FOTO – BILANȚUL urgiei apelor de ieri: 50 de persoane au fost evacuate de pompierii militari și voluntari. 2.600 de salvatori și-au petrecut noaptea printre ape

FOTO – BILANȚUL urgiei apelor de ieri: 50 de persoane au fost evacuate de pompierii militari și voluntari. 2.600 de salvatori și-au petrecut noaptea printre ape

Ploile torențiale însoțite de grindină și vânt puternic au făcut prăpăd aseară și noaptea trecută în Bistrița-Năsăud. Potrivit ultimului bilanț, aproape 50 de persoane au fost evacuate de pompierii militari sau voluntari din diferite localități din județ.

Lucrurile au început să se complice ieri, în jurul ore 18:00, când a fost emisă prima atenționare cod portocaliu pentru ploi torențiale, grindină, descărcări electrice și vijelii. La ora 21:00 a fost emisă o nouă avertizare hidrologică cod portocaliu de informații pentru râul Budac, avertizare care s-a transformat în cod roșu de inundații.

Spre miezul nopții a fost emisă o nouă atenționare cod portocaliu de inundații pentru râul Șieu, care s-a transformat în cod roșu de inundații. În jurul orei 01:40 a mai fost emisă o avertizare hidrologică cod roșu de inundații pentru râul Dipșa.

Nu mai puțin de 182 de apeluri au fost înregistrate prin numărul de urgență 112, care anunțau inundații, dar și alte situații de urgență rezultate în urma fenomenelor meteorologice și hidrologice. Populația județului a fost alertată prin sistemul RO ALERT de 5 ori de aseară și până în această dimineață. 2.600 de pompieri militari și voluntari și-au pierdut noaptea printre ape, ajutând populația.

În total, aproape 50 de persoane au fost evacuate de către pompierii militari și voluntari în diferite localități din județ. În jur de 40 de case și 88 de subsoluri au fost inundate. Astăzi, la ora 08:00 situația înregistrată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgențe se prezenta astfel:

 • Bistrița : 16 case și 74 de subsoluri inundate. De asemenea, au fost inundate 4 străzi, două instituții publice, 2 societăți comerciale și patru anexe. O persoană a fost evacuată din calea apelor.
 • Feldru – o casă a fost inundată și a fost blocat DN17D, dar și calea ferată care traversează localitatea.
 • Năsăud – trei case și un subsol au fost inundate.
 • Slătinița – 2 case și un subsol au fost inundate, iar o persoană a fost evacuată.
 • Dumitra – o casă și un subsol au fost inundate și 5 persoane, printre care și un copilaș, au fost evacuate.
 • Ghinda – o casă și un subsol inundate.
 • Jelna – 3 case și 5 subsoluri inundate.
 • Livezile – o casă inundată.
 • Budacu de Jos – 10 case și 4 subsoluri inundate. 6 persoane au fost evacuate, 3 s-au autoevacuat.
 • Coșbuc – o casă și un subsol au fost inundate, iar viitura a blocat DN17C.
 • Monor – doi copii au fost evacuați
 • Sîngeorz-Băi – o stradă a fost inundată.

Potrivit unei informări a Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa,  la această oră se înregistrează depășiri ale cotelor de atenție pe râul Budac –  în localitățile Budacu de Jos și Dipșa și la stația hidrometrică Viile Tecii, pe râul Șieu – în localitățile Domnești și Șintereag și pe râul Someșul Mare – la Beclean.

UPDATE 16:30:

La ora 14:00, situația în județ se prezenta astfel:

Municipiul Bistrița (și cartierele aparținătoare):
– 85 de case inundate;
– 1 persoană evacuată;
– 5 anexe gospodărești inundate;
– 2 instituții publice afectate;
– 2 operatori economici (subsol inundat).
Cartier Slătinița:
– 4 case inundate
– 1 persoană evacuată
Cartier Ghinda:
– 1 casă inundată
Cartier Viișoara:
-subsol bloc inundat
-1 casă inundată
Comuna Șieu:
Localitatea Șieu:
– 40 de case inundate;
– subsol grădiniță;
– 30 de curți inundate;
– DC 11, între localitățile Șieu și Ardan a fost blocat pe o distanță de aproximativ 150 metri, ca urmare a viiturilor create de pe torenți.
Comuna Șieuț
Localitatea Șieuț:
– 36 de case inundate;
– 2 construcții hidrotehnice inundate;
Localitatea Ruștior:
– 15 de case inundate;
Comuna Mărișelu:
Localitatea Mărișelu:
– 2 case inundate;
Localitatea Domnești:
– 12 case inundate;
– evacuarea a 6 persoane;
Localitatea Bârla:
– 15 case inundate;
– evacuarea a 6 persoane;
Comuna Feldru:
– 1 casă de locuit inundată;
– calea ferată colmatată cu pe o distanță de aproximativ 200 metri;
– DN 17 D colmatat pe o distanță de 200 metri.
Oraș Năsăud:
– 4 case de locuit inundate.
Comuna Dumitra:
Localitatea Dumitra:
– 50 de case inundate;
– evacuarea a 12 persoane (10 adulți și 2 minor).
Comuna Monor:
Localitatea Monor:
– 50 de case inundate;
– evacuarea a 2 persoane.
Comuna Budacu de Jos:
Localitatea Budacu de Jos
– străzi inundate 1,2 km, DJ 0,2 km
– 14 case inundate;
– 6 persoane evacuate (4 adulți și 2 minori);
Localitatea Buduș:
– străzi inundate: 0,4 km
Localitatea Jelna:
– 30 case inundate;
– teren sport (inundare vestiare si gazon sintetic)
– DJ 0,25 km
– străzi 4,63 km
Localitatea Simionești:
– 2 case inundate
Oraș Sîngeorz Băi:
– 3 case inundate;
Comuna Coșbuc:
Localitatea Coșbuc:
– 5 case inundate;
– căi de acces inundate: DN 0,3 km, DC 6 km
Localitatea Bichigiu:
– căi de acces inundate: DC 0,85 km
– 1 beci inundat
– 5 curți inundate
– 1 spațiu comercial inundat
Comuna Teaca;
Localitatea Archiud:
– căi de acces inundate DC 0,02 km
Comuna Romuli:
Localitatea Romuli:
– căi de acces inundate, DN 17 C la km 53+200
Comuna Ilva Mica:
Localitatea Ilva Mică
– 2 case inundate
– DN inundat aproximativ 200 m
– DC 3 km
Comuna Livezile:
Localitatea Livezile:
– 1 de casă inundată;
Comuna Prundu Bîrgăului
Localitatea Susenii Bîrgăului
– 2 case inundate;

Imagini surprinse astăzi în cartierul Unirea/Slătiniță:

Mai puteți citi pe această temă:

FOTO/VIDEO – ALERTĂ DE VREME REA! O ploaie torențială cu grindină a făcut prăpăd în județ

De ce NU ai fost avertizat de Codul Portocaliu, prin sistemul Ro-Alert?

Vremea extremă a dat peste cap și planurile pentru cumpărături!

O bunică, o mamă și un copil, salvați din case, de pompieri

Centrul de cazare temporar, solicitat pentru două victime ale furtunii! Ce au pățit:

FOTO – Alerta de COD PORTOCALIU și COD ROȘU. Apa încă face prăpăd în localitățile județului!

EMOȚIONANT- Și pompierii sunt tot oameni: Îmi venea să plâng când am văzut copilul!

Cristian Niculae: Vom veni cu măsuri de rezolvare a problemelor create de viituri

 

 

 

 

Și Consiliul Local are pensionari „de lux”. Câte mii de euro îi intră pe card lună de lună unui fost militar aprilie 12, 2021 - Este bine știut faptul că Armata și Ministerul Afacerilor Interne „garantează” pensii confortabile celor din sistem. O astfel de pensie o încasează și un consilier local, căruia lună de lună îi intră pe card sume de ordinul miilor de euro...
Aquabis: Stradă din Rodna, fără apă potabilă azi, pentru câteva ore aprilie 12, 2021 - O stradă din Rodna rămâne fără apă potabilă azi, 12 aprilie 2021, pentru câteva ore - anunță Aquabis. În zonă s-a produs o defecțiune:
VIDEO: Ce soluții a găsit primarul Sever Mureșan din Telciu, în scandalul cu Aquabis aprilie 11, 2021 - Sute de locuitori din Telciu protestau împotriva tarifelor prea mari la apă și canalizare, acum aproape două luni. Ei solicitau primarului Sever Mureșan să renunțe la serviciile Aquabis și să înființeze un serviciu local pentru administrarea independentă a rețelei de apă și canal din Telciu. Ce soluții a găsit primarul Sever Mureșan:
Vasile Goncear, campionul ce a adus luptele libere în județ, implicat într-un scandal mediatic: „Nu e adevărat că mi-am răpit copiii!” aprilie 11, 2021 - Ziarul Gândul a prezentat un articol în care Vasile Goncear, campionul ce a adus la noi în județ luptele libere e acuzat de răpire internațională de copii. ”E un reporter fals, ce din scandal trăiește! Nu e adevărat că mi-am răpit copiii. Am acte, am tot ce trebuie ca să dovedesc că nu e adevărat!” a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, Vasile Goncear.
FOTO: Poiana Ciucaș, o oază de relaxare și grătăreală, în Pădurea Schullerwald! aprilie 11, 2021 - Primăvara se instalează încet, încet! Iar weekendurile vrem să le petrecem relaxându-ne în aer liber!  La doi pași de centrul orașului, în Pădurea Schullerwald, cei de la Ciucaș au amenajat o poiană, o oază de relaxare și grătăreală!
FOTO: Cu lemne furate în camionetă, a dat nas în nas cu jandarmii aprilie 11, 2021 - Un bărbat a avut o ”întâlnire de neuitat” cu jandarmii, ieri. Acesta a furat lemne din pădure, pe care le transporta cu camioneta. CE a pățit bărbatul:
ALTE Vremuri: Un abator modern – la Bistrița, încă din 1890…! Alte curiozități de demult aprilie 11, 2021 - Puțini dintre noi știu, dar Bistrița avea un abator modern încă din anul 1890...! O confirmă documentele publicate de Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, care ne amintesc faptul că în anii 1920-1930 abatorul era dotat cu instalații frigorifice!
VIDEO – SUPERB: Peste 20 de pui de mistreți, surprinși în zăpadă, în Munții Rodnei aprilie 11, 2021 - Căprioare, capre neagre, cerbi - deja parcă ne-am obișnuit să le vedem în Munții Rodnei. Dar un drumeț a avut parte de o ALTĂ priveliște. Acesta a surprins „29 de giuvaeruri ale muntelui. Așadar, iată ce ți se poate întâmpla când umbli de unul singur, pe poteci ninse, într-o zi de prier capricios”.
Un medic de la Spitalul Județean s-a ales cu sancțiune pentru că a întârziat la o consultație aprilie 10, 2021 - Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență Bistrița-Năsăud, Gabriel Lazany, medicii care nu își fac treaba sau chiar întârzie la program sunt sancționați. Este și cazul unui medic care avea programată o consultație în policlinică, la care a întârziat...
VIDEO: Primarul Eugen Bușcoi, despre o „problemă foarte mare pentru comunitatea din Zagra” aprilie 10, 2021 - Primarul Eugen Bușcoi a recunoscut că este vorba despre o „problemă foarte mare” pentru comunitatea din zonă: pentru a ajunge din Zagra în satul Perișor, oamenii au de făcut un ocol de peste 30 de kilometri. „Și copiii de clasele V-VIII de acolo ar putea fi aduși la școală mult mai simplu...”
Să-l cunoască lumea… din avion! Bistrițeanul „uns” la conducerea aeroporturilor din București și-a pus afiș cu el la intrare aprilie 10, 2021 - „Uns” în luna ianuarie la conducerea Companiei Naționale de Aeroporturi București, bistrițeanul Cosmin Peșteșan s-a gândit să se facă cunoscut încă de la intrarea în Aeroportul Otopeni. Printre primele măsuri luate s-a numărat un afiș de dimensiuni mari cu el, plasat chiar la intrare într-unul din aeroporturile conduse.
FOTO: PANICĂ în gară! O fată s-a prăbușit la pământ, iar jandarmii i-au acordat primul ajutor aprilie 10, 2021 - Momente de panică aseară, în  Gara Bistrița Nord. Doi tineri au coborât din trenul care venea de la Cluj. Fata s-a prăbușit la pământ, iar prietenul ei a început să strige după ajutor. Din fericire, în zonă se aflau jandarmii...
FOTO: Avansează lucrările la „cea mai frumoasă Sală Polivalentă din țară” aprilie 10, 2021 - „Cea mai frumoasă Sală Polivalentă din  țară” - așa a fost catalogat în 2019 cel mai important proiect sportiv al județului nostru. Lucrările începute la mijlocul anului 2020 se desfășoară în ritm alert, iar complexul sportiv se ridică văzând cu ochii.
Bistrițenii, sătui de reguli?!? Jandarmii au aplicat aseară mai multe amenzi pentru nerespectarea măsurilor impuse de autorități: aprilie 10, 2021 - Ploaie de amenzi - aplicate de jandarmi, ieri seară, în Bistrița. Mai mulți bistrițeni s-au „revoltat” pe regulile impuse de autorități, comportându-se ca și cum viața și-ar fi revenit la normal.
Bistrița intră în șantier: Verde pentru lucrările la Linia Verde! aprilie 10, 2021 - Proiectul de mobilitate urbană Linia Verde intră, în sfârșit,  în  etapa de ȘANTIER. Primarul a anunțat că a semnat contractul de începere a lucrărilor. „Vor urma doi ani grei, dar vom căuta soluții și rute alternative!”, a declarat Ioan Turc.
S-a reinventat munca patriotică la Primăria Bistrița! Funcționarii, scoși din birouri să curețe orașul aprilie 9, 2021 - În timp ce bistrițenii așteaptă mai bine de o lună după un certificat de urbanism, funcționarii din Primăria Bistrița sunt scoși la curățenie, ca să-și amintească ce e munca patriotică. Mai bine de 500 de angajați ai municipalității au lăsat pixurile jos, au luat saci de gunoi și s-au apucat de colindat spațiile verzi, locurile de joacă și malurile râului.
Scăpăm de cerșetori până la final de iunie??? Așa ar susține primarul! aprilie 9, 2021 - Problema cerșetorilor care împânzesc orașul ar putea lua sfârșit în scurt timp. Conform primarului Ioan Turc, problema ar trebui să fie rezolvată până la finele lunii iunie.
Cum este posibil să intri în spital cu test Covid negativ și să ieși pozitiv? Explicațiile managerului Spitalului Județean, Gabriel Lazany aprilie 9, 2021 - Intrebat de un urmăritor al emisiunii Bistrițeanul Live cum e posibil ca un bolnav să intre în spitalul județean cu test Covid negativ și să iasă cu unul pozitiv, managerul unității medicale a prezentat situațiile în care se poate întâmpla acest lucru:
OPINII – Adrian Linca: Of, ce sport, ce chin, ce jale! aprilie 9, 2021 - Finanțarea sportului local este o bătaie de joc la adresa tuturor bistrițenilor care înțeleg ce înseamnă mișcarea și o umilință continuă pentru cei care se mai ocupă cu acest domeniu al vieții sociale.
Ioan Turc: Încă cercetăm situația cu cele două PUG-uri aprilie 9, 2021 - Primarul orașului a cerut un audit intern după ce au apărut informații în media că, la Primărie, s-ar lucra după DOUĂ PUG-uri. La un moment dat, audit-ul a fost finalizat, iar Ioan Turc explica faptul că există șanse să fie anunțat Parchetul. „Încă investigăm. Pe când am toate documentele, vă voi anunța ce am descoperit exact și ce măsură voi lua”, a declarat edilul.
Supă și desert, în curând în meniul bolnavilor internați la Spitalul Județean de Urgență aprilie 9, 2021 - Un proiect de hotărâre a ministrului Sănătății Vlad Voiculescu vine să modifice alocația de hrană din spitalele din țară. Astfel, potrivit proiectului de hotărâre, alocația de hrană a unui bolnav nu poate fi mai mică de 16 lei. Managerul Spitalului Județean de Urgență spune că va reintroduce supa și chiar și un desert la una dintre mese.
VIDEO: Sever Mureșan, primarul din Telciu, despre cea mai mare provocare a ultimilor 16 ani de când conduce administrația locală aprilie 9, 2021 - Sever Mureșan conduce administrativ comuna Telciu de 16 ani, povestind, într-o emisiune la Bistrițeanul Live, care a fost cea mai mare provocare cu care s-a confruntat de când conduce comuna. „Toți au considerat că Telciu este o comună bogată și se descurcă singură, considerând că nu avem nevoie de sprijin. Dar, știți cum se spune – întotdeauna dai în calul care trage…”
FOTO: Oferte irezistibile la mobilier, la CASA RUSU aprilie 9, 2021 - Primăvară plină de culoare la CASA RUSU! Dacă te muți în casă nouă și vrei să  amenajezi interiorul sau pur și simplu te-ai gândit să schimbi mobilierul, la Casa Rusu găsești, până în 12 aprilie, oferte de nerefuzat. Îți poți schimba bucătăria, biblioteca, sau dormitorul, cu mobilier la un SUPER preț. Sau te poți bucura de un colțar nou, care să se asorteze perfect cu orice pată de culoare pe care vrei să o adaugi camerei tale...
VIDEO – Ce se mai fură la socialele din Viișoara? Curent! aprilie 9, 2021 - Jandarmii și reprezentanți ai Electrica au identificat o locuință din blocurile sociale care fura energie electrică printr-o racordare ilegală la rețeaua electrică, astfel încât consumul să nu fie înregistrat. Familia respectivă riscă amendă sau chiar închisoare.
VODAFONE a PICAT! Clienții, lăsați fără NICIO conexiune! aprilie 9, 2021 - Operatorul de telefonie VODAFONE se confruntă cu niște probleme grave! Semnalul pentru apel sau internet NU mai este disponibil niciunui client. Se pare că și la ei există această problemă, și nu se știe când se va rezolva.
NĂSĂUD: Începe reabilitarea termică a blocurilor! AMICII Building a semnat contractul cu primăria aprilie 9, 2021 - Primăria Năsăud a decis în privința constructorului cu care va colabora în vederea anveloparii termice a blocurilor din Năsăud. Este vorba de compania bistrițeană Amicii Building care va reabilita 9 blocuri din orașul academicienilor.
Noi restricții, de azi, în Bistrița și alte cinci comune! Starea de alertă în România – prelungită! aprilie 9, 2021 - Weekend-ul aduce noi restricții în Bistrița și în alte cinci comune, unde rata incidenței cazurilor COVID a trecut de 4 la mia de locuitori. Astfel, de azi și până duminică inclusiv, magazinele se închid la ora 18.00, iar circulația este restricționată de la ora 20.00. Autoritățile centrale au anunțat prelungirea stării de alertă pe teritoriul României:
Vrei să participi la dezbaterea publică a Bugetului orașului?!? Trebuie să te înscrii, pentru că e EXCLUSIV online aprilie 9, 2021 - Administrația locală invitase bistrițenii luni, 12 aprilie, la dezbaterea publică a bugetului municipiului. Însă, dat fiind contextul pandemic, s-a decis ca dezbaterea să fie EXCLUSIV online. Așa că cei interesați trebuie să se înscrie, pentru a primi invitația aferentă pe ZOOM. Sunt și locuri limitate!
OPINII: Ia bugetul, nu-i bugetul, bine c-am închis bufetul! aprilie 8, 2021 - Am decis să scriu acest articol pentru că am văzut în proiectul de buget propus, care se află în stadiul de propuneri, câteva lucruri care mi-au sărit în ochi la o primă lectură a documentului PDF ,,Proiect-buget-municipiul-Bistrita-anul-2021”... 
Primăria Șieu o ia pe urmele orașului-stațiune Sângeorz-Băi și iese la pândă de nesimțiți aprilie 8, 2021 - După ce Primăria Sângeorz-Băi a apelat la camere video pentru a-i surprinde pe cei care depozitează gunoaie aiurea, în natură, a venit rândul Primăriei Șieu să apeleze la camere video pentru a-i descuraja pe nesimțiți.