluntari și-au pierdut noaptea printre ape, ajutând populația.

În total, aproape 50 de persoane au fost evacuate de către pompierii militari și voluntari în diferite localități din județ. În jur de 40 de case și 88 de subsoluri au fost inundate. Astăzi, la ora 08:00 situația înregistrată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgențe se prezenta astfel:

 • Bistrița : 16 case și 74 de subsoluri inundate. De asemenea, au fost inundate 4 străzi, două instituții publice, 2 societăți comerciale și patru anexe. O persoană a fost evacuată din calea apelor.
 • Feldru – o casă a fost inundată și a fost blocat DN17D, dar și calea ferată care traversează localitatea.
 • Năsăud – trei case și un subsol au fost inundate.
 • Slătinița – 2 case și un subsol au fost inundate, iar o persoană a fost evacuată.
 • Dumitra – o casă și un subsol au fost inundate și 5 persoane, printre care și un copilaș, au fost evacuate.
 • Ghinda – o casă și un subsol inundate.
 • Jelna – 3 case și 5 subsoluri inundate.
 • Livezile – o casă inundată.
 • Budacu de Jos – 10 case și 4 subsoluri inundate. 6 persoane au fost evacuate, 3 s-au autoevacuat.
 • Coșbuc – o casă și un subsol au fost inundate, iar viitura a blocat DN17C.
 • Monor – doi copii au fost evacuați
 • Sîngeorz-Băi – o stradă a fost inundată.

Potrivit unei informări a Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa,  la această oră se înregistrează depășiri ale cotelor de atenție pe râul Budac –  în localitățile Budacu de Jos și Dipșa și la stația hidrometrică Viile Tecii, pe râul Șieu – în localitățile Domnești și Șintereag și pe râul Someșul Mare – la Beclean.

UPDATE 16:30:

La ora 14:00, situația în județ se prezenta astfel:

Municipiul Bistrița (și cartierele aparținătoare):
– 85 de case inundate;
– 1 persoană evacuată;
– 5 anexe gospodărești inundate;
– 2 instituții publice afectate;
– 2 operatori economici (subsol inundat).
Cartier Slătinița:
– 4 case inundate
– 1 persoană evacuată
Cartier Ghinda:
– 1 casă inundată
Cartier Viișoara:
-subsol bloc inundat
-1 casă inundată
Comuna Șieu:
Localitatea Șieu:
– 40 de case inundate;
– subsol grădiniță;
– 30 de curți inundate;
– DC 11, între localitățile Șieu și Ardan a fost blocat pe o distanță de aproximativ 150 metri, ca urmare a viiturilor create de pe torenți.
Comuna Șieuț
Localitatea Șieuț:
– 36 de case inundate;
– 2 construcții hidrotehnice inundate;
Localitatea Ruștior:
– 15 de case inundate;
Comuna Mărișelu:
Localitatea Mărișelu:
– 2 case inundate;
Localitatea Domnești:
– 12 case inundate;
– evacuarea a 6 persoane;
Localitatea Bârla:
– 15 case inundate;
– evacuarea a 6 persoane;
Comuna Feldru:
– 1 casă de locuit inundată;
– calea ferată colmatată cu pe o distanță de aproximativ 200 metri;
– DN 17 D colmatat pe o distanță de 200 metri.
Oraș Năsăud:
– 4 case de locuit inundate.
Comuna Dumitra:
Localitatea Dumitra:
– 50 de case inundate;
– evacuarea a 12 persoane (10 adulți și 2 minor).
Comuna Monor:
Localitatea Monor:
– 50 de case inundate;
– evacuarea a 2 persoane.
Comuna Budacu de Jos:
Localitatea Budacu de Jos
– străzi inundate 1,2 km, DJ 0,2 km
– 14 case inundate;
– 6 persoane evacuate (4 adulți și 2 minori);
Localitatea Buduș:
– străzi inundate: 0,4 km
Localitatea Jelna:
– 30 case inundate;
– teren sport (inundare vestiare si gazon sintetic)
– DJ 0,25 km
– străzi 4,63 km
Localitatea Simionești:
– 2 case inundate
Oraș Sîngeorz Băi:
– 3 case inundate;
Comuna Coșbuc:
Localitatea Coșbuc:
– 5 case inundate;
– căi de acces inundate: DN 0,3 km, DC 6 km
Localitatea Bichigiu:
– căi de acces inundate: DC 0,85 km
– 1 beci inundat
– 5 curți inundate
– 1 spațiu comercial inundat
Comuna Teaca;
Localitatea Archiud:
– căi de acces inundate DC 0,02 km
Comuna Romuli:
Localitatea Romuli:
– căi de acces inundate, DN 17 C la km 53+200
Comuna Ilva Mica:
Localitatea Ilva Mică
– 2 case inundate
– DN inundat aproximativ 200 m
– DC 3 km
Comuna Livezile:
Localitatea Livezile:
– 1 de casă inundată;
Comuna Prundu Bîrgăului
Localitatea Susenii Bîrgăului
– 2 case inundate;

Imagini surprinse astăzi în cartierul Unirea/Slătiniță:

Mai puteți citi pe această temă:

FOTO/VIDEO – ALERTĂ DE VREME REA! O ploaie torențială cu grindină a făcut prăpăd în județ

De ce NU ai fost avertizat de Codul Portocaliu, prin sistemul Ro-Alert?

Vremea extremă a dat peste cap și planurile pentru cumpărături!

O bunică, o mamă și un copil, salvați din case, de pompieri

Centrul de cazare temporar, solicitat pentru două victime ale furtunii! Ce au pățit:

FOTO – Alerta de COD PORTOCALIU și COD ROȘU. Apa încă face prăpăd în localitățile județului!

EMOȚIONANT- Și pompierii sunt tot oameni: Îmi venea să plâng când am văzut copilul!

Cristian Niculae: Vom veni cu măsuri de rezolvare a problemelor create de viituri

 

 

 

 

Cupa Casa EMA la înot: Zeci de medalii pentru sportivii din Bistriţa! octombrie 14, 2019 - Sâmbăta aceasta a avut loc cea de-a 9-a ediție a unui eveniment devenit deja tradiţie: Cupa Casa EMA la înot, cea mai importantă competiție de natație din județul Bistrița-Năsăud!
Încă o trecere la nivel cu calea ferată cu dale elastice. Pe unde vom trece ca-n palmă: octombrie 14, 2019 - Încă o trecere la nivel cu calea ferată din Bistrița va avea dale elastice, după cea de pe Drumul Dumitrei Vechi. De dale se va ocupa Primăria Bistrița, iar de semaforizarea sa - CFR.
S-a deschis CMC Brands! Dacă iubiți blugii și hainele faine, musai să treceți pe la ei! octombrie 14, 2019 - Dacă iubiți blugii și hainele faine, musai să treceți pe la CMC Brands în Piaţa Unirii Nr. 3! Un nou magazin şi-a deschis azi larg porţile, cu o mulţime de surprize pentru toţi bistriţenii îndrăgostiţi de blugi.
WEEKEND-ul polițiștilor: Drogați și beți la volan, infractori identificați și închiși, mașini recuperate octombrie 14, 2019 - A fost un weekend plin pentru polițiștii bistrițeni. Aceștia au depistat persoane bete sau drogate la volan. Au depistat, reținut și încarcerat diferiți infractori. Au descoperit și o mașină căutată de nemți. Iar dosarele penale și amenzile au curs ca pe bandă rulantă.
Gelateria Aniela: Toamnă cu miros de lapte și scorțișoară! octombrie 14, 2019 - Toamna aceasta e ...altfel! Și-a schimbat parfumul și miroase a lapte și scorțișoară! Fierbinți și puse împreună într-o ceașcă, numai bune de savurat. Cu ceai de ghimbir sau o cafea, servite în timp ce stai la Gelateria Aniela, cuibărit într-o pătură pe terasă sau înăuntru, la căldurică! Bineînțeles le poți găsi puse și separat, în preparate calde sau reci, depinde de poftele pe care le ai.
FOTO – Dipșa: A rămas blocată în mașină, după ce s-a oprit direct în capul de pod octombrie 14, 2019 - Un accident rutier a avut loc în Dipșa. O mașină a ajuns într-un cap de pod. Șoferița a rămas blocată. A fost extrasă, transportată la spital, iar polițiștii fac verificări.
Iohannis: Războiul cu PSD nu s-a terminat. Urmează bătăliile pentru prezidențiale, locale și parlamentare octombrie 14, 2019 - Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la întrunirea liberalilor din zona Vest, că PNL şi românii sunt în război cu PSD care, din prima zi de mandat, a început ”să atace România şi pe români”.
Se caută mecanic auto, bucătar, contabil sau barman! NOI locuri de muncă, în Bistriţa! octombrie 14, 2019 - PP Auto caută pentru angajare un mecanic auto cu experienţă în reparaţii şi diagnosticare, iar Panebo Gaz angajează contabil! Se caută şi bucătari, barmani, ingineri, brutari sau conducători auto! Se oferă condiţii avantajoase de muncă şi plată!
VIDEO – Proprietarul câinilor de pe Tărpiului: Îmi asum ce s-a-ntâmplat, stau rău cu timpul, dar îi iubesc! octombrie 14, 2019 - Peste 20 de câini stau într-o curte pe strada Tărpiului. Imaginile video surprinse de vecini au oripilat internauții. Câinii se mănâncă între ei și chiar au mâncat puiuți. Proprietarul a ținut să explice că își asumă ceea ce s-a întâmplat. ”Nu am timp destul, dar îi iubesc. Îi hrănesc și mă joc cu ei jumătate de oră pe zi!” a spus acesta. VEDEȚI și declarația reprezentanților DSVSA BN, cât și a unei iubitoare de câini:
FOTO: Cel mai mare pericol pentru bistriţenii de azi… octombrie 14, 2019 - Cel mai mare pericol pentru bistriţenii de azi? „Dumnezeu ne oferă la fiecare pas semne…! Prin oamenii şi situaţiile cu care ne confruntăm şi care ar trebui să ne ajute să ne oprim locului şi să descoperim..."
Aquabis: Se sistează apa, în Prundu Bârgăului octombrie 14, 2019 - Astăzi , 14 octombrie 2019, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în  localitatea Prundu Bârgăului. Ce stradă va fi afectată:
FOTO/VIDEO: Munca migăloasă l-a scăpat de medicamente și i-a readus zâmbetul pe buze octombrie 14, 2019 - A fost forțat să se pensioneze de boală. Iar după ce iubirea vieții lui pleacă dintre cei vii, Luca Oroian simte că ”nu mai e bun la nimic”. Asta până și-a pus pasiunea în practică. Astfel, că e vorba de căluți, ultimul răcnet de motocicletă, un trabant sau un Taf, o căsuță pentru păpuși sau o cutie pentru bijuterii, nenea Luca Oroian nu se dă înapoi de la nicio provocare. Obiectele din lemn ce ies din mâinile sale sunt IMPRESIONANTE.
Cabinete medicale de la Policlinică, inundate! Cum este afectat programul unității medicale: octombrie 14, 2019 - Mai multe cabinete medicale de la policlinica Spitalului Județean de Urgență Bistrița au fost inundate. Deși problema a fost rezolvată, activitatea ambulatoriului a fost perturbată, fiind verificate echipamentele medicale din cabinetele respective.
Dacă ești convins că ea e aleasa, ia-i inelul de logodnă cu diamante de la Atlantis Gold! Luna asta, cu 10 la sută mai ieftin octombrie 13, 2019 - De cele mai multe ori dăruim bijuterii pentru a marca anumite momente importante din viața nostră: o cerere în căsătorie, căsătoria, botezul celui mic, o aniversare mai specială sau a unui om special din viața noastră. Și da, cadoul sub forma unei bijuterii este printre cele mai potrivite: cel drag poate avea mereu amintirea palpabilă a acelui moment fericit din viață, îl poate purta în fiecare zi și da, o bijuterie de aur este în același timp și o investiție bună, aurul este mereu o monedă de schimb.
Ambulanța, pe post de taximetru. VEZI pentru ce cheamă bistrițenii salvarea octombrie 13, 2019 - Potrivit statisticilor, jumătate dintre românii care sună la 112 nu anunţă o urgenţă. Mulţi încă preferă să cheme Ambulanţa pentru dureri banale ori stări de febră, în loc să ceară ajutorul medicilor de familie sau centrelor de permanență. VEZI pentru ce cheamă bistrițenii salvarea: