Ignorate de autorităţi, persoanele cu handicap fizic din Bistriţa au sărbătorit cu fasole şi ciolan. „Sănătate tuturor!”

Ignorate de autorităţi, persoanele cu handicap fizic din Bistriţa au sărbătorit cu fasole şi ciolan. „Sănătate tuturor!”

„Astăzi fiind ziua internaţională a Persoanelor cu dizabilităţi, la aproape 30 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Persoanelor cu Handicap Fizic din Bistriţa, am sărbătorit şi noi cu puţină fasole… Am impresia că nici nu existăm ca entitate sau minoritate… Şi cred că aşa şi vor să stăm ascunşi…. Dar noi ne mulţumim şi cu puţin. Vă doresc sănătate tuturor…”

Acesta este mesajul lui Adrian Birtaş, membru fondator al Asociaţiei Persoanelor cu Handicap Fizic din Bistriţa.

Faptul că autorităţile i-au cam ignorat în acest an („e de înţeles, au fost alegeri, acuma au alte treburi pe cap”) nu i-a împiedicat să sărbătorească aşa cum s-au priceput. „Le-am gătit eu nişte fasole cu ciolan. Am pregătit un fel de masă festivă. Am cumpărat ciolan şi fasole, le-am curăţat, le-am fiert, am gătit de pe la 9 dimineaţa până după ora 14:00. Ne-am strâns vreo 15 colegi din asociaţie şi am sărbătorit…”, a povestit pentru Bistriţeanul.ro Adrian Birtaş.

Adrian Birtaş a cumpărat toate cele necesare mesei din banii săi. Are o pensie de 704 lei şi un ajutor de handicap de 375 de lei. „Am înfiinţat asociaţia asta pe când aveam 21 de ani, când unii nici nu ştiau pe unde să treacă strada… Am umblat după acte, am fost la Bucureşti, am participat la manifestaţii. Eram tânăr, ce-i drept… Acuma am rămas aproximativ 50 de membri. În ultima jumătate de an, din diferite motive, vreo 6 colegi de-ai noştri au murit…”, ne-a mai mărturisit Adrian Birtaş.

Acum vreo 7 ani ne-au invitat la Primărie. Acum vreo doi ani au făcut târgul locurilor de muncă pentru persoane cu dizabilităţi… Anul acesta parcă nimeni n-a mai dat niciun semn. Am fost cam trist azi, de ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi. Ok, primim ajutorul acela de handicap. Dar nu e în regulă să ne complacem în situaţia asta… E nevoie să faci mai mult pentru ca o persoană cu dizabilităţi să se simtă totuşi om…”, consideră Adrian Birtaş.

Despre Adrian Birtaș şi asociaţia pe care se străduieşte s-o ţină pe linia de plutire puteţi reciti accesând linkurile de mai jos:

FOTO-REPORTAJ: Un concurs de pescuit le-a adus fericirea pe chip! Au ieșit, în sfârșit, din casă!

Impresionant: Din puţinul lor, îşi permit să ofere şi altora

O tragedie mai dură ca moartea: Bunicul şi nepoţelul care au murit prăbuşindu-se de la etajul II vor fi înmormântaţi luni. CUM putem ajuta decembrie 8, 2019 - O tragedie inexplicabilă a zguduit oraşul vineri seara, în zi de sărbătoare. Un bunic şi nepoţelul său de trei ani au murit după ce s-au prăbuşit în gol, de la etajul II, într-un bloc de pe strada Vişinului. Tatăl băieţelului este este plutonier Dan Tofană şi munceşte în cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj. Colegii săi ne cer ajutorul: 
FOTO/VIDEO: Incendiar. Tonic. Energizant: Bistriţa Robotics Demo decembrie 7, 2019 - Atmosferă incendiară, în sala de sport a Colegiului „Liviu Rebreanu”: Îmbrăţişări, ţipete de victorie, încleştări, priviri dezamăgite, suspine sau chiote de bucurie. Deasupra tuturor, învăluitoare şi molipsitoare – pasiunea pentru robotică.
FOTO: Sense lansează colecţia de tricotaje premium din lână pură virgină şi fire de caşmir decembrie 7, 2019 - Garderoba de iarnă este sinonimă cu tricotajele, piese eminamente indispensabile, însă totodată extrem de versatile şi de adaptabile oricărui context, indiferent că este vorba despre o masă în familie, o escapadă de weekend la munte sau un eveniment semi-formal.
Crăciunul de altădată, într-un spectacol de excepţie, în 10 decembrie! decembrie 7, 2019 - Cuverturi tradiţionale, coşuri cu mere, nuci sau colaci – felinare şi spectaculoase costume populare – ne vor ajuta să retrăim Crăciunul de altădată: într-un spectacol extraordinar, marţi, 10 decembrie, la Centrul cultural Dacia. Cine sunt protagoniştii:
FOTO/VIDEO: Diamantul nostru. Încă neşlefuit cum se cuvine… Unde vă puteţi trata natural depresiile decembrie 7, 2019 - De ani de zile se discută despre această problemă, fără să se facă prea multe lucruri concrete, în această direcţie. „Este diamantul nostru.” Este locul în care s-ar putea trata natural depresiile sau bolile psihice. Celebrăm azi şi mâine la Bistriţa primii 20 de ani de învăţământ geografic universitar în oraş.
Ciobanul înjunghiat de colegul de stână a fost operat. Acesta a fost tăiat cu briceagul inclusiv pe față decembrie 7, 2019 - Doi ciobani de la o stână din Matei au ajuns aseară la spital, după ce au început să își care pumni. Unul s-a folosit la un moment dat de o bâtă, iar altul de un briceag. Cel mai „șifonat” a ajuns la spital ciobanul înjunghiat, care a fost tăiat inclusiv pe față.
FOTO: Patinoar pe Valea Șieului decembrie 7, 2019 - A nins, a înghețat și în unele zone s-a făcut patinoar. Chiar și pe carosabil! E situația de pe Valea Șieului, unde un drum județean e locul perfect pentru sporturi de iarnă.
Trecerea CF de pe Slavici rămâne închisă! CE spune șeful de șantier: decembrie 7, 2019 - Luni au început lucrările de montare a dalelor de cauciuc la calea ferată de pe Slavici. Deși azi circulația ar fi trebuit reluată, nu s-a întâmplat deloc așa. Șeful de șantier a explicat care sunt motivele și cât ar mai putea dura lucrările:
Copilașul care s-a prăbușit aseară de la etaj cu bunicul său a murit decembrie 7, 2019 - Băiețelul de 3 ani care s-a prăbușit aseară de la etaj cu bunicul său a murit în această dimineață. Acesta a fost supus unei intervenții chirurgicale la nivelul capului, însă organismul său nu a reușit să îi facă față.
VIDEO – GRAV: Un bunic și nepoțelul lui au căzut de la etaj pe casa scării decembrie 6, 2019 - Un GRAV incident a avut loc în urmă cu puțin timp pe o stradă din Bistrița. Un bunic împreună cu nepotul său au căzut de la etajul doi pe casa scării.
GRAV incident la o stână! S-a lăsat cu lovituri de briceag și de bâtă decembrie 6, 2019 - Un grav incident a avut loc în această după-masă la o stână din comuna Matei. Doi ciobani s-au luat la bătaie, unul dintre ei încercând să își facă dreptate cu o bâtă, iar celălalt cu un briceag. Ambii au ajuns la spital.
Băut bine, un bărbat a fost accidentat în Beclean în timp ce trecea strada neregulamentar decembrie 6, 2019 - Un bărbat a fost accidentat în Beclean în timp ce traversa strada neregulamentar. Polițiștii au testat pietonul cu aparatul etilotest și au descoperit că era băut bine.
FOTO: Accident în Dumitra. O tânără a rămas încarcerată decembrie 6, 2019 - Un accident rutier a avut loc în localitatea Dumitra. O tânără a rămas încarcerată. Pentru extragerea victimei, pompierii au fost nevoiți să taie mașina.
FOTO: SCANDAL din cauza podețelor din Dumitra decembrie 6, 2019 - Un proiect al Primăriei Dumitra, prin fonduri europene, prevede realizarea de zeci de podețe, din beton, în localitățile din comună. Redacția Bistrițeanul.ro a fost contactată de o femeie din Dumitra supărată că podețul ei a fost lăsat de izbeliște. Mai mult, susține că primarul ar fi înjurat-o. CE spune edilul comunei:
FOTO/VIDEO. Premiile Antidiscrimare. Radu Moldovan, către agenţii economici din judeţ. „Nu avem încă maturitatea necesară” decembrie 6, 2019 - Cum să înveţi un copil să-şi accepte colegul cu cerinţe speciale, într-o lume în care până şi adulţii se înţeleg anevoios? Cum faci un copil să-şi îmbrăţişeze colegul şi să-l accepte – aşa diferit cum este el? Cum se poate instaura armonia într-o societate dezechilibrată, sfâşiată de vizibile dificultăţi de comunicare?