21.6 C
Bistrița
duminică, mai 26, 2024

Ignorate de autorităţi, persoanele cu handicap fizic din Bistriţa au sărbătorit cu fasole şi ciolan. „Sănătate tuturor!”

„Astăzi fiind ziua internaţională a Persoanelor cu dizabilităţi, la aproape 30 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Persoanelor cu Handicap Fizic din Bistriţa, am sărbătorit şi noi cu puţină fasole… Am impresia că nici nu existăm ca entitate sau minoritate… Şi cred că aşa şi vor să stăm ascunşi…. Dar noi ne mulţumim şi cu puţin. Vă doresc sănătate tuturor…”

Acesta este mesajul lui Adrian Birtaş, membru fondator al Asociaţiei Persoanelor cu Handicap Fizic din Bistriţa.

Faptul că autorităţile i-au cam ignorat în acest an („e de înţeles, au fost alegeri, acuma au alte treburi pe cap”) nu i-a împiedicat să sărbătorească aşa cum s-au priceput. „Le-am gătit eu nişte fasole cu ciolan. Am pregătit un fel de masă festivă. Am cumpărat ciolan şi fasole, le-am curăţat, le-am fiert, am gătit de pe la 9 dimineaţa până după ora 14:00. Ne-am strâns vreo 15 colegi din asociaţie şi am sărbătorit…”, a povestit pentru Bistriţeanul.ro Adrian Birtaş.

Adrian Birtaş a cumpărat toate cele necesare mesei din banii săi. Are o pensie de 704 lei şi un ajutor de handicap de 375 de lei. „Am înfiinţat asociaţia asta pe când aveam 21 de ani, când unii nici nu ştiau pe unde să treacă strada… Am umblat după acte, am fost la Bucureşti, am participat la manifestaţii. Eram tânăr, ce-i drept… Acuma am rămas aproximativ 50 de membri. În ultima jumătate de an, din diferite motive, vreo 6 colegi de-ai noştri au murit…”, ne-a mai mărturisit Adrian Birtaş.

Acum vreo 7 ani ne-au invitat la Primărie. Acum vreo doi ani au făcut târgul locurilor de muncă pentru persoane cu dizabilităţi… Anul acesta parcă nimeni n-a mai dat niciun semn. Am fost cam trist azi, de ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi. Ok, primim ajutorul acela de handicap. Dar nu e în regulă să ne complacem în situaţia asta… E nevoie să faci mai mult pentru ca o persoană cu dizabilităţi să se simtă totuşi om…”, consideră Adrian Birtaş.

Despre Adrian Birtaș şi asociaţia pe care se străduieşte s-o ţină pe linia de plutire puteţi reciti accesând linkurile de mai jos:

FOTO-REPORTAJ: Un concurs de pescuit le-a adus fericirea pe chip! Au ieșit, în sfârșit, din casă!

Impresionant: Din puţinul lor, îşi permit să ofere şi altora

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?

Materom: Ofertă de primăvară pentru călătorii confortabile și mult mai sigure

A venit în sfârșit primăvara și este momentul potrivit pentru începuturi proaspete și noi aventuri. Descoperă frumusețea naturii care ne trezește la viață, din spatele volanului modelului tău Mercedes-Benz preferat – un companion excelent pentru călătorii pline de experiențe incitante!