Ignorate de autorităţi, persoanele cu handicap fizic din Bistriţa au sărbătorit cu fasole şi ciolan. „Sănătate tuturor!”

Ignorate de autorităţi, persoanele cu handicap fizic din Bistriţa au sărbătorit cu fasole şi ciolan. „Sănătate tuturor!”

„Astăzi fiind ziua internaţională a Persoanelor cu dizabilităţi, la aproape 30 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Persoanelor cu Handicap Fizic din Bistriţa, am sărbătorit şi noi cu puţină fasole… Am impresia că nici nu existăm ca entitate sau minoritate… Şi cred că aşa şi vor să stăm ascunşi…. Dar noi ne mulţumim şi cu puţin. Vă doresc sănătate tuturor…”

Acesta este mesajul lui Adrian Birtaş, membru fondator al Asociaţiei Persoanelor cu Handicap Fizic din Bistriţa.

Faptul că autorităţile i-au cam ignorat în acest an („e de înţeles, au fost alegeri, acuma au alte treburi pe cap”) nu i-a împiedicat să sărbătorească aşa cum s-au priceput. „Le-am gătit eu nişte fasole cu ciolan. Am pregătit un fel de masă festivă. Am cumpărat ciolan şi fasole, le-am curăţat, le-am fiert, am gătit de pe la 9 dimineaţa până după ora 14:00. Ne-am strâns vreo 15 colegi din asociaţie şi am sărbătorit…”, a povestit pentru Bistriţeanul.ro Adrian Birtaş.

Adrian Birtaş a cumpărat toate cele necesare mesei din banii săi. Are o pensie de 704 lei şi un ajutor de handicap de 375 de lei. „Am înfiinţat asociaţia asta pe când aveam 21 de ani, când unii nici nu ştiau pe unde să treacă strada… Am umblat după acte, am fost la Bucureşti, am participat la manifestaţii. Eram tânăr, ce-i drept… Acuma am rămas aproximativ 50 de membri. În ultima jumătate de an, din diferite motive, vreo 6 colegi de-ai noştri au murit…”, ne-a mai mărturisit Adrian Birtaş.

Acum vreo 7 ani ne-au invitat la Primărie. Acum vreo doi ani au făcut târgul locurilor de muncă pentru persoane cu dizabilităţi… Anul acesta parcă nimeni n-a mai dat niciun semn. Am fost cam trist azi, de ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi. Ok, primim ajutorul acela de handicap. Dar nu e în regulă să ne complacem în situaţia asta… E nevoie să faci mai mult pentru ca o persoană cu dizabilităţi să se simtă totuşi om…”, consideră Adrian Birtaş.

Despre Adrian Birtaș şi asociaţia pe care se străduieşte s-o ţină pe linia de plutire puteţi reciti accesând linkurile de mai jos:

FOTO-REPORTAJ: Un concurs de pescuit le-a adus fericirea pe chip! Au ieșit, în sfârșit, din casă!

Impresionant: Din puţinul lor, îşi permit să ofere şi altora

FOTO: Două case și o bucătărie de vară au ars la Măgura Ilvei ianuarie 17, 2020 - Cinci echipaje ale ISU BN, dar și SVSU Măgura Ilvei au intervenit la un incendiu. Două case și o bucătărie de vară au fost cuprinse de flăcări. Din fericire, nu au fost victime.
Renumit profesor universitar bistrițean despre munca în ANAF: „spații improprii, multă nemulțumire de sine, relații conflictuale” ianuarie 17, 2020 - Profesorul universitar Cornel Ban, care predă la Copenhagen Business School a prezentat într-o conferință de presă cum a găsit sediile ANAF din Ardeal pe care le-a vizitat. Acesta a catalogat condițiile de muncă ca fiind foarte grele, presărate cu spații improprii, multă nemulțumire de sine și relații conflictuală.
Singura echipă de fotbal feminin din județ, ACS Heniu Prundu Bârgăului, dorită de campioana României, CFR Cluj. Bârgăuancele au spus ”PAS” ianuarie 17, 2020 - Stafful tehnic al singurei echipe de fotbal feminin din județul Bistrița-Năsăud, ACS Heniu Prundu Bârgăului, echipă care evoluează în prima ligă fotbalistică a țării, ocupând locul al șaselea, a susținut astăzi o conferință de presă.
Doris Rai: Primăria Bistrița să SANCȚIONEZE Supercom, nu să-l SUBVENȚIONEZE ianuarie 17, 2020 - Fosta șefă a femeilor liberale face încă un pas în ”atacul” asupra Supercom și a Primăriei Bistrița, implicit. Doris Rai solicită municipalității să SANCȚIONEZE operatorul de salubritate. Și nicidecum să-l SUBVENȚIONEZE. 
FOTO: Bărbat accidentat pe strada Libertății ianuarie 17, 2020 - Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp pe strada Libertății din municipiu. Un bărbat a fost lovit de mașină.
Cât ne-a costat „spiritul Crăciunului” în 2019? Cam 200.000 de lei pentru doar 7 comune! ianuarie 17, 2020 - Într-un an dificil, în care multe unități administrativ teritoriale s-au plâns că nu le ajung banii, 7 comune din județ au cheltuit 200.000 de lei doar pentru iluminatul festiv...
Friptură de pasăre și cartofi gratinați la cuptor, bunătatea din farfuria pacienților de la spital ianuarie 17, 2020 - Investițiile în Spitalul Județean Bistrița cuprind și zona...bucătăriei. S-au achiziționat două cuptoare performante, pentru a oferi bunătăți în farfurie celor internați. ”Friptură de pasăre și cartofi gratinați la cuptor” este doar unul dintre meniurile care-i fac și pe medici să saliveze. Și să plătească pentru a mânca și ei.
VIDEO: Doctorul excentric care poate vorbi cu animalele, de azi și la Bistrița! ianuarie 17, 2020 - După ani de zile de viață retrasă, doctorul excentric revine în atenția noastră. Pregătit să găsească leacul salvator! Gata să ne amuze cu istețimea sa legendară și dispus să facă față unor creaturi nemaivăzute...
Deținuții apți de muncă, obligați să muncească ianuarie 17, 2020 - O nouă inițiativă legislativă îi are în vizor pe deținuți. Aceștia ar urma să fie obligați să muncească în perioada în care își ispășesc pedeaspa. AFLĂ ce alte măsuri ar putea fi luate pentru cei care doresc liberarea condiționată:
FOTO: Un MESAJ usturător pentru unii elevi din CNAM…! ianuarie 17, 2020 - Au îndurat în tăcere cât au putut, au curățat și au strâns după ei, dar astăzi au ajuns la limita răbdării. Au trimis un mesaj mai puțin obișnuit – pentru elevii Colegiului Național „Andrei Mureșanu”.
PATRU accidente într-o oră! O gravidă și un bărbat au ajuns la spital! ianuarie 17, 2020 - Salvatorii și oamenii legii au intervenit la patru accidente, într-o oră. Două au avut loc în Teaca, unul în Crainimăt și unul în Bistrița. O gravidă și un bărbat au ajuns la spital.
Cele aproape 200 de accidente cu trotinete electrice duc la schimbarea legislației: ianuarie 17, 2020 - Un mort, 36 de răniți grav și 152 de răniți ușor...Acesta e bilanțul accidentelor în care au fost implicați conducători de trotinete electrice. Creșterea explozivă a numărului acestor mijloace de deplasare a luat prin surprindere autoritățile. Așa că s-a decis schimbarea legislației. CE prevăd noile reglementări:
BĂTAIE în Gara Bistrița Nord! Au intervenit jandarmii: ianuarie 17, 2020 - Jandarmii au fost nevoiți să intervină aseară la un scandal în Gara Bistrița Nord. Doi clujeni s-au luat la bătaie, sub privirile celor ce așteptau trenul.
VIDEO: Performanță la Bistrița, ca în marile centre universitare! ianuarie 17, 2020 - A aflat despre Bistrița de la televizor, și a venit de probă, să tatoneze terenul. În doar doi ani a ajuns să facă performanță și intervenții cum doar în marile centre universitare se poate. Iar în spatele chipului de adolescent se ascunde un profesionist desăvârșit, apreciat nu doar de pacienți, ci și de colegi.
Aquabis: Avarie în Ghinda, lucrări de reabilitare în Năsăud și Salva ianuarie 17, 2020 - Astăzi, 17 ianuarie 2020, se va sista PARȚIAL furnizarea apei potabile în Ghinda, anunță cei de la Aquabis.