POVEȘTI DIN SAT: A înviat mortul!

POVEȘTI DIN SAT:  A înviat mortul!

 – Auzât-ați, doamnă, cine-o murit în sat? Ieri l-o-ngropat. Aesta o mai murit odată și o fost o mare minune atunci…

– Cum, o mai murit?

– L-o dus la groapă mort și pe drum spre biserică s-o rădicat din sicriu. Tătă lumea o luat-o la fugă, care-ncotro. Și nevasta mea o fost… Zău! Să-ți spuie… De bucuria lor, că numa’ pe el îl aveu, o făcut o petrecere, la care o cemat tăt satu’. O tăiet un gițăl… da, petrecere mare… Da, ia… o trăit de atunci și o murit ca de bătrânețe.

– Să mai poate una ca asta, bade Macovei?

– Da, doamnă, eu am văzut așe ceva când lucram ca fochist, la spital. În tinereță…

Am fost schimb de noapte, am dat căldură la spital și apă caldă. Noaptea aceea o adus și accidentați, de la mină. Trebuia apă caldă și eu făceam focu’, la cazane.

La ora 4 dimineața o venit o Salvare, cemată de la spital, că este un om mort, îngețat. No, acuma… să-ți spui.  Un om de la munte, cioban, în vârstă de 75 de ani o lucrat la pădure, la Tinoasa.  S-o pensionat de vrâstă, bun înțăles. N-o avut pe nime’ în satu lui, numa’ ceva nepoți, da nepoți de veri.

Umbla amu’ să-și găsască o cameră pe undeva, să steie. Tăt cătând el, în dreapta și-n stânga, s-o dat în vorbă cu un țâgan – da, așa-i spunem – care ave șăse capre. L-o luat pe el în chirie, că stătea la casă, să grijască de gospodărie și de animale. I-o dat de mâncare, n-o trăbuit să plătească nimica și el mergea cu caprele la păscut.

Țiganu’ o avut un fecior care l-o părăsât pe tată – sau timp de doi  ani și n-o mai mărs acasă, deloc. O tăt lucrat pe la oraș și nu s-o mai corespuns cu părinții.

Într-o sâmbătă, țâganu’ s-o dus la un botez, la neamuri. Cu femeie cu tăt. O rămas acasă numa’ ciobanu’ Văsălie. O încis el caprele, că era sară și s-o băgat în casă. Pe la 11 noaptea, vine fecioru’ țâganului, după… doi ani. L-o găsât acasă pe bătrânu’, străin de el.

– Ce faci în casă lu’ tata? Io-s fecioru’ lui!

Bătrânul i-o spus că el grijește de capre.

– Da’, vrei cumva să iei moștenirea de la tata?

Și i-o și dat două palme, cât o putut de tare.

Bătrânul s-o spăriet și o fugit la șopron unde o avut caprele, că s-o temut.

Fecioru’ țâganului o controlat tăt ce o găsât – aur, argint, bijutării, tăt… Le-o luat și s-o dus. Bătrânu’, de frică, n-o mai intrat în casă, o rămas în șopru, până pe la ora 3 noaptea, cân’ o venit țâganu’ acasă. Bătrânu’ era îngețat de frig. În casă nu era, l-o cătat la capre, afară. Frig-frig, iarnă gre’. L-o găsât îngețat, țapăn.

O mărs repede șî o dat telefon la Salvare, care l-o adus la noi la spital.

Cam pe la 4 o sosit. L-o adus în morgă, l-o pus pe masa de beton, gata că-i mort. M-am dus și eu să văd, că povesteau oamenii de la Salvare ce s-o întâmplat. De gardă era un doctor bătrân, jidan.

O coborât să vadă ce-i cu mortu’. S-o dus în morgă, s-o uitat la mort, s-o învârtit pe lângă masă și numa’ ce-am văzut că scoate o oglindă mică din buzunar. O ie și o pune la gura mortului.

Vede el că oglinda prinde a se aburi.

Le strigă răpide doctoru’ pe două surori, să-l ieie să-l ducă la baie. L-o dezbrăcat ele, l-o băgat în vană, în apă călduță. Nu dintr-o dată, cerbinte. O potrivit-o, încet, tăt mai călduță, mai… Apoi o-nceput a-i freca mânurile.

Cân’ apa o fost potrigită, numa’ ce o-nceput omu’ să descidă ochii. Surorile o fugit la ușă, împcedicându-să. Doctoru’ le-o sfădit, că le desface contractu’ de muncă…

L-o luat și l-o îmbrăcat și l-o dus cu liftu’ în salon. Eu mi-am curățât cazanu’ că așa trebuia să-l las curat cân’ ies din scimb, și m-am dus să vorovesc cu omu’ în salon.

Bătrânul stătea pe marginea patului, în fund. Stătea. Am stat puțân cu el și i-am spus că am să-l mai caut.

Cân’ am intrat iară de noapte, în locu’ lu’ nevastă-me’, că se temea de morți, la morgă o venit bătrânul jos, la mine, la cazane.

– Mă lași să stau cu dumneata? Mi-i tare urât!

O mai vinit o dată, încă o dată… și apoi l-am întrebat și mi-o spus. C-are doi nepoți, nepoți de veri, pe care nu i-o văzut niciodată, da’ că are să margă la ei, să-l țâie la pensie. Da’ nu merge numa’ la primăvară, că amu-i iarnă și nu are cum.

L-o rugat pe doctoru’ să-l mai țâie în spital o vreme, că plătește, numa’ să-l țâie. Dar doctoru’ nu i-o luat niciun ban. L-o țânut aicea.

Cum venea la mine, mi-o spus că vre’ să-mi spună, numa’ mie, ceva ce n-ar trebui spus, da’ musai trebe’ să-mi spună mie și dacă a fi să mai moară o dată.

– Eu, cân’ am îngețat, mi-o vinit un somn, așa, și-am sâmțât că iese ceva afară din gură de la mine… Un abur, ceva. O venit apoi un porumbel mare, cât o barză de mare, alb. Mi-o spus să mă țân aici, de aripile lui.

Și m-o dus peste dealuri, peste văi, păduri, șăsuri. Așe de bine m-am sâmțât, cum mă duce pasărea aceea mare….! Și-am ajuns pe un șăs, drept ca lumina și-o fost un drum, parcă asfaltat, pe două părți la drum, numa’ brață de flori. Și mă miram mult, cât era de frumos!

Până am ajuns la poarta mare. Da, poarta aceea era așa de mare că nu-i vedeam vârful. Acolo era un om în vrâstă, cu barbă lungă și… m-o lăsat pasărea jos. Și eu am rămas acolo și m-am uitat la bătrân. O luat o carte mare, cât o pătură de mare, o luat-o din cârligele din poartă, o descis cartea.

– Ia să vedem! Ai vinit la timp, ori nu?

S-o uitat în carte și o zis.

– Fiule, ai vinit pre’ devreme! Trebe’ să meri înapoi! Neapărat!

M-am uitat tăt roată și cân’ o încis cartea, m-am ascuns acolo, că am văzut ceva, ca un parc cu oameni, femei și bărbați, la mese.

La câte o masă erau câte doi, la alta, numa’ câte unu. Ori o fimeie, ori un bărbat. M-am mirat, de ce oamenii aceia erau numa câte unu’.

M-am uitat și-am văzut că cineva pune o mână pe umăru’ meu.

Tăt bătrânu’ cu cartea era. Mi-o spus așa:

– Fiule, aici nu să poate ascunde nimeni, să nu fie văzut.

Am văzut atunci că vine porumbelul la comanda bătrânului.

– Hai, du-te, că mai ai de trăit mult și bine și numa’ cân’ ți-o vini vremea, atunci îi veni aicea!

Și pasărea m-o luat pe sus și m-o adus înapoi, aicea. M-o lăsat apoi la morgă și s-o întors.

Eu pluteam în aer, deasupra. Cân’ m-am uitat la corpu’ meu, îmi era scârbă. Mă uitam de sus, la masa de ciment.

Atunci am auzât un înger, o voce.

– Bagă-te înapoi!

Și n-am vrut. Am văzut atunci și pe doctoru’ care o pus oglinda. Am văzut tăt. Eu eram sus, la plafon. Am văzut și surorile care erau în baie, la vană.

No, așe, doamnă!

Am simțit, am văzut cum mă spală, tăt, tăt am văzut. La un moment dat, o strigat tare.

– Te rog, în momentul aesta, bagă-te prin gură! Moment, o intrat, am sâmțât o cerbințală mare în tăt corpu’ și atunci  mi-am deșcis ocii și am înviet.

Asta o fost doamnă, povestea spusă de omu’ acela și o zâs să nu o spun la nime’. Numa’ dumitale ț-am spus-o, doamnă!

Înțălegi?

 

Foto @ dcnews.ro 

Două cazuri de infecție cu COVID-19, înregistrate într-un cămin pentru vârstinici din județul Bistrița-Năsăud mai 30, 2020 - COVID-19 face victime și într-un centru de asistență pentru vârstnici din județul Bistrița-Năsăud! Un cadru medical și o persoană parte din personalul auxiliar au fost depistate cu coronavirus. Toți beneficiarii centrului vor fi testați.
Bistrița-Năsăud: Trei cazuri pozitive în ultimele 24 de ore! La nivel național, 18.982 persoane infectate mai 30, 2020 - Avem 334 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate trei cazuri noi de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 151 de cazuri noi de infecție.
Directorul Școlii Generale „Lucian Blaga”, forțat să-și dea demisia: A decis cursuri online, vineri, în lipsa măștilor pentru elevi mai 30, 2020 - Scandal, la Școala Gimnazială „Lucian Blaga” din Bistrița. Inspectorul general al ISJ Bistrița-Năsăud i-a cerut demisia directorului Mihai Cosma. Motivul? În lipsa unor informații clare, directorul a decis ca primele cursuri de pregătire din 2 iunie să se desfășoare online. Pentru ca elevii și profesorii să fie în siguranță... Conducerea Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud l-a sancționat, solicitându-i demisia. 
NESIMȚIRE! Ghiolbanii au dat iama și anul acesta în Poiana cu Narcise din Parcul Național mai 30, 2020 - Peste 1.000 de persoane au vizitat Poiana cu Narcise din Parcul Național Munții Rodnei weekendurile trecute. Deși vorbim de flori protejate, unii nu s-au abținut și au plecat acasă cu buchete întregi...
Au sosit măștile de protecție pentru elevii din anii terminali mai 30, 2020 - Elevii care au de susținut examenul de capacitate sau bacalaureatul, se reîntorc la școală, pentru aproximativ două săptămâni. Azi au sosit și măștile pentru elevii din județul nostru.
Aquabis: Fără apă rece azi, pe strada Gării, din Bistrița. Apa NU va fi potabilă, timp de trei zile, în șase localități din Bistrița-Năsăud mai 30, 2020 - Începând cu data de 1 iunie 2020 și până în 3 iunie 2020, apa din șase localități ale județului nu va fi potabilă, anunță Aquabis.
Rostul de dimineață: O întâlnire neașteptată și surprinzătoare…! mai 30, 2020 - O întâlnire neașteptată și surprinzătoare, zilele trecute, în Colibița. Un tânăr din Bistrița, pasionat de motoare și drumeții în natură a reușit să vadă ceea ce generații de specialiști nu reușesc, nici măcar o dată în viață.
FOTO/VIDEO: Despărțiți, dar totuși împreună. Final de an școlar în lacrimi, la CNAM. „Vom ține minte această despărțire…” mai 29, 2020 - Cu lacrimi în ochi, profesorii Colegiului Național „Andrei Mureșanu” și-au salutat astă-seară elevii care au absolvit clasa a XII-a. „Chiar dacă a trebuit să păstrăm distanța și nu ne-am putut lua în brațe, am găsit o cale prin care să simțim emoția. Vom ține minte această despărțire… A fost foarte frumos, mă bucur tare mult că diriginții noștri s-au gândit să pună în practică acest moment...”
Băiețel de doi ani, opărit cu lapte! A fost chemat elicopterul SMURD mai 29, 2020 - Mobilizare de forțe salvatoare în Năsăud. Un micuț de doi ani a fost opărit cu lapte. S-a solicitat și intervenția elicopterului SMURD.
Garda de Mediu a pus lacătul pe o stație de asfalt ce poluează Becleanul de ani de zile mai 29, 2020 - O firmă de mixturi asfaltice din Beclean s-a trezit cu Garda de Mediu în control. Totul a pornit de la un filmuleț postat pe internet. În urma vizitei, s-a constat că firma funcționează fără avize, iar activitatea a fost oprită.
În plină pandemie, două fonduri private de pensii investesc în Teraplast mai 29, 2020 - În plină pandemie de Coronavirus, fondurile NN și Allianz au cumpărat pachete importante de acțiuni la Teraplast. Fondurile NN dețin deja un pachet de 10% la producătorul bistrițean.
FOTO/VIDEO. Priviri triste, din spatele gardului: Ultima zi de liceu, pentru absolvenții claselor a XII-a mai 29, 2020 - Ceremonii și mesaje tulburătoare, în această dimineață, la Colegiul „Liviu Rebreanu” din Bistrița, dar și la Liceul Tehnologic Agricol din Beclean. „Sunteți generația care va aprecia cel mai mult oamenii, locurile și experiențele învățate. Este o lecție extrem de importantă de transmis mai departe...”
FOTO/VIDEO – A plouat cu gheață la Sebiș: „După cinci minute au tras clopotele și s-a împrăștiat!” mai 29, 2020 - Cinci minute a ținut ploaia cu gheață la Sebiș. Destul cât să se aștearnă un covor alb, în plină lună mai. ”După cinci minute, au tras clopotele și gheața s-a împrăștiat. Acum plouă încet...” au transmis localnicii.
Fișele auto, disponibile din nou, la Policlinica Bistrița mai 29, 2020 - Fișele auto vor fi din disponibile la Policlinica Bistrița, au anunțat reprezentanții instituției. Cei interesați de acest document trebuie să respecte câteva cerințe: 
Poliția Locală NU mai face ce făcea înainte! mai 29, 2020 - Deși Parcul Municipal e deschis, în spațiile de joacă NU e voie. Totuși, banda a fost dată jos și zilnic, părinții și copiii se joacă acolo. Cu toate acestea, polițiștii locali NU au aplicat amenzi. „Poliția Locală NU mai face ce făcea înainte” a explicat Florin Frandeș.
„PERFORMANȚĂ”: O pensiune cu 15 camere a ajuns să găzduiască 200 de persoane în nici două luni mai 29, 2020 - O pensiune cu 15 camere de lângă Beclean a ajuns să fie umplută la capacitate maximă în perioada de urgență. Mai mult, a reușit „performanța” de a găzdui 200 de persoane în nici două luni.
Medicul bistrițean Lucian Pintea a demisionat din funcția de secretar de stat al Ministerului Sănătății mai 29, 2020 - Lucian Pintea, medic bistrițean, numit în decembrie în funcția de secretar de stat al Ministerului Sănătății a DEMISIONAT. Motivul? Ca să facă mai multă politică pe plan local, susținând un deputat bistrițean.
Bistrița-Năsăud: Trei cazuri pozitive în ultimele 24 de ore! La nivel național, 18.982 persoane infectate mai 29, 2020 - Avem 331 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate trei cazuri noi de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 191 de cazuri noi de infecție.
ATENȚIE! Frumoase, frumoase, dar periculoase! Viperele admiră și ele narcisele! mai 29, 2020 - Jandarmii montani au descoperit că viperele au ieșit la soare. Așa că le dau câteva sfaturi turiștilor care vor să ia la pas Munții Rodnei. Mai ales în zona Poiana cu Narcise.
Prins la aproape un an după ce a furat componente IT de 450.000 de lei mai 29, 2020 - Polițiștii au reținut ieri un bărbat din Viișoara. Asta, după ce au descins la șase domicilii. Bărbatul e suspectul principal într-un furt de componente IT, de acum un an de zile. Prejudiciul se ridică la 450.000 de lei.
FII REPORTER: Ar fi făcut lucrări de canalizare ilegale și au lăsat și drumul stricat în urma lor mai 29, 2020 - Un bistrițean și-a făcut un drum practicabil, până la imobilul lui. Doar că recent, vecinii și-ar fi făcut lucrări de canalizare. Nu doar că par a fi ilegale, dar au lăsat și drumul distrus. ”Nici nu-mi mai pot scoate mașina din garaj, iar instituțiile mă pasează de la unii la alții” a spus revoltat bistrițeanul.
Nicu Moldovan: „Avem un caz pozitiv la Beclean, și din păcate, când e vorba de familii numeroase, nu se limitează la atât! mai 29, 2020 - Primarul orașului Beclean a făcut încă un apel la cetățeni să respecte măsurile impuse pe timpul stării de alertă. Un nou caz de COVID 19 a fost confirmat aseară. ”Vom vedea ce va fi! Dar din păcate, când e vorba de familii numeroase, ca și aceasta, nu rămâne la un singur caz” a declarat Nicu Moldovan.
RELAXARE din 1 iunie: Liber la circulație, spectacole în aer liber, savuratul unei cafele pe terasă! mai 29, 2020 - Președintele Klaus Iohannis a anunțat aseară noi ridicări de măsuri restrictive. De la 1 iunie ne putem bucura de o cafea pe terasă, un spectacol în aer liber. Mai mult, putem călătorii și în afara zonelor metropolitane, fără declarații. CE mai puteți face: 
Aquabis: Defecțiune la rețeaua de apă, în Livezile, Unirea și Negrilești mai 29, 2020 - S-a produs o defecțiune la rețeaua de apă în Livezile și Unirea, anunță Aquabis. Cât timp vor fi afectați locuitorii:
Restricții de circulație peste noul pod de la intersecția străzilor Valea Ghinzii și Aerodromului mai 28, 2020 - Lucrările pentru Complexul Sportiv Polivalent din Wonderland sunt în toi! Pentru ca totul să se desfășoare în condiții optime, municipalitatea a decis să închidă circulația pentru o lună peste podul care se construiește la intersecția străzilor Valea Ghinzii și Aerodromului. VEZI care este ruta ocolitoare:
Teste rapide COVID-19, în laboratoarele Holistic mai 28, 2020 - Începând de astăzi, laboratoarele de analize medicale Holistic își extind gama de servicii oferite. Astfel, bistrițenii pot solicita testarea rapidă pentru COVID-19. Rezultatele sunt eliberate în aceeași zi.
Primarul din PARVA, replică la cei de la Recorder: „Puține localități au o așa binecuvântare!” mai 28, 2020 - Cei de la Recorder au analizat ultimele informații trimise de Direcțiile de Sănătate Publică privind calitatea apei potabile din comunele sub 5.000 de locuitori. În 10 comune bistrițene, conform lor, apa ar fi infectată cu fecale. Primarul din Parva dă replica: ”Puține localități au o așa binecuvântare!”
EROII zilelor noastre, răsplătiți de „furnicuțele” Gimnazialei „Ștefan cel Mare”! mai 28, 2020 - Elevii clasei a II-a D, ”Grupa Furnicuțelor”, i-au răsplătit azi pe eroii zilelor noastre. Medicii Spitalului Județean au primit felicitări și o donație în bani.
VIDEO: Străzi ultramoderne, într-o comună din Bistrița-Năsăud. „Și copiii trebuie să se bucure de proiecte din partea administrației locale!” mai 28, 2020 - Străzi ultramoderne, în curând într-o comună din Bistrița-Năsăud! „Chiar dacă necesită fonduri multe, am considerat că și locurile de joacă sunt necesare. Și copiii trebuie să se bucure de proiecte din partea administrației locale”, consideră primarul Paul Știr din Căianu Mic.
Bistrița-Năsăud: Cinci cazuri pozitive în ultimele 24 de ore! La nivel național, 18.791 persoane infectate mai 28, 2020 - Avem 328 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate cinci cazuri noi de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 197 de cazuri noi de infecție.